counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Тема тижня

Право сили або сила права? Право сили або сила права?
Всі теми тижня
Дорога турбота: Кабмін взявся за населення Чого чекати Ураїні від виборів у США? Кабмін Гройсмана: Перемоги і провали Криза безпеки: хто пише сценарій? Бурштинові війни Кодекс для бійця АТО Чим завершиться парад резонансних справ? Ціна політичної відповідальності Про що Україна домовляється з бойовиками? Кому служитиме Генпрокуратура? Яка користь Україні від санкцій проти Росії? Навіщо Україні фінансова поліція? Судова реформа: сядуть всі? За кадри вирішують усі Як змінилася система після Майдану Кому віддадуть митницю? Два роки без Криму Навіщо поліції стільки злочинців? Закордон нам допоможе? Новий прем'єр - нові перспективи Коли у населення увірветься терпець? Як повернути Донбас за рік Життя після Путіна Український тиждень в Європарламенті До чого призведе політична криза? Кому зіграв на руку Касько? Чим загрожують Україні зміни до Конституції? Без яких змін в бюджеті нам не обійтися? Як провести в Україні інвестиційну терапію Перемир'я у владі: міф чи реальність? Що рік прийдешній нам готує? Чого досягла Україна за минулий рік? Які податки влаштують українців? Як змусити кримінал попрацювати на бюджет? Рік уряду: підсумки Терористичні ризики України Бюджет - 2016: Хто отримає найбільший шматок пирога Куди подіти армію силовиків? Народ vs Кабмін: битва за тарифи Безвізовий режим: які наші шанси? Кадровий дефолт: шляхи виходу Українські заручники Путіна Боротьба з корупцією - дієта для повноти влади Ренесанс української економіки Що потягнуть за собою санкції проти Росії? Чи стане електронна петиція панацеєю від проблем? Кому вигідна легалізація зброї? Освіта в умовах російської агресії Нові податки — нова країна Чому в Україні не можна подолати бідність? Холодний сезон 2015: На чому будемо економити Нові голови областей проти контрабанди Заочні суди над «сім’єю» Як перетворити бурштин на благо для України? Обіцянки депутатів: Місія нездійсненна Три питання до нової Конституції Нова карта України: За і проти Доля Криму: що чекає на півострів? Рокіровка на місцях: чи зіграє ставка Порошенка? Три місяці Кабміну: шанс чи фінал? Що криється в особливому статусі Донбасу? Індексація пенсій і зарплат: популізм чи реальність? До чого прийшла Україна за рік з Порошенком? Чи врятує нас податкова реформа? Хто стоїть за акціями протесту в Києві? Чи потрібно залучати іноземців в уряд? Національна поліція: Плюси і мінуси Чи потрібна Україні децентралізація? Наскільки законна люстрація? Чи можливе в Україні «економічне диво»? Чим обернеться для країни війна олігархів? Чи можна націоналізувати приватизовані раніше підприємства та які наслідки це матиме? Що допоможе Україні виграти інформаційну війну? Як брати іноземні кредити, не "пресуючи" населення?
Точки зору
Михайло Корнієнко
15 Лютого
09:49
Суспільство Михайло Корнієнко Поліція має застосовувати під час погоні інші спецзасоби З правової точки зору, поліція під час київської погоні мала застосовувати інші спецзасоби, зокрема блокування авто. Поліцейські діяли не дуже професійно, не було скоординованих узгоджених дій. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив генерал-полковник міліції Михайло Корнієнко. «Безумовно, ці хлопці порушили Правила дорожнього руху, поліцейські мали право їх переслідувати і затримувати всіма доступними методами і способами. Єдине питання виникає щодо застосування зброї. З правової точки зору, у цьому випадку можна було б діяти інакше: блокувати транспортними засобами, вивести порушників за межі населеного пункту і там уже можна було б застосовувати більш радикальні методи. Найголовніше, що самі по собі дії поліцейських були не дуже професійними. Співробітники ДАІ, котрі працювали раніше, знали, як проводяться такі операції. Перш за все обов'язково про погоню повинен знати черговий диспетчер служби ДАІ, він тоді координує всі дії нарядів, патрульних машин, екіпажів, він знає місто, він знає, як поліцейських скоординувати. Нова поліція ще цього не знає. У цих хлопців багато романтики, але їх треба вчити», - розповів експерт. Корнієнко наголошує, що за кілька місяців неможливо підготувати працівника, який займається питаннями безпеки дорожнього руху. «Вони не знають, як діяти в екстремальних ситуаціях. Перш за все ситуації треба моделювати. Застосування зброї - це крайній метод, і його можна застосовувати лише коли застосовується зброя правопорушниками або коли виникає загроза життю самих поліцейських чи інших людей. Дії керівництва з оцінки подій теж були не дуже правильними. У таких випадках треба робити висновки дуже обережно, а не казати одразу, що поліція робила все правильно. Ці правопорушники - молоді люди, у них теж є права. Керівництво поліції перше, що мало зробити, - це визнати, що саме сталося, і вибачитися перед потерпілими - батьками цього хлопчика. Він постраждав безвинно, він був пасажиром. Дуже погано, коли поліція застосовує зброю, це викликає негативний резонанс. У тій самій Америці після такого обов'язково відбувається службове розслідування, потім судовий розгляд. Думаю, що у нас теж без суду не обійдеться. Деканоїдзе зазначила, що діям працівників буде дано відповідну оцінку і вибачилася перед батьками загиблого хлопця. Це правильно, але потрібно було, щоб заява пролунала трохи раніше. Крім того, не можна на цьому спекулювати, адже деякі політики вже намагаються по-своєму оцінювати зазначені події», - резюмував фахівець.
