counter
Стрічка новин
Вибрати все
16 Квітня
15 Квітня
Всі новини...

Тема тижня

Нова карта України: За і проти Нова карта України: За і проти
Всі теми тижня
Дорога турбота: Кабмін взявся за населення Чого чекати Ураїні від виборів у США? Кабмін Гройсмана: Перемоги і провали Криза безпеки: хто пише сценарій? Бурштинові війни Кодекс для бійця АТО Чим завершиться парад резонансних справ? Ціна політичної відповідальності Про що Україна домовляється з бойовиками? Кому служитиме Генпрокуратура? Яка користь Україні від санкцій проти Росії? Навіщо Україні фінансова поліція? Судова реформа: сядуть всі? За кадри вирішують усі Як змінилася система після Майдану Кому віддадуть митницю? Два роки без Криму Навіщо поліції стільки злочинців? Закордон нам допоможе? Новий прем'єр - нові перспективи Коли у населення увірветься терпець? Як повернути Донбас за рік Життя після Путіна Український тиждень в Європарламенті До чого призведе політична криза? Кому зіграв на руку Касько? Право сили або сила права? Чим загрожують Україні зміни до Конституції? Без яких змін в бюджеті нам не обійтися? Як провести в Україні інвестиційну терапію Перемир'я у владі: міф чи реальність? Що рік прийдешній нам готує? Чого досягла Україна за минулий рік? Які податки влаштують українців? Як змусити кримінал попрацювати на бюджет? Рік уряду: підсумки Терористичні ризики України Бюджет - 2016: Хто отримає найбільший шматок пирога Куди подіти армію силовиків? Народ vs Кабмін: битва за тарифи Безвізовий режим: які наші шанси? Кадровий дефолт: шляхи виходу Українські заручники Путіна Боротьба з корупцією - дієта для повноти влади Ренесанс української економіки Що потягнуть за собою санкції проти Росії? Чи стане електронна петиція панацеєю від проблем? Кому вигідна легалізація зброї? Освіта в умовах російської агресії Нові податки — нова країна Чому в Україні не можна подолати бідність? Холодний сезон 2015: На чому будемо економити Нові голови областей проти контрабанди Заочні суди над «сім’єю» Як перетворити бурштин на благо для України? Обіцянки депутатів: Місія нездійсненна Три питання до нової Конституції Доля Криму: що чекає на півострів? Рокіровка на місцях: чи зіграє ставка Порошенка? Три місяці Кабміну: шанс чи фінал? Що криється в особливому статусі Донбасу? Індексація пенсій і зарплат: популізм чи реальність? До чого прийшла Україна за рік з Порошенком? Чи врятує нас податкова реформа? Хто стоїть за акціями протесту в Києві? Чи потрібно залучати іноземців в уряд? Національна поліція: Плюси і мінуси Чи потрібна Україні децентралізація? Наскільки законна люстрація? Чи можливе в Україні «економічне диво»? Чим обернеться для країни війна олігархів? Чи можна націоналізувати приватизовані раніше підприємства та які наслідки це матиме? Що допоможе Україні виграти інформаційну війну? Як брати іноземні кредити, не "пресуючи" населення?
Точки зору
Юрій Чижмарь
05 Липня
17:17
Політика Юрій Чижмарь Поки не віддамо податки і повноваження на місця, говорити про об'єднання громад не має сенсу Від будь-якої реформи, яка проводиться, люди повинні відчути, що їх життя покращується. А просто зміна — це ще не реформа. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив народний депутат від фракції «Радикальна партія» Юрій Чижмарь.«Передбачається, що в країні має відбутися добровільне об'єднання громад. На жаль, на місцях серед органів виконавчої влади відбувається інша процедура. Вони по команді починають малювати карту об'єднання. І це сприймається як зобов'язання об'єднуватися саме з тієї громадою, яка намальована в обласних радах», — говорить Чижмарь.Депутат наголошує, що добровільне об'єднання не відбудеться, поки громади не матимуть самозабезпечення.«Поки не віддамо податки і повноваження на місця, говорити про об'єднання дуже складно. Не маючи грошей, ви можете хоч сто разів громаду перевертати справа наліво, але вона від цього багатшою не стане, не зможе самозабезпечуватися», — вважає парламентарій.Не менш важливо, за словами Юрія Чижмаря, проводячи адміністративну реформу, враховувати забезпеченість центру громади можливістю надавати медичні, освітні послуги, враховувати транспортну мережу, чи є під'їзні дороги до центру.
Михайло Головко
05 Липня
17:08
