counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Тема тижня

Чого чекати Ураїні від виборів у США? Чого чекати Ураїні від виборів у США?
Всі теми тижня
Дорога турбота: Кабмін взявся за населення Кабмін Гройсмана: Перемоги і провали Криза безпеки: хто пише сценарій? Бурштинові війни Кодекс для бійця АТО Чим завершиться парад резонансних справ? Ціна політичної відповідальності Про що Україна домовляється з бойовиками? Кому служитиме Генпрокуратура? Яка користь Україні від санкцій проти Росії? Навіщо Україні фінансова поліція? Судова реформа: сядуть всі? За кадри вирішують усі Як змінилася система після Майдану Кому віддадуть митницю? Два роки без Криму Навіщо поліції стільки злочинців? Закордон нам допоможе? Новий прем'єр - нові перспективи Коли у населення увірветься терпець? Як повернути Донбас за рік Життя після Путіна Український тиждень в Європарламенті До чого призведе політична криза? Кому зіграв на руку Касько? Право сили або сила права? Чим загрожують Україні зміни до Конституції? Без яких змін в бюджеті нам не обійтися? Як провести в Україні інвестиційну терапію Перемир'я у владі: міф чи реальність? Що рік прийдешній нам готує? Чого досягла Україна за минулий рік? Які податки влаштують українців? Як змусити кримінал попрацювати на бюджет? Рік уряду: підсумки Терористичні ризики України Бюджет - 2016: Хто отримає найбільший шматок пирога Куди подіти армію силовиків? Народ vs Кабмін: битва за тарифи Безвізовий режим: які наші шанси? Кадровий дефолт: шляхи виходу Українські заручники Путіна Боротьба з корупцією - дієта для повноти влади Ренесанс української економіки Що потягнуть за собою санкції проти Росії? Чи стане електронна петиція панацеєю від проблем? Кому вигідна легалізація зброї? Освіта в умовах російської агресії Нові податки — нова країна Чому в Україні не можна подолати бідність? Холодний сезон 2015: На чому будемо економити Нові голови областей проти контрабанди Заочні суди над «сім’єю» Як перетворити бурштин на благо для України? Обіцянки депутатів: Місія нездійсненна Три питання до нової Конституції Нова карта України: За і проти Доля Криму: що чекає на півострів? Рокіровка на місцях: чи зіграє ставка Порошенка? Три місяці Кабміну: шанс чи фінал? Що криється в особливому статусі Донбасу? Індексація пенсій і зарплат: популізм чи реальність? До чого прийшла Україна за рік з Порошенком? Чи врятує нас податкова реформа? Хто стоїть за акціями протесту в Києві? Чи потрібно залучати іноземців в уряд? Національна поліція: Плюси і мінуси Чи потрібна Україні децентралізація? Наскільки законна люстрація? Чи можливе в Україні «економічне диво»? Чим обернеться для країни війна олігархів? Чи можна націоналізувати приватизовані раніше підприємства та які наслідки це матиме? Що допоможе Україні виграти інформаційну війну? Як брати іноземні кредити, не "пресуючи" населення?
Точки зору
Олексій Гарань
05 Серпня
19:16
За кордоном Олексій Гарань Трамп толком не зміг сказати, чи будуть Штати виконувати свої зобов'язання в рамках НАТО Зміна президента в США вплине не тільки на українську політику, а й на інші країни - країни НАТО, Балтії. Заяви кандидата Дональда Трампа безвідповідальні і стосуються не тільки України. Вони йдуть врозріз з трансатлантичним партнерством і суперечать традиційному курсу Республіканської партії. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив науковий директор фонду «Демократичні ініціативи», професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань. «Безумовно, зміна президента в США - це віха в американській політиці, і стосується вона не тільки України, а й інших країн. Навіть якщо є спадковість у політиці, наприклад, демократ Клінтон йде на зміну демократу Обамі, все одно це інші акценти, інші підходи. Обама позиціонувався як лауреат Нобелівської премії миру. Він був занадто обережний, занадто м'який. Клінтон буде в мейнстрімі американської політики, але вона в цілому знає українську політику краще. Адже вона була в Україні за часів президента Клінтона, працювала з українським урядом як державний секретар. Тому вона краще підготовлена, краще розуміє, і не виключено, що її позиція щодо опору російській агресії буде навіть більш жорсткою. Очевидно, що заяви Трампа абсолютно безвідповідальні. Вони стосуються не тільки України, а й багатьох інших країн - країн НАТО, Балтії. Те, що він зараз заявляє, не тільки йде врозріз з трансатлантичним партнерством, а й суперечить традиційному курсу Республіканської партії. Тому традиційно республіканці, як більш консервативні, завжди виступали за жорстку політику щодо Москви в порівнянні з демократами. А тут виходить навпаки. Звичайно, ми не знаємо, як ці заяви можуть трансформуватися в практичну політику. Думаю, що і Трамп сам не знає цього», - розповів політолог. Гарань акцентує увагу на тому, що керівником виборчої кампанії Трампа є Пол Манафорт, який був радником Януковича. Політолог зазначає, що підходи двох кандидатів дуже різняться, тому важливо, хто переможе на президентських виборах в США. «Це досить символічно, хто дає поради Трампу щодо України. Безумовно, підходи цих двох кандидатів у президенти істотно відрізняються, матиме вагомі наслідки для України, хто переможе в цій кампанії. Втім, це буде мати наслідки і для Мексики, і щодо мусульман, і для трансатлантичного партнерства. Очевидно, що заявами Трампа стурбовані не тільки в Україні, але і в країнах Балтії і Європи. Адже він толком не зміг сказати, буде США виконувати свої зобов'язання в рамках НАТО щодо Росії чи ні», - резюмував професор.
