counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Віртуальна в'язниця для Януковича


Переглядів: 107


Віртуальна в'язниця для Януковича

Минулого тижня генпрокурор Віктор Шокін виступив із резонансною заявою: український суд визнав правомірними докази Генпрокуратури і почав процедуру заочного засудження екс-президента України Віктора Януковича. Захист «легітимного» відреагував блискавично. «Віктор Федорович готовий співпрацювати зі слідством і допомагати встановлювати істину у всіх справах», — повідомили адвокати об'єднання AverLex, що захищають інтереси Януковича.

Україна завмерла в очікуванні гучного судового процесу, вінцем якого стане або торжество Феміди, або апогей популізму. Про те, як від віртуального суду дійти до реального вироку, «Аналітичній службі новин» (АСН) розповіли експерти.

Війна компроматів

Кость БондаренкоКость БондаренкоУ заочному суді над Януковичем і Ко зацікавлені обидві сторони — нинішня влада і попередня, зокрема сам Віктор Федорович. «Після 2014 року в Україні ухвалили низку законів, які дозволяють заочне судочинство, але не внесено необхідні зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів, а також в інші чинні закони. Тому можна прогнозувати, що заочний суд над Януковичем може перетворитися на гігантський фарс, в якому сам Янукович виступатиме не стільки в ролі обвинуваченого, скільки в ролі прокурора. Його адвокати чудово розуміють всі тонкощі і недоліки українського законодавства, і спробують влаштувати справжнє юридичне шоу», — зазначив голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко. Тож політолог спрогнозував, що жодних матеріальних чи юридичних наслідків для самого Януковича і його оточення не буде.

«Зате журналісти отримають безліч матеріалів для сенсацій — на півроку наперед», — зазначив Бондаренко.

Сергій БєлашкоСергій БєлашкоЗаочні суди потрібні лише для того, щоб показати суспільству, що дух Майдану не згас. Такої думки дотримується директор Агентства соціальних комунікацій Сергій Бєлашко. «Є певна цільова аудиторія, яка жадає крові «попередніків». Але реально заарештовувати нікого не будуть», — вважає він. — Заочні суди не допоможуть навіть з конфіскацією майна, оскільки воно зареєстровано не в Україні, і навіть не в ЄС. Основне майно сім'ї Януковича знаходиться в Південній Африці, країнах Перської затоки, Південній Кореї, Сінгапурі, тобто в тих країнах, де конфіскувати його нереально».

Ганна МалярГанна МалярАле чим таки завершиться гучний процес і чи буде вирок? «Важко прогнозувати. З одного боку, здебільшого кадри міліції, прокуратури та судів — це ті люди, які віддано працювали на попередню владу. І сам факт втечі з України підозрюваних говорить про наявність міцних корупційних зв'язків між нинішніми правоохоронцями і колишніми чиновниками, — міркує кандидат юридичних наук, юрист-кримінолог Ганна Маляр. — Але з іншого боку, у нинішньої влади просто немає вибору. Думаю, що цього разу народ не буде чекати правосуддя 15 років, як у справі Гонгадзе. А тому у найближчі півроку-рік влада змушена пред'явити громадськості результати досудових розслідувань і судових розглядів. Тому, з великою ймовірністю, хоча б один-два заочних обвинувальних вироки буде».

Без майна, але не у в'язниці

Сергій ГребенюкСергій ГребенюкНа сьогодні немає ясності щодо реалізації таких обвинувальних заочних вироків. «Чинна нині законодавча процедура дає змогу без наявності людини в країні притягнути її до відповідальності і винести відповідний вирок. Але чи відбуватиме людина покарання…», — риторично запитує адвокат Сергій Гребенюк.

Він припускає, що обвинувальний вирок можна буде виконати тільки частково. У обвинуваченого за допомогою заочного суду можна буде конфіскувати майно. «Навіть більше, якщо є корупційна складова, то вирок суду дасть змогу накладати санкцію як стягнення в дохід державі на будь-яке майно», — зазначив Гребенюк.

Костянтин МатвієнкоКостянтин МатвієнкоЄ й припущення, що заочне правосуддя стосовно Віктора Януковича і членів «сім'ї» може бути використано для тіньового переділу його активів. «Ці заочні процеси несуть ризик їх банального використання для тіньового переділу активів», — розмірковує експерт корпорації стратегічного консалтингу Гардарика Костянтин Матвієнко.

