counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Христина Гуцалова
Христина Гуцалова

Електронна система держзакупівель дасть змогу подолати корупційну складову в тендерах


Корупціонери найбільше бояться того, коли схеми держзакупівель стають прозорими. Впровадження електронної системи держзакупівель дасть змогу «розкрити» всі можливі корупційні ризики. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловила координатор проекту ProZorro Христина Гуцалова.

«Ми бачимо, що у нас за деякими позиціями в закупівлях ціна знижується відразу на 40-50%, тобто ми всі чудово розуміємо, звідки це береться. Були між собою два постачальника, які тримали ціну і вигравали тендери по черзі, а тепер просто приходить третій і дає реальну ціну і ми розуміємо, що цим долається корупційна складова. Тобто насправді тепер кожен це (проведення тендерів та закупівель, — авт.) може побачити і проаналізувати. Ви можете зайти на сайт і побачити, як часто одні й ті самі постачальники зустрічаються в тендерах одного і того самого замовника, знижують вони ціну або утримують ціну на аукціоні такою самою. Всі ці речі за допомогою ProZorro підсвічуються і це змога як для контролюючих органів, так і для суспільства стежити. І це те, чого корупціонери найбільше бояться — відкритості та прозорості», — розповіла Гуцалова.

За її словами, поки ще система ProZorro тільки пілотний проект, але незабаром вона буде доопрацьована і поширена на всю Україну.

«Я б не сказала, що є недоліки. Просто специфіка — у нас є одна мінімальна процедура. І ми розуміємо, що всі закупівлі в державі і всі потреби держави в закупівлях ми просто однією цією процедурою не покриємо. Наприклад, коли ми говоримо про закупівлі послуг будівництва, то ми не можемо робити вибір тільки за ціною. Ми повинні закласти певні критерії, як досвід цього будівельника, кількість людей, які можуть працювати у нього на об'єкті, його відповідність стандартам і правилам, які потрібні державі. Ці критерії повинні враховуватися. Власне, всі проблеми, які ми зараз бачимо, — це проблеми зростання системи, але, допрацьовуючи додаткові модулі і процедури, ми цю проблему вирішимо. Ми сподіваємося, що вже на початок наступного року ми вийдемо з системою, яка буде здатна всі ці запити обробити, і з законом, що встановлює, за якими правилами це має відбуватися. Наступний період буде перехідним, оскільки у нас частина процедур буде проходити в паперовій формі, частина — в електронній. Але говорити про систему, що працює повноцінно, ми зможемо на початку року 2017», — зазначила експерт.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 27



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетика людини: як дізнатися свій енергетичний потенціал
Енергетика людини: як дізнатися свій енергетичний потенціал
Кожна людина наділена своєю енергетикою Вона буває вроджена та отримана протягом життя
Грошова нумерологія: як розрахувати особистий код фінансового достатку
Грошова нумерологія: як розрахувати особистий код фінансового достатку
За допомогою нумерологічних розрахунків можна легко змінити життя на краще Простий розрахунок особистого коду ....
12 монет: грошовий ритуал на Молодий місяць
12 монет: грошовий ритуал на Молодий місяць
Молод вважається дуже сприятливим для залучення грошей часом Щоб все вийшло, ми пропонуємо вам скористатися ри....
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Якщо ви хочете змінити своє життя до кращого, так швидше, час братися за техніку симорон Симоронський ритуал д....
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
більше матеріалів


/-0,25214600563049-/ /-pc-/
Top