counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Тема тижня

Яка користь Україні від санкцій проти Росії? Яка користь Україні від санкцій проти Росії?
Всі теми тижня
Дорога турбота: Кабмін взявся за населення Чого чекати Ураїні від виборів у США? Кабмін Гройсмана: Перемоги і провали Криза безпеки: хто пише сценарій? Бурштинові війни Кодекс для бійця АТО Чим завершиться парад резонансних справ? Ціна політичної відповідальності Про що Україна домовляється з бойовиками? Кому служитиме Генпрокуратура? Навіщо Україні фінансова поліція? Судова реформа: сядуть всі? За кадри вирішують усі Як змінилася система після Майдану Кому віддадуть митницю? Два роки без Криму Навіщо поліції стільки злочинців? Закордон нам допоможе? Новий прем'єр - нові перспективи Коли у населення увірветься терпець? Як повернути Донбас за рік Життя після Путіна Український тиждень в Європарламенті До чого призведе політична криза? Кому зіграв на руку Касько? Право сили або сила права? Чим загрожують Україні зміни до Конституції? Без яких змін в бюджеті нам не обійтися? Як провести в Україні інвестиційну терапію Перемир'я у владі: міф чи реальність? Що рік прийдешній нам готує? Чого досягла Україна за минулий рік? Які податки влаштують українців? Як змусити кримінал попрацювати на бюджет? Рік уряду: підсумки Терористичні ризики України Бюджет - 2016: Хто отримає найбільший шматок пирога Куди подіти армію силовиків? Народ vs Кабмін: битва за тарифи Безвізовий режим: які наші шанси? Кадровий дефолт: шляхи виходу Українські заручники Путіна Боротьба з корупцією - дієта для повноти влади Ренесанс української економіки Що потягнуть за собою санкції проти Росії? Чи стане електронна петиція панацеєю від проблем? Кому вигідна легалізація зброї? Освіта в умовах російської агресії Нові податки — нова країна Чому в Україні не можна подолати бідність? Холодний сезон 2015: На чому будемо економити Нові голови областей проти контрабанди Заочні суди над «сім’єю» Як перетворити бурштин на благо для України? Обіцянки депутатів: Місія нездійсненна Три питання до нової Конституції Нова карта України: За і проти Доля Криму: що чекає на півострів? Рокіровка на місцях: чи зіграє ставка Порошенка? Три місяці Кабміну: шанс чи фінал? Що криється в особливому статусі Донбасу? Індексація пенсій і зарплат: популізм чи реальність? До чого прийшла Україна за рік з Порошенком? Чи врятує нас податкова реформа? Хто стоїть за акціями протесту в Києві? Чи потрібно залучати іноземців в уряд? Національна поліція: Плюси і мінуси Чи потрібна Україні децентралізація? Наскільки законна люстрація? Чи можливе в Україні «економічне диво»? Чим обернеться для країни війна олігархів? Чи можна націоналізувати приватизовані раніше підприємства та які наслідки це матиме? Що допоможе Україні виграти інформаційну війну? Як брати іноземні кредити, не "пресуючи" населення?
Точки зору
Олександр Палій
04 Червня
15:27
Економіка Олександр Палій У Росії перестали імітувати, що санкції їм не шкодять Росія страждає в економічному плані від введення санкцій, президент РФ проводить одне за іншим засідання, намагаючись знайти шляхи подолання економічних проблем. Через санкції і ціну на нафту в Росії відбулося прогнозоване падіння ВВП. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політолог, експерт з питань євроатлантичної інтеграції Олександр Палій. «Санкції, безумовно, важливі для України. Конфлікт на Донбасі став значно менш інтенсивним. Останнім часом почалася активізація військової ситуації на Сході, але в порівнянні з 2014 роком вона значно менша. Крім того, ми бачимо, що Росія отримала велику кількість економічних проблем, і зараз Путін одне за іншим проводить засідання для боротьби з цими економічними проблемами. У РФ нарешті припинили імітувати, що санкції їм не шкодять. Зараз ми бачимо, що в Росії перша проблема - це те, що не зупинено падіння ВВП. Нещодавно дали прогноз 1,7%. Це означає, що економіка буде стискатися, будуть зменшуватися можливості. І це навіть попри те, що ціни на нафту почали зростати. В Україні прогнозують до 2% зростання економіки, а в Росії - до 2% падіння. Також відчувається проблема з бюджетом. Війна - це завжди великі гроші. У Росії зараз цікава ситуація щодо бюджету: наприклад, вони заробляють два рублі, а витрачають три, умовно кажучи. Витрати перевищують доходи бюджету на 50%», - розповів політолог. На думку Палія, за таких умов і при ймовірній можливості посилення санкцій витрачати великі кошти на війну для Росії не дуже розумно. «Санкції зменшують ресурси і можливості РФ для ведення війни. Для нас це, безумовно, важливо. Поки що санкції не будуть скасовувати. Якщо Росія виконає Мінські домовленості, то, може, і скасують. Але не зараз, адже РФ не виконує їх навіть у мінімальному обсязі», - підсумував експерт.
