counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Тема тижня

Ренесанс української економіки Ренесанс української економіки
Всі теми тижня
Дорога турбота: Кабмін взявся за населення Чого чекати Ураїні від виборів у США? Кабмін Гройсмана: Перемоги і провали Криза безпеки: хто пише сценарій? Бурштинові війни Кодекс для бійця АТО Чим завершиться парад резонансних справ? Ціна політичної відповідальності Про що Україна домовляється з бойовиками? Кому служитиме Генпрокуратура? Яка користь Україні від санкцій проти Росії? Навіщо Україні фінансова поліція? Судова реформа: сядуть всі? За кадри вирішують усі Як змінилася система після Майдану Кому віддадуть митницю? Два роки без Криму Навіщо поліції стільки злочинців? Закордон нам допоможе? Новий прем'єр - нові перспективи Коли у населення увірветься терпець? Як повернути Донбас за рік Життя після Путіна Український тиждень в Європарламенті До чого призведе політична криза? Кому зіграв на руку Касько? Право сили або сила права? Чим загрожують Україні зміни до Конституції? Без яких змін в бюджеті нам не обійтися? Як провести в Україні інвестиційну терапію Перемир'я у владі: міф чи реальність? Що рік прийдешній нам готує? Чого досягла Україна за минулий рік? Які податки влаштують українців? Як змусити кримінал попрацювати на бюджет? Рік уряду: підсумки Терористичні ризики України Бюджет - 2016: Хто отримає найбільший шматок пирога Куди подіти армію силовиків? Народ vs Кабмін: битва за тарифи Безвізовий режим: які наші шанси? Кадровий дефолт: шляхи виходу Українські заручники Путіна Боротьба з корупцією - дієта для повноти влади Що потягнуть за собою санкції проти Росії? Чи стане електронна петиція панацеєю від проблем? Кому вигідна легалізація зброї? Освіта в умовах російської агресії Нові податки — нова країна Чому в Україні не можна подолати бідність? Холодний сезон 2015: На чому будемо економити Нові голови областей проти контрабанди Заочні суди над «сім’єю» Як перетворити бурштин на благо для України? Обіцянки депутатів: Місія нездійсненна Три питання до нової Конституції Нова карта України: За і проти Доля Криму: що чекає на півострів? Рокіровка на місцях: чи зіграє ставка Порошенка? Три місяці Кабміну: шанс чи фінал? Що криється в особливому статусі Донбасу? Індексація пенсій і зарплат: популізм чи реальність? До чого прийшла Україна за рік з Порошенком? Чи врятує нас податкова реформа? Хто стоїть за акціями протесту в Києві? Чи потрібно залучати іноземців в уряд? Національна поліція: Плюси і мінуси Чи потрібна Україні децентралізація? Наскільки законна люстрація? Чи можливе в Україні «економічне диво»? Чим обернеться для країни війна олігархів? Чи можна націоналізувати приватизовані раніше підприємства та які наслідки це матиме? Що допоможе Україні виграти інформаційну війну? Як брати іноземні кредити, не "пресуючи" населення?
Точки зору
Ілля Несходовський
04 Жовтня
13:35
Економіка Ілля Несходовський Розраховувати на зростання економіки раніше 2016 року не варто Говорити про зростання української економіки можна, якщо лише порівнювати ситуацію помісячно, але і в такому випадку слід розглядати певні зміни не як зростання, а як уповільнення падіння. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив економічний експерт Ілля Несходовський.«Треба розуміти, які саме позиції ми порівнюємо. Ми можемо порівнювати цей місяць із попереднім. А можемо порівнювати цей місяць із тим самим місяцем минулого року, ми можемо порівнювати загалом, тобто у нас є різні порівняльні бази. Якщо ми будемо порівнювати період попереднього року з періодом цього року, то у нас однозначно падіння, і це падіння ВВП становить 16% за перше півріччя 2015 року. А те, що говорив Президент, це стосується порівняння періодів цього місяця з попередніми місяцями. Якщо ми будемо порівнювати серпень із липнем цього року, то ми спостерігаємо, що показники у нас такі, що їх умовно можна назвати зростанням. У нас припинилося падіння. Але це все таки не можна назвати зростанням, це просто призупинення падіння», — розповів експерт.За словами економіста, розраховувати на те, що зростання економіки почнеться раніше 2016 року, не варто.«У нас є певні умови, наприклад стабілізація банківського сектору, гуманітарної політики, деякі міжнародні домовленості. Але разом з цим економіка повинна отримати попит — попит або внутрішній, або зовнішній. У цій галузі на сьогодні позитивних змін не спостерігається. Якщо говорити про зростання, то, найпевніше, його можна буде спостерігати з 1-го січня 2016 року. У нас 2014 і 2015 роки вкрай важкі. Коли ми поглянемол на статистику за ці два роки 1-го січня 2016 року, то зможемо побачити певне поліпшення і зможемо сказати, що ми почали виходити з піке, в якому нині перебуваємо», — резюмував Несходовський.
