counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
Всі новини...

Тема тижня

Індексація пенсій і зарплат: популізм чи реальність? Індексація пенсій і зарплат: популізм чи реальність?
Всі теми тижня
Дорога турбота: Кабмін взявся за населення Чого чекати Ураїні від виборів у США? Кабмін Гройсмана: Перемоги і провали Криза безпеки: хто пише сценарій? Бурштинові війни Кодекс для бійця АТО Чим завершиться парад резонансних справ? Ціна політичної відповідальності Про що Україна домовляється з бойовиками? Кому служитиме Генпрокуратура? Яка користь Україні від санкцій проти Росії? Навіщо Україні фінансова поліція? Судова реформа: сядуть всі? За кадри вирішують усі Як змінилася система після Майдану Кому віддадуть митницю? Два роки без Криму Навіщо поліції стільки злочинців? Закордон нам допоможе? Новий прем'єр - нові перспективи Коли у населення увірветься терпець? Як повернути Донбас за рік Життя після Путіна Український тиждень в Європарламенті До чого призведе політична криза? Кому зіграв на руку Касько? Право сили або сила права? Чим загрожують Україні зміни до Конституції? Без яких змін в бюджеті нам не обійтися? Як провести в Україні інвестиційну терапію Перемир'я у владі: міф чи реальність? Що рік прийдешній нам готує? Чого досягла Україна за минулий рік? Які податки влаштують українців? Як змусити кримінал попрацювати на бюджет? Рік уряду: підсумки Терористичні ризики України Бюджет - 2016: Хто отримає найбільший шматок пирога Куди подіти армію силовиків? Народ vs Кабмін: битва за тарифи Безвізовий режим: які наші шанси? Кадровий дефолт: шляхи виходу Українські заручники Путіна Боротьба з корупцією - дієта для повноти влади Ренесанс української економіки Що потягнуть за собою санкції проти Росії? Чи стане електронна петиція панацеєю від проблем? Кому вигідна легалізація зброї? Освіта в умовах російської агресії Нові податки — нова країна Чому в Україні не можна подолати бідність? Холодний сезон 2015: На чому будемо економити Нові голови областей проти контрабанди Заочні суди над «сім’єю» Як перетворити бурштин на благо для України? Обіцянки депутатів: Місія нездійсненна Три питання до нової Конституції Нова карта України: За і проти Доля Криму: що чекає на півострів? Рокіровка на місцях: чи зіграє ставка Порошенка? Три місяці Кабміну: шанс чи фінал? Що криється в особливому статусі Донбасу? До чого прийшла Україна за рік з Порошенком? Чи врятує нас податкова реформа? Хто стоїть за акціями протесту в Києві? Чи потрібно залучати іноземців в уряд? Національна поліція: Плюси і мінуси Чи потрібна Україні децентралізація? Наскільки законна люстрація? Чи можливе в Україні «економічне диво»? Чим обернеться для країни війна олігархів? Чи можна націоналізувати приватизовані раніше підприємства та які наслідки це матиме? Що допоможе Україні виграти інформаційну війну? Як брати іноземні кредити, не "пресуючи" населення?
Точки зору
Володимир Дубровський
31 Травня
10:24
Економіка Володимир Дубровський Індексація діє тільки в одну сторону Індексацію пенсій і зарплат бюджетників потрібно проводити раніше грудня тільки в тому випадку, якщо є на це реальні кошти. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) старший економіст центру «CASE-Україна» Володимир Дубровський. «На сьогодні бюджетні надходження виглядають оптимістично і цілком природно, що уряд може використовувати ці кошти для індексації пенсій і зарплат. Це крок необхідний, але буде зроблений якщо тенденції першого кварталу по зростанню надходжень до держбюджету збережуться», - сказав він. При цьому експерт відзначив, що якщо уряд зважиться на такий крок раніше грудня, то потрібно розрахувати кошти. «Індексація діє в одну сторону - підняти можна, а опустити - ні. Потрібно підходити до цього питання відповідально. Якщо ресурсів немає, то краще цього не робити, так як надалі просто не буде грошей на виплату пенсій. Або ж доведеться включати грошовий верстат, а це може ще більше погіршити ситуацію. Тому звичайно індексації - це добре, але за умови, що на неї є реальні ресурси», - пояснив він.
