counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Експерти розповіли, звідки чекати нової хвилі тероризму


Переглядів: 43


Експерти розповіли, звідки чекати нової хвилі тероризму

За даними, оприлюдненими Інститутом економіки та миру Сіднейського університету, Україна - за підсумками минулого року - у Глобальному індексі тероризму опинилася на 12-му місці, піднявшись у цьому рейтингу, якщо порівнювати з показником 2013 року, на 39 позицій. Перед нашою країною (11 позиція) - Філіппіни, за нею (13 місце) - Єгипет. А перша десятка виглядає так: Ірак, Афганістан, Нігерія, Пакистан, Сирія, Індія, Ємен, Сомалі, Лівія і Таїланд. Росія опинилася на 23-му місці. Замикає всесвітній індекс тероризму (124 місце) Замбія. У звіті сказано, що 78% жертв усіх торішніх терактів припадає на першу п'ятірку лідерів цього рейтингу.

Рік 2014-й: Україна

Якщо проаналізувати те, що відбувалося в 2014 році в нашій країні у плані тероризму, то кияни в першу чергу згадають серію псевдомінувань, як правило, центральних станцій метрополітену, котрі неодноразово буквально паралізували столичне життя. Але для Києва, дякувати Богу, минулося. Взагалі ж в Україні за минулий рік відбулося більше двох десятків великих терактів, через які постраждало 120 осіб. Причому, за офіційними даними, на той час у країні не діяла жодна терористична організація («ДНР» та «ЛНР» - на окремій сходинці). Тим не менше, лише у Харкові за серпень-грудень відбулося півтора десятка вибухів. Останній з них - у ніч на 25 листопада, біля огорожі однієї з військових частин. А найрезонансніший - 9 листопада в харківському пабі «Стіна», внаслідок чого постраждали півтора десятка людей.

Як стало відомо пізніше, практично всі ці події слідством було кваліфіковано саме як терористичні акти. Українці, аналізуючи інформацію, запитували себе: де рвоне завтра? А фахівці «заспокоювали»: теракти можливі в будь-якій точці країни. Причому всі чудово розуміли, хто і що стоїть за цими спробами залякати громадян нашої країни. Так, ще у квітні 2014-го прем'єр Арсеній Яценюк привселюдно заявив, що слід терористів однозначно веде до сусідського городу. За словами Арсенія Яценюка, «у Російської Федерації з'явився новий товар на експорт. Крім експорту нафти й газу Росія почала експортувати тероризм в Україну. І лише одна країна у світі, а це Росія, не бачить того, що російські диверсійні групи здійснюють терористичні акти на території України». Причому, наголосив більше року тому прем'єр-міністр, коли Україна почала захищати своїх громадян, «це, на думку Росії, виявляється, не боротьба із тероризмом, а придушення протестів».

Рік 2015-й: Франція

У листопаді цього року серія терактів забрала життя понад 130 осіб у Франції. Корені того, що сталося 13 листопада в центральній частині Парижа, інші, але от хто насправді той «ляльковод», який управляє процесом? За попередньою інформацією, трагедія - справа рук ІДІЛ. Деякі експерти вбачають у подіях почерк «Аль-Каїди», але є й такі, хто не виключає інтерес Росії, котра всіляко намагається вичавити максимум на свою користь, у тому числі й для вирішення конфлікту на Донбасі.

Керівництво нашої країни, яке не з чуток знає, що таке сучасний тероризм, одразу висловило підтримку Франції. При цьому Президент Петро Порошенко зауважив, що тероризм на даному етапі - «наш спільний ворог». Прем'єр Арсеній Яценюк також закликав боротися з тероризмом, водночас звинувативши РФ у заохоченні терористичної діяльності. Він небезпідставно вважає, що порушення Росією міжнародних домовленостей є заохочувальним фактором для світового тероризму. За його словами, «настав час, коли вже не може бути напівправди. Терор - однаковий у всіх проявах: і проти людського життя, і проти незалежності іншого народу, і проти головних принципів цивілізованого міжнародного співіснування». Тому Яценюк вважає, що відповідь терористам повинна мати колективний характер.

