counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Очікування біля Палати. Чому виявлених порушень на майже 40 мільярдів гривень ніхто не помічає?


Переглядів: 230


Очікування біля Палати. Чому виявлених порушень на майже 40 мільярдів гривень ніхто не помічає?

Цього тижня Рада провалила голосування за призначення нового складу Рахункової палати. Нагадаємо, цей орган контролює правильність використання всіх бюджетних коштів в Україні.

За затвердження списку з 9 нових членів Рахункової палати проголосував лише 221 депутат – забракло 5 голосів. Голова підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Іван Крулько вважає, що тепер призначення нового складу Рахункової палати може бути відкладене ще як мінімум на півроку, адже доведеться проводити новий конкурс.

«Нам треба буде проводити новий конкурс. Вся технічна зовнішня фінансова допомога, призначена для цього органа, буде заблокована», - попередив він.

Оскільки повторне голосування дало ще менше голосів, то його зняли з розгляду.  До цього двоє народних депутатів – Оксана Продан і Олександра Кужель - відкликали кандидатури до складу Рахункової палати.

Що не так у Рахунковій палаті?

Як пояснив Іван Крулько, головна проблема в діяльності Рахункової пралати полягає в тому, що її кількісний склад є небезпечно близьким до відсутності кворуму, а головне – що три роки, відведені на їхню діяльність вже минули.

"Ця Рахункова палата була призначена ще за часів Януковича. Три роки їхніх повноважень вже пройшли. Наголошую, відповідно до закону. На сьогодні в Рахунковій палаті просто катастрофічна ситуація, вони не можуть нормально працювати. Бо є шість членів Рахункової палати. А це мінімум для кворуму. Якщо хтось один випадає по тим чи іншим причинам, все! Вони навіть засідання не можуть провести», - каже Крулько.

Дійсно, з дев’яти членів Рахункової палати у засіданнях беруть участь лише шестеро. Саме шість голосів потрібно для кворуму, а також - для затвердження власне самих звітів РП за результатами аудитів, які вона проводить.  

На думку Крулька, голосування за обраний на конкурсі новий склад було провалено з політичних мотивів, мовляв, окремі політичні партії наполягають на тому, щоб мати у палаті свого керівника.

«Але як ми бачили, вони це провалили. Я поясню. Бо ми провели конкурс без «договорняків» та квот. Це не подобається! Так, та ж фракція "Народного фронту" казала, що хоче свою квоту. Тому насправді там зовсім інші мотиви. Наша позиція незмінна. Рахункова палата має бути незалежною. Якщо це буде орган, який фактично контролюється як зараз, фракціями коаліціі, він просто буде нездатний контролювати фінансову частину роботи усіх органів. Буде просто по замовленню робити все», - каже Крулько.

За його словами, надалі буде оголошено новий конкурс, а ті ж кандидати, голосування за яких було провалено, можуть податися знову.

Мимоволі виникає питання, а якщо знову якась з політсил піде на принцип і вимагатиме у палаті свого представника – все піде по третьому колу? Адже це нонсенс – як можна гарантувати, що той чи інший представник пройде конкурс на кандидата в члени Рахункової палати? Це само по собі анулює суть конкурсного відбору.

Раніше на адресу Рахункової палати депутати озвучили ще й досить серйозні звинувачення у потуранні корупції.

У четвер перед ранковим засіданням парламенту нардеп фракції БПП Оксана Продан заявила, що разом із групою депутатів має намір контролювати роботу Рахункової палати.

«Ми будемо продовжувати боротьбу з корупцією, і ми не дозволимо старому, збереженому складу Рахункової палати продовжувати прикривати собою корупційні справи при витрачанні державних коштів. Тому ми вже сьогодні починаємо роботу, контроль за діяльністю кожного члена Рахункової палати», - заявила вона. 

Ми звернулися до народного депутата з проханням прокоментувати, про що саме йдеться.

Продан у коментарі АСН висловила думку, що про реальні результати діяльності Рахункової палати інформації недостатньо. Вона повідомила, що хоча у парламенті і роздають депутатам «книжечки зі звітами Рахункової палати, але там немає того, куди результати перевірки аудиту передані, які кримінальні справи порушені».

Оксана Продан зазначила, що не чула про жодне кримінальне порушення, розпочате за наслідками перевірки Рахункової палати.

«Хоча насправді і Генеральна прокуратура і НАБУ мали б користуватися результатами цих звітів, але вони не роблять цього», - зазначила Продан.

Вона повідомила, що з останнім звітом Рахункової палати ознайомлювалася, «коли в парламенті роздавалися ці звіти з місяць тому».

«Але питання не в тому, що сьогодні ми не бачимо, що вони роблять і результатів їхньої роботи. Тому що процес – це процес, а результат – це притягнення до відповідальності тих, хто цим зловживає тими чи іншими можливостями. Тому ми зараз готуємо звернення на кожного члена Рахункової палати про те, що вони робили. Нас не цікавить, що було раніше, нас цікавлять останні три роки…Тому що кожен з них має свій напрямок роботи, згідно з законом. Так от, нас цікавить кожен член рахункової палати, які він перевірки проводив, які порушення виявили і яким чином правоохоронні органи були повідомлені і зреагували на ті чи інші порушення. І тоді ми оберемо якийсь із напрямів, одного з членів Рахункової палати, я зараз не хочу жодні напрями називати, щоб потім не було ніяких співпадінь, дивимось, що пише член рахункової палати у своїх висновках і що ми з вами бачимо і про що інше говорить суспільство», - зазначила Оксана Продан.