Володимир Цибулько
30 Травня
11:03
Економіка Володимир Цибулько Пенсії та бюджетні зарплати повертаються в економіку максимум протягом тижня Проіндексувати пенсії і зарплати бюджетникам уряд може за допомогою профіциту державного бюджету. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політичний експерт Володимир Цибулько. «Уряд хвалиться великими фінансовими запасами. Але чому ці гроші не йдуть в економіку? Ними можна було доплачувати пенсії, зарплати бюджетникам. Звичайно, можливо уряд вважає, що збільшення грошової маси призведе до інфляції », – сказав він. При цьому, він зазначив, що утримувати кошти і не випускати їх в обіг теж не кращий варіант. «Пенсії та бюджетні зарплати – це гроші, які повертаються в економіку максимум протягом тижня. Це б одразу зміцнило податкову базу. Тому дивно, що уряд, маючи профіцит бюджету, не проводить індексацію», – додав експерт.
Олег Устенко
29 Травня
16:33
Економіка Олег Устенко Індексація пенсій і зарплат не відповідатиме рівню інфляції Провести індексацію пенсій і заробітних плат бюджетникам раніше грудня цілком можливо, проте рівень індексації буде менше, ніж рівень інфляції. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.  «Враховуючи, що рівень інфляції цього року великий і може перевищити 50%, через відсутність індексації пенсій і зарплат знижується кількість реальних доходів. Тому, безумовно, індексація була б бажаною, але питання на скільки це співвідноситься з можливістю державного бюджету?», - сказав він.   За його словами, проіндексувати пенсії і зарплати бюджетникам раніше грудня цілком можливо, проте вона не відповідатиме рівню інфляції.   «Компенсують лише частину. Тому в короткостроковій перспективі варто очікувати подальшого зниження доходів», - зазначив експерт.
Анатолій Максюта
29 Травня
09:13
Економіка Анатолій Максюта Без індексації соцвиплат є ризик докотитися до бартерних відносин 90-х Індексацію заробітних плат і пенсій не ні на що необхідно проводити. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив колишній в.о. міністра економічного розвитку і торгівлі України, координатор «Економічного дискусійного клубу» Анатолій Максюта. «Індексування соцвиплат  — це не лише забезпечення соціальної справедливості. Все набагато складніше. Без індексації соцвиплат падає споживання. А коли падає споживання, виникають серйозні проблеми у внутрішнього ринку. Існує пряма зав'язка: що менше витрачають, то менше (надходить коштів, — авт.) до держбюджету», — говорить Анатолій Максюта. Економіст наголосив, що у випадку з браком поліпшення ситуації із зарплатами і пенсіями, доходами звичайних громадян, суттєво зростуть ризики неплатежів за енергоресурси і послуги ЖКГ. Крім того, розшириться список людей, які мають право скористатися державними субсидіями. Це, в свою чергу, призведе до зростання навантаження на держбюджет. «Суми, наданої на субсидії в 12 мільярдів гривень, не вистачить», — акцентує увагу експерт. Також Анатолій Максюта нагадав ситуацію, в яку Україна потрапила в 90-х, — зарплати видавали не грошима, а продукцією. «Люди отримували зарплату консервами, горілкою — хто де працював, тим і отримував. Ми не повинні дійти до цього», — зауважив він. Екс-чиновник упевнений, що вирішувати проблеми видаткової частини бюджету потрібно. Але це має бути продумано і кваліфіковано. Не розвиваючи економіку загалом, розраховувати на скорочення дефіциту і збільшення дохідної частини бюджету за рахунок реальних надходжень не доводиться. «Держава повинна повернути спіраль в інший бік. Вона сьогодні закручується, а нам необхідно її відкрутити в інший бік», — вважає Максюта.

/-0,44398999214172-/ /-pc-/
Top