counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Андрій Блінов
Андрій Блінов

Приватизація в країні гальмується будь-якими способами


В Україні практично зупинився економічний процес, тому й не надходять інвестиції. Щоб поліпшити інвестиційний клімат, необхідно здійснити три кроки. Одним з найважливіших є роздержавлення й питання приватизації. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив експерт з економічних питань Андрій Блінов.

«Сьогодні така ситуація в країні, що економічний процес майже зупинився. Рівень інвестиції валового накопичення основного капіталу у ВВП вже ледве сягає 10%, це тотальне недоінвестування в економіку і одна з головних причин не тільки нинішніх, а й майбутніх економічних лих. Існує три основних джерела інвестиційної підтримки. Одне з них - це питання, пов'язане з роздержавленням, і питання приватизації. Україна давно говорить про те, що планує продавати окремі підприємства і Одеський припортовий завод, Центренерго та деякі інші активи. Приватизація останні два роки взагалі не йде. Вона гальмується будь-якими способами, необхідністю змін якихось законопроектів, зокрема про продаж первинних 5 або 10% акцій на майданчиках. З моєї точки зору, це більше відмовки влади, адже не секрет, що у нас є політичне квотування при призначенні людей і на посади в державних компаніях. Тому і уряд, і влада в цілому, і окремі її особи є серйозними бенефіціарами саме від такої системи розподілу. Відповідно, вони не зацікавлені у швидкій приватизації», - переконаний економіст.

На думку експерта, вирішити проблему може створення спільних підприємств з провідними західними компаніями. Крім того, щоб залучити інвестиції, потрібно провести реіндустріалізацію.

«Адже спільні підприємства - це не тільки інвестиції, робочі місця, а це, власне, ще й предмет технологій. Думаю, якби відбулося зміщення допомоги Україні від технічної до фінансової, то почалося б створення таких підприємств. Тому необхідно проговорити з окремими національними урядами, можливо, з тим же ЄС, питання щодо спеціальних умов роботи таких спільних підприємств. Нам просто необхідно запускати процес реіндустріалізації країни і припливу інвестиційного капіталу. Як показує досвід багатьох країн, навіть в умовах війни або територіальної втрати це можна робити», - упевнений економіст.

Блінов зазначає, що ще один момент для залучення інвестицій - це вирішення питання про кредитування.

«Третій момент - питання, пов'язане з внутрішньою інвестиційною активністю, - це кредитування. Зрозуміло, у нас сьогодні дуже висока відносна вартість ресурсу. І високі ставки, і неефективне питання захисту кредиторів тощо. Думаю, тут окремі кроки робляться, адже Національний банк заявив, що цього року інфляція повинна становити 12%. А це більш-менш прийнятний показник для початку більш активного кредитування. Вважаю, що це - одна з основних передумов, щоб банки відновлювали кредитування, зокрема, саме в національній валюті», - підсумував Блінов.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 25



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Змова на гроші та удачу
Змова на гроші та удачу
Змови на залучення грошей та удачі читаються у тому випадку, коли людина зазнає матеріальних труднощів і хоче ....
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Вплив Місяця можна і потрібно використовувати собі на благо Залучити удачу цього дня допоможуть точні рекоменд....
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
За допомогою перевірених грошових прикмет кожна людина зможе залучити в своє життя удачу та грошовий достаток,....
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
більше матеріалів


/-0,30067300796509-/ /-pc-/
Top