counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Тема тижня

Як провести в Україні інвестиційну терапію Як провести в Україні інвестиційну терапію
Всі теми тижня
Дорога турбота: Кабмін взявся за населення Чого чекати Ураїні від виборів у США? Кабмін Гройсмана: Перемоги і провали Криза безпеки: хто пише сценарій? Бурштинові війни Кодекс для бійця АТО Чим завершиться парад резонансних справ? Ціна політичної відповідальності Про що Україна домовляється з бойовиками? Кому служитиме Генпрокуратура? Яка користь Україні від санкцій проти Росії? Навіщо Україні фінансова поліція? Судова реформа: сядуть всі? За кадри вирішують усі Як змінилася система після Майдану Кому віддадуть митницю? Два роки без Криму Навіщо поліції стільки злочинців? Закордон нам допоможе? Новий прем'єр - нові перспективи Коли у населення увірветься терпець? Як повернути Донбас за рік Життя після Путіна Український тиждень в Європарламенті До чого призведе політична криза? Кому зіграв на руку Касько? Право сили або сила права? Чим загрожують Україні зміни до Конституції? Без яких змін в бюджеті нам не обійтися? Перемир'я у владі: міф чи реальність? Що рік прийдешній нам готує? Чого досягла Україна за минулий рік? Які податки влаштують українців? Як змусити кримінал попрацювати на бюджет? Рік уряду: підсумки Терористичні ризики України Бюджет - 2016: Хто отримає найбільший шматок пирога Куди подіти армію силовиків? Народ vs Кабмін: битва за тарифи Безвізовий режим: які наші шанси? Кадровий дефолт: шляхи виходу Українські заручники Путіна Боротьба з корупцією - дієта для повноти влади Ренесанс української економіки Що потягнуть за собою санкції проти Росії? Чи стане електронна петиція панацеєю від проблем? Кому вигідна легалізація зброї? Освіта в умовах російської агресії Нові податки — нова країна Чому в Україні не можна подолати бідність? Холодний сезон 2015: На чому будемо економити Нові голови областей проти контрабанди Заочні суди над «сім’єю» Як перетворити бурштин на благо для України? Обіцянки депутатів: Місія нездійсненна Три питання до нової Конституції Нова карта України: За і проти Доля Криму: що чекає на півострів? Рокіровка на місцях: чи зіграє ставка Порошенка? Три місяці Кабміну: шанс чи фінал? Що криється в особливому статусі Донбасу? Індексація пенсій і зарплат: популізм чи реальність? До чого прийшла Україна за рік з Порошенком? Чи врятує нас податкова реформа? Хто стоїть за акціями протесту в Києві? Чи потрібно залучати іноземців в уряд? Національна поліція: Плюси і мінуси Чи потрібна Україні децентралізація? Наскільки законна люстрація? Чи можливе в Україні «економічне диво»? Чим обернеться для країни війна олігархів? Чи можна націоналізувати приватизовані раніше підприємства та які наслідки це матиме? Що допоможе Україні виграти інформаційну війну? Як брати іноземні кредити, не "пресуючи" населення?
Точки зору
Ілля Несходовський
24 Січня
15:56
Економіка Ілля Несходовський Ненадійність економіки і корупція лякають інвесторів Головними причинами відсутності інвесторів в українській економіці є відсутність реформ і значна корупція, яка поширюється всіма органами і сферами. Інвестори через такі фактори не ризикують втрачати свої кошти, хоча інтерес до економіки нашої країни в них є. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив економічний експерт Ілля Несходовський. «Криза й війна - це не ті причини, через які інвестори не йдуть в Україну. По-перше, це відсутність реформ, ненадійність економічного сектору України, тобто невідомо, які будуть прийняті правила, як вони будуть продовжуватися, ця непередбачуваність і лякає інвестора. А друга причина - це корупція. І корупція стоїть на першому місці. У нас судова система не діє належним чином, і це призводить до того, що інвестор просто не хоче приносити гроші в Україну. Адже він ризикує практично всім», - переконаний експерт. Несходовський зазначає, що інвестор не йде в Україну, будучи впевненим у тому, що він може втратити все, хоча гроші в інвесторів є, і зацікавленість в Україні теж. «Що стосується інших факторів, наприклад ресурсів, у нього самого достатньо ресурсів. Сьогодні загальна світова банківська система перенасичена ліквідністю. Після того як Росія отримала вельми значні санкції, і після того як закрили кордони, інвестори, які раніше інвестували в Росію, шукають альтернативу. Вони розглядають Україну як можливу альтернативу для інвестицій. Разом з тим фактори, які я назвав, відлякують інвесторів від того, щоб приймати такі рішення. Крім того, у нас досить сильно девальвувала валюта, тому Україна зараз є привабливою з погляду трудових ресурсів, у нас достатньо кваліфікована й дуже низькооплачувана робоча сила. Це може залучити інвесторів, також у нас достатньо внутрішніх ресурсів, в Україні насичена, добре розвинена інфраструктура. З одного боку, Україна має все. Але поки не будуть зроблені рішучі кроки, спрямовані на подолання корупції, нічого не буде. Світ повинен побачити досить гучні справи із затримання корупціонерів на вищому рівні. Про це говорив Байден, про це говорив представник МВФ, про це говорили в Єврокомісії, в Європарламенті. І це якраз і є найбільшою проблемою для України», - підсумував економіст.