Володимир Цибулько
14 Лютого
11:04
Суспільство Володимир Цибулько Злочинність на тлі військових подій зростає, рівень розкриття злочинів падає Політичного підґрунтя шукати в інциденті з гонитвою поліції за правопорушниками не варто. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив експерт Аналітичного центру «Політика» Володимир Цибулько. «Тут немає ніякої політики, є просто спроба показати, що поліція це не воля однієї людини, а це правила. Правила, процедури, те, що, по суті, є в американській, британській поліції. У нашій ситуації поліція повинна бути сильною, оскільки злочинність на тлі військових подій зростає, рівень розкриття злочинів падає. Тому нам треба міняти не тільки форму одягу, а й стиль поведінки», - розповів політолог. На думку експерта, поліція - це інститут, який завжди приходить на допомогу, але коли діють всупереч закону і вимогам поліцейського, то поліцейський може застосувати серйозні дії. «На реформі цей інцидент ніяк не позначиться. На реформі більше позначиться велика кількість контингенту з минулого, який може пройти переатестацію і зберегти старі правила, старі відносини. І ось це дуже небезпечно», - підсумував Цибулько.
Ігор Попов
13 Лютого
13:14
Політика Ігор Попов Поліція дискредитує себе відсутністю адекватної реакції на погоню Головною проблемою в ситуації погоні в Києві за автомобілем є те, що поліція не відреагувала на цю подію нормально і адекватно. Також це показує, що система недосконала, а поліцейські під час навчання такого роду ситуації не відпрацьовували або відпрацьовували неправильно. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив народний депутат Ігор Попов. «Я не фахівець у кримінальному праві та поліції, але можу оцінити ситуацію з точки зору політики і державного управління. Під час навчання ця ситуація не відпрацьовувалася або відпрацьовувалася неправильно, тому що було запущено дуже багато заходів безпеки. Для того, щоб не знизився той високий рівень довіри, який є сьогодні до патрульної поліції, треба швидко зробити адміністративні кроки, щоб виправити ситуацію», - розповів нардеп. На його думку, поки що таких кроків зроблено не були, незважаючи на те, що минуло достатньо часу. «Мають бути звільнення на досить високому рівні. Має бути відповідальність того, хто запускав систему і не зробив її досконалою. Потрібно пояснити, що зроблено в патрульній поліції, аби ці інциденти не повторювалися. Повинні бути якісь плани «Перехоплення», в результаті яких всі залишаються живими. Поліція дискредитує себе відсутністю адекватної реакції на цю ситуацію. Таке враження, що вони навчають патрульних на голлівудських фільмах... Якщо всіх усе влаштовує і так триватиме й далі, то, звичайно, довіра як до патрульних поліцейських, так і до керівників зменшуватиметься. Це золоте правило менеджменту: якщо є НП, то треба її розібрати, покарати винних і вжити заходів для недопущення повторів. Цього не робиться і це знову ж показує недосконалість системи», - резюмував Попов.
Володимир Фесенко
12 Лютого
17:56
Суспільство Володимир Фесенко Навколо інциденту з погонею намагаються створити негативне тло Ситуацію з погонею київської поліції зі смертельними наслідками почали використовувати для дискредитації Національної поліції в цілому. Такі спроби з'явилися через те, що це одна з реформ, яка була реально проведена. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політолог, голова центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. «Безумовно, у спробах створити негативне критичне тло навколо нової патрульної поліції - є політика. Є деякі ЗМІ, які відверто хочуть дискредитувати сам інститут Національної поліції. По-друге, це одна з реформ, яка була проведена і реально продемонструвала свій позитив. Безумовно, є питання, зауваження, треба більше досвіду, підвищити ефективність поліції тощо. Проте нічого не буває одразу суперефективного, але це не корумповане ДАІ, це принципово новий інститут. А зараз його намагаються дискредитувати. Такі інциденти, що відбулися в результаті погоні, трапляються у всіх країнах. У США це трапляється не можу сказати, що кожен місяць, але регулярно. Тому робити зараз із одного інциденту, звичайно, трагічного, якісь кардинальні глобальні висновки - неправильно», - упевнений Фесенко. На думку політолога, ця трагічна ситуація не позначиться на ході реформ. «Треба, як кажуть у відомому прислів'ї, «відокремити мух від котлет». Є люди, конкретні поліцейські, які, можливо (точно я не можу сказати, це повинно показати розслідування), перевищили свої обов'язки. Якщо так, якщо вони скоїли порушення, то вони повинні за це відповісти. І все. Але робити масштабні висновки - це абсолютно неправильно», - зазначив експерт.

/-0,85168790817261-/ /-pc-/
Top