Володимир ЦибулькоВолодимир ЦибулькоТа водночас, за словами експерта Аналітичного центру «Політика» Володимира Цибулька, не варто переоцінювати силу і вплив заочного суду. «Держава повинна піклуватися про невідворотність покарання. Саме тому й ухвалили закон про заочні суди. Але з іншого боку, навіщо займатися імітацією? Адже заочні суди інакше не назвеш, — заявив експерт і наголосив. — За допомогою цього судового переслідування можна оголосити людину в розшук і обмежити її пересування. У будь-якому аеропорту світу можна буде заарештувати цю людини і передати її в Україну. Це максимум, на що здатен заочний суд».

Разом з тим, на думку Цибулька, оскільки загалом усі високопосадовці часів Януковича нині перебувають у Росії, то, навіть у разі винесення їм заочним судом обвинувального вироку, Росія їх не депортує до України. «Це станеться лише при зміні влади в РФ», — додав він.

Петр ОлещукПетр ОлещукНа переважну роль країни перебування злочинця вказує і думка політичного експерта Петра Олещука. «Все залежатиме від волі країни, де перебуває обвинувачений. Але по суті жодним чином не можна буде реалізувати вирок. Людина може спокійно жити в іншій країні», — зазначив експерт.

Страх перед Інтерполом

Ігор ФомінІгор ФомінЦікаву позицію щодо заочного правосуддя як такого має колишній адвокат екс-міністра МВС, лідера фракції Блок Петра Порошенка у Верховній Раді Ігор Фомін. Він вважає, що заочне правосуддя не повинно застосовуватися. «Заочна справа лише ускладнює позицію звинувачення. Бо фактично немає самого підозрюваного, який мав би в чомусь зізнаватися чи ні. Немає змоги його допитати. А оцінювати і надавати докази потрібно як у звичайній справі. Це неправильно, але змінити ми цього не можемо. Закон є закон, — сказав Фомін і додав. — Проблема в тому, що доказів, які повинні бути основою підозри, дуже мало. У нас, на жаль, не збір доказів, на підставі яких будь-яка людина може побачити, що підозрюваний можливо скоїв злочин, а точка зору прокурора або слідчого».

Віктор НебоженкоВіктор НебоженкоКритикує українську ініціативу запозичувати ідею заочного правосуддя і директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко. Експерт упевнений, що закон про заочні суди взяли для прикриття повної політичної поразки закону про люстрацію. «Закон про заочні суди ухвалено для прикриття повної політичної поразки закону про люстрацію. У країні не відбувається політичне очищення. Для цього вигадали африканський варіант у вигляді заочних судів », — говорить Небоженко.

За його словами, від заочних судів не варто очікувати жодних соціальних чи політичних наслідків. Крім того, експерт акцентував, що немає жодних гарантій, що такий суд не буде корумпованим, як й інші українські суди.

Разом з тим, Небоженко вважає, що високопосадовці часів Януковича більше бояться Інтерполу, ніж українських судів. «Навіть більше, теоретично вони можуть оскаржити винесене рішення в європейських судах, які за своїм міжнародним статусом вищі за будь-який наш суд. А після того як Інтерпол зняв звинувачення з Януковича, то цілком імовірно, що він може виграти і Європейський суд з прав людини. І тоді Європа може змусити повернути Януковича як почесного громадянина, як людину, що постраждала від беззаконня української судової системи», — резюмував він.

Очікується, що в активну фазу заочний суд над Януковичем вийде в кінці серпня — на початку вересня, якраз до початку місцевої виборчої кампанії. І не спроста. Заочний суд над Віктором Федоровичем — це як у прислів'ї, одним пострілом убити двох зайців. Є прекрасні перспективи не лише засудити «легітимного» (а команді Януковича виправдати шефа), але і втопити рейтинг політичних опонентів, оприлюднивши в суді різні компромати, продукуючи скандали. Буде цікаво.

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
20 квітня 2024 року є слушним моментом для встановлення порядку як на роботі, так і в особистому житті Цей пер....
Обряд на швидкі гроші
Обряд на швидкі гроші
Гроші потрібні всім і завжди, але якщо хочеться отримати їх швидко, ознайомтеся із простим обрядом на швидкі г....
Эффективные шепотки на любовь
Эффективные шепотки на любовь
Пошепки — це прості та швидкі змови, але при цьому дуже дієві, якщо скористатися ними правильно Дізнайтеся най....
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
більше матеріалів
/-0,60979008674622-/ /-pc-/
Top