counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Олександра Решмеділова
Олександра Решмеділова

Така бажана і міфічна децентралізація


Зародки децентралізації вже помітні, проте поки що більше прогалин, ніж напрацювань Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловила політолог, аналітик Міжнародного інформаційно-аналітичного центру «Росія – Україна» Олександра Решмеділова.

«Одним із пріоритетних напрямків реформування країни заявлено таку жадану і таку міфічну децентралізацію. Про неї говорять і парламентарі, і спікер Володимир Гройсман, наводячи приклад квітучої Вінниці, і високопосадовці з Польщі, і решта експертного середовища. Реформа децентралізації є такою омріяною, бо дає можливість зростання доходів місцевих бюджетів у 2—3 рази. Для реалізації реформи необхідним є виконання взятих зобов’язань політичними силами, які підписали Коаліційну угоду, та політична воля на місцевому рівні», — зазначила вона.

Політолог додала, що розділяє думку голови ВРУ, який сказав, що громади вирішують зазвичай свої проблеми не завдяки, а всупереч, і завдання реформи полягають у тому, щоб держава не заважала, а сприяла: «Для початку хоча б не заважала. Адже саме на рівні громад іде реальне життя і саме на рівні громад мають вирішуватися ті проблеми, які хвилюють людей у їх повсякденному житті».

«На сьогодні існують дві основні перепони на шляху фіскальної децентралізації та підвищення відповідальності місцевих політиків –  існуючий порядок сплати податку на нерухомість та ПДФО. Члени коаліції взяли на себе зобов’язання щодо фіскальної децентралізації і мають їх виконати в 1 кварталі 2015 року. Згідно з календарем коаліціанти наближаються до фінішу, однак досі на місцевому рівні залишаються передумови для перекладання відповідальності на центральну владу. Не приведено у відповідність з європейською практикою порядок сплати ПДФО та не реформовано податок на нерухомість», — пояснила Решмеділова.

Експерт звернула увагу, що ПДФО – основне джерело надходжень місцевих бюджетів і досі сплачується за місцем реєстрації суб’єкта господарювання.

«Впевнена, що на цьому обов’язково перед місцевими виборами почнуть грати політики. Замість того щоб уже зараз подумати про зміну правил гри в частині порядку сплати ПДФО і на місцевому рівні боротися за роботодавців, робочі місця, білі зарплати. Показово, що зміна порядку сплати ПДФО дала б змогу забрати останні аргументи у місцевого керівництва, яке звикло в усіх своїх бідах звинувачувати Київ чи обласний центр, який забирає ПДФО, оскільки саме там переважно зареєстровані платники податків та відповідно роботодавці», — переконана експерт.

«Причини браку бажання змінити правила гри в оподаткуванні нерухомості на місцевому рівні в принципі досить схожі із ситуацією з ПДФО. Головною проблемою є те, що податок на нерухомість розраховується на основі мінімальної зарплати, а не оціночної вартості нерухомості попри різницю у її вартості у багато разів залежно від розміру населених пунктів. Якби вдалося змінити формулу розрахунку, то громади отримали б із того значний позитив», — акцентувала вона.

Крім того, Решмеділова підкреслила, що часто власниками нерухомості є депутати Верховної Ради або місцевих рад, котрі мають безпосередній вплив на рішення міського голови: «Тож без наближення до європейської практики оподаткування нерухомості навряд чи найближчим часом можна буде побачити суттєвий прогрес у питанні збільшення надходження коштів від цього важливого джерела наповнення місцевих бюджетів».

«Проте хочу наголосити, що минулого тижня було ухвалено закон про повернення функцій архбудконтролю органам місцевого самоврядування. Раніше забудовнику достатньо було «домовитись» із чиновниками ДАБІ, і далі він міг будувати що завгодно і де завгодно. Зараз ситуація має принципово змінитися. Таким чином, зародки реформи децентралізації вже помітні, проте поки що більше прогалин, ніж напрацювань. Той, хто вчасно подбає про громаду і зробить акцент у передвиборчій риториці на надходженнях до місцевих бюджетів, дасть свої виборцям чіткий орієнтир. Загалом такий підхід дозволить підвищити вагу місцевих політиків та громад, а також дозволить оцінювати ефективність роботи міської влади в подальшому», — резюмувала вона.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 62



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
19 квітня обіцяє бути днем, наповненим енергією та можливостями для всіх знаків зодіаку Можливо, ви відчуватим....
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
Риби самі по собі є вельми незвичайними людьми, тому з цим Знаком Зодіаку пов'язано безліч цікавих фактів, про....
Як швидко відкрити заблоковані чакри: вправи, практики, медитації
Як швидко відкрити заблоковані чакри: вправи, практики, медитації
Чакри регулюють все, що відбувається з нашою душею та тілом Щоб відкрити їх максимально швидким способом, важл....
більше матеріалів


/-0,20275211334229-/ /-pc-/
Top