counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Тема тижня

Як перетворити бурштин на благо для України? Як перетворити бурштин на благо для України?
Всі теми тижня
Дорога турбота: Кабмін взявся за населення Чого чекати Ураїні від виборів у США? Кабмін Гройсмана: Перемоги і провали Криза безпеки: хто пише сценарій? Бурштинові війни Кодекс для бійця АТО Чим завершиться парад резонансних справ? Ціна політичної відповідальності Про що Україна домовляється з бойовиками? Кому служитиме Генпрокуратура? Яка користь Україні від санкцій проти Росії? Навіщо Україні фінансова поліція? Судова реформа: сядуть всі? За кадри вирішують усі Як змінилася система після Майдану Кому віддадуть митницю? Два роки без Криму Навіщо поліції стільки злочинців? Закордон нам допоможе? Новий прем'єр - нові перспективи Коли у населення увірветься терпець? Як повернути Донбас за рік Життя після Путіна Український тиждень в Європарламенті До чого призведе політична криза? Кому зіграв на руку Касько? Право сили або сила права? Чим загрожують Україні зміни до Конституції? Без яких змін в бюджеті нам не обійтися? Як провести в Україні інвестиційну терапію Перемир'я у владі: міф чи реальність? Що рік прийдешній нам готує? Чого досягла Україна за минулий рік? Які податки влаштують українців? Як змусити кримінал попрацювати на бюджет? Рік уряду: підсумки Терористичні ризики України Бюджет - 2016: Хто отримає найбільший шматок пирога Куди подіти армію силовиків? Народ vs Кабмін: битва за тарифи Безвізовий режим: які наші шанси? Кадровий дефолт: шляхи виходу Українські заручники Путіна Боротьба з корупцією - дієта для повноти влади Ренесанс української економіки Що потягнуть за собою санкції проти Росії? Чи стане електронна петиція панацеєю від проблем? Кому вигідна легалізація зброї? Освіта в умовах російської агресії Нові податки — нова країна Чому в Україні не можна подолати бідність? Холодний сезон 2015: На чому будемо економити Нові голови областей проти контрабанди Заочні суди над «сім’єю» Обіцянки депутатів: Місія нездійсненна Три питання до нової Конституції Нова карта України: За і проти Доля Криму: що чекає на півострів? Рокіровка на місцях: чи зіграє ставка Порошенка? Три місяці Кабміну: шанс чи фінал? Що криється в особливому статусі Донбасу? Індексація пенсій і зарплат: популізм чи реальність? До чого прийшла Україна за рік з Порошенком? Чи врятує нас податкова реформа? Хто стоїть за акціями протесту в Києві? Чи потрібно залучати іноземців в уряд? Національна поліція: Плюси і мінуси Чи потрібна Україні децентралізація? Наскільки законна люстрація? Чи можливе в Україні «економічне диво»? Чим обернеться для країни війна олігархів? Чи можна націоналізувати приватизовані раніше підприємства та які наслідки це матиме? Що допоможе Україні виграти інформаційну війну? Як брати іноземні кредити, не "пресуючи" населення?
Точки зору
Олександр Жолудь
26 Липня
10:45
Економіка Олександр Жолудь Видобуток бурштину більше шкодить екології, ніж економіці Незаконний видобуток бурштину шкодить бюджету держави, але набагато більшої шкоди він завдає в екологічній сфері. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. «Видобуток бурштину не є принципово відмінним від видобутку інших корисних копалин, наприклад, нафти, газу, вугілля, золота. Чому їх законний видобуток ми можемо мати, а бурштину - ні? Тому легалізація цілком логічна. На сьогоднішній день бурштин видобувають у достатньо варварський спосіб, тобто видобуток дуже сильно шкодить екології регіону. Зазвичай добувають так: або в грунт активно закачують воду або роблять яму (якщо сухим способом), але це сильно шкодить корінню дерев. Перше питання - це саме екологічний вплив поточного виду видобутку. Загалом, він не стільки впливає на економіку, скільки на екологію», - розповів експерт. Жолудь зазначив, що шкоди економіці такий видобуток завдає в тому плані, що ті, хто добуває бурштин, після його продають, отримують дохід і не «діляться» з державою. За словами економіста, це досить криміналізований бізнес.«Цей бізнес тримають одна або кілька груп, швидше за все, зі зв'язками у владі. Незаконний видобуток завдає збитків бюджету тому, що не платяться податки з видобутку і з експорту. Крім того, держава змушена покривати екологічні витрати після варварського видобування», - зазначив експерт.
