counter
Стрічка новин
Вибрати все
27 Квітня
26 Квітня
Всі новини...

Ігор Смілянський. Як «Укрпошта» збирається відкривати своїм клієнтам рахунки, продавати дешеві товари і озброювати листонош

Ігор Смілянський. Як «Укрпошта» збирається відкривати своїм клієнтам рахунки, продавати дешеві товари і озброювати листонош

Влітку цього року змінилося керівництво Українського державного підприємства «Укрпошта». Новий очільник активно взявся за реформування підприємства поштового зв'язку. Про озброєних поштарів та їхню замалу зарплатню, карткові рахунки громадян від «Укрпошти», продаж листоношами вермішелі та печива і про те, чи залишаться послуги держпідприємства у малих населених пунктах говоримо з генеральним директором ДП «Укрпошта» Ігорем Смілянським.   

- «Укрпошта» заявила, що хоче сконцентруватися на наданні фінансових послуг. Що тут мається на увазі? «Укрпошта» відкриватиме своїм клієнтам рахунки?

- Це базові послуги – розрахункові рахунки, ощадні рахунки, перекази, картки. Ми не будемо кредитувати. Ми державне підприємство. Україна сьогодні нижче ніж ПАР знаходиться, це ж ненормально. Ми в Європу ідемо, а у наших людей немає навіть базових рахунків. Але вони не з’являться. Ви ж розумієте, що банківські установи не відкривають, а закривають свою мережу. Тому «Укрпошта» - це таке унікальне підприємство, яке, з одного боку, надасть усі можливості залучити ці послуги, з іншого – це додатковий дохід для наших поштарів. Ми дуже розраховуємо, що Верховна Рада нас підтримає і Національний банк.

- З’явилась інформація, що в рамках реформи у кожного поштаря буде обов’язковий місячний план - 4 тис. грн. Саме на цю суму потрібно продати товару, не кореспонденції, а іншого супутнього роздрібного товару? Тобто поштарі стануть продавцями?

- Це не нововведення, це було до мене. Це, по-перше, можливість поштарям заробити додаткові гроші, бо вони отримують від 8-10% з об’єму продажів. (окремі ставки поштарів у невеликих населених пунктах сягають лише 760 грн. При цьому кількість дворів до обслуговування перевищує 100. - АСН) А в маленьких селах ми не маємо достатнього обсягу поштових послуг. Там чотири конверти і одна посилка може бути за місяць. Ви розумієте: у мене немає об’ємів з чого платити премії цим поштарям, і вони дійсно працюють там одну-дві години на тиждень.   Що потрібно змінити? На жаль, ці товари до цього закуповувались за неправильними цінами. І тому дійсно було важко поштарям продавати. Тому зараз ми працюємо, по-перше, над виправленням асортименту. Наприклад, у селях це насіння, а друге - щоб були конкурентні ціни. Я вважаю, якщо ми виправимо ці два фактори, то надалі не буде запитань. Бо якщо у вас є конкурентний товар, а поряд взагалі немає магазину, то це можливість нашим поштарям щось заробити і це можливість людям отримати якісні послуги.

- І тут виникає інше запитання: поштарі пересуваються зазвичай на власному транспорті – велосипеді чи автомобілі. Наскільки це правильний підхід, щоб поштар самотужки вирішував проблему, як йому кореспонденцію і цей товар везти, наприклад, взимку у віддалений населений пункт?

- Ми зараз дуже ретельно будемо дивитися на нормативи. Перш за все, «Укрпошта» - це дуже нормативна організація. Тут використання автотранспорту не передбачене взагалі. Тобто у кожного листоноші є нормативи проходу – 4,5 кілометра за добу. Тому, якщо люди використовують свій автотранспорт, треба розібратися, чому це відбувається. Можливо, вони не хочуть іти пішки, бо це буде цілий день, і вони взяли машину і проїхали цей маршрут за дві години, а гроші отримують як за вісім. І це так, як їм зручно зробити. Якщо є таке питання, я обов’язково розгляну. Кожен поштар має свій узгоджений маршрут, ми ж не можемо поставити поштаря, щоб він ішов 20 кілометрів, немає таких норм.

