counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Тема тижня

Чи потрібна Україні децентралізація? Чи потрібна Україні децентралізація?
Всі теми тижня
Дорога турбота: Кабмін взявся за населення Чого чекати Ураїні від виборів у США? Кабмін Гройсмана: Перемоги і провали Криза безпеки: хто пише сценарій? Бурштинові війни Кодекс для бійця АТО Чим завершиться парад резонансних справ? Ціна політичної відповідальності Про що Україна домовляється з бойовиками? Кому служитиме Генпрокуратура? Яка користь Україні від санкцій проти Росії? Навіщо Україні фінансова поліція? Судова реформа: сядуть всі? За кадри вирішують усі Як змінилася система після Майдану Кому віддадуть митницю? Два роки без Криму Навіщо поліції стільки злочинців? Закордон нам допоможе? Новий прем'єр - нові перспективи Коли у населення увірветься терпець? Як повернути Донбас за рік Життя після Путіна Український тиждень в Європарламенті До чого призведе політична криза? Кому зіграв на руку Касько? Право сили або сила права? Чим загрожують Україні зміни до Конституції? Без яких змін в бюджеті нам не обійтися? Як провести в Україні інвестиційну терапію Перемир'я у владі: міф чи реальність? Що рік прийдешній нам готує? Чого досягла Україна за минулий рік? Які податки влаштують українців? Як змусити кримінал попрацювати на бюджет? Рік уряду: підсумки Терористичні ризики України Бюджет - 2016: Хто отримає найбільший шматок пирога Куди подіти армію силовиків? Народ vs Кабмін: битва за тарифи Безвізовий режим: які наші шанси? Кадровий дефолт: шляхи виходу Українські заручники Путіна Боротьба з корупцією - дієта для повноти влади Ренесанс української економіки Що потягнуть за собою санкції проти Росії? Чи стане електронна петиція панацеєю від проблем? Кому вигідна легалізація зброї? Освіта в умовах російської агресії Нові податки — нова країна Чому в Україні не можна подолати бідність? Холодний сезон 2015: На чому будемо економити Нові голови областей проти контрабанди Заочні суди над «сім’єю» Як перетворити бурштин на благо для України? Обіцянки депутатів: Місія нездійсненна Три питання до нової Конституції Нова карта України: За і проти Доля Криму: що чекає на півострів? Рокіровка на місцях: чи зіграє ставка Порошенка? Три місяці Кабміну: шанс чи фінал? Що криється в особливому статусі Донбасу? Індексація пенсій і зарплат: популізм чи реальність? До чого прийшла Україна за рік з Порошенком? Чи врятує нас податкова реформа? Хто стоїть за акціями протесту в Києві? Чи потрібно залучати іноземців в уряд? Національна поліція: Плюси і мінуси Наскільки законна люстрація? Чи можливе в Україні «економічне диво»? Чим обернеться для країни війна олігархів? Чи можна націоналізувати приватизовані раніше підприємства та які наслідки це матиме? Що допоможе Україні виграти інформаційну війну? Як брати іноземні кредити, не "пресуючи" населення?
Точки зору
Олексій Гончаренко
17 Квітня
12:01
Олексій Гончаренко Серйозній перерозподіл коштів вже почався Перші кроки в бік децентралізації влади вже зроблені. Про це в коментарі «Аналітичній службі новин» (АСН) сказав народний депутат, секретар комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Олексій Гончаренко. «Коли стартує децентралізація? Вона вже проводиться. Закон «Про добровільне об'єднання територіальних громад» вже прийнятий. Затверджено закон «Про основи регіональної політики». Створено Державний фонд регіонального розвитку. Цього року місцеве самоврядування отримає 26 мільярдів гривень, - заявив Олексій Гончаренко і додав, - Незважаючи на війну і кризу, серйозний перерозподіл коштів вже почався». За словами політика, вперше в історії України Держфонд регіонального розвитку буде розподіляти три мільярди гривень за абсолютно прозорою формулою, яка враховує тільки кількість населення в регіоні, ніякого ручного режиму. «Ефект вже відчувається. Почався процес об'єднання громад - ключовий момент для країни », - сказав Гончаренко. Також депутат висловив свою особисту думку щодо реформи місцевого самоврядування. «Потрібно ліквідувати державні адміністрації, які замінять виконавчі органи рад (виконкоми). Слід створювати префектури, у вигляді представництв центральної влади на місцях, але з дуже маленьким штатом - близько 20 осіб, які будуть дивитися тільки за тим, щоб не було сепаратизму і корупції на місцях », - зазначив депутат.