А спікер ВР Володимир Гройсман наголосив, що події в столиці цієї європейської країни - «атака на весь цивілізований світ», зазначивши, що за нинішніх умов потрібно зберігати єдність, бо «лише разом ми зможемо перемогти тероризм». Приблизно ця сама ідея покладена і в основу ухваленої напередодні лідерами «Великої двадцятки» декларації з боротьби із тероризмом, які на перше місце поставили необхідність перекриття джерел фінансування тероризму і зміцнення співпраці між країнами у сфері обміну інформацією. Тому, враховуючи те, що відбувається в нашій країні, і той факт, що ситуація у світі далека від стабільності, «Аналітична служба новин» (АСН) за допомогою експертів вирішила з'ясувати, якими є наші ризики в плані тероризму і чого чекати українцям уже найближчим часом.

Ростислав ТоменчукРостислав ТоменчукЗа словами експерта Українського інституту міжнародної політики Ростислава Томенчука, «серія терактів у Європі потрібна для того, щоб посіяти хаос усередині ЄС. Євросоюз не готовий зараз повністю вступати в протистояння із Сирією, вводити туди війська. І Росії, і ІДІЛ цікаво розворушити ЄС як одного з учасників коаліції з США. У Сирії президент Башар Асад, котрий, по суті, переслідував і розстрілював своїх людей, через що там і з'явилася помірна опозиція. Вона сьогодні - це озброєні повстанці, які намагаються воєнним методом повернути Сирію в нормальне демократичне русло. Але це не влаштовує Росію, яка говорить про те, що терористи - це і ІДІЛ, і помірна опозиція. РФ переконує США та ЄС об'єднатися в одну коаліцію. Таким чином серія терактів у Європейському союзі спрямована на те, щоб погіршити стабільність ЄС, щоб змусити його активніше брати участь у боротьбі з тероризмом разом з РФ. Олланд уже робить заяви, а от США кажуть: ніякої спільної коаліції з РФ у даному форматі бути не може», - пояснив Томенчук «Аналітичній службі новин» (АСН).

За його словами, така «історія» в Україні неможлива, бо український тероризм лежить зовсім в іншій площині. «У нас постійні вибухи в різних містах, областях. Це теж усе теракти, але, на жаль, в Україні всі звикли до цього. Тому що у нас триває війна, у нас постійно гинуть люди. Російські регулярні війська зайшли в Україну і, прикриваючись місцевим населенням, ведуть воєнні дії проти України, постійно провокуючи України на загострення конфлікту», - зазначив політолог.

У терористів своя логіка

Богдана БабичБогдана БабичОдна з позицій, яку озвучують серед перших, - хвиля терактів, що охопила Європу, може дістатися й України. Але, по-перше, нам «треба зрозуміти, з якого боку країні можуть загрожувати теракти. Ми знаємо, що в РФ вони відбувалися і відбуваються. Пам'ятаємо вибухи будинків, пам'ятаємо інші теракти. Для Росії це досить характерно. Але таке може статися в Україні. Були ситуації, коли наші правоохоронці знаходили і зброю, і вибухівку», вважає член Громадської ради Майдану, керівник Інституту практичної політики Богдана Бабич. «Коли РФ почала бомбардування в Сирії, цього слід було чекати, тому що там зовсім інша психологія. Там інакше воюють. Ситуація з літаком (російським А321, який розбився над Синаєм. - Авт.) показала, що жоден росіянин не застрахований від терактів. Але нам треба переходити на інші форми взаємодії. Бо воювати такими засобами і виграти такими методами складно. У терористів зовсім інша мета - залякування, їхня «гра» - поза всілякими правилами. І в цьому плані Україні потрібно бути досить обережною і бути напоготові», - вважає експерт.

Богдан ЯременкоБогдан ЯременкоУкраїнський дипломат Богдан Яременко у своїх прогнозах більш категоричний: він запевняє, що тероризм нам загрожує лише з боку Росії, оскільки остання - це держава, яка служить каталізатором усіх терористичних дій у нашій країні. «Я не маю на увазі дії, що відбуваються на Донбасі. Я кажу про всю територію України в цілому, це і теракти в Одесі, Харкові, в інших місцях, - конкретизує Богдан Яременко, зауважуючи, що «підвищення загрози тероризму у світі на Україні не позначиться, оскільки на нас тисне зовсім інша загроза».