Василь Вовк
03 Червня
18:25
Політика Василь Вовк Після звільнення Савченко у Путіна з'явився аргумент Санкції проти РФ для України мають лише опосередковану користь. Однак вони дуже добре б'ють по російській економіці. Водночас є велика ймовірність того, що деякі країни послаблять свої санкції або частково їх знімуть. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив генерал-майор СБУ, експерт з питань державної безпеки Василь Вовк. «Санкції проти Росії для України мають опосередковану користь, проте вони, звичайно, дуже шкодять економіці Російської Федерації. В ідеологічному плані, в інтелектуальному плані Росія несе збитки. Це і списки різні, і заборони на в'їзд, і обмеження на участь у різних самітах, міжнародних зібраннях і симпозіумах. Росія страждає від санкцій, проте вони не сильно впливають на її участь у матеріальній та ідеологічній підтримці терористів на сході країни. Я думаю, що після того, як звільнили Савченко, у Путіна є певний аргумент. Мені здається, що деякі країни будуть потихеньку ці санкції обрізати. Десь помітно, десь не дуже, десь, може, ембарго трохи відпустять, десь залучать до Росії інвестиції. Особливо Франція буде цим користуватися як друг Росії - це вже зрозуміло з її заяв. Висновок такий: санкції - це добре, це підтримка України світовою спільнотою, це докір Росії, це зло Росії і це збиток Росії, але все це має значення ще й тому, що нафта дешевшає, і Росія дуже від цього страждає», - розповів експерт. Вовк зазначив, що Росія питання дій на Сході ставить незалежно від санкцій, незалежно від чогось іншого. «Ще на початку літа 2014 року Росія заявила, що вони території з російським населенням, як вони вважають, образити не дадуть. Тобто Україні вони їх не віддадуть, поки не будуть проведені фейкові вибори, на яких вони хочуть легалізувати бойовиків. Зокрема, їх хочуть зробити керівниками районів, сіл, областей тощо», - підсумував фахівець.
Олександр Гончаров
03 Червня
18:16
Економіка Олександр Гончаров Треба думати не про санкції проти РФ, а про свою економічну політику Україну, в першу чергу, має хвилювати не продовження санкцій проти Росії, а те, як переорієнтуватися на ЄС і змінити нинішню економічну модель. Санкції для України важливі тільки в плані політики, але ніяк не економіки. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров. «Відверто кажучи, нам треба думати про свою внутрішню економічну політику, треба міняти економічну модель. Нам, природно, потрібно повністю міняти свою економічну політику, орієнтуватися на Євросоюз. Але для цього ж необхідно створювати інвестиційний клімат. Перш за все формувати стабільну базу оподаткування, яка не повинна постійно коригуватися і змінюватися, бо інвестори в такому випадку не можуть підготувати бізнес-план і спрогнозувати свою участь. Ну і, звичайно, думати треба про те, що повинен бути мир, бо інвестиції приходять туди, де є стабільність. Тому я б не акцентував увагу на російських санкціях, адже вони більшою мірою мають для нас значення лише як політичний фактор. Це для Росії санкції - серйозний економічний фактор», - підкреслив економіст. На думку Гончарова, найближчим часом санкції не будуть скасовані, оскільки це питання геополітики. Він зазначає, що якщо США взялися за справу, то вони будуть домагатися тих цілей, які поставили.
Ігор Курус
02 Червня
19:56
Політика Ігор Курус Не варто розраховувати, що санкції повернуть Крим або зупинять війну на Донбасі Санкції проти Росії повинні тривати до тих пір, поки РФ не виконає Мінські домовленості. Економічний тиск вже вплинув на російську економіку, проте не варто розраховувати на те, що санкції допоможуть повернути анексованований Росією Крим або зупинять війну на Донбасі. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив Ігор Курус, голова правління Українського центру прямої демократії. «Економічний тиск ЄС на Росію потрібно продовжувати до тих пір, поки Москва не виконає свою частину зобов'язань по Мінським угодами. Головна ідея санкцій полягала в тому, щоб змусити РФ і російські компанії відчувати брак капіталу, відрізавши їм доступ до західних ринків. Мета частково була досягнута, оскільки, за оцінкою Центробанку РФ, зовнішній борг за станом на 1 квітня 2016 року становить 516,1 мільярда доларів. Цьому сприяла низька сума нових запозичень на тлі триваючих виплат за раніше залученими зовнішніми боргами. Державні доходи Росії від експорту енергоносіїв у доларовому обчисленні теж скоротилися», - розповів експерт. Курус зазначає, що санкції проти Росії - це європейсько-американська стратегія, яка повинна змусити Путіна звільнити окупований Крим і припинити фінансувати і підтримувати сепаратистів на сході України. «Але така стратегія може дати результати в середній або в довгостроковій перспективі. Їхню ефективність ми зможемо побачити лише через кілька років. Хоча перерозподіл російських фінансів із військово-промислового комплексу на соціальні потреби має свої переваги для України. Однак розраховувати на те, що через санкції Росія поверне Крим або припинить війну на Донбасі - не варто. Україні потрібно концентрувати свої зусилля на внутрішньо-економічному зростанні, обороноздатності армії і побудові справедливої держави. Тільки комплекс заходів внутрішньоукраїнського характеру, військової могутності і економічних санкцій проти Росії може дати надію на припинення війни і повернення захоплених територій», - підсумував Курус.

/-0,46001601219177-/ /-pc-/
Top