Політика Михайло Головко Реформа просто ліквідує села Об'єднання громад може призвести до ліквідації сіл. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив народний депутат Михайло Головко.«У такому форматі, в якому запропонував уряд, це об'єднання не для громад. Це просто для рисочки,  для адміністрації, а не для людей. Ця реформа просто ліквідує села. Буде проведено колективізацію, коли всіх заженуть у великий колгосп. Не буде сільських рад, а школи, дитсадки та інша інфраструктура будуть поступово закриватися. В результаті села просто почнуть вимирати», — сказав він.За його словами, для того щоб село розвивалося, необхідно було ухвалювати рішення не про об'єднання громад, а вносити зміни до податкового та бюджетного кодексу.«Потрібно залишати гроші на місцях. Сільради могли б їх використати для ремонту доріг, розвитку інфраструктури. Бюджет повинен формуватися знизу вгору, а не навпаки, за залишковим принципом», — зазначив Головко.Крім того, парламентарій вважає, що ініціатива щодо об'єднання громад пов'язана зі зняттям мораторію на землю, яке має відбутися 1 січня 2016 року.
Руслан Сольвар
04 Липня
16:39
Політика Руслан Сольвар Процес об'єднання громад пробуксовує через нерозуміння його суті Процес добровільного об'єднання громад життєво необхідний, але через нерозуміння його суті громадянами пробуксовує. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Руслан Сольвар. «Об'єднання громад відбувається в рамках реформи з децентралізації. А що стоїть за децентралізацією? Вона дозволяє створювати фінансово незалежні громади, які зможуть самостійно та на належному рівні утримувати дитячі садки та школи, амбулаторії, будинки культури та клуби, дороги, інфраструктуру. Простіше кажучи, децентралізація - це реальний шлях до підвищення якості повсякденного життя жителів кожного села, селища чи міста», - говорить Руслан Сольвар. Водночас, за словами парламентарія, незважаючи на те, що ми часто чуємо про децентралізацію, і цей термін увійшов в наш активний словник, головною проблемою в проведенні цієї адміністративної реформи є нерозуміння її людьми на місцях. «Є страх чогось нового, тим більше глобальних змін. Українці хибно побоюються об'єднання громад. Наприклад, в моєму виборчому окрузі багато хто вважав, що при впровадженні адмінреформи кошти будуть збиратися з усіх населених пунктів у різних розмірах, виходячи з економічних можливостей, наявності підприємств, землі, а розділятися порівну, - розповідає Сольвар. - Тому доводиться неодноразово пояснювати, що адмінреформа не тягне за собою автоматичної системи розподілу коштів. Старости села будуть членами виконкому з дорадчим голосом. Тому на сесіях спільно зможуть вирішити, як правильно і справедливо розподілити фінанси». Депутат озвучив ще одне побоювання українців щодо процесу об'єднання громад. «Люди часто говорять, що в області нас поділять так, як самі того побажають. Але я неодноразово підкреслював - що у нас об'єднання громад відбуватиметься на добровільних засадах. А в області просто формують перспективні плани, знову ж таки, виходячи в першу чергу з побажань людей», - сказав Сольвар.
Віктор Небоженко
04 Липня
14:05
Політика Віктор Небоженко Добровільне об'єднання буде тільки в жебрацьких районах, які нікому не потрібні Об'єднання громад без змін до бюджетного кодексу не має ніякого відношення до децентралізації. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив політолог, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко. «Добровільне об'єднання буде тільки в жебрацьких районах, які нікому не потрібні. У передмістях великих міст, ціна яких дуже висока, укрупнення буде добровільно-примусове. Крім того, воно буде дуже жорстоким, швидким і болючим для громад», - сказав він. За його словами, гострий конфлікт з об'єднання громад може виникнути в Західній Україні, позаяк кордони там ще збереглися з часів австро-угорської імперії. При цьому він зазначив, що громади не отримають жодної користі від об'єднання. «Безумовно, фінансування збільшиться, але воно буде розподілено між великою кількістю людей. Якщо раніше школа була в кожному другому селі, то тепер буде в кожному четвертому», - пояснив він. Крім того, за словами політолога, об'єднання громад не має ніякого відношення до децентралізації. «Це просто перерозподіл адміністративно-територіального устрою. Децентралізація - це коли більше 60% доходів від податків залишається у місцевого населення. Цього поки у нас немає, для цього потрібно ще прийняти зміни до бюджетного кодексу», - вважає експерт.
Інші новини на тему:

/-0,59195685386658-/ /-pc-/
Top