Однак він не заперечує, що мізерна ймовірність терактів усе-таки є, оскільки Україна є членом світової спільноти й інтегрована в глобальні процеси. «У нас відкриті кордони, повітряне сполучення з Європою, - нагадує дипломат, - але мені здається, що Україна є менш привабливою для ІДІЛ, ніж більшість інших країн Центральної Європи. Якщо говорити про наявність імовірності, то так, вона є, але вона мізерна порівняно із загрозою з боку Росії».

Крім Росії, немає жодної країни

Олександр ПалійОлександр ПалійУпевнений, що терористичних загроз з боку ісламістських організацій України поки що побоюватися не варто, і екс-начальник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк. «До арабських терористів наші внутрішні проблеми не мають жодного стосунку, адже у нас і своїх екстремістів та сепаратистів достатньо. А коли що, їм Росія допоможе. Адже у нас уже були теракти раніше: в Харкові були, в Одесі - багаторазово, був вибух на газопроводі», - підтримує таку думку й експерт у питаннях євроатлантичної інтеграції Олександр Палій. З його точки зору, хвиля тероризму в усьому світі не повинна позначитися на Україні, тому що у Близького Сходу просто немає приводів для недоброзичливості по відношенню до нашої країни. Загроза арабського тероризму висока зараз на Заході, адже Євросоюз ополчився проти «Ісламської держави». Менш імовірно, вважає він, що терористи нападуть на Росію, адже вона теж бере участь у війні. Україна ж узагалі стоїть осторонь.

Василь ВовкВасиль ВовкАле при цьому наша країна в будь-якому випадку має працювати на запобігання можливим терактам, яких можна очікувати, якщо на Донбасі не закінчиться протистояння на лінії розмежування. «Зараз наочно по всій Європі видно, що тероризм проявляє себе з практичної точки зору, - сказав Василь Вовк у розмові з кореспондентом «Аналітичної служби новин» (АСН). - Але Україна причетність має відносну. Іноді наша територія використовується для пересування людей з ісламських республік. Чи то як біженці, чи то під виглядом біженців пересуваються майбутні організатори та виконавці терактів. Ми - транзитна територія, когось затримуємо, потім їх видворяють. Але краще, коли ми, якщо є підозри, просто не впускаємо в Україну тих, хто так чи інак засвітився поряд із терористичними організаціями. Тут цілком виправдані перестраховки. Але у нас немає суб'єктивних причин розлючувати ісламістські організації, щоб в Україні лунали вибухи як попередження про те, що ми чинимо неправильно по відношенню до них».

За словами Василя Вовка, у цьому напрямі профільні підрозділи СБУ традиційно мають сильні позиції і чітко відслідковують як переміщення ісламістських ідей того ж халіфату, так і людей, котрі несуть ці ідеї. Однак експерт наголошує, що небезпеки треба чекати з Донбасу. «З іншого боку, сплеск терористичної активності в Європі вплине і на наших терористів, які є на сході України. У нас є своя ІД - імперська держава зі сходу. Ми повинні побоюватися, запобігати терактам, оскільки є збільшення активності бойовиків на лінії зіткнення. Якщо це триватиме й зросте тиск на нас обстрілами і диверсійною діяльністю, то можна очікувати, що можуть бути повторення і Харкова, і Одеси, й інших міст», - вважає Вовк. При цьому він зазначає, що все може змінитися, коли ми станемо частиною Європи. Тоді перед нами постануть ті самі ризики, що й перед нею, у тому числі й ризики ісламістського тероризму.

Євген МагдаЄвген МагдаПри цьому політичний експерт Євген Магда впевнений, що немає жодної країни, у якої була б зацікавленість у скоєнні терактів в Україні: ми не воюємо із Сирією, і, за великим рахунком, у нас ніколи не було інтересів на Близькому Сході, тому немає причин чекати на прояви арабського тероризму в країні. За його словами, терористичні акти відрізняються від кримінальних злочинів тим, що в них завжди є політична підоснова. «За винятком Росії, я не бачу жодної країни світу, у якої була б зацікавленість у скоєнні терактів в Україні. А стримувати Росію в плані її терористичних дій досить складно», - зазначив експерт.