Олександр Гончаров
04 Жовтня
11:23
Економіка Олександр Гончаров Світовий банк прогнозує падіння ВВП на рівні 12 відсотків, зростанню економіки нізвідки взятися Світовий банк погіршив свої прогнози для української економіки, економічне зростання не передбачається найближчим часом. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров.«Можна поглянути на звіт Світового банку і відразу стане зрозуміло, що зростанню взятися нізвідки. Він буквально у вересні наголосив, що у нас падіння ВВП буде не 7,5 відсотка, як раніше прогнозували, а 12 відсотків. І інфляція не 40 відсотків, а 50 відсотків. Валовий борг України — це і борг держави, і гарантії держави, і ті зобов'язання, які у нас із цінних паперів держбанків, — до кінця цього року буде становити вже близько 156 млрд доларів. Про яке зростання можна говорити?» — наголосив експерт.За словами економіста, Світовий банк прогнозує ще більше падіння економіки. «Плюс міжнародні рейтингове агентство SP і вже присвоїло нам рейтинг вибіркового дефолту. А це й надто погіршило наші рейтингові показники. Звідки ж узятися зростанню? Якщо вже наші партнери дають такі відсотки погіршення — не просто на соті або десяті відсотка, а порівняйте 7,5 відсотка і 12 відсотків», — наголосив Гончаров.
Віктор Суслов
02 Жовтня
17:28
Економіка Віктор Суслов Помилки уряду призводять до знищення транзитного потенціалу країни Економічна ситуація в Україні залишається кризовою, і стратегії виходу з кризи у країни поки що немає. Зокрема, причиною багатьох проблем є помилки нинішнього уряду, одна з яких - втрата транзитного потенціалу. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив економічний експерт, екс-міністр економіки Віктор Суслов. «Економічного зростання, звісно ж, немає, але сповільнилися темпи падіння. У пошуках хоча б чогось позитивного влада знаходить той факт, що справді у нас спостерігається уповільнення падіння валового продукту. Якщо розбити рік, то тоді можна побачити щось на зразок зростання. Показники рахуються в динаміці за рік завжди - або з 1 січня, або по відношенню до аналогічного періоду минулого року. Щоб показати нібито зростання, було взято окремі місяці. Але це все одно має оцінюватися як уповільнення падіння, тому що в таких випадках відіграють роль сезонні фактори - збирання врожаю. Показники деякі зросли, але в цілому становище продовжує залишатися глибоко кризовим, чіткої і ясної стратегії виходу з кризи в країні немає», - розповів експерт. За словами економіста, уряд останнім часом припустився ще кількох значних помилок, які негативно позначилися на економічній ситуації. «Це санкції в галузі авіації. Вони призвели до різкого падіння обсягів виробництва в авіаційній галузі з огляду на те, що припиняються польоти багатьох українських авіакомпаній і, зокрема, до Росії. Санкції у сфері транспортних, залізничних перевезень призвели до відповідних санкцій з боку Росії. І це вбиває один з основних потенціалів України - транзитний. Ми завжди пишалися, що країна на транзитних послугах багато заробляла і могла б заробляти ще більше. Але помилкові дії уряду призводять до знищення транзитного потенціалу, і це дуже швидко позначиться на черговому етапі зниження ВВП. Думаю, без зміни уряду виходу не буде. Це єдиний на сьогодні захід, який може допомогти Україні», - наголосив Суслов.
Борис Кушнірук
02 Жовтня
12:58
Економіка Борис Кушнірук Політика Нацбанку досі залишається неефективною Можливості для економічного зростання почали з'являтися, незважаючи на падіння економіки. Але темпи падіння сповільнилися, а у бізнесу з'явився інтерес вкладати гроші, однак проблемою, як і раніше, залишається неефективна політика Нацбанку. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив економічний експерт Борис Кушнірук. «Якщо дивитися динаміку рік від року, то помітне продовження падіння економіки. Але якщо брати динаміку останніх місяців, то з розмов із бізнесменами я бачу, що у них з'являється інтерес щодо інвестицій, вони готові купувати якісь великі об'єкти, вкладати гроші. Незважаючи на те, що ми ще перебуваємо внизу, момент підйому вже починає відчуватися. У першу чергу, є динаміка очікувань - вони стають позитивними», - сказав експерт. При цьому він зазначив, що ті кроки, які здійснюються урядом, не можуть змінити ситуацію в короткий термін. «Будь-які реформи, будь-які кроки - їм потрібен певний строк, щоб побачити наслідки. І ті кроки, які здійснюються урядом зі спрощення різних процедур, з прозорості - вони починають працювати, але не так швидко. Знаєте, як каток, котрий починає дуже-дуже повільно їхати», - розповів економіст. Експерт зауважив, що всі можливі негативи, пов'язані зі зростанням тарифів, уже було закладено в прогнози, тому вони не впливають на ситуацію. Відповідно, з'являються можливості для певного економічного зростання. «Починають формуватися певні доходи населення, які можуть бути витрачені на товари, послуги, розваги тощо, починає працювати бізнес. Велика проблема з Нацбанком. Його кредитна політика, з одного боку, спрямована на стабільність курсу гривні, але при цьому вона деструктивна по відношенню до кредитної підтримки економіки. Якщо скорочується обсяг кредитування, то не може бути зростання економіки. Політика НБУ призвела до падіння обсягів кредитування. Саме вони своєю політикою стримують зростання економіки», - зазначив Кушнірук.

/-0,5148720741272-/ /-pc-/
Top