Сергій Лабазюк
16 Квітня
18:00
Політика Сергій Лабазюк Замість децентралізації отримали централізацію Обіцянка керівництва країни фінансово посилити владу на місцях і дати їй більше повноважень на практиці не реалізовується. Таку думку в коментарі «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив народний депутат Сергій Лабазюк. «У нашій країні поняття «децентралізація» якесь інше, не таке, як в інших країнах. Справа в тому, що вивчаючи події останніх трьох місяців, бачу повну централізацію влади. Не бачу дій, які спрямовані в бік децентралізації», - сказав Лабазюк. Парламентарій розповів, що нещодавно спілкувався з новопризначеним головою Хмельницької ОДА Михайлом Загороднім і той поскаржився на колосальний тиск центру. «Йому (главі ОДА, - прим.авт.) не дають права прийняти рішення на місці, не погодивши його з Києвом. Йому вказують, кого і як призначати », - говорить Лабазюк. На думку політика, не потрібно придумувати велосипед. Досить придивитися до успішного досвіду проведення реформи місцевого самоврядування в Польщі чи Естонії. «Немає логіки в тому, щоб придумувати нові механізми. Беріть кращі, що є у світі і адаптуйте під наші реалії», - підсумував депутат.  
Костянтин Усов
16 Квітня
11:30
Політика Костянтин Усов Децентралізація не зробить всіх багатими Повномасштабна децентралізація влади в Україні почнеться після внесення змін до Конституції. Про це в коментарі «Аналітичній службі новин» (АСН) сказав заступник голови глави комітету Верховної Ради з питань інформатизації та зв'язку Костянтин Усов. «Нова Конституція має бути готова до кінця серпня. Вона і передбачить певне делегування повноважень на місця. В першу чергу, це стосуватиметься бюджету», - повідомив політик. Усов зізнався, він не є прихильником «сліпого» запозичення досвіду проведення децентралізації в інших країнах. Каже, що потрібно враховувати українську специфіку. «У нас своя специфіка, і це потрібно враховувати. Та ж Польща - більш моногенна держава в різних сферах: мовної, гуманітарній, політичній. Копіпаст ми не практикуємо. Але краще від сусідів, звичайно, потрібно брати», - каже Костянтин Усов. Парламентарій уточнив, що децентралізація «завтра» не зробить всіх багатими, щасливими, захищеними. Але на більш справедливе суспільство, розподіл грошей і повноважень, руйнування корупційної вертикалі розраховувати можна.
Сергій Куніцин
15 Квітня
18:55
Політика Сергій Куніцин Доведеться прийняти ще дуже багато законів Одна з головних цілей децентралізації - змінити бюджетні відносини між центральною владою і владою на місцевому рівні. Більше грошей має йти на місця. Таку думку висловив «Аналітичній службі новин» (АСН) народний депутат, екс-прем'єр-міністр Автономної Республіки Крим Сергій Куніцин. «Не можна, щоб області, регіони, міста і села клянчили у Києва те, що вони заробляють. Коли говорять про децентралізацію, я вам, як губернатор, прем'єр, можу сказати: найголовніше для регіонів - це бюджет», - заявив Куніцин. На другому місці, за словами парламентарія, знаходиться гуманітарна сфера. «Не має місцева влада содержати міліцію, тюрми. Її завдання підтримувати заклади культури, охорони здоров'я, освіти, дороги », - говорить Сергій Куніцин. Але для того, щоб децентралізацію поставити на рейки, як стверджує народний депутат, «потрібно прийняти ще дуже багато», в тому числі, внести зміни до Конституції.

/-0,51733684539795-/ /-pc-/
Top