counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Березня
17 Березня
Всі новини...

Тема тижня

Куди подіти армію силовиків? Куди подіти армію силовиків?
Всі теми тижня
Дорога турбота: Кабмін взявся за населення Чого чекати Ураїні від виборів у США? Кабмін Гройсмана: Перемоги і провали Криза безпеки: хто пише сценарій? Бурштинові війни Кодекс для бійця АТО Чим завершиться парад резонансних справ? Ціна політичної відповідальності Про що Україна домовляється з бойовиками? Кому служитиме Генпрокуратура? Яка користь Україні від санкцій проти Росії? Навіщо Україні фінансова поліція? Судова реформа: сядуть всі? За кадри вирішують усі Як змінилася система після Майдану Кому віддадуть митницю? Два роки без Криму Навіщо поліції стільки злочинців? Закордон нам допоможе? Новий прем'єр - нові перспективи Коли у населення увірветься терпець? Як повернути Донбас за рік Життя після Путіна Український тиждень в Європарламенті До чого призведе політична криза? Кому зіграв на руку Касько? Право сили або сила права? Чим загрожують Україні зміни до Конституції? Без яких змін в бюджеті нам не обійтися? Як провести в Україні інвестиційну терапію Перемир'я у владі: міф чи реальність? Що рік прийдешній нам готує? Чого досягла Україна за минулий рік? Які податки влаштують українців? Як змусити кримінал попрацювати на бюджет? Рік уряду: підсумки Терористичні ризики України Бюджет - 2016: Хто отримає найбільший шматок пирога Народ vs Кабмін: битва за тарифи Безвізовий режим: які наші шанси? Кадровий дефолт: шляхи виходу Українські заручники Путіна Боротьба з корупцією - дієта для повноти влади Ренесанс української економіки Що потягнуть за собою санкції проти Росії? Чи стане електронна петиція панацеєю від проблем? Кому вигідна легалізація зброї? Освіта в умовах російської агресії Нові податки — нова країна Чому в Україні не можна подолати бідність? Холодний сезон 2015: На чому будемо економити Нові голови областей проти контрабанди Заочні суди над «сім’єю» Як перетворити бурштин на благо для України? Обіцянки депутатів: Місія нездійсненна Три питання до нової Конституції Нова карта України: За і проти Доля Криму: що чекає на півострів? Рокіровка на місцях: чи зіграє ставка Порошенка? Три місяці Кабміну: шанс чи фінал? Що криється в особливому статусі Донбасу? Індексація пенсій і зарплат: популізм чи реальність? До чого прийшла Україна за рік з Порошенком? Чи врятує нас податкова реформа? Хто стоїть за акціями протесту в Києві? Чи потрібно залучати іноземців в уряд? Національна поліція: Плюси і мінуси Чи потрібна Україні децентралізація? Наскільки законна люстрація? Чи можливе в Україні «економічне диво»? Чим обернеться для країни війна олігархів? Чи можна націоналізувати приватизовані раніше підприємства та які наслідки це матиме? Що допоможе Україні виграти інформаційну війну? Як брати іноземні кредити, не "пресуючи" населення?
Точки зору
Вадим Карасьов
15 Листопада
14:19
Суспільство Вадим Карасьов Багато міліціонерів - роботяги і трудівники Близько половини нинішнього складу правоохоронних органів не пройде переатестацію. І питання тут у компетентності працівників. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. Карасьов упевнений, що більша частина співробітників МВС залишиться тому, що потрібні люди з досвідом, ті, хто зможе «підтягнути» новачків і поділитися знаннями і навичками оперативних працівників. «За тих, хто не пройде переатестацію, можна не хвилюватися. Вони підуть до інших правоохоронних органів - люди все-таки з досвідом. Як-не-як вони кваліфіковані оперативні службовці. У крайньому випадку підуть до охоронних служб. Тож працюватимуть», - вважає політолог. При цьому він зазначив, що не варто перейматися через можливе зростання рівня злочинності. «На вулицях вони не займатимуться криміналом. Є ймовірність, що мала їх частина піде в тіньовий бізнес, але, знову ж таки, більшість піде на нормальну службу. Хоч би як ми їх критикували, багато міліціонерів - роботяги і трудівники», - запевнив він.
Сергій Рудик
14 Листопада
16:34
Суспільство Сергій Рудик Потрібно міняти систему, а не людей При реформуванні правоохоронних органів, потрібно міняти систему, а не людей. Таку думку «Аналітичній служби новин» (АСН) висловив народний депутат Сергій Рудик.«Я не прихильник набирати людей з вулиці. Звичайно, люди з досвідом мають не тільки професійний, але і корупційний досвід, але людину, яка не має досвіду боротьби зі злочинністю, ніколи не стикалася з правоохоронною системою, не можна швидко і ефективно всьому навчити. У зв'язку з цим може з'явитися багато проблем», - сказав він. За його словами, переатестація дасть змогу виявити професіоналів, які працювали в старій системі і саме вони допомагатимуть новим співробітникам поліції. Разом з тим, парламентарій вважає, що переатестація частково є шляхом і до безробіття. «Тому потрібно міняти систему, а не людей. Якщо змінити систему, то 80% будуть законослухняними і професійно виконувати свої обов'язки. І не потрібно буде залучати тоді іноземних фахівців, у нас і своїх достатньо. А так у нас виходить, що керівники всі залишаються при своїх посадах, а звільняють лише середню й нижчу ланки», - резюмував він.
Василь Вовк
14 Листопада
12:34