При цьому він наголосив, що у Росії достатньо інших методів впливу на Україну, у тому числі відкрита агресія в зоні АТО.

Остап СемеракОстап СемеракУ свою чергу народний депутат Остап Семерак запевняє АСН, що якби Путін припинив експортувати смерть, боротьба з тероризмом була б успішнішою. А так Україна фактично є однією з найбільших жертв сучасного тероризму. «Україна страждає від терористичних атак на сході країни вже протягом майже двох років. Там український народ веде боротьбу з терористами, які підтримуються РФ. Їх навчають російські інструктори, вони використовують російське сучасне озброєння», - сказав нардеп, підтримавши ідею, висунуту керівництвом країни після паризьких терактів, - увесь світ має об'єднатися в боротьбі з тероризмом і тими, хто його підтримує. А біда в тому, за словами Остапа Семерака, що «лідери деяких країн не думають, що тероризм може торкнутися і їхніх держав. Але терористи показали, що можуть піти на багато чого. Яскравий приклад - останні події у Франції». Тому він стверджує, що необхідний якнайшвидший перегляд світового порядку боротьби з тероризмом, а також адекватна оцінка країн, які підтримують тероризм.

Разом з тим нардеп зазначив, що Україна в боротьбі з бандитськими формуваннями використовує всі методи їхнього стримування. «Це не лише воєнні, а й дипломатичні механізми. Безумовно, Україна могла б використовувати більше воєнних методів боротьби, але потрібно розуміти, що в зоні конфлікту живе мирне населення, яке за різними обставинами не може виїхати звідти», - додав Остап Семерак, зазначивши, що війна з тероризмом відбувається не лише на Донбасі, а й по всій Україні. Якщо згадати вибухи під час мирних мітингів у Харкові, то тероризм в Україні, за словами парламентарія, можна кваліфікувати як ракову пухлину, яка локалізована на сході країни, але свої метастази вона хоче спрямувати й на інші території. «Українська влада з цим досить ефективно бореться, - наголосив він, - але якби Путін припинив фінансувати і завозити на Донбас зброю та експортувати смерть, боротьба була б успішнішою».

Ланки одного ланцюга?

Віктор НебоженкоВіктор НебоженкоВ Україні існує загроза терактів, але не з боку ІДІЛ, а з боку Росії, впевнений і директор Соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко. За його словами, оскільки РФ не зможе «потягнути» воєнні дії і в Сирії, і на Донбасі, вона може спробувати розхитати ситуацію терактами в Україні. «На жаль, - зазначає він у розмові з АСН, - Україна почала трохи невпорядковану енергоблокаду Криму. І зараз РФ потрібно чимось відповісти. Швидше за все, в Росії розглядається питання про теракти на півдні та сході України, аби різко погіршити енергопостачання в цих регіонах. У цьому сенсі всі і в Європі, і в США розуміють, що Росія зараз не може наступати і на Сирію, і в Донецьку одночасно, використовуючи збройні сили. А от організація терористичних актів, саботажу - це цілком під силу кремлівським спецслужбам. Тому ще до настання Нового року у нас є реальна висока небезпека терактів з метою помститися за енергоблокаду Криму».

На думку експерта, загрози з боку ІДІЛ для нас не існує, навіть незважаючи на те, що Україна потрапила до списку його ворогів. «Ми до цього списку не маємо жодного відношення, і я не думаю, що слід серйозно говорити про список ІДІЛ як про загрозу. Для них загроза - ті, хто бомблять їх щодня. Українці не бомблять гуманітарні колони, які прямують з Туреччини або Іраку в бік Сирії, - пояснив Небоженко. - Тому насправді вони мститимуться тим, хто їх убиває. Але ми не конфліктуємо ані з ІДІЛ, ані з арабським світом і дуже далекі від цієї теми».

