counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Тема тижня

Бурштинові війни Бурштинові війни
Всі теми тижня
Дорога турбота: Кабмін взявся за населення Чого чекати Ураїні від виборів у США? Кабмін Гройсмана: Перемоги і провали Криза безпеки: хто пише сценарій? Кодекс для бійця АТО Чим завершиться парад резонансних справ? Ціна політичної відповідальності Про що Україна домовляється з бойовиками? Кому служитиме Генпрокуратура? Яка користь Україні від санкцій проти Росії? Навіщо Україні фінансова поліція? Судова реформа: сядуть всі? За кадри вирішують усі Як змінилася система після Майдану Кому віддадуть митницю? Два роки без Криму Навіщо поліції стільки злочинців? Закордон нам допоможе? Новий прем'єр - нові перспективи Коли у населення увірветься терпець? Як повернути Донбас за рік Життя після Путіна Український тиждень в Європарламенті До чого призведе політична криза? Кому зіграв на руку Касько? Право сили або сила права? Чим загрожують Україні зміни до Конституції? Без яких змін в бюджеті нам не обійтися? Як провести в Україні інвестиційну терапію Перемир'я у владі: міф чи реальність? Що рік прийдешній нам готує? Чого досягла Україна за минулий рік? Які податки влаштують українців? Як змусити кримінал попрацювати на бюджет? Рік уряду: підсумки Терористичні ризики України Бюджет - 2016: Хто отримає найбільший шматок пирога Куди подіти армію силовиків? Народ vs Кабмін: битва за тарифи Безвізовий режим: які наші шанси? Кадровий дефолт: шляхи виходу Українські заручники Путіна Боротьба з корупцією - дієта для повноти влади Ренесанс української економіки Що потягнуть за собою санкції проти Росії? Чи стане електронна петиція панацеєю від проблем? Кому вигідна легалізація зброї? Освіта в умовах російської агресії Нові податки — нова країна Чому в Україні не можна подолати бідність? Холодний сезон 2015: На чому будемо економити Нові голови областей проти контрабанди Заочні суди над «сім’єю» Як перетворити бурштин на благо для України? Обіцянки депутатів: Місія нездійсненна Три питання до нової Конституції Нова карта України: За і проти Доля Криму: що чекає на півострів? Рокіровка на місцях: чи зіграє ставка Порошенка? Три місяці Кабміну: шанс чи фінал? Що криється в особливому статусі Донбасу? Індексація пенсій і зарплат: популізм чи реальність? До чого прийшла Україна за рік з Порошенком? Чи врятує нас податкова реформа? Хто стоїть за акціями протесту в Києві? Чи потрібно залучати іноземців в уряд? Національна поліція: Плюси і мінуси Чи потрібна Україні децентралізація? Наскільки законна люстрація? Чи можливе в Україні «економічне диво»? Чим обернеться для країни війна олігархів? Чи можна націоналізувати приватизовані раніше підприємства та які наслідки це матиме? Що допоможе Україні виграти інформаційну війну? Як брати іноземні кредити, не "пресуючи" населення?
Точки зору
Вадим Карасьов
18 Липня
08:55
Економіка Вадим Карасьов Видобуток сонячного каменю має стати приватним бізнесом Генеральний прокурор Юрій Луценко повинен боротися зі злочинністю, а не пропонувати легалізацію бурштинового бізнесу. Держава не зможе забезпечити контроль за видобутком бурштину, тому бізнес з видобутку сонячного каменю має стати приватним. Його легалізація може цілком простимулювати економічний розвиток малого та середнього бізнесу. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. «Поки що це виглядає як спроба перерозподілу сфер впливу. Це не справа Генпрокуратури вирішувати питання про легалізацію або заборону бурштинового бізнесу. Це має вирішувати парламент і Кабмін. Регуляторні органи, які курирують підприємництво, повинні вийти з такою ініціативою. А Луценко повинен боротися зі злочинністю, корупційними схемами. Що тут викликає питання, то це те, що хіба раніше правоохоронні органи не мали оперативної інформації про кришування нелегального бізнесу з боку прокурорів, міліції та СБУ? Чому лише зараз взялися за це? По-друге, якщо боротьба з бурштиновою мафією не супроводжуватиметься викоріненням економічних причин і факторів бурштинового бізнесу, то це буде просто боротьба з багатоголовим драконом: на місці однієї голови виросте друга. А все тому, що економічні підстави для нелегального і дуже прибуткового тіньового бізнесу залишаться», - розповів політолог. На думку Карасьова, паралельно з ліквідацією бурштинової мафії необхідно думати про те, як ввести видобуток бурштину в легальні законні рамки. Він вважає, що бізнес має бути приватним. «Держава навряд чи зможе проконтролювати видобуток бурштину, оскільки це лише стимулюватиме появу нових корупційних ризиків. Тому це має бути приватний бізнес. Люди повинні купувати ліцензію, реєструватися як приватні підприємства, забезпечувати права простих старателів, бо там практично рабська праця. Крім того, необхідна ще низка закупівельних підприємств, які б купували цей бурштин від імені держави. Таким чином це все було введено б у легальне русло і знищило б економічне коріння бурштинової корупції. Також це б стимулювало розвиток українського підприємництва - не олігархічного, а приватного, низового. Це б вивело наше мале й середнє підприємництво з торгово-ринкової ніші, коли воно фактично займається перепродажем китайського ширвжитку на численних ринках. А так би був виробничий малий і середній бізнес, який навіть міг би дати потужний поштовх розвитку малого та середнього підприємництва в Україні», - підсумував експерт.
