counter
Стрічка новин
Вибрати все
17 Травня
16 Травня
15 Травня
Всі новини...

«Козирний» Донбас


Переглядів: 99


«Козирний» Донбас

Багато хто пам'ятає, як у травні 2014 року тоді ще лідер президентських перегонів Петро Порошенко заявляв, що антитерористична операція на сході країни не може тривати місяці - вона триватиме години. Як години розтягнулися на роки, ми вже знаємо. Тому суспільство не могло не звернути уваги на ще одну заяву тепер уже глави держави приблизно на цю ж тему. В інтерв'ю одному з турецьких телеканалів Петро Олексійович сказав, що Україна поверне Донбас: а) мирним шляхом, б) всього за рік.

За його словами, вже 2016 року має відбутися відновлення українського суверенітету над окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях. Але ось чи реально це і що потрібно робити, щоб прискорити процес повернення відкушеної частини Донбасу під контроль законної влади? І чи не видається за нинішніх умов бажане за дійсне? Зрештою, чи потрібно самій Україні це зараз, чи поспіх у розв’язанні цього питання принесе нашій країні більше шкоди, ніж користі, про це «Аналітична служба новин» і вирішила поговорити з експертами.

Конституцію ніхто не відміняв

Леонід ЄмецьЛеонід ЄмецьПовернути окуповані Росією частини Донецької і Луганської областей, як і обіцяв Президент, можна, проте поки що це більшою мірою бажання, а не тверді гарантії. Хіба що тут треба враховувати і той факт, що Петро Порошенко може володіти якоюсь інформацією, яка дозволяє йому давати такі прогнози, запевнив «Аналітичну службу новин» (АСН) перший заступник голови парламентського Комітету з питань правової політики і правосуддя Леонід Ємець.

Андрій ЛозовойАндрій ЛозовойЯк запевняє заступник голови фракції Радикальної партії Андрій Лозовой, повернути захоплену частину Донбасу можна було й раніше, але для цього треба було воювати, причому чотирма фронтами: «Перший - це посилення військового потенціалу, а також дипломатичний, інформаційний фронти і нормальна робота і взаємодія на міжнародній арені». Він також зазначив, що ще одним фактором повернення Донбасу має стати економіка - Росія буде здавати свої позиції тільки в тому випадку, коли Україна, навпаки, буде нарощувати свій потенціал.

За словами ж Леоніда Ємця, в контексті цієї проблеми важлива ще одна - проблема виборів на Донбасі, а також умов, за яких вони стають можливими. «Згідно з Конституцією, яку в цій частині ніхто не міняв і міняти не планує, вибори проходять за єдиним законом, - нагадав народний депутат. - У нас не може бути виборчого закону для окремих територій. Відповідно, якщо вибори відбудуться в Луганську і Донецьку, то тільки за законом про місцеві вибори, який передбачає такі процедури, як участь наших правоохоронних органів в контролі над передачею бюлетенів, участь наших членів комісій, які формуються з політичних партій, представлених у парламенті. Зрозуміло, всі ці технічні моменти на тих територіях можна забезпечити, коли там не буде ні російських військ, ні терористичних організацій. Тільки тоді, коли там буде контроль української влади, можна провести вибори». Він також зазначив, що для того, щоб ці вибори були демократичними, люди повинні мати можливість визначатися самостійно, а не з пістолетом біля скроні.

Визнати окупованою територією

Альона ШкрумАльона ШкрумЙого колега по парламенту народний депутат від партії «Батьківщина» Альона Шкрум вважає, що повернути Донбас можна тільки військовим шляхом, але при цьому для початку варто встановити, що є визначальною метою - повернення територій чи все ж таки реінтеграція людей, які там живуть? За її словами, рік - занадто маленький термін для повернення, але певні кроки - і перш за все офіційне визнання територій Луганської та Донецької областей окупованими - варто здійснювати вже зараз і виробити нормальну державну стратегію щодо Донбасу. «У нас немає нормальної державної стратегії, що нам взагалі робити з Донбасом, - пояснила Альона Шкрум АСН. - Не з точки зору повернення, а з точки зору інтеграції переселенців, соціальної політики щодо тих людей, які виїхали. Тим більше немає стратегії і щодо можливого повернення військовим шляхом».

