counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Тема тижня

Боротьба з корупцією - дієта для повноти влади Боротьба з корупцією - дієта для повноти влади
Всі теми тижня
Дорога турбота: Кабмін взявся за населення Чого чекати Ураїні від виборів у США? Кабмін Гройсмана: Перемоги і провали Криза безпеки: хто пише сценарій? Бурштинові війни Кодекс для бійця АТО Чим завершиться парад резонансних справ? Ціна політичної відповідальності Про що Україна домовляється з бойовиками? Кому служитиме Генпрокуратура? Яка користь Україні від санкцій проти Росії? Навіщо Україні фінансова поліція? Судова реформа: сядуть всі? За кадри вирішують усі Як змінилася система після Майдану Кому віддадуть митницю? Два роки без Криму Навіщо поліції стільки злочинців? Закордон нам допоможе? Новий прем'єр - нові перспективи Коли у населення увірветься терпець? Як повернути Донбас за рік Життя після Путіна Український тиждень в Європарламенті До чого призведе політична криза? Кому зіграв на руку Касько? Право сили або сила права? Чим загрожують Україні зміни до Конституції? Без яких змін в бюджеті нам не обійтися? Як провести в Україні інвестиційну терапію Перемир'я у владі: міф чи реальність? Що рік прийдешній нам готує? Чого досягла Україна за минулий рік? Які податки влаштують українців? Як змусити кримінал попрацювати на бюджет? Рік уряду: підсумки Терористичні ризики України Бюджет - 2016: Хто отримає найбільший шматок пирога Куди подіти армію силовиків? Народ vs Кабмін: битва за тарифи Безвізовий режим: які наші шанси? Кадровий дефолт: шляхи виходу Українські заручники Путіна Ренесанс української економіки Що потягнуть за собою санкції проти Росії? Чи стане електронна петиція панацеєю від проблем? Кому вигідна легалізація зброї? Освіта в умовах російської агресії Нові податки — нова країна Чому в Україні не можна подолати бідність? Холодний сезон 2015: На чому будемо економити Нові голови областей проти контрабанди Заочні суди над «сім’єю» Як перетворити бурштин на благо для України? Обіцянки депутатів: Місія нездійсненна Три питання до нової Конституції Нова карта України: За і проти Доля Криму: що чекає на півострів? Рокіровка на місцях: чи зіграє ставка Порошенка? Три місяці Кабміну: шанс чи фінал? Що криється в особливому статусі Донбасу? Індексація пенсій і зарплат: популізм чи реальність? До чого прийшла Україна за рік з Порошенком? Чи врятує нас податкова реформа? Хто стоїть за акціями протесту в Києві? Чи потрібно залучати іноземців в уряд? Національна поліція: Плюси і мінуси Чи потрібна Україні децентралізація? Наскільки законна люстрація? Чи можливе в Україні «економічне диво»? Чим обернеться для країни війна олігархів? Чи можна націоналізувати приватизовані раніше підприємства та які наслідки це матиме? Що допоможе Україні виграти інформаційну війну? Як брати іноземні кредити, не "пресуючи" населення?
Точки зору
Максим Нефьодов
11 Жовтня
16:25
Політика Максим Нефьодов Реформи у галузі держзакупівель дають змогу в рази зменшити можливості для корупції Проведення реформ, зокрема у галузі держзакупівель, і електронізація процесу закупівель дають змогу в рази зменшити можливості для корупції. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.«Боротьбою з корупцією, звичайно, займаються правоохоронні органи. Ми не можемо з ними прямо порівнюватися в боротьбі. Але ми зменшуємо можливості для корупції. У нас дуже часто говорять «ой, ви проводите реформу, а в компанії Х все ще крадуть». Та це відбувається. У нас немає поки що ілюзій і ми не хочемо, як-то кажуть «over promise», говорити, що ми щось ввели і воно вирішило всі проблеми в країні. Але ми прибираємо те, за що, умовно кажучи, можна брати хабарі. Якщо в системі ніхто: ні замовник, ні регулятор — не бачать, хто бере участь у закупівлях, то брати хабар за те, щоб когось не допустили, вже неможливо. Це технічно неможливо», - розповів Нефьодов.Заступник міністра зазначив, що, наприклад, у Мін'юсті теж точиться боротьба з корупцією - там відкрили доступ до реєстрів. Але головне в такій боротьбі - командна і злагоджена робота між усіма міністерствами. «Мін'юст робить довідки, які можна одержувати онлайн. Це означає, що хтось перестає брати за них хабарі. Ми всі сидимо в одному човні і я якраз не думаю, що буде якийсь індивідуальний успіх. Скажімо так, ми побороли корупцію у цьому ланцюжку, але це значить, що ми її виштовхали певною мірою в інший ланцюжок, за який ми не відповідаємо. Але знову таки роль правоохоронних органів дуже важлива. Мені подобається аналогія, що зараз держзакупівлі - це темна кімната і в ній дві людини про щось між собою домовляються. Теоретично чесно, але можуть домовлятися і нечесно. Що ми робимо?  У першу чергу, ми включаємо світло і тепер, якщо вони нечесно домовляються, то це видно всім», - розповів Нефьодов.«Поліція реформується, є план судової реформи. У прокуратурі проводяться всі ці тести. Процес однозначно триває», - підсумував Нефедов.
