counter
Стрічка новин
Вибрати все
8 Травня
7 Травня
Всі новини...

Микола Щербина

Монополії в аеропортах - шляхи вирішення!

16:09, 01.03.2017

Монополії в аеропортах - шляхи вирішення!

Сьогодні будь-який український аеропорт - живий приклад застарілої і невиправдано складної структури управління, яка забезпечує весь цикл роботи самостійно. Величезний штат співробітників і відділів, що займаються прибиранням і ремонтом, злітними смугами, логістикою багажу і охороною, технічною підтримкою і навігацією літаків. Всі вони управляються єдиним менеджментом аеропорту, поповнюють і витрачають один і той же бюджет. При цьому розміщені на їхній території магазини, кафе та інші підприємства не платять в цей бюджет жодної копійки. Тому в ситуації, коли умовне техобслуговування приміщень витрачає більше звичайного, а пасажиропотік виявляється нижче закладеного в бюджеті і не приносить очікуваного прибутку, така складна бюрократична машина йде найбільш очевидним шляху - компенсує збитки. Щоб підрозділ, який вийшов «у мінус» залишився на плаву і система продовжила роботу, хтось повинен заплатити зайве, і в українських реаліях цей «хтось» - завжди пасажир.

Слабкі інститути влади - даність нової української історії, і Державіаслужба, головний і, по суті, єдиний регулятор у сфері, зовсім не виняток. Серед його обов'язків - встановлювати правила управління діяльністю аеропорту. Але, незважаючи на тривалі спроби влади реформувати найважливіші транспортні хаби країни, щоб ті могли самостійно рости і показувати реальний прибуток, в Державіаслужбі не просто не проявили ініціативу в регулюванні ринку, але гальмували і всіляко ігнорували таку ініціативу АМКУ. Це неймовірна для європейської держави ситуація, коли кожен аеропорт України всі ці роки був змушений брати з пасажира саме стільки, скільки йому потрібно для підтримки збиткових секторів своєї роботи. Не дивно, що розвивалися тільки найбільші і життєво важливі повітряні ворота і навіть такі міста, як Харків і Одеса, могли чекати тільки дотаційних чудес, на зразок минулого Євро.

Причина того самого штрафу Борисполю - надання послуг хендлінгу, тобто технічного обслуговування авіаперевізника. Це один із найбільш складних і трудомістких напрямів роботи будь-якого аеропорту, бо вимагає високого рівня технічного оснащення та його постійної модернізації. Міжнародний досвід показує, що перехід цього сервісу на умови ринкової конкуренції у вигляді відкритого тендеру для широкого списку компаній здатне активно розвивати цю сферу, залучаючи нових перевізників і збільшуючи пасажиропотік. Накладення такого великого штрафу надзвичайно схвилювало всі сторони, замість вічного пошуку крайнього і перекладання відповідальності, вони змушені шукати реальне вирішення проблеми. Так що навіть попри деяку жорсткість від такого ходу можуть виграти всі.

Сьогодні головна надія всього ринку - пробудження Державіаслужби як реального регулятора і прийняття реальності, в якій його безпосередня участь у роботі ринку - це необхідність, адже реформа про систему наземного обслуговування - це тільки перший крок в цьому напрямі і виконувати обов'язки постійного регулятора АМКУ не в змозі. Сьогодні авіаперевезення - ринок з величезним потенціалом, який може стимулювати розвиток всієї країни. Бюджетні авіаперевізники агресивно захоплюють як Європу, так і ринки, що розвиваються Азії, створюючи величезні обороти і планомірно збільшуючи покриття, ключем до цієї можливості є, зокрема, якісний хендлінг і прозоре ціноутворення вартості квитків. Тому створення адекватних умов для роботи такого перспективного й важливого ринку має стати не жалібним проханням до корумпованого і неефективного органа, а вимогою та умовою його існування.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 82



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Мантра для залучення грошового достатку
Мантра для залучення грошового достатку
Дивно, але використовуючи лише одну мантру, можна досягти успіху у фінансових питаннях і залучити гроші у своє....
Як правильно загадувати бажання, щоб вони збувалися
Як правильно загадувати бажання, щоб вони збувалися
Існує величезна кількість ритуалів та змов на виконання бажання Але всі вони не дадуть жодного результату, якщ....
4 базові техніки управління своєю енергією: беремо життя під контроль
4 базові техніки управління своєю енергією: беремо життя під контроль
Рівень енергетики людини визначає його успіх у всіх сферах життя Той, хто вміє усвідомлено керувати своєю енер....
4 енергетичні практики, які допоможуть вам зарядитися силою та енергією
4 енергетичні практики, які допоможуть вам зарядитися силою та енергією
Біополь людини не є ізольованою частиною світу Всі ми пов'язані з світобудовою та Всесвітом, з її енергетичним....
Як зберегти та накопичити енергію: 8 надійних способів
Як зберегти та накопичити енергію: 8 надійних способів
Сила нашого тіла та сила духу дуже тісно пов'язані Щоб залишатися продуктивними та активними, експерти радять ....
більше матеріалів




/-0,32771921157837-/ /-pc-/
Top