Вона наполягає, що робити висновки треба за результатами роботи кожного окремого члена палати, щоб кожен ніс персональну відповідальність за результати своєї роботи.

«Працюють вони чи відсиджують. Ми повинні говорити – от ця людина зробила, провела… кожен повинен нести персональну відповідальність. Друга частина – результати аудиту, я все таки сподіваюся, у когось якісь були і ми матимемо можливість передавати у правоохоронні органи і контролювати здійснення проваджень там, у правоохоронних органах. Саме головне – ми повинні сьогодні не давати здійснювати корупцію», - зазначила народний депутат.

Наступного дня Рахункова палата написала відкритого листа на адресу Оксани Продан суть якого зводиться до того, що там вважають думку народного депутата щодо діяльності Рахункової палати упередженою.

«Несподіваною для нас стала упереджена, вкрай суб’єктивна та несправедлива оцінка професійного рівня фахівців Рахункової палати, як єдиного в Україні конституційного органу державного фінансового контролю, яку Ви офіційно висловили 6 квітня 2017 року на брифінгу в стінах Верховної Ради України», - говориться в листі.

Члени палати заявили, що результати їхньої діяльності оприлюднюються, матеріали направляються у всі органи влади, у тому числі – і правоохоронні, втім, чимало з них все ж залишаються поза увагою і влади і правоохоронців.

«Тільки за останні два роки Рахунковою палатою було виявлено бюджетних правопорушень, неефективного використання коштів державного бюджету та порушень при адмініструванні його доходної частини на загальну суму 39,7 млрд. гривень. До правоохоронних органів передано 39 матеріалів з ознаками злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України», - говориться у відкритому листі.

Також у листі Рахункова палата заявила, що нічого не має проти контролю над своєю діяльністю, оскільки звітувати її зобов’язує закон.

Ми звернулися за коментарем до Рахункової палати з проханням конкретизувати нам перелік цих 39 матеріалів для кримінальних справ та вказати на аудити, в яких було виявлено найбільші розтрати державних коштів. У палаті пообіцяли надати АСН цей перелік до понеділка, 10 квітня. Тоді ж редакція оприлюднить ці дані.

Авторська позиція

Доки не надано перелік цих справ і до того часу, як відбуватимуться звіти членів чи члена Рахункової палати перед Верховною радою, щиро раджу і народним депутатам, і представникам влади зазирнути на сайт Рахункової палати і почитати всі звіти за результатами аудиту, викладені на ньому.

Майже щодня там з’являються нові, іноді просто кричущі подробиці розкрадань державного добра чи безгосподарності.

Можливо, і правоохоронці згадають, що десь у їхніх шухлядах лежать матеріали цих 39 кримінальних справ, надісланих їм з палати? Погодьтеся, мати змогу повернути у бюджет майже 40 мільярдів гривень – непогана перспектива.

Адже якщо за всіма цими старими справами і звітами уже зараз не приймається ніяких рішень і не ведеться розслідувань, то де гарантії, що обрані на конкурсі нові кандидатури не ігноруватимуться так само і їхніми колегами і правоохоронцями? Так, цих гарантій немає.

Тож доки є час до нового конкурсу, раджу всім зацікавленим особам здолати бодай кілька останніх звітів палати. Дуже пізнавальне, хоча для когось, може, і заскладне чтиво.

Наприклад, вказувалося, що на ремонт Маріїнського палацу в Києві вже витрачено величезну суму - 1,5 млрд грн, в той час як роботи в ньому виконані лише частково.

Також Рахункова палата вказувала на те, що Податкова і Держгеонадр не контролюють, хто і скільки видобуває нафти в Україні через що Держбюджет недоотримує мільярди.

Також Рахункова палата вказувала, що у 2015 році державні органи освоїли трохи більше 45% коштів, виділених на забезпечення житлом учасників АТО, які втратили ноги, а в 2016 році - менше 64%.

Також - що закупівлі ліків міжнародними організаціями містять численні факти корупції, зловживань і безгосподарності. 

Анна Стешенко, Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Прийнято вважати, що для досягнення щастя необхідно докладати багато зусиль Насправді, достатньо робити кілька....
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Вхід до будинку — сакральне місце, яке споконвіку оберігали Огородити своє житло від бід і проблем зможе кожен....
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Оберіги дуже важливі для будь-якої родини Кожній квартирі чи будинку потрібний захист від недоброзичливців, як....
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Успіх - не вроджена властивість, а мета, до досягнення якої потрібно докладати зусиль Але навіть найпродуманіш....
Камені-талісмани для залучення кохання
Камені-талісмани для залучення кохання
Знайти свою другу половинку, створити міцну сім'ю та надовго зберегти свіжість стосунків із коханою людиною — ....
більше матеріалів
/-0,4965488910675-/ /-pc-/
Top