counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Мустафа Джемілєв: Суверенітет України без Криму так само абсурдний, як Німеччини без Баварії

Мустафа Джемілєв: Суверенітет України без Криму так само абсурдний, як Німеччини без Баварії

Паризька зустріч «Нормандської четвірки» породила більше запитань, ніж відповідей. Чимало галасу наробила зокрема заява канцлера Німеччини Ангели Меркель про нібито суверенітет України без Криму, яку багато хто розцінив як визнання півострова за окупантом, виграш Володимира Путіна. Про те, як трактувати зустріч у Парижі, чи піде на поступки Україна і що відбувається в Криму, в інтерв'ю «Аналітичній службі новин» (АСН) розповів Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв.

- Коментуючи недавній черговий саміт «Нормандської четвірки», зараз багато хто заявляє, що в Парижі сталася «зрада». Що умови Україні диктує Російська Федерація. І у нас тепер амністують бойовиків, підуть на проведення виборів на непідконтрольних територіях Донбасу до закриття кордонів та багато іншого. На вашу думку, що сталося?

- Президент уже озвучив однозначну позицію, що жодної амністії тих, у кого руки в крові, не буде. Але щось потрібно робити для врегулювання ситуації на Донбасі. І ми на певні поступки підемо. Але злочинці мають бути покарані. Це безперечно.

- Активно обговорювалося сказане у Франції канцлером Німеччини Ангелою Меркель, яка зв'язала виконання Мінських домовленостей з відновленням суверенітету України, не враховуючи Криму.

- Для нас найбільш відчутною була заява, що якщо буде дотримано Мінських угод, то, мовляв, відновиться суверенітет України без Криму. Це так само абсурдно, як і суверенітет Німеччини без Баварії.

Ми з цього приводу збиралися робити досить жорстку заяву. Але мені зателефонував Рефат Чубаров і сказав, що ці слова Меркель було вирвано з контексту, вони стосувалися іншого. Насправді йшлося про те, що санкції на агресора було накладено двічі: щодо Криму і у зв'язку з недотриманням Мінських угод. І другі санкції може бути скасовано.

Але ця позиція нас теж не влаштовує. Бо коли санкції працюють, чи то пак є ефективними, вони змушують агресора припинити порушувати. Але позиція Заходу сьогодні саме така, причому вона виходить дещо не з їхніх інтересів. Водночас вони постійно заявляють, що жодного визнання окупації, анексії Криму не буде, що його повинні звільнити. Але це просто голі слова. Якщо так піде й далі, Крим може виявитися замороженим конфліктом на довгі роки, що найгірше для нас. Тут потрібно працювати.

Крим може виявитися замороженим конфліктом на довгі роки, що найгірше для нас

Але зазначу, що позиція і Сполучених Штатів Америки, і Канади досить жорстка (позиція Державного департаменту США залишається незмінною: Крим - це частина України; Канада також неодноразово заявляла, що ніколи не визнає легітимним входження Криму до складу Російської Федерації. - Авт.). І вони санкції не пом'якшуватимуть.

Джемилев, интервью АСН asn.in.ua

- Розкажете про блокаду Криму? Спочатку не всі вірили, що вона всерйоз і надовго. Вона триватиме доти, доки Крим не буде повернено?

- Ті, хто не вірив у серйозність наших дій, просто не знають кримських татар. Нашою метою було не просто зібрати багато людей. Головне, щоб справді зберігалася блокада.

- Іноді у ЗМІ з'являється інформація про обхідні шляхи в'їзду в Крим з товаром. Це так?

- Є ще мобільні групи, які по всьому периметру їздять, дивляться, щоб путівцями не намагалися проїхати. Нібито через порт Скадовська намагаються щось доставляти. Це все буде взято під контроль. Нічого пропускати не будемо.