За словами Шкрум, ми опинилися в непростій ситуації, але треба було оголошувати військовий стан на окремих територіях окремих областей ще раніше. Також треба було розривати дипломатичні відносини з Росією. «Що стосується визнання цих територій окупованими - так само, як і Крим, - то в Раді вже є законопроекти, які можна підтримати або розробити нові. Окуповано Донецьку область, окуповано Луганську область - це значить, що ми більше не відповідальні за тих людей. За всі речі, що відбуваються на окупованих територіях, відповідальна Росія, - підкреслює нардеп. - Також ми говоримо про те, що закриваємо кордон. Ми не можемо торгувати з країною-агресором. Звичайно, для олігархів це болюче рішення, тому Президент його поки і не ухвалює. Але рано чи пізно нам доведеться його ухвалити. Ми зможемо повернути території тільки розвиваючи Україну, розвиваючи армію і дипломатично домовляючись про те, щоб тиснути на Путіна за допомогою санкцій».

Оксана СироїдОксана СироїдПідтримує ідею визнати захоплений шматок Донбасу окупованою територією і віце-спікер парламенту Оксана Сироїд, оскільки, на її думку, в такому випадку можна буде керуватися нормами міжнародного права. Поки ж жодних механізмів, щоб повернути ці території за рік, немає. «Я не бачу реальних механізмів повернення окупованих частин Донецької і Луганської областей. Бо немає зацікавленості в деескалації конфлікту і немає сьогодні тих механізмів, навіть дипломатичних, які дозволяють це зробити, - зазначає вона в розмові з кореспондентом АСН. - Будь-які перспективи проведення виборів на окупованих територіях не мають нічого спільного з поверненням в лоно України територій, що перебувають під окупацією. Такі дії можуть тільки погіршити становище України».

На її думку, це навіть може призвести до внутрішнього загострення, тому треба діяти більш рішуче і визнати частини Донбасу окупованими територіями на офіційному рівні. «Наша позиція - визнати ці території окупованими і повернути їх у площину міжнародного права. Тоді ми зможемо застосувати міжнародне право щодо окупованих територій, яке буде діяти на території України», - підсумувала Сироїд.

Андрій БузаровАндрій БузаровУ свою чергу експерт-міжнародник Андрій Бузаров зазначає, що насправді влада не вживає жодних заходів, щоб повернути окуповану територію. За його словами, зараз робляться спроби заморозити конфлікт. «Сьогодні Петро Порошенко використовує тематику Донбасу для того, щоб показати принциповість позиції, - пояснює він АСН. - Об'єктивно ж зараз варіантів повернення Криму в Україну, як і частини Донбасу, просто немає. Оскільки це геополітичний конфлікт США і РФ на території України».

Три «кити» повернення

Ігор КурусІгор КурусНа думку ж голови правління Українського центру прямої демократії Ігоря Куруса, Донбас можна повернути за трьох умов: високий рівень життя в країні, справедлива держава і наявність сучасної армії. Як відомо і без експертів, що перше, що друге, що третє - з розряду нездійсненних мрій. Проте, запевняє Ігор Курус, оскільки Україна перебуває в стані війни, влада повинна діяти рішуче, бо будь-які домовленості з агресором - тільки затягування часу і демонстрація слабкості. «По-перше, - пояснює експерт АСН, - треба підвищити рівень життя громадян в Україні. Це стане потужним стимулом для жителів Донбасу і Криму припинити підтримувати агресора і вірити російській пропаганді про «манну небесну». Два роки тому український народ обрав курс на євроінтеграцію, тому потрібно впровадити в життя дійсно європейські цінності. По-друге, українська влада повинна забезпечити справедливу державу і стійкий її розвиток. Там, де майорить український прапор, мають бути безпека, законність і порядок. По-третє, повинна бути сильна модернізована армія, яка здатна очистити територію України від російських диверсантів і найманців і захистити український кордон».

Якщо ці позиції, переконаний Ігор Курус, владою будуть виконані, шанс на припинення війни є: «Українська влада повинна провести в країні реальні реформи, які дозволять повернути довіру до влади, і зробити так, щоб громадяни країни захотіли в ній жити і захищати її». Зараз же, за його словами, здається, що нинішня влада не вживає ефективних заходів або у неї немає бажання поставити крапку в цій війні.