Євген Магда
15 Липня
19:22
Політика Євген Магда Луценку доведеться показувати все кращий і кращий результат Швидше за все, боротьба Юрія Луценка з незаконним видобутком бурштину не тільки показова діяльність для медіа, а й досить серйозна активність. Зараз дії у боротьбі з бурштинової мафією оголошуються не заздалегідь, як це робилося завжди для піару, а вже після того, як були проведені. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політичний експерт, директор Центру суспільних відносин Євген Магда. «В принципі, оскільки для Юрія Луценка Рівненська область - це мала Батьківщина, то він би не став там робити якісь суто медійні кроки. До того ж, якщо ви помітите - на відміну від попередніх дій Генеральної прокуратури інших генеральних прокурорів, більшість оголошень робляться постфактум, а не заздалегідь. Тобто, думаю, що все це досить серйозно. Розумію, що звучатимуть слова, що Луценко, мовляв, збирає вершки і бореться не з тими, хто все це контролює. У будь-якому випадку дії Генпрокуратури, на мій погляд, заслуговують на увагу. Варто зазначити, що ситуацію з видобутком бурштину треба міняти - це абсолютно очевидний факт. Те, що там відбувається, - це фактично екологічна катастрофа, і потрібно на це реагувати. Не можна допускати подальшого розвитку цієї ситуації», - розповів експерт. Магда зауважив, що бурштин є досить важливою частиною українського експорту і тому повністю відмовлятися від експорту не варто. Але політолог зазначає, що потрібно навести лад. «Потрібні відповідні зміни, які перетворили б Рівненську область, яка зараз нагадує Дикий Захід у творі Джека Лондона, на все ж більш цивілізоване місце для видобутку бурштину. Думаю, що вже тепер не прокурорів саджати треба, а робити наступні кроки. Зміна керівництва прокуратури Рівненської області - це хороший крок, але суспільство має потребу в усе більш високому рівні викриттів. Луценко як у комп'ютерній грі: він проходить все нові і нові рівні. Тому, відповідно, йому доведеться показувати все більший і більший результат», - резюмував Магда.
Олександр Охріменко
15 Липня
12:14
Політика Олександр Охріменко Ті, хто бореться з бурштиновою мафією, просто хочуть її очолити Боротьба з бурштиновим бізнесом, яку зараз активно демонструють, - це всього-на-всього спроби змінити один «дах» на інший. Генпрокурор Юрій Луценко хоче просто взяти цей видобуток під своє крило, а не справді легалізувати бурштиновий бізнес або побороти контрабанду сонячного каменю. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. «Відбувається банальний переділ власників. Ті, хто бореться з бурштиновою мафією, просто хочуть її очолити. Є багато бажаючих підім'яти під себе цей бізнес. Жодної боротьби з контрабандою або нелегальним видобутком там немає. Під виглядом таких активних дій, нібито боротьби зі схемами видобутку, проводиться лише стандартний, звичайний переділ сфер впливу», - розповів економіст. За словами Охріменка, легалізувати бізнес з видобутку сонячного каменю цілком можливо. «Ні для кого не таємниця, що в бурштиновому бізнесі існує кришування. Щодо доходів від легалізації на рівні оборонного бюджету, то генпрокурор, звісно, не має рації. Все, що хоче Луценко, - взяти бізнес під дах, щоб набити собі кишені. Врешті-решт нічого не зміниться: як був нелегальний видобуток і контрабанда бурштину, так і буде», - підсумував експерт.
Віктор Небоженко
14 Липня
19:01
Політика Віктор Небоженко У переділі бурштинового бізнесу беруть участь приватні збройні армії Боротьба з бурштиновим бізнесом - це просто перерозподіл сфер впливу. Українських олігархів і чиновників зацікавив цей бізнес, оскільки зменшилися їхні можливості для отримання легких грошей. У перерозподілі бізнесу з видобутку «сонячного каменю» вже беруть участь не просто бандформування, а приватні армії. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив директор Соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко. «Тут треба звернути увагу не просто на те, як перерозподіляються власники бурштинового бізнесу з різних груп, а перш за все на те, що вперше за всю історію незалежної України в цьому переділі активно беруть участь не будь-які бандформування, а взагалі приватні збройні армії. І це перша особливість. Історія з українським бурштином буде довго тривати. Друга особливість у тому, що сьогодні корумпований державний бізнес і його чиновники, які заробляють на своїх посадах, зіткнулися з тим, що в Україні закінчуються легкі гроші. Звідси величезний перерозподіл інтересу до контрабанди в зоні АТО, звідси люта боротьба за нові джерела збагачення. Ось і бурштиновий бізнес, замішаний на крові. Зараз олігархам, спекулянтам і великим чиновникам важко підтримувати надвисокі доходи», - розповів політолог. Небоженко зазначає, що бурштиновий бізнес викликає підвищений інтерес, і тому відбуваються потужні конфлікти, які триватимуть. «Скорочуються джерела підпільного фінансування українських держчиновників, те ж саме стосується і олігархів. Вичерпалася економіка країни, їм більше ніде красти, тому доводиться діяти таким чином: або підвищувати тарифи і заробляти на цьому, або боротися за бурштинові поклади. Конфлікти триватимуть, прийде нова влада і забере у нинішньої ці можливості», - підсумував експерт.

/-0,59156203269958-/ /-pc-/
Top