- Є такий факт, що коли йдеться про кілька невеликих населених пунктів, які обслуговує одне відділення, то ставку одного поштаря ділять на кілька, щоб змогти доставити у ці всі села кореспонденцію і пенсії. Виходить, що у них ставки коливаються в районі 700-800 гривень на місяць?

- Ми маємо 11,5 тисячі відділень. Я вважаю, що, можливо, це десь стається. Є нормативи, які, я наголошую, треба переглядати, бо вони були затверджені у 1998 році, деякі у 2002-му, але не переглядалися. Ці нормативи передбачають, скільки листонош, скільки відділень, скільки поштарів припадає на населений пункт, скільки там потрібно, щоб мешканців проживало. Ніхто не може піти проти нормативу, бо це буде порушення законодавства. Що стосується різних населених пунктів – це складне питання. Зараз ми маємо велику кількість сіл, де проживає 200 - 500 осіб. Це навіть не повна ставка, бо там роботи на дві години. Тому ми маємо велику кількість людей, які працюють не повний робочий день. Вони працюють годину, дві, три на 0,3, 0,4 ставки. Що ми можемо з цим зробити? Ми можемо купити їм автівки, і тоді буде один листоноша на три села, але тоді кількість працівників зменшиться. Тому це таке соціальне питання, яке не дуже просте. Бо якщо ви поговорите з головою сільської ради, то він скаже, що треба залишати все як є.

- Ви прихильник більше якого варіанта? У стратегії реформування «Укрпошти», яка перебуває зараз на погодженні в Кабміні, передбачені зміни саме в цьому напрямі?

- Передбачено, що нам треба у селі виробити ту модель, яка буде працювати. Я говорив, що немає комп’ютерів. Якщо ми маємо сільські відділення, які працюють дві години на добу двічі на тиждень, я ж не можу туди комп’ютер поставити, там взимку -20, цей комп’ютер помре. Якщо ми подивимося в інших країнах, є такі приклади, коли в маленьких селах поштарі працюють з дому і пошта компенсує їм усі витрати. І це нормально як для поштаря, який працює в нормальних умовах, так і для мешканців. Це одна із моделей, які можуть бути використані. Те ж саме стосується доставки. На жаль, ми маємо велику кількість сіл, до яких машина іде один раз на тиждень. Що можна з цим зробити?  Або знайти кошти, щоб машина кожен день туди їздила, і будуть «золоті» конверти, бо велика автівка везтиме два конверти, або використати інші засоби. Наприклад, домовитися з автобусними компаніями, які їдуть, щоб поштарі виходили, брали мішок опечатаний з тими конвертами і розносили. Тоді це буде кожен день, якість покращиться, а ми зменшим свої витрати на ті автівки, які на наших дорогах не дуже довго живуть. Тому всі ті речі, які ми зможемо використати, ми обов’язково будемо використовувати. І зараз ми запускаємо особливий відокремлений проект, що ми можемо зробити на селі. Тому що треба дивитися правді в очі, якщо немає об’ємів, а їх немає, навіщо змушувати цього працівника працювати цілий день, що він робитиме? З іншого боку, я не можу йому платити за цілий день, бо я не маю грошей, щоб заплатити за це.

- Чи вирішується проблема щодо того, що поштарі, ризикуючи власним життям, розносять пенсії, переносячи чималі суми? Йшлося про те, щоб забезпечувати поштарів зброєю. Який вихід ви бачите?

- Ще до мене дійсно закупили ці пістолети, ну, ви ж знаєте, хто у нас поштарі, (мається на увазі, що переважно жінки. - АСН)… Вона віддасть той пістолет і сумку. Що треба зробити. Ми пропонуємо, щоб «Укрпошті» надали можливість вести рахунки. Якщо така можливість з’явиться, то нам не потрібно буде стільки готівки. Навіщо ми зараз роздаємо пенсію, а потім збираємо комунальні платежі? Ми можемо зробити взаєморозрахунки і не везти, точніше везти, але це вже буде не тисяча гривень, а, приміром, триста. Якщо ми в цьому селі і в нас купують олію, хліб тощо, ми ж можемо також списати це з рахунку і взагалі залишити лише ту частину, яку слід віддати готівкою. Якщо нам дадуть можливість, то ми відкриємо й ощадні рахунки для цих людей, бо 35% українців не мають доступу до базових фінансових послуг. Тому, якщо нам нададуть таку можливість, ми зможемо значно зменшити обсяги готівки і це знизить ризик для наших поштарів.

