Українці споживають багато хліба, солодощів, солі, смажать на олії і вживають багато алкоголю. Зате споживають мало фруктів, цільнозернових злаків, бобових, горіхів і риби, повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook.
Вона нагадала, що білий хліб - це надлишок солі, додаткові стрибки рівня цукру в крові і ризик набрати зайву вагу. Вона порадила віддавати перевагу цільнозерновому борошну, хлібу з цілісного зерна, цільним крупам із високим вмістом клітковини.
Супрун зазначила, що солодощі, а саме додані в них цукри, стають зайвою вагою, знижують чутливість тканин до інсуліну, осідають на капілярах і роблять їх слабкими. Транс-жири в солодощах провокують непотрібне запалення, викликають або посилюють атеросклероз - хворобу судин.
За її словами, середня добова норма доданих цукрів має бути не більше 32-50 грамів. Це 5 чайних ложок. Але краще взагалі мінімізувати його споживання - не додавати цукор у чай або каву.
Раніше Супрун пояснила, навіщо антибіотики продаватимуть тільки за рецептом.