
На дні зруйнованої Каховської ГЕС могло бути багато небезпечних речовин, попереджає МОЗ.
Також у колодязях та відкритих водоймах на підтопленій території могли бути хімікати, збудники інфекційних хвороб із цвинтарів, вбиралень, сміттєзвалищ.
Фахівці вже відбирають проби води, а поки що жителям дають поради, як мінімізувати ризик виникнення інфекційних захворювань:
- Пийте лише бутильовану або привізну воду.
- Воду для приготування їжі та господарських потреб беріть лише з перевірених джерел. Річка чи криниця у дворі – більше не перевірені джерела води. Як і водогін, призначений для технічних цілей.
- Кип'ятіть або дезінфікуйте воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Однак, пам'ятайте, що кип'ятіння не позбавляє воду хімічного забруднення!
- Відмовтеся від продуктів, підтоплених водою (навіть від консервації).
- Піддавайте всі продукти термічній обробці (варіння, смаження, запікання).
- Ретельно мийте руки з милом.
- Не надягайте забруднений при підтопленні одяг без попереднього прання та дезінфекції.
Також вище протягом протягом найближчих 3-5 днів спостерігатиметься мор риби через падіння рівня води. Їсти таку рибу в жодному разі не можна.
Раніше екологи попередили, що ця катастрофа може призвести до хімічного та бактеріологічного забруднення підтоплених територій.