Сергій ТаранСергій ТаранЗапевняє «Аналітичну службу новин» (АСН) в тому, що «вуха» тероризму для нас ростуть з боку Росії, і голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень «Соціовимір», директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран, котрий вважає, що Україна від російського тероризму вже втратила більше, ніж США від «Аль-Каїди». «Ми зараз перебуваємо в стані гібридної війни, що є проявом державного тероризму. Інша держава фінансує терористів, і вони здійснюють теракти і вбивають людей. Говорити про те, чи загрожує Україні тероризм, немає сенсу, оскільки він уже є. Ситуація може далі погіршитися, але вона зараз не така складна, як була рік тому. Були й вибухи залізниць, і загрози вибухів мостів. Хоча зараз і менше, але загроза терактів для нас дуже актуальна. Вона не йде і навряд чи йтиме з боку ісламського фундаменталізму, бо ми не є активним учасником цієї антитерористичної коаліції, що воює проти ІДІЛ чи «Аль-Каїди». Основна загроза саме для нас - це Росія», - вважає Сергій Таран.

Політолог зазначає, що з російського боку у нас існує безпрецедентно висока небезпека загострення ситуації. Таран переконаний, що ми зараз маємо справу з набагато більшою загрозою розвитку тероризму, ніж країни антитерористичної коаліції. «Ми від тероризму в Росії вже втратили більше, ніж американці від «Аль-Каїди» або французи від ІДІЛ. Просто тероризм, з яким ми стикаємося, відрізняється від тероризму, з яким стикаються країни коаліції. Вони зустрічаються із загрозами від ісламського світу, а ми - з державним тероризмом, тобто таким, який фінансується сусідньою державою. Він інший за структурою, боротися з ним складніше, оскільки терористи, які отримують системну допомогу від будь-якої держави, поводяться підступніше, аніж ті, які не отримують такої допомоги. І тут для України важливо об'єднувати свої зусилля з антитерористичною коаліцією», - пояснює експерт «Аналітичній службі новин» (АСН).

Олександр Дем'янчукОлександр Дем'янчукЩо хвиля тероризму, яка захлеснула Європу, може підтримуватися й матеріально, й ідеологічно з боку Росії, вважає і завідувач кафедри політології Національного університету України «Києво-Могилянська академія» Олександр Дем'янчук. Крім того, РФ хоче завдати шкоди Україні, тому загроза терактів є цілком реальною. «На мою думку, хвилю тероризму в Європі істотно інспіровано, - пояснює він АСН. - При цьому бажання деяких російських керівників йдуть всупереч тому, що потрібно було б Росії, на чому Росія могла б вибратися з економічних проблем. Тому боюся, що в Україні також є, причому досить значна, загроза терористичних актів». За його словами, оскільки ми зараз фактично сидимо на пороховій бочці, маємо бути готовими до такої загрози. До того ж повідомлення про те, що затримують проросійських терористів, час від часу з'являються то там, то там. Приміром, нещодавно таку групу затримали в Молдові - вона планувала державний переворот. Тобто ситуація зараз дуже складна.

Однак, зазначають експерти, якщо ми говоримо про те, що у нас у країні вже було безліч терактів, і при цьому не всім причетним до цих диверсій вдалося втікти, не зовсім зрозуміло, чому наша правоохоронна система, сказавши «А», не поспішає сказати «Б», щоб здобути можливість поставити в цих історіях крапку. За статистичними даними, доступним у відкритих джерелах, в Україні в 2013 році було зареєстровано лише 10 терористичних злочинів. Торік маємо різкий скачок - аж 2008 (з них великих - 22, про що йшлося на початку). Цього року - теж чимало (вже 1717). При цьому засудили за тероризм за цей період усього 9 осіб. Але зараз мова навіть не про те, як працюють правоохоронні органи на етапі досудового розслідування, - нехай це залишається на їхньому сумлінні, якщо воно у них є. Питання в тім, чи є насправді політична воля на самому верху боротися з тероризмом (в тому числі й тими організаціями, які облаштувалися на сході нашої країни) чи українців і далі годуватимуть обіцянками, щодня наражаючи на смертельну небезпеку.

Лариса Чайка, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Ніч повного місяця вважається найзагадковішою У цей час Сонце, Земля і Місяць знаходяться практично на одній п....
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови під час зростання Місяця допомагають залучити бажане, у тому числі щире кохання Щоб особисте щастя вже н....
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Магія чисел дозволяє людям ставати багатшими Головне — правильно її використати
більше матеріалів
/-0,51102685928345-/ /-pc-/
Top