Христина Гуцалова
10 Жовтня
10:04
Економіка Христина Гуцалова Електронна система держзакупівель дасть змогу подолати корупційну складову в тендерах Корупціонери найбільше бояться того, коли схеми держзакупівель стають прозорими. Впровадження електронної системи держзакупівель дасть змогу «розкрити» всі можливі корупційні ризики. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловила координатор проекту ProZorro Христина Гуцалова.«Ми бачимо, що у нас за деякими позиціями в закупівлях ціна знижується відразу на 40-50%, тобто ми всі чудово розуміємо, звідки це береться. Були між собою два постачальника, які тримали ціну і вигравали тендери по черзі, а тепер просто приходить третій і дає реальну ціну і ми розуміємо, що цим долається корупційна складова. Тобто насправді тепер кожен це (проведення тендерів та закупівель, — авт.) може побачити і проаналізувати. Ви можете зайти на сайт і побачити, як часто одні й ті самі постачальники зустрічаються в тендерах одного і того самого замовника, знижують вони ціну або утримують ціну на аукціоні такою самою. Всі ці речі за допомогою ProZorro підсвічуються і це змога як для контролюючих органів, так і для суспільства стежити. І це те, чого корупціонери найбільше бояться — відкритості та прозорості», — розповіла Гуцалова.За її словами, поки ще система ProZorro тільки пілотний проект, але незабаром вона буде доопрацьована і поширена на всю Україну.«Я б не сказала, що є недоліки. Просто специфіка — у нас є одна мінімальна процедура. І ми розуміємо, що всі закупівлі в державі і всі потреби держави в закупівлях ми просто однією цією процедурою не покриємо. Наприклад, коли ми говоримо про закупівлі послуг будівництва, то ми не можемо робити вибір тільки за ціною. Ми повинні закласти певні критерії, як досвід цього будівельника, кількість людей, які можуть працювати у нього на об'єкті, його відповідність стандартам і правилам, які потрібні державі. Ці критерії повинні враховуватися. Власне, всі проблеми, які ми зараз бачимо, — це проблеми зростання системи, але, допрацьовуючи додаткові модулі і процедури, ми цю проблему вирішимо. Ми сподіваємося, що вже на початок наступного року ми вийдемо з системою, яка буде здатна всі ці запити обробити, і з законом, що встановлює, за якими правилами це має відбуватися. Наступний період буде перехідним, оскільки у нас частина процедур буде проходити в паперовій формі, частина — в електронній. Але говорити про систему, що працює повноцінно, ми зможемо на початку року 2017», — зазначила експерт.
Олександр Стародубцев
09 Жовтня
18:26
Політика Олександр Стародубцев Система електронних закупівель і реформи в цій сфері цілком відповідають боротьбі з корупцією Реформування системи держзакупівель та впровадження електронної системи цілком відповідає процесу боротьби з корупцією. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив директор департаменту регулювання держзакупівель Міністерства економічного розвитку і торгівлі Олександр Стародубцев. «Система електронних закупівель і реформи в цій сфері відповідають боротьбі з корупцією на 100%. Тому що мета реформи - це заощадити гроші, а головний інструмент - це електронна система. А електронна система дозволяє дві речі - по-перше, всім все показати в зручному вигляді, не в pdf. Показати так, щоб потім можна було б усе проаналізувати. Всім все показати - це грузинський принцип, який ми позичили у грузинів, котрі дуже активно допомагали створювати систему (електронних держзакупівель ProZorro. - Ред.). Це спрощує доступ бізнесу. Дві складові системи - спрощення та антикорупційна», - розповів Стародубцев. Він також наголосив, що зараз у МЕРТ розробили другий законопроект про держзакупівлі. Це закон «Про державні закупівлі», після його ухвалення, до кінця 2016 року в Україні буде здійснено повний перехід на систему електронних закупівель. «Я дуже оптимістично налаштований на прийняття закону про державні закупівлі. У нас вже є досвід, як приймався 2087-а. Він приймався досить довго, але це не була проблема закону - це були обставини - то вибух під ВР, то коаліція розвалюється. Що стосується закону про державні закупівлі, то ми нормально пропрацювали цей закон по фракціях коаліції, по комітетах і, в принципі, там є повна підтримка», - зазначив Стародубцев.

/-0,54029703140259-/ /-pc-/
Top