У скансені «Мамаєва Слобода» показали, як приготувати справжню кутю і розповіли, які дванадцять страв повинні бути на столі на Святвечір у козацькій Україні.
«Спочатку господар будинку в дерев'яній ступі відбивав зерна ячменю чи пшениці. Потім брав макітру і розтирав у ній мак, - розповідає директор скансену «Мамаєва Слобода» Костянтин Олійник. - Господиня варила кашу, змішувала її з маком, медом. Потім усе це розводила теплою водою. Все залишала біля печі. Після господар йшов, брав дідуха. Його виготовляли з останнього снопа жита або пшениці. Дідух ставили біля образів. Потім господар кличе господиню, вона бере кутю і несе в кут. Потім брали чотири зубчики часнику, викладали по одному на кожному розі стола. До столу клали і сіно, а на нього те, чим господар заробляв на життя. Якщо це був коваль, то цвяхи, підкови, якщо козак - то зброя. Зверху все покривалося скатертиною, потім килимом і рушником. Після встановлювалася свічка - найбільша жертва Господу Богу. А далі - кутя, узвар».
Після десять страв. Спочатку борщ і карасі або короп. «Риба символізує Ісуса Христа, - продовжує Олійник. - Після пісні голубці, каша, винегрет». А ще - вареники з картоплею чи капустою, капусняк, овочеве рагу або салати з капусти, соління, печені яблука.