Андрій Блінов
24 Січня
11:51
Економіка Андрій Блінов Приватизація в країні гальмується будь-якими способами В Україні практично зупинився економічний процес, тому й не надходять інвестиції. Щоб поліпшити інвестиційний клімат, необхідно здійснити три кроки. Одним з найважливіших є роздержавлення й питання приватизації. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив експерт з економічних питань Андрій Блінов. «Сьогодні така ситуація в країні, що економічний процес майже зупинився. Рівень інвестиції валового накопичення основного капіталу у ВВП вже ледве сягає 10%, це тотальне недоінвестування в економіку і одна з головних причин не тільки нинішніх, а й майбутніх економічних лих. Існує три основних джерела інвестиційної підтримки. Одне з них - це питання, пов'язане з роздержавленням, і питання приватизації. Україна давно говорить про те, що планує продавати окремі підприємства і Одеський припортовий завод, Центренерго та деякі інші активи. Приватизація останні два роки взагалі не йде. Вона гальмується будь-якими способами, необхідністю змін якихось законопроектів, зокрема про продаж первинних 5 або 10% акцій на майданчиках. З моєї точки зору, це більше відмовки влади, адже не секрет, що у нас є політичне квотування при призначенні людей і на посади в державних компаніях. Тому і уряд, і влада в цілому, і окремі її особи є серйозними бенефіціарами саме від такої системи розподілу. Відповідно, вони не зацікавлені у швидкій приватизації», - переконаний економіст. На думку експерта, вирішити проблему може створення спільних підприємств з провідними західними компаніями. Крім того, щоб залучити інвестиції, потрібно провести реіндустріалізацію. «Адже спільні підприємства - це не тільки інвестиції, робочі місця, а це, власне, ще й предмет технологій. Думаю, якби відбулося зміщення допомоги Україні від технічної до фінансової, то почалося б створення таких підприємств. Тому необхідно проговорити з окремими національними урядами, можливо, з тим же ЄС, питання щодо спеціальних умов роботи таких спільних підприємств. Нам просто необхідно запускати процес реіндустріалізації країни і припливу інвестиційного капіталу. Як показує досвід багатьох країн, навіть в умовах війни або територіальної втрати це можна робити», - упевнений економіст. Блінов зазначає, що ще один момент для залучення інвестицій - це вирішення питання про кредитування. «Третій момент - питання, пов'язане з внутрішньою інвестиційною активністю, - це кредитування. Зрозуміло, у нас сьогодні дуже висока відносна вартість ресурсу. І високі ставки, і неефективне питання захисту кредиторів тощо. Думаю, тут окремі кроки робляться, адже Національний банк заявив, що цього року інфляція повинна становити 12%. А це більш-менш прийнятний показник для початку більш активного кредитування. Вважаю, що це - одна з основних передумов, щоб банки відновлювали кредитування, зокрема, саме в національній валюті», - підсумував Блінов.
