counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Мустафа Джемілєв: Росія поводитиметься все гірше й гірше — загнаний звір іде на відчайдушні кроки

Мустафа Джемілєв: Росія поводитиметься все гірше й гірше — загнаний звір іде на відчайдушні кроки

Верховна Рада пішла на літні канікули і у звичайному сесійному режимі запрацює у вересні. Депутати кажуть, що в разі необхідності готові працювати й улітку, яке може бути спекотним не лише температурно. Адже на сході триває війна, не виключено, що агресор знову спробує пробити собі шлях по суші до окупованого Криму. Та й на 25-річний ювілей незалежній Україні, можливо, підготувати неприємні «подарунки». Ризиків багато. Що відбувається і що буде далі — в інтерв'ю «Аналітичній службі новин» (АСН) розповів уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв.

— Закінчилася чергова сесія Верховної Ради. Які основні досягнення та провали відзначите?

— Не бачу ані особливих досягнень, ані провалів. Нормально минула.

— А дисципліна як вам?

— Вона завжди у нас була такою. І особливого сюрпризу не було.

Але дуже прикро, що країна в такому стані, а багато хто займається популізмом. І начебто неозброєним оком видно, що це за люди, чому вони так роблять. Таким чином, думаю, вони розраховують підвищити свою популярність у певному середовищі. Шкода. Це не що інше, як безвідповідальність.

Також прикро, що траплялися в парламенті неприємні ексцеси, які важко уявити деінде. Як то, коли хапали прем'єр-міністра (11 грудня 2015 року нардеп від БПП Олег Барна з букетом троянд пішов до Яценюка і намагався винести його з-за трибуни. — Авт.).

Що тут поробиш? Це хвороба росту.

— Чого чекати від наступної сесії ВР, яка має початися 6 вересня 2016 року? Згодні з прогнозами, що осінь буде протестною?

— Росія поводитиметься все гірше й гірше. Загнаний звір, як відомо, йде на відчайдушні кроки. Зверніть увагу на прогнози, які є в Україні, на Заході і в самій Росії. Нещодавно Степан Демура стосовно Росії сказав: «До кінця літа серйозних потрясінь не буде. Потім закуповуйте тушонку».

Тому Україна має бути готовою до всього. І не лише Україна. Країни Балтії та інші також. Росії потрібен постійний ворог, щоб якось консолідувати свою спільноту.

— Рада на канікулах. А якщо влітку щось трапиться?

— Ми зможемо зібрати депутатів у разі такої необхідності на позачергове засідання парламенту. Хоча не знаю, чому роботу не було продовжено до осені.

— Ще більше загострення ситуації на фронті буде?

— Цього якраз ми й боїмося. Можлива нова спроба створення «коридору» для з'єднання Криму із сушею Росії.

Але складно передбачити дії диктаторів такого роду: вони, як правило, не керуються базовими інтересами. Адже виходячи з міркувань інтересів країни, Росія не мала б вплутуватися у війну з Україною. Але вона вплуталася.

— У нас ще з одними сусідами виникли проблеми. Поляки порушили питання минулого, говорять про Волинську трагедію як про геноцид. І Сенат Польщі ухвалив відповідну постанову. Що відбувається? Внутрішні польські процеси? Чи — «спасибі» Росії за спекуляцію на темі минулого?

— У цьому питанні, напевно, кілька факторів. Мені казали, що є слід російських спецслужб. Гадаю, тут є і перше, і друге, і ще третє.

Я був у Польщі. І ми це питання обговорювали з президентом Анджеєм Дудою теж. Щоправда, в обтічній формі. Ми говорили про те, що у нас є події, які нас пов'язують, наприклад Конотопська битва. А ось драматичні події треба залишити, прийняти рішення потім в узгодженій формі. Він говорив, що в принципі згоден. І знаю, що в ці ж дні з Дудою розмовляв Президент України Петро Порошенко. І була відповідь, що він (Дуда. — Авт.) не може впливати, що рішення приймає парламент. Це не зовсім так. Адже Дуда — лідер партії Prawo i Sprawiedliwość, яка зараз при владі.

Шкода, що країна в такому стані, а багато хто займається популізмом

У будь-якому випадку не на часі це зроблено (верхня палата польського парламенту закликала Сейм встановити 11 липня Національним днем ​​пам'яті жертв геноциду, скоєного українськими націоналістами проти громадян Польщі. — Авт.). Потрібно було виробити спільну позицію. Адже якщо і ми зараз почнемо згадувати про минуле, пов'язане з Польщею, знайдеться багато проблемних питань. А чи треба це робити? Дуже шкода, що так сталося.