Вадим Карасьов
05 Серпня
17:40
За кордоном Вадим Карасьов Політика США - це не політика президента Значення виборів у США для української політики дуже перебільшено. Кардинальних змін не буде, оскільки політику США визначає не стільки президент, скільки Конгрес, бізнес, громадськість. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. «Чутки про те, що після президентських виборів істотно зміниться політика США щодо України, дуже перебільшені. І тут проблема не в тому, що у Хілларі Клінтон поки що більше шансів, ніж у Трампа. Адже саме з перемогою Трампа пов'язують якусь зміну політики по відношенню до Європи, України, зокрема Криму. Політика США - це не політика президента, це політика Конгресу, верхньої та нижньої палат, партій, бізнесу, цивільної громадськості та всієї інфраструктури влади, яка у США досить різноманітна і має велику противагу для того, щоб обмежити можливості будь-якого президента, котрий виявить бажання круто повернути кермо державного корабля. Тому США не на ручному управлінні якогось верховного політика, від якого залежить усе», - розповів політолог. Карасьов зазначив, що у США працює політична система, а президент - один з ключових, але все-таки лише елемент політичної системи. «Корекція політики буде. У Клінтон коригувань буде менше, у Трампа - більше. Але кардинальних змін, щоб ось завтра одразу у випадку перемоги Трампа все змінилося і Україна виявилася покинутою Штатами і Європою, - цього не буде. Такі прогнози - це більше з царини публіцистики та побутових кухонних розмов, аніж результат предметного експертного аналізу», - підсумував експерт.
Петро Олещук
04 Серпня
19:09
Політика Петро Олещук Президент США буде вирішувати більшою мірою внутрішні проблеми Після виборів Сполучені Штати Америки і новий президент будуть сфокусовані на вирішенні внутрішніх проблем. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політичний експерт Петро Олещук. «Трамп досить непередбачуваний політик, тому ніхто не зможе сказати, і навіть він сам, яку конкретно лінію поведінки він обере. Думаю, що там буде багато неоднозначних заяв, зустрічей. Можливо, Трамп спробує знайти якийсь компроміс із Росією. Але питання ціни буде досить серйозним. Крім того, сам характер внутрішньоамериканських проблем також дуже впливатиме на ситуацію. У будь-якому випадку президент США буде вирішувати більшою мірою внутрішні проблеми. А це, безперечно, відволікатиме увагу від зовнішньої політики», - розповів політолог. За словами Олещука, важливо, хто саме прийде на пост президента. Оскільки саме зовнішня політика є прерогативою президента. Наприклад, Обамі вдалося вплинути на неї дуже істотно в ситуації з Кубою. «Неодноразово конгрес приймав рішення про збройну допомогу Україні, але президент Обама їх ветував, бо вважав, що більш корисною буде інша лінія поведінки. Я думаю, що вплив президента в зовнішній політиці буде досить помітним, хоча він, безумовно, не буде відходити від якоїсь генеральної лінії, яка була заснована в американській зовнішній політиці. Але приклад того ж  Обами показує, що президент може мати дуже великий вплив. Хто міг повірити в можливості врегулювання відносин із Кубою? Блокада відносин із Кубою була політикою США протягом багатьох десятиліть, але Обама істотно змінив її», - підсумував експерт.
Ярослав Макітра
04 Серпня
18:14
Політика Ярослав Макітра Трамп може виявитися більш проукраїнським, ніж Клінтон Вибори в США значною мірою вплинуть не тільки на Україну, а й на геополітичну ситуацію в усьому світі. Поки рано прогнозувати, чим обернуться американські вибори для нашої країни, оскільки і республіканці, і демократи мають свої переваги і недоліки для української сторони. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політичний експерт Інституту соціальних технологій «Соціополіс» Ярослав Макітра. «Звичайно, вибори в США вплинуть не тільки на ситуацію в Україні, а взагалі на всю світову політику і геополітичні процеси. Як це обернеться для України - тут ситуація неоднозначна, оскільки за своїми підходами до зовнішньої політики Республіканська партія для України вважалася б кращою, бо вони завжди більше звертають уваги на міжнародні процеси на відміну від Демократичної партії. Вона більшою мірою зосереджувалася на внутрішніх процесах. Але сьогодні ми спостерігаємо серйозну кризу в Республіканській партії. За дуже багато років їхнього кандидата не можна назвати фактично єдиним кандидатом від партії. Формально він висунутий від Республіканської партії, але у Трампа дуже серйозна внутрішня опозиція. І буквально з невеликою перевагою він зумів перемогти у внутрішньопартійній боротьбі», - розповів політолог. Макітра зазначає, що якщо уважно почитати всі заяви Трампа, то можна знайти оцінки щодо України, але вони не такі важливі, як це подається у нас. «І взагалі, сказати, що всі ці заяви будуть виконані, було б великим перебільшенням. Це робиться більше для привернення уваги. Але в разі перемоги Трампа не тільки він керуватиме США, а вся його команда. Наскільки це буде негативно для України, зараз складно прогнозувати. Але Клінтон була б зручнішою, вона демократ, і колишній президент був демократ і багато уваги приділяв українському питанню. Навіть було серйозне лобі в його оточенні. Зараз важко дати однозначний прогноз. Все залежатиме від команди і може змінитися дуже блискавично. Той же Трамп може виявитися більш проукраїнським, ніж навіть Клінтон», - підсумував експерт.

/-0,48385214805603-/ /-pc-/
Top