Юрій БерезаЮрій БерезаЩо головна запорука повернення Донбасу під управління Києва - це боєздатна армія, вважає і народний депутат Юрій Береза. Але він окремо зазначає, що, аби говорити про якісь терміни повернення окупованих територій, необхідно переоснащення наших Збройних сил. «Про терміни говорити можна тільки тоді, коли є боєздатна армія, - підкреслює він. - Ми можемо повернути що і коли завгодно, коли буде армія, яка зможе за час від трьох до шести діб дійти до Москви. Тільки в такому випадку все закінчиться. Зараз, на щастя, вже з'явився бойовий дух. Крім того, у нас з'явилися молодші командири, здатні відмінно себе показати. Зараз актуальним є питання переоснащення армії. Я переконаний у тому, що, тільки-но у нас відбудеться переоснащення Збройних сил, повернення Донбасу буде не за горами. Варто засвоїти основний фактор: ніхто не буде розмовляти зі слабкими, ніхто не звільнить території просто так. У світі бояться тільки сили».

У чому зиск Росії

Дмитро ДобродомовДмитро ДобродомовНа думку ж парламентарія Дмитра Добродомова, якою він поділився з «Аналітичною службою новин» (АСН), розв’язати ситуацію з Донбасом можна лише увівши миротворчі сили. Але в будь-якому випадку рік - це занадто мало, щоб повернути Донбас Україні: жодних умов для цього зараз немає. Відповідну заяву, яку озвучив Президент Петро Порошенко, зазначає він, швидше за все, було зроблено внаслідок впливу ззовні.

«Думаю, передумова цих заяв - тиск західних партнерів, - пояснює політик. - Наскільки це реально? Я не бачу цього в реальності зовсім. Подивіться, що зараз відбувається на Донбасі. Зросла активність бойовиків. Я не впевнений, що вони підконтрольні десь одним гілкам своїх бандитських розкладів. Тому розв’язати питання вже цього року можна тільки за однієї умови - якщо будуть введені миротворчі сили, які допоможуть встановити кордон, буде складено зброю, буде українська влада і за українськими законами проведуть вибори. При цьому бойовиків, винних у смертях і тортурах, буде заарештовано, а заручників - звільнено». Дмитро Добродомов підкреслив, що сьогодні немає жодних передумов для здійснення будь-якого кроку з цього переліку, а тим більше для здійснення їх у сукупності.

Єгор ФірсовЄгор ФірсовЗ тим, що року занадто мало, згоден і нардеп Єгор Фірсов, зазначаючи, що таке повернення в нині існуючих умовах суперечить українським інтересам, оскільки, якщо повернути Донбас Україні зараз, це зіграє на руку РФ. «Ви знаєте, колись Петро Олексійович говорив дуже важливі речі, колись він говорив і про те, що АТО має тривати не місяці, а мало не години. Тому я, якщо чесно, слабо собі уявляю, як можна повернути Донбас за рік, - поділився він із АСН. - Зараз на окупованій території перебувають російські військові - це понад сім тисяч осіб, понад 600 танків, я не говорю зараз про важке озброєння: «Гради», «Буратіно», «Акації» тощо. У майже 40 тисяч цивільного населення є зброя (від пістолетів-автоматів до гранат). Тому протягом року на рівному місці з Захарченком, з російськими військовими, з тією ситуацією, яку я описав, не бачу, що це буде реально».

Фірсов зазначає, що така заява Порошенка, можливо, орієнтована на Європейський союз. Крім того, повернення Донбасу зараз абсолютно не в інтересах України, наразі воно вигідно тільки Росії. «Я 25 років прожив там, у мене є контакти: родичі, однокласники, сусіди. І добре розумію ситуацію, яка там склалася: повернути за рік нереально. Треба почекати, коли економіка і армія стануть сильнішими. Тоді можна теоретично говорити про те, щоб забрати Донбас військовим способом. Але не вірю, що протягом цього року ми реінтегруємо цю територію. Плюс цього не потрібно робити тому, що це суперечить українським інтересам».

За його словами, повернути нам окупований, зазомбований Донбас, зруйнований і непідконтрольний Києву, - це зараз найголовніше завдання Росії. РФ вручить його Києву і скаже, мовляв, «візьміть його і мучтесь із ним, щоб ця територія вибирала своїх губернаторів, щоб ця територія впливала на політику країни і щоб ця територія вибирала собі народних депутатів від Донецька». Тобто це «план Росії, вона відверто показала, що не збирається забирати цю територію, як Крим, і визнавати її окремою державою. А нам в жодному разі не можна вестися на цей процес».