Україна має бути готовою до всього. І не лише Україна. Країни Балтії та інші також

— Є побоювання, що російські спецслужби стягують до Києва провокаторів, маскуючи їх під учасників мирної хресної ходи. Про це заявляв голова ВР Андрій Парубій. На вашу думку, чи вдасться уникнути радикалізації ситуації в розрізі ходи представників УПЦ Московського патріархату?

— Я вважаю ненормальним, коли церква підпорядковується іншій державі. Мені незрозумілі ті політики, в тому числі депутати Верховної Ради, котрі, як і раніше, є прихильниками Московського патріархату. Це ж жодним чином не впливає на релігійні переконання. Це суто політичне питання. І в цьому є, звісно, небезпека.

Складно передбачити дії диктаторів такого роду

Зверніть увагу, що досі жодного осуду відвертої агресії, окупації від церкви Московського патріархату не було. Вони довбають те саме, що й московська пропаганда. Неначе це громадянська війна.

Але що більше вони чинитимуть антиукраїнських дій, то більше втратять парафій. Уже триває цей процес.

Мені незрозумілі ті політики, в тому числі депутати Верховної Ради, котрі, як і раніше, є прихильниками Московського патріархату

— Скоро незалежній Україні виповнюється 25 років. «Дружні сусіди» люблять робити «подарунки» до свят: то бойові дії активізують, то провокацію намагаються закинути. Що думаєте буде цього разу?

— Дякувати богу, зараз не все залежить від одного бажання Росії. Хоча, як я вже казав, вона — загнаний звір. Здатна піти на будь-які непродумані речі.

Але Україна зараз — не Україна 2014 року, коли вони змогли зайти, відкраяти у нас території. Країна дуже змінилася. І вони мають десять разів подумати, перш ніж робити якісь необачні кроки.

— А якщо такі кроки РФ будуть?

— Це просто прискорить розв'язку.

І розв'язка, вважаю, це як мінімум зміна режиму в Російській Федерації. Або те саме, що сталося з Радянським Союзом, — подальший розпад.

Розв'язка, вважаю, це як мінімум зміна режиму в Російській Федерації. Або те саме, що сталося з Радянським Союзом, — подальший розпад

— А Україні що пророкуєте?

— Знаю, що Україна буде демократичною державою, членом європейської сім'ї народів. Країною, інтегрованою у Північноатлантичний блок. Бо без цього, як показало життя, гарантувати нашу безпеку, територіальну цілісність, маючи такого сусіда, нам дуже важко. У цьому напрямку ми будемо рухатися. Ми досягнемо мети.

— І систему протиракетної оборони (ПРО) у Криму встановимо?

— Що стосується Криму — його обов'язково буде звільнено. У мене немає сумнівів щодо цього. Питання тільки в строках.

— Але хочеться знати: коли і як?

— Терміни залежать знову ж таки від розвитку подій у самій Росії, існування режиму Путіна. Якби Путін керувався національними інтересами, він мав би шукати якісь шляхи, домовитися, щоб мирно залишити окуповану територію.

От є у чеченців пісня, в якій є такі слова: «...І щоб чоловік був, який може сказати, що був він неправий». Путін цього не скаже.

— Доведеться відбивати? Є сили для цього у нас?

Що стосується Криму — його обов'язково буде звільнено. У мене немає сумнівів щодо цього. Питання тільки в строках

— Я не думаю, що силою. Я скрізь кажу: мають бути дуже потужні санкції, які змусять Російську Федерацію рахуватися із міжнародними нормами і поводитися принаймні пристойно.

— Терміни осяжні? Ми з вами приїдемо до українського Криму?

— Не люблю робити прогнозів. Бо я скажу зараз, що за півтора року. А за кілька місяців усе станеться.

Юлія Артамощенко, АСН



Переглядів: 362


Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
23 квітня о 19:32 розпочнеться 16-й місячний день Фаза Місяця – зростаюча
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року, представлений Анжелою Перл, обіцяє успішний початок дня, наповненого продукти....
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 23 квітня 2024 року наголошує, що важливо прислухатися до інтуїції Вона може вказати напрямок і до....
Гороскоп на 23 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба розповіла, що 23 квітня буде сприятливим днем для деяких знаків зодіаку щодо любовних стосунків О....
Гороскоп на 23 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 23 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
більше матеріалів


/-0,36582589149475-/ /-pc-/
Top