Російська преса пише, що буде кошмар, якщо відключать Крим від електрики. Ось цей кошмар треба їм влаштувати

Але блокада не буде істотною, поки не буде енергетичної її складової. Це для окупанта дуже важливо. Вони вже серйозно готуються до такої можливості. Завозять генератори. Навіть російська преса пише, що буде кошмар, якщо відключать Крим від електрики. Ось цей кошмар треба їм влаштувати.

- Але в Криму живуть не лише окупанти...

- Переважна більшість каже, що блокада потрібна.

Ми провели моніторинг думок людей, які зберігають вірність державі, в першу чергу кримських татар. І переконалися, що 80-85% підтримують блокаду. Решта - ні, але це не означає, що вони підтримують окупантів. Просто люди кажуть, що їм і так важко, а буде ще важче.

- Чи відомо вам про настрої так званих кримських «ватників»? Вони й далі продовжують радіти анексії, приходу РФ?

- Складно сказати. Там усі бояться щось говорити. Але тієї ейфорії, що «ми тепер в Росії», «Крим наш», давно немає. Є лише страх і озлобленість.

- Озлобленість?

- Так. За те, що їх обдурили. Що їм обіцяли багато, високі пенсії, зарплати, а все зовсім інакше. Дорожнеча. Немає медикаментів. І, що цікаво, якщо лікар виписує рецепт на ліки, то він підпадає під кримінальну відповідальність, оскільки, виявляється, повинен видавати те, що у нього є в наявності. Величезні черги в лікарнях. Але ті медикаменти, які там видають, абсолютно нікуди не годяться. Мій брат, якому потрібні серцеві ліки, якось сказав: мовляв, лікар каже, що видав те, що є, але приймати ці препарати не варто, а краще знайти десь нормальні ліки.

- А що в Криму з прісною водою?

- Питної води там достатньо. Але бракує прісної води для сільського господарства. І знаєте, що вони роблять? Воду з артезіанських колодязів пускають на зрошення. Це варварство! Це заподіяння непоправної шкоди екології. Але їм начхати, що буде з Кримом.

- Яка у вас є інформація про Севастополь? Його роблять закритим?

- Істотних кроків у цьому напрямі поки що не видно. Але кажуть, що як за радянських часів Севастополь буде закритою територією. Але чи це так, я поки що не знаю. Є також розмови, що в РФ хочуть розширити кордон, до Севастополя «доростити» ще якісь землі Бахчисарайського району.

Трактуються такі наміри по-різному. Є думка, що це їхній план «Б»: якщо їх дуже притиснуть, то вони почнуть торгуватися за те, що, мовляв, віддайте нам Севастополь не в оренду, а назовсім, а решту ми віддамо під юрисдикцію України.

- Теоретично цей план може бути втілений в життя?

- У нас немає жодного квадратного метра зайвої території. Севастополь - наш. Він називається Ахтіяр (місто було перейменовано в Севастополь указом Катерини II. Ще в 2010 році Джемілєв, тоді народний депутат від НУ-НС, ініціював повернення населеним пунктам Криму історичних назв кримськотатарською мовою: Сімферополь - Акмесджит, Феодосія - Кефе, Євпаторія - Гезлев, Севастополь - Ахтіяр. - Авт.).

- В інтернеті з'явився ролик про будівництво мосту через Керченську протоку. Що там відбувається?

- Там стільки брехні! Поставили дві палі. П'ятнадцять паль, які були на березі, зникли - їх просто вкрали. Його ніяк неможливо побудувати раніше 2018 року. Але на західні рахунки Ротенберга, якому доручалося будівництво мосту, накладено арешт. І хто з серйозних компаній візьмемося його будувати?..

Знову ж таки, саме по собі зведення там мосту незаконне, і в розрізі всіх подій ми маємо повне право його розбомбити.

Юлія Артамощенко, фото Віктора Ковальчука



Переглядів: 1406


Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
більше матеріалів


/-0,59980797767639-/ /-pc-/
Top