counter
Стрічка новин
Вибрати все
7 Вересня
6 Вересня
Всі новини...

Ігор Курус
Ігор Курус

В Україні боротьба з корупцією лише імітується


Зараз боротьби з корупцією немає, а лише - імітація. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АCН) висловив голова правління Українського центру прямої демократії Ігор Курус.

«Хоча петиція «Про скасування грошової застави для корупціонерів» дуже правильна і вирішує цілий клубок проблем у боротьбі з корупцією, відповідь Президента вказує на те, що майбутнє цієї петиції таке ж, як і в люстрації. Багато шуму, а роботи ніякої», - переконаний він.

Річ у тім, зазначає експерт, що українці, котрі підписали петицію, а це 32 тисячі громадян, підказали владі, як частково подолати продажність судової системи. І ця підказка продуктивна і ефективна.

«На мою думку, Президент у першу чергу повинен скористатися своїм конституційним правом законодавчої ініціативи і подати відповідний законопроект до парламенту. Такий законопроект має бути розглянутий у першу чергу як президентський, і вже через місяць навіть «продажні» судді не змогли б відпускати під заставу чиновників, яких звинувачують у корупції», - додав він.

Однак, за словами Куруса, півтора року правління нової влади показують, що нинішні чиновники не потребують порад.

«Вони як діти: все знають і все вміють. А якщо до чогось і прислухаються, як, наприклад, до впровадження в суспільно-політичне життя інструменту «електронна петиція», то обов'язково, не розібравшись по суті, перетворять це на профанацію. Разом з тим, я припускаю, що такі дії є обдуманими, оскільки влада розуміє всі небезпеки. Адже нинішніх чиновників і членів парламентської більшості також дедалі частіше звинувачують у корупційних діяннях. Правда, поки що це відбувається не правоохоронними органами, але, як відомо, диму без вогню не буває», - акцентував він, додавши, що і в цьому випадку Президент рекомендує ВР розглянути ініціативу, а це означає, що навколо такої ініціативи буде піар, дебати, затримка часу, блокування трибуни, одне слово - багато шуму і пилу, а на виході - нуль.

Курус переконаний, що зараз боротьби з корупцією немає. Є імітація, під час якої на «прибуткових» напрямах державного управління і регулювання відбувається заміна «чужих» людей на «своїх». Він акцентував, що, за даними статистики, у 2015 році тіньовий ринок збільшився з 40% до понад 50%. Це говорить про те, що корупція стала ще більшою. А де гроші красти є - це міжнародні кредити і допомога.

Крім того, Курус переконаний - в Україні корупція має всеосяжний характер і з нею потрібно боротися всіма засобами і всім «миром». Борці з корупцією повинні бути максимально мотивованими. Це має бути масова боротьба на всіх рівнях. І для цього слід залучати громадян, тому що саме громадяни найбільше мотивовані жити в багатій і справедливій ​​країні, а не, скажімо, голова Антикорупційного бюро, генпрокурор або інший чиновник. І тут слід згадати про ще одну петицію, яка набрала необхідну кількість голосів громадян, - №22/000039-еп «Про можливість дострокового відкликання будь-якої обраної особи, яка не виправдала довіри виборців». Тут знову громадяни намагаються допомогти владі вийти з глухого кута.

«Понад те, ще в 2013 році нами було розроблено законопроект «Про вотум недовіри посадовим особам», реалізація якого дозволила б громадянам через інструмент петиції самим очистити владу, принаймні місцеву, від брехунів, корупціонерів, пройдисвітів, пристосуванців та інших «паразитів» держави. У кожному селі, місті, районі з'явилися б мотивовані борці з корупцією на волонтерських засадах, у яких був би законний механізм очищення влади. «Жоден державний орган не здатний розгорнути таку боротьбу, яку здатна провести цільова громадськість. Крім того, реалізація цього законопроекту зробила б невигідним «купівлю» посад або мандатів, а негідники протягом кількох місяців викинули б з влади без прокурорів, партій та інших «борців» з корупцією», - зазначив він.

Курус додав, що важко говорити, про якесь очищення окремих відомств. Відбулися зміни в Міноборони, але інформація про розкрадання в Генштабі з'являється в пресі й надалі.

«Громадськості відомо про взяття під варту окремих керівників органів місцевої влади. Відставка першого заступника Генпрокуратури Володимира Гузиря після того, як українські медіа звинуватили його в корупції, є ознакою зростання впливу громадянського суспільства на рішення влади в Україні. Були інші «телешоу» із затриманням чиновників, але далі тиша. Поки що ми не бачили судових рішень, якими б були покарані учасники цих шоу. Однак затримання кількох чиновників не вирішує проблеми», - нагадав він.

«Всі пам'ятають інцидент, коли екс-глава Держфінінспекції Микола Гордієнко заявив, що уряд розбазарив 3,5 мільярда гривень. Що в підсумку: Гордієнка звільнили з посади, Генпрокуратура навіть не вивчила цих матеріалів, а Яценюк продовжує керувати урядом. У країні, яка реально бореться з корупцією, ця інформація, як мінімум, викликала б гучний відкритий процес розслідування фактів, викладених керівником Держфінінспекції. В Україні ж вже всі про це забули. Це - не боротьба з корупцією, якої потребує Україна. Це - показуха», - резюмував експерт.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 37



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як підвищити свою енергетику та зміцнити біополе: 5 ефективних способів
Як підвищити свою енергетику та зміцнити біополе: 5 ефективних способів
Завжди бути в тонусі, випромінювати успіх, досягати поставленої мети і виконувати свої мрії можливо, володіючи....
Гороскоп на вересень 2024 року від Анжели Перл
Гороскоп на вересень 2024 року від Анжели Перл
Перший місяць осені — не час для смутку Про те, що чекає на Знаки Зодіаку у вересні, розповість відомий астрол....
Як прибирання будинку впливає на вашу енергетику та удачу
Як прибирання будинку впливає на вашу енергетику та удачу
Чистий будинок — це обитель добра, затишку та удачі Експерти в галузі біоенергетики розповіли, чому потрібно п....
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
Постійні стреси часто призводять до того, що у нас зовсім не залишається енергії та сил Від цього псується нас....
Місячний день сьогодні 7 вересня 2024 року
Місячний день сьогодні 7 вересня 2024 року
Провести черговий день з користю для себе та обійти стороною пастки долі допоможуть астрологи Їхні рекомендаці....
більше матеріалів


/-0,30664801597595-/ /-pc-/
Top