counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
Всі новини...

Верховна Рада: Здобуті провали і провалені здобутки


Переглядів: 119


Верховна Рада: Здобуті провали і провалені здобутки

Все. Напрацювалися. Парламент за четверту сесію Ради прийняв понад 470 законодавчих актів і пішов на канікули. Про здобутки свої депутати говорять здебільшого критично або загально, сварять колег (а отже, й себе, оскільки ВР – це колегіальний орган) за прогули, кнопкодавство і огульний самопіар. Традиційно переважна більшість народних обранців стверджує, що відпустку планує провести на Одещині або в Карпатах, а за першої необхідності готова прибути в столицю і працювати.

Гострі кути

Максим БурбакМаксим БурбакТак, голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак сказав АСН, що, на його думку, основний провал цієї сесії – це те, що парламент не спромігся напрацювати механізми з повернення до бюджету коштів, розкрадених Віктором Януковичем і Ко.

«Відмова депутатів голосувати за спецконфіскацію грошей, вкрадених Януковичем, – це провал», - сказав він АСН.

А основним досягненням Бурбак називає те, що парламентська криза ще більше не загострилася.

«Ми відстояли рівновагу в державі, не допустили розхитування внутрішньополітичної ситуації. Політичну кризу, яку роздмухували певні політикани, загострити не вдалося», – акцентував він.

Низи і вершини

Олександр ЧерненкоОлександр ЧерненкоА представник Блоку Петра Порошенка Олександр Черненко переконує, що глобальний провал – низька ефективність, багато популізму, який заважає працювати.

«Дійсно, загальмовано децентралізацію. Це і через зміни до Конституції, які відклали, і через неприйняття низки законів, які до останнього з’являлися у порядку денному, але ніхто за них не голосував», – швидко назвав він негативи.

Відсутність донині Виборчого кодексу до провалів цієї сесії Черненко не зараховував: мовляв, не планувалося, що це станеться. Звісно, у кожного своя шкала. Але традиційні бої, підкупи, зловживання на семи округах, які, на превеликий жаль, нікого не дивують, продемонстрували вкотре – з цим треба щось робити. Бо вибори мають бути волевиявленням, а не змаганням гаманців і впливів заради мандату як інструменту задоволення власних або корпоративних інтересів.

Що стосується досягнень, то, за версією депутата, перше місце посідають зміни до Конституції, судова реформа. Друге – безвізові закони, «які так важко, але все ж пройшли (і антикорупційні, і антидискримінаційні)». Третє – закони, які посилюють обороноздатність.

Вірю – не вірю

Борислав БерезаБорислав БерезаІ позафракційний у коментарі АСН наголосив, що провал – це продовження традиції неперсонального голосування, пропуски депутатами пленарних засідань. І - невирішення питання ротацій у Центральній виборчій комісії.

«Це дуже серйозно. Адже посилюється недовіра суспільства. Відповідно, ми втрачаємо підтримку українців. А парламент без підтримки українців семимильними кроками рухається до перевиборів», - попередив він.

До списку досягнень Береза включив законопроект, який скасовує податок на пенсії, та дозвіл ввозити ненові автомобілі. Також він зазначив, що дещо зросла якість законопроектів, які депутати припинили штампувати пачками.

Хвороба росту

Мустафа ДжемилевМустафа ДжемилевВ той самий час уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв, який у ВР не перше скликання, зауважив в інтерв’ю АСН, що не варто дивитися на Раду і поточну сесію лише крізь призму негативу – нема ані особливих досягнень, ані провалів.

Джемілєв каже, що дисципліна в Раді, точніше її відсутність, завжди у нас була такою – жодних сюрпризів.

«Але дуже прикро, що країна в такому стані, а багато хто займається популізмом. І начебто неозброєним оком видно, що це за люди, чому вони так роблять. Таким чином, думаю, вони розраховують підвищити свою популярність у певному середовищі. Шкода. Це не що інше, як безвідповідальність. Також прикро, що траплялися в парламенті неприємні ексцеси, які важко уявити деінде. Як то, коли хапали прем'єр-міністра (11 грудня 2015 року нардеп від БПП Олег Барна з букетом троянд пішов до Яценюка і намагався винести його з-за трибуни. — Авт.). Що тут поробиш? Це хвороба росту», – наголосив він.

Демонстрація відповідальності

Окрім того, депутати з різних фракцій переконують, що готові перервати відпустку, якщо така потреба виникне, і прийти попрацювати. На цьому неодноразово акцентував і спікер парламенту.

Підбиваючи підсумки сесії, Андрій Парубій зазначив, що за останні кілька тижнів більшість народних депутатів продемонструвала відповідальність.

«Ми ухвалювали непрості закони, ми ухвалювали необхідні закони для євроінтеграції, для отримання безвізового режиму, і Рада протягом останніх двох тижнів, незважаючи на будь-які політичні протистояння, продемонструвала здатність ці закони приймати», – сказав Парубій під час прес-конференції, наголосивши, що передумов для дострокових виборів немає.

Бути чи не бути

До речі, захід відбувався не у звичному форматі, а був аж дуже схожим на традиційні зустрічі медіа з Президентом на «зеленій галявині» у дворі АП, започатковані Віктором Ющенком і відновлені Петром Порошенком. Але то таке. Головне не формат, а результат. І скликати позачергову сесію може тільки голова ВР, тобто Парубій.

Так, позачергові сесії Верховної Ради України із зазначенням порядку денного скликаються головою парламенту на вимогу Президента. Або ж за ініціативою не менш як третини народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України.

Є третій варіант - Верховна Рада України збирається на засідання у дводенний строк без скликання. Це відбувається у разі оголошення указу Президента України про введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні або окремих її місцевостях. Але він є дуже малоймовірним нині. Як і скликання Ради за прямої ініціативи Петра Порошенка.

За словами одного зі співрозмовників АСН, на випадок форс-мажору коаліціанти зібрали 150 підписів, заздалегідь передавши їх Парубію. Що ж стосується порядку денного ймовірної позачергової сесії, то його можливі питання прогнозувати не береться ніхто. Лише кажуть, що найвірогідніша причина екстреного збору – загострення ситуації на фронті.

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
29 березня на багатьох чекає насичений, але неоднозначний день згідно з прогнозом астролога Тамари Глоби Ділов....
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
За допомогою любовного привороту можна довго прив'язати чоловіка до себе, закохати його в себе і навіть поверн....
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Енергетичний зв'язок із чоловіком після розставання не зникає безвісти Жінка продовжує підживлювати свою енерг....
більше матеріалів
/-0,23150205612183-/ /-pc-/
Top