Віктор Суслов
23 Січня
10:00
Економіка Віктор Суслов Необхідно змінити валютне регулювання для інвесторів В Україні склався вкрай несприятливий інвестиційний клімат, змінити який можна кількома кроками уряду. Один з найважливіших - це боротьба з корупцією і валютне регулювання, щоб в інвесторів був досить вільний доступ до валюти. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив економічний експерт, екс-міністр економіки Віктор Суслов. «Єдиний правильний шлях розвитку української економіки - це залучення великого обсягу прямих іноземних, саме приватних, інвестицій. Але інвестиції в Україну реально не йдуть. Останніми роками спостерігається їх відтік з України. Це пов'язано з украй несприятливим інвестиційним кліматом. Щоб до України прийшли інвестиції, треба подолати корупцію. Всі міжнародні ЗМІ практично щодня переповнені фактами про тотальну корупцію в Україні. Щодня у нас відбуваються корупційні скандали, в тому числі пов'язані з прямим захопленням підприємств, рейдерськими захопленнями. За таких умов іноземні інвестиції не прийдуть», - розповів економіст. За словами експерта, ще один необхідний пункт для приходу інвестицій - це зміна валютного регулювання. Суслов зазначає, що для підприємств має бути досить вільний доступ до валюти. «Допоки в Україні неможливо купити валюту для закупівлі сировини, матеріалів, обладнання, інвестори сюди не прийдуть, вони не зможуть налагодити тут роботу. Крім того, пряма заборона, яка існує зараз на виведення дивідендів з України, на конвертацію валюти з метою сплати власникам дивідендів, рішуче відбиває будь-який економічний інтерес. Не інвестуватимуть доти, доки банківська система України перебуває на одному з останніх місць у світі, банки банкрутують, а багато з них не виконують своїх зобов'язань. Доки банки тримають рівень процентних ставок за своїми кредитами 30 і більше відсотків річних (а у переважної більшості банків сьогодні навіть вищі ставки), жодні інвестори не прийдуть сюди. Тому що неможливо користуватися кредитами», - вважає експерт. Суслов акцентує увагу на тому, що Україна належить до країн з украй несприятливим інвестиційним кліматом, тому інвестиції в країні матимуть високоризиковий характер. «Можна було б вирішити ці проблеми досить швидко, але я думаю, що до зміни уряду їх розв’язано не буде. Члени уряду буквально щодня демонструють свою некомпетентність. А як швидко він може стати компетентним? Їх ніхто вже не навчить, тому потрібна лише заміна. А якщо Верховна Рада не готова на це, можливо, наш кризовий стан триватиме дуже довго», - вважає експерт.
Юрій Гаврилечко
22 Січня
14:48
Економіка Юрій Гаврилечко Для приходу інвестицій необхідно провести перевибори до Ради, змінити уряд і главу НБУ Аби в Україну зайшли іноземні інвестиції, необхідно здійснити цілу низку кроків. Насамперед необхідні перевибори у Верховній Раді, зміна уряду і глави Нацбанку. Крім того, змін потребують судова та податкова системи. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив економічний експерт ГО «Фонд суспільної безпеки» Юрій Гаврилечко. «Інвестиції залучити, звісно, можна. Для цього, по-перше, треба провести перевибори парламенту, змінити чинний уряд, відправити у відставку голову Національного банку і провести судову реформу. Для цього потрібно змінити корпус суддів. Не по одному, а в принципі, я тут згоден із паном Аваковим, всіх. Треба змінювати, але не міняти особистість на особистість. Просто потрібна інша судова система. Необхідно реформувати прокуратуру, зменшити її чисельність. Принаймні втричі, бо у нас дуже багато прокурорів на одну людину, якщо виходити з європейських норм. Треба повністю змінювати податкове законодавство, залишаючи щонайбільше три-чотири податки. Потрібно міняти функції податкової, залишивши тільки дві. Це фіксація сплати податку і сервісна допомога платникам податків при заповненні декларацій», - розповів економіст. Експерт упевнений, що необхідно дозволити підприємцям абсолютно спокійно розпоряджатися своїми коштами після сплати податків. «Тобто заплатив податки, а далі можеш робити що завгодно, можеш знімати їх у вигляді готівки, можеш перераховувати на благодійні цілі або волонтерським організаціям. Це вже твої гроші. Треба скасувати всі обмеження, введені Національним банком на купівлю-продаж валюти, оскільки вітчизняні імпортери не можуть дозволити собі накопичити певні кошти і щось закупити за нижчими цінами, щоб потім продати і заробити. Два роки діє абсолютно корупційний закон про ціноутворення, де чиновник може самостійно визначати вартість імпортної продукції. Відповідно, він не несе жодних зобов'язань, він ні за що не відповідає, якщо щось буде не так. Це змушує імпортерів або платити хабарі, або завищувати ціни порівняно з тими, які існують в реальності», - зазначив економіст. Гаврилечко впевнений, що чекати інвестицій і змін у цій сфері доведеться мінімум років 20. «За рік особливо нічого не змінилося. Для того, аби щось змінилося, потрібні не лише якісь правильні закони, а ще й їх виконання. І щоб до цього звикли люди в країні і за її межами, адже наявність або відсутність інвестицій - це, перш за все, довіра з одного боку до держави, а з іншого - до того, хто виконує закони цієї держави. Причому діють вони для всіх однаково, а не вибірково», - резюмував Гаврилечко.

/-0,5648021697998-/ /-pc-/
Top