- А вам не здається, що це дискримінаційно щодо тих, хто отримує ці кошти, адже вони хочуть розпоряджатися ними на свій власний розсуд?

- Вони мають право отримати це все готівкою, а потім принести. Але ж ми хочемо надати можливість їм не йти нікуди.

- Тобто ви будете погоджувати такі дії ?

- Обов’язково. Якщо ми зможемо зробити цю систему, ми будемо розповідати про переваги. Ми зараз працюємо з комунальними компаніями, щоб вони надавали рахунки в електронному вигляді, щоб, коли ми з людиною спілкуємося, ми вже їх бачили. Ніхто не буде примушувати, це добровільно. Ми просто надаватимемо таку можливість. І не лише можливість. Ми надаватимемо якісь бонуси для людей, наприклад, якщо ви сплачуєте безготівково, ми надаємо знижку 10%, нам це вигідно, ми не будемо пересувати цю готівку і зекономимо на інкасації.

- Щодо аудиту «Укрпошти». Ви сказали, що вже обрана компанія, яка його проводитиме, чи відомо, в які строки вона має це зробити?

- Це компанія PricewaterhouseCoopers. Вона десь у першому кварталі наступного року закінчить аудит «Укрпошти» за 2015 рік і десь за півроку у другому кварталі аудит за 2016 рік.

- Керівники «Укрпошти» неодноразово зазначали, що вже виявлено чимало корупційних зловживань, зокрема у регіональних відділеннях. Які найбільші порушення були виявлені?

- Знаєте, вони є, я не буду приховувати, ми їх викриваємо, але ж я дуже не хочу, щоб у мене особисто був імідж людини, яка бореться з попередниками. У нас вже багато людей на політичному полі, які собі зробили кар’єру на цьому. Я не хочу цього, моя справа, щоб компанія працювала. По-друге, якщо я буду лити бруд на компанію, до мене не прийдуть клієнти, які потрібні «Укрпошті». Тому ці процеси йдуть, ви знаєте, що в нас дуже складна судова система, а тим більше правоохоронна, тому ми викриваємо ці випадки. І перш за все ми працюємо, щоб повернути ці гроші в компанію.

- Про які зловживання йдеться?

- Закупівлі, ремонти, товари. Приміром, я побачив мило, яке коштує 10 гривень, воно в магазині навпроти коштує 6,5 гривні. Ну хтось же закупив це мило і отримав якусь винагороду за це, а зараз ми маємо проблему, бо як державна компанія ми не можемо це списати, адже це тягне за собою відкриття кримінальної справи.

- Про які суми йдеться?

- Про мільйони гривень.  

Тетяна Стець



Переглядів: 8662


Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Грошова магія: що робити зі старим гаманцем
Грошова магія: що робити зі старим гаманцем
У грошової магії гаманець є одним з головних предметів, який пов'язує енергія людини з енергією грошей Трапляє....
Як зарядитися позитивною енергією
Як зарядитися позитивною енергією
Ми вже неодноразово попереджали вас про негативну енергію Давали поради як позбутися предметів, наділених нега....
Нумерологія Долі: призначення за датою народження
Нумерологія Долі: призначення за датою народження
Якщо ви заплуталися в собі або ставите питання про власне призначення, то на відповідь вас може наштовхнути ст....
Кішки - фамільяри 21 століття: як домашні улюбленці рятують нас від бід
Кішки - фамільяри 21 століття: як домашні улюбленці рятують нас від бід
Кішки — магічні істоти, які рятують своїх господарів від пожеж, передбачають хвороби та катаклізми, забирають ....
Позитивні установки на кожен день: залучаємо щастя та успіх
Позитивні установки на кожен день: залучаємо щастя та успіх
Позитивні установки здатні творити справжні чудеса Цей простий спосіб створити гарний настрій і залучити в сво....
більше матеріалів


/-0,29948997497559-/ /-pc-/
Top