counter
Стрічка новин
Вибрати все
16 Квітня
15 Квітня
14 Квітня
Всі новини...

Заміж за добу: журналістка АСН перевірила урядову новацію на собі


Переглядів: 403


Заміж за добу: журналістка АСН перевірила урядову новацію на собі

Кабінет Міністрів вже запустив пілотний проект щодо реєстрації одруження протягом 24 годин у кількох містах, а з 2017 року обіцяє, що на всій території України одружитися офіційно можна буде за добу.  А також парламент ухвалив законопроект, відповідно до якого у паспорти «шлюбні» штампи проставлятись не будуть. Дотепники стверджують, що це для надактивних користувачів послуги «експрес-шлюб». Але жарти жартами, а офіційна реєстрація – справа серйозна.

Одружимо усіх!

Отож, як обіцяно, одружитися буде простіше. Про це вже заявив Голова Уряду.

«Рішення прийнято», - сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман та додав, що взагалі треба підтримати ініціативу міністра юстиції і заборонити розлучення (сподіваємося, це все ж жарт, а не посягання на права людей).

Міністр юстиції Павло Петренко пояснив, що в рамках пілотного проекту мінімальний термін для реєстрації шлюбу з моменту подачі заяви буде скорочений з 30 днів до доби. І така екстрена реєстрація шлюбів вводиться у Києві, Львові та  Одесі, а також у Маріуполі, Сєверодонецьку та Херсоні. Акцентується на необхідності врахування інтересів для громадян із Криму і зони АТО, впровадження механізму швидкого отримання вітчизняного свідоцтва про шлюб. А всі організаційні питання щодо впровадження проекту має взяти на себе місцева влада.

Та таку радість від Кабміну поділяють не всі. Відзначимо, що багато нардепів на захотіли її коментувати. Багато – але теж не всі.

Штучна сенсація

Іван ВінникІван ВінникЗокрема, нардеп Іван Вінник, відзначив, що до самої ідеї експрес-шлюбів ставиться позитивно. Але!

«Це штучно створені сенсації, щоб відволікти від головних проблем у країні. Я був на засіданні Кабміну, чув доповідь Петренка. Це презентувалося як якась карколомна революційна реформа. Будуть люди місяць чекати чи 24 години - це ніяк не покращить ситуацію в країні. Ніби кажуть, що це знімається рудиментарна норма радянської епохи. Та у нас є випадки, коли наступного дня після весілля вже розлучаються. Але я не проти спрощень і уваги до інституту сім’ї», – сказав він АСН.

Сергій ЛабазюкСергій ЛабазюкА парламентар Сергій Лабазюк розповів, що особисто він шість років зустрічався з дружиною, а в шлюбі вони вже дванадцять. І хоч ідея не з катастрофічних, але й не зі злободенних.

«Ми вже все зробили у країні, залишилося лише втручатися в особисте життя людей? Одружуватися «за один день» – це прикольно, але непрактично. Звісно, погано, що в нашій країні так багато розлучень. Але, можливо, керівництво держави мало б подбати про причини і наслідки розірвання шлюбів», - відкрив своє бачення нардеп.

Не штампом єдиним

Борислав БерезаБорислав БерезаБорислав Береза зізнався АСН, що на другому побаченні зробив пропозицію своїй дружині. Та довелося трохи почекати: була черга, а хотілося, щоб свято випадало на суботу.

«Комусь це полегшить моменти життя. Можливо, внаслідок цього покращиться демографічна ситуація.  Але, наскільки мені відомо, штамп у паспорті ніколи не заважав цій справі. Важливо, щоб покращення відбувалися і в інших сферах, у побутових, комунальних. Щоб добробут людей ріс, покращувалися економічні показники. Але простіше продемонструвати новації в системі реєстрації шлюбів. Гірше не буде. Щоправда, й кращим життя людей від цього не стає», – вважає нардеп.

Ігор ЛуценкоІгор ЛуценкоДепутат Ігор Луценко теж ідею скорочення термінів очікування реєстрації не критикує.

«Я - за спрощення усіх бюрократичних процедур. Якщо люди хочуть швидко зареєструвати шлюб, чому й ні», - сказав він АСН.

Що ж стосується слів Гройсмана про заборону розлучень, то Луценко каже, що навіть за великого бажання це неможливо: «Ну не хочуть люди жити разом. Як це має бути: ходитимуть судові виконавці і кластимуть їх разом у ліжко?»

У службових цілях

Вислухавши різні сторони, АСН все ж вирішує скористатися службовим становищем – стати піонером пілотного проекту щодо реєстрації одруження протягом 24 годин.

У слова представників Уряду віримо. Телефонуємо «з наміром одружитися». Справа виявилась непроста. Може вийти так, що дізнаватися про правила і права доведеться довше, ніж розпису чекати, адже трубку вперто не беруть ні в Києві, ні у Львові, ні в Одесі, ні в Херсоні.

А ось у Сєверодонецьку взяли одразу.

«У новинах говорили, що можна розписатися за один день. Як це зробити?» – питаємо.

«Ще не набрало це чинності. Ми ще самі нічого не знаємо. Жодних розпоряджень. Просто хочуть запустити пілотний проект. Коли він буде, ще ніхто нічого не знає», – чуємо у відповідь. Тон привітний, але стомлений. Що дає зрозуміти –  таких швидких та моторних молодят, які хочуть за добу розписатися, багато.

Якщо треба, то можна

Ну що ж, виявилося, що бігти і вимагати зареєструвати ваш шлюб вже і негайно, навіть посилаючись на інформацію від Уряду, розтиражовану ЗМІ, рано. Наразі всюди ще діють старі правила (і в «пілотних» регіонах теж). Вони оприлюднені, зокрема, і на офіційному сайті Мінюсту: «Шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня подання особами заяви про державну реєстрацію шлюбу. За наявності поважних причин керівник органу державної реєстрації актів цивільного стану дозволяє державну реєстрацію шлюбу до спливу цього строку».

У разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а також якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого, шлюб реєструється у день подання відповідної заяви або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця (стаття 32 Сімейного кодексу України).

Та обходити ці перепони люди давно навчилися. Для прикладу, як немає знайомства, то медичну довідку «отримати» не проблема. Ще добре, що додаткових вимог нема. Приміром, у Греції, як розповідали, потрібно ще й оголошення в газету дати, що так і так, зібрались люди таке вичудити, як хтось має зауваження і претензії – повідомляйте. Тому одружуйтесь на здоров’я. А очікування місяць чи 24 години – то вже інша історія.

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Місячний день сьогодні 16 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 16 квітня 2024 року
Поради астрологів, відображені в щоденному місячному календарі, стануть гарною підмогою для ведення справ Своє....
Гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні для вас настане день яскравих вражень та несподіваних поворотів Буд....
Сон у ніч з 15 на 16 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 15 на 16 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
16 квітня о 10:26 розпочнеться дев'ятий місячний день Фаза Місяця – зростаюча
Гороскоп від Анжели Перл на 16 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 16 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
16 квітня 2024 року з'являться нові завдання та труднощі, які необхідно вирішити якнайшвидше Наполегливість бу....
Любовний гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви відчуватимете внутрішню силу та впевненість, що зробить вас особ....
більше матеріалів
/-0,30156397819519-/ /-pc-/
Top