Без компромісів, як без рук

Віктор ЧумакВіктор ЧумакНародний депутат Віктор Чумак акцентує увагу на тому, що повернення Донбасу за такий термін можливо тільки за певних компромісів. Тобто за такий короткий проміжок часу не вдасться повністю вивести війська російської армії і оновити українську владу. Тому говорити можна лише про повернення з якимись умовами. «Думаю, що повернути Донбас за рік можливо тільки тоді, коли будуть виведені звідти російські війська, коли вдасться пересаджати всіх бойовиків-сепаратистів на Донбасі, - запевняє він «Аналітичну службу новин» (АСН). - Крім того, потрібно повністю оновити інфраструктуру нашої влади, оновити місцеве самоврядування. А ось якими можуть бути компроміси, про це треба запитати у Президента, бо якщо він робить такі заяви, то, напевно, знає про них».

Також народний обранець зазначає, що варто говорити про те, що повернення Донбасу може мати різні формати і забарвлення. «Я не бачу просто інших шляхів, крім тих, про які я говорив. Що значить повернути Донбас? Його можна повернути на різних умовах. Можна повернути Донбас російським, але для мене і багатьох українців повернути його таким абсолютно неприйнятно», - зазначив політик.

Олександр Дем'янчукОлександр Дем'янчукДо речі, обіцянка глави держави за рік повернути Донбас - політична заява, яка не має нічого спільного з реальністю, а істотно в цій ситуації щось зміниться тільки в тому випадку, якщо Росія змінить характер дій, підкреслює завідувач кафедри політології Національного університету України «Києво-Могилянська академія» Олександр Дем'янчук. «Тут якогось серйозного аналітичного підґрунтя, на жаль, немає, - ділиться він своїми думками з АСН. - Оскільки протилежна сторона, якщо ми граємо в шахи, грає «в Чапаєва». Тобто будь-які дії з боку України, які будуть носити раціональний характер, будуть натикатися на абсолютно ірраціональну поведінку нашого східного супротивника».

Політолог переконаний, що рецептів виходу з нинішньої ситуації просто не існує. «Якщо зараз взятися за повернення Донбасу силовим методом, це ризик відкритої війни, - пояснив він. - Повертати Донбас якимось дипломатичним шляхом поки неможливо. Ми бачимо, як поводиться російська сторона на всіх переговорах: нехтує будь-якими домовленостями, навіть документи, скріплені високими підписами, для неї нічого не варті. Тому ситуація зараз патова. Як це не дивно, але вона більш вигідна Україні, ніж протилежній стороні. Бо, вичікуючи момент, Україна поступово набирає вагу. Це дозволить потім, коли ситуація з’ясується, досить швидко подолати кризу. А те, що вона все-таки з’ясується, і саме на нашу користь, сумнівів практично немає».

Що найцікавіше, Олександр Дем'янчук зазначає, що зараз повертати Донбас сенсу просто немає. І перш за все через те, що його населення значною мірою налаштоване антиукраїнськи. З цим, за словами політолога, «треба погодитися, змиритися і починати роботу, яку у нас, на жаль, ніхто не провадить. У Міністерстві інформаційної політики, яке мало б це робити, і робити давно і активно, банально цим не займаються. Є невеликі проекти, які істотного ефекту не дають. А повертати Донбас зараз - це отримати на голову ще більше лихо, ніж є сьогодні».

Лариса Чайка, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 17 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 17 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам варто звернути увагу на свої комунікаційні навички Будьте ясн....
Любовний гороскоп на 17 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 17 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та рішучість можуть досягти нових висот Ви можете в....
Як заспокоїтись у складній ситуації: 3 простих техніки
Як заспокоїтись у складній ситуації: 3 простих техніки
У стресовій ситуації буває непросто взяти себе в руки та мислити об'єктивно Впоратися з таким станом вийде, як....
Три ритуали для вигнання бідності та фінансових перешкод
Три ритуали для вигнання бідності та фінансових перешкод
Впоратися з матеріальними труднощами і вигнати бідність зі свого життя під силу кожному Ефективні та прості об....
Негативна енергетика побутових приладів: комп'ютер, телевізор та ще 5 забруднювачів
Негативна енергетика побутових приладів: комп'ютер, телевізор та ще 5 забруднювачів
Ми живемо у вік технологій, але навіть не підозрюємо наскільки небезпечними можуть бути побутові прилади Щоб д....
більше матеріалів
/-0,48712205886841-/ /-pc-/
Top