Суспільство Василь Вовк Для тих, хто не пройде переатестацію, можливо знайдеться робота в якості вільнонайманих Міліціонери, які займалися оперативно-розшуковою діяльністю, навряд чи підуть із системи МВС після переатестації, оскільки у них є великий досвід і агентурні зв'язки. Також можливо, що вміння тих правоохоронців, які не пройдуть атестацію, як і раніше застосовуватимуть, тільки співробітники стануть вільнонайманими. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив екс-начальник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк. «Є програма задіяння цих осіб з метою забезпечення роботою. Наскільки вона спрацює - велике питання. Звичайно, великі сумніви, що всі 30% (тих, хто не пройде атестацію, - ред.) можна буде задіяти. Сумніваюся, що навіть половину вдасться задіяти. Але я вважаю, що в системі МВС знайдеться робота для частини цих людей, може вже не в якості міліціонерів, а як вільнонайманих. Серед них дуже багато фахівців вищої категорії, професіоналів і тих, хто взагалі далекий від якихось корупційних схем і незаконних дій», - розповів експерт. На думку Вовка, в самій атестації закладена корупційна складова. «Я думаю, спочатку попросять піти людей пенсійного, передпенсійного віку. Також скоротять деякі підрозділи, задіяні в таких сферах, як ДАІ, там практично людей не залишається», - зазначив екс-начальник Головного слідчого управління СБУ. Вовк впевнений, що піде дуже мало людей, які займалися саме оперативно-розшуковою діяльністю, оскільки замінити їх нікому. «Це передбачає наявність не стільки освіти, скільки досвіду, агентурних зв'язків. У таких співробітників вже напрацьовані особисті зв'язки, особисті контакти. Хтось піде сам, когось попросять, когось в чомусь запідозрять. Звичайний процес. Не думаю, що ці 30% відразу «вивалять» на вулицю і стануть безробітними і буде ризик того, що вони будуть задіяні в криміналі», - резюмував Вовк.
Руслан Сольвар
13 Листопада
09:44
Суспільство Руслан Сольвар Миттєвого переродження старої системи в нову якість не відбудеться Незважаючи на те, що весь корпус звичних для українців правоохоронців формально припинив існувати, кадрове наповнення нової поліції залишатиметься незмінним ще як мінімум рік. Зокрема, до 31 грудня 2016-го буде збережено логотипи, емблеми, бланки, печатки та форму міліції. Це означає, що одномоментного переродження старої системи в нову якість не відбудеться, таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив народний депутат Руслан Сольвар. За його словами, у той же час не йдеться про автоматичний перехід працівників міліції до лав нового органу. «Стратегія реформи органів внутрішніх справ якраз і полягає в тому, щоб удосконалити професійні якості особового складу. Необхідно наголосити на цьому аспекті проблеми, адже перед керівництвом МВС не стоїть завдання механічно замінити правоохоронців, наприклад, шляхом звільнення чинних і набору нових співробітників. І ті, у кого буде бажання продовжувати службу в Національній поліції, і нові кандидати мають пройти переатестацію та атестацію відповідно. Всі колишні міліціонери, які підтверджують свою професійну придатність, зможуть працювати в новій правоохоронній структурі. Ті ж, хто не відповідатиме встановленим критеріям, не зможуть стати поліцейськими», - зазначив депутат. Сольвар зауважив, що така система виглядає цілком справедливою і адекватною вимогам та потребам українського суспільства. «Ніхто не збирається порушувати права колишніх міліціонерів, необгрунтовано їх розганяти або навмисне не допускати в поліцію. Встановлюється базова вимога - комплексна професійна підготовка кандидатів. Якщо ви професіонал, то ваша робота в старій міліції у жодному разі не стане на заваді службі в поліції. Цей принцип є очевидним, адже за нормальних конкурентних умов жоден претендент на вакансію в будь-якій сфері не отримає роботу, якщо не пройде співбесіду. Лише завдяки зазначеному алгоритму буде можливо відсіяти з чинної правоохоронної системи всі ті елементи, які повністю дискредитували колишню міліцію в очах громадян», - сказав нардеп. При цьому, за словами Сольвара, Закон «Про Національну поліцію» містить також норми, які перешкоджають формуванню абсолютно нового органу. «Зокрема, атестаційні комісії, до яких входитимуть у тому числі представники громадськості, не атестовуватимуть абітурієнтів вищих навчальних закладів МВС, що збереже корупційні чинники потрапляння до лав поліції непрофесійних кадрів. До того ж конкурсні випробування стосуватимуться лише посад молодшого складу поліції. Тобто фахівці і громадськість не зможуть впливати на формування керівного складу поліції, який узагалі, швидше за все, просто змінить зовнішні атрибути з міліцейських на поліцейські. Безумовно, за таких умов реформа органів МВС виглядатиме як мінімум половинчастою», - наголосив депутат. Однією з ключових проблем у зазначеному контексті є зменшення кількості правоохоронців МВС з нинішніх 225 до 150 тисяч осіб, що дозволить оптимізувати їхню роботу і збільшити грошове забезпечення. Враховуючи те, що на 150 тисяч місць претендують не тільки чинні службовці, а й нові кандидати, слід очікувати високої конкуренції. Це може значно підвищити професійний рівень поліції. «Загалом реформа неминуче призведе до позбавлення робочих місць десятків тисяч правоохоронців. Без цього систему МВС неможливо реанімувати. Однак головне завдання полягає в тому, щоб за допомогою конкурсних відборів та скорочень кількості службовців скинути саме той баласт, через який українська міліція справедливо вважалася однією з найбезнадійніших правоохоронних структур», - резюмував Сольвар.

/-0,70947694778442-/ /-pc-/
Top