Ігор Луценко
25 Липня
16:05
Політика Ігор Луценко До проблеми видобутку бурштину призвів правовий безлад у країні Держава повинна взяти під жорсткий контроль видобуток бурштину. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив народний депутат Ігор Луценко.«Це проблема була завжди. Зараз просто до неї стали причетні і незаконні воєнізовані формування. Найчастіше територію, де видобувається бурштин, огороджують блокпостами і до неї немає доступу. Правовий безлад у країні призвів до такої ситуації», - сказав він.За його словами, зараз бурштинову проблему вирішити не вдасться.«У нас постійно змінюється фокус - то Мукачево, то Чернігів, то загострення ситуації на сході. Немає концентрації на одній проблемі. А в цьому випадку це дуже важливо. До того ж, до бурштину причетні і МВС, і СБУ, і прокуратура. Тому для вирішення даної проблеми потрібні зусилля суспільства, а воно не сконцентровано на бурштиновому питанні», - вважає нардеп.Разом з тим, парламентарій акцентував, що легалізувати видобуток бурштину можна, однак держава повинна взяти це під жорсткий контроль.«Це так само, як легалізувати вбивства людей, але в цьому випадку - це вбивство природи. Необхідно обережно цим займатися, з дотриманням усіх правил і технологій. Повинна бути якась схема видобутку. Те, що зараз відбувається - це поза наукою», - резюмував Луценко.
Олексій Василюк
25 Липня
09:03
Суспільство Олексій Василюк Бурштинову проблему можна вирішити лише силовим методом Бурштинову проблему можна вирішити лише силовим методом. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив еколог Олексій Василюк.«Сьогодні велика територія Рівненщини, Житомирщини та Волині контролюється абсолютно незрозумілими озброєними людьми, з військовою технікою та за сприяння місцевої міліції. Вони контролюють територію і знищують природу. Чому туди не вводять війська? Мені здається, що ситуація з Донбасом абсолютно однакова, коли озброєні люди починають контролювати на території України певний регіон і вирішувати там свої особисті інтереси», - сказав він.За його словами, окрім як силовим методом, вирішити бурштинову проблему не вдасться. «Тисячі людей щодня знищують величезну територію лісу. Не можна вирішити це питання по-хорошому», - додав він.Крім того, на думку експерта, легалізація видобутку бурштину не зупинить вирубку лісу. «Будь-яка легалізація видобутку бурштину - це просто перерозподіл фінансових потоків. А ліс буде знищуватися і далі», - резюмував експерт.
Василь Вовк
23 Липня
17:45
Суспільство Василь Вовк Влада не може підібратися до проблеми бурштину, оскільки там задіяна громадськість Щоб викорінити нелегальний видобуток бурштину, необхідно створити спеціальний підрозділ і призначити відповідальну особу, яка курируватиме питання видобутку на державному рівні. Таку думку «Аналітичної службі новин» висловив екс-керівник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк. «Буде складно й боку уряду, й з боку правоохоронців поставити цю тему в легальні рамки, але суть питання в іншому. Ситуація в тому, що декілька областей охопила ця вакханалія. І в одних випадках населення курирує бандитів, які копають бурштин, в інших випадках бандити курирують населення: влада не може підібратися, оскільки там задіяна громадськість. Тому колись треба починати боротьбу. Але якщо це не боротьба, а чергова постановка, то далеко ми в боротьбі не зайдемо», — розповів Вовк. Він зазначив, що необхідно створювати окремий підрозділ у державній структурі щодо бурштину. «Цим має опікуватися Кабмін, створити уповноважений орган, у нас є ще й інші корисні копалини. Орган повинен взяти такий видобуток під власний контроль. Необхідно призначити уповноважену особу, яка буде відповідальною за те, щоб люди знали конкретно, хто буде займатися цією темою», — зазначив Вовк. Вовк зазначив, що боротися треба починати з причинами проблеми. «Там є нелегальні структури, що куруються чи то депутатами, чи то високопосадовцями. От і все. Зокрема й колишніми нардепами, вони зберігають свій статус, маючи гроші, маючи знайомих і кураторів в органах влади. Вони обростають зв'язками корупційними, бандитськими і ці зв'язки не просто порвати», — резюмував Вовк.

/-0,45058393478394-/ /-pc-/
Top