counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Літня репетиція осіннього вибору


Переглядів: 45


Літня репетиція осіннього вибору

Літо в екваторі, а політичний градус не спадає. Більше проблем створюють бої за популярність, а не те, що відбувається на Сході. А через боротьбу «за соціальну справедливість», яка вдало конвертується у рейтинги, робота Верховної Ради ще більше розбалансована.  А тут ще й «Опозиційний блок» погрожує складанням мандатів. Одним словом: хто в ліс, хто по дрова.

Працювати наполегливо

Затишшя можуть принести парламентські літні канікули. Нагадаємо, поточна сесія Верховної Ради України VIII скликання, згідно з календарним планом, повинна закінчитися 22 липня 2016 року, а останнє пленарне засідання має відбутися в п'ятницю, 15 липня.

Натомість голова Верховної Ради Андрій Парубій має намір знову запропонувати народним депутатам не закривати сесію українського парламенту з огляду на активізацію бойовиків на Сході.

«Я цього тижня, як і минулого, буду пропонувати не закривати сесію Верховної Ради України, щоб продовжити до 6 вересня нашу роботу», – сказав Парубій на засіданні Погоджувальної ради.

Спікер наполягає, що в той час, коли на сході України спостерігається активізація дій з боку російських окупаційних військ, закривати сесію недоцільно. Акцентує, що, за інформацією розвідки, ворог планує у серпні-вересні активізувати дії як на фронті, так і всередині країни, і на міжнародній арені.

Йдучи - йди

Поки Парубій агітує за роботу, інші продовжують крутити тему дочасного розпуску парламенту. Так Юрій Бойко заявив, що нардепи від фракції «Опозиційний блок», яку він очолює, готові скласти свої мандати, щоб запустити механізм розпуску Верховної Ради за сценарієм 2007-го (тоді більше 150 народних депутатів Юлії Тимошенко і «Нашої України» склали мандати та «обнулили хвости» у списках кандидатів у депутати, і президент оголосив дочасні вибори ВР).

Отож Бойко закликає до «чесності перед виборцями»: що цей парламент не відбувся і варто саморозпуститися. І опоблоківці готові скласти свої 43 мандати. Звучить красиво. Популярно. Хоч більш ніж сумнівно, що колишні регіонали своїми руками знімуть із себе депутатський імунітет і ввімкнуть правоохоронним органам «зелене світло» до їх арештів.

Та уявімо, що опоблоківці склали мандати і навіть «обнулили» списки, де у них 195 кандидатів. І що це дасть? А нічого. Адже ВР стає неповноважною, якщо депутатів у ній менше трьохсот. Трошки математики. Зараз парламентарів 416. Мінусуємо 43. Маємо 373. Тому примусити Порошенка до розпуску Бойко і його команда цим шляхом не зможуть.

Потрібні союзники. Але навіть якщо усі, хто йменує себе опозицією, об’єднаються, це теж нічого не дасть. Бо у «Самопомочі» 26 мандатів, у Олега Ляшка - 21, у Юлії Тимошенко – 19. Разом – це 66.

Отож розіграш сценарію 2007-го виглядає малоймовірним. Та й представники так званої демократичної опозиції на офіційний шлюб з екс-регіоналами не наважаться. Вони мають своє гарно оброблене і прооране поле для боротьби за народну любов.

Сядуть усі

Виглядає, що топ-теми з минулого пленарного тижня, коли депутати від «Батьківщини» та Радикальної партії блокували роботу парламенту, вимагаючи вирішити питання про зниження тарифів на комунальні послуги для населення, а також створити ТСК з розслідування інформації щодо офшорів та корупції вищих посадових осіб держави, перенесуться на цей. Ляшко вже анонсував продовження «сидячого протесту», додавши, що він буде мирним і ненасильницьким.

Цікаво, як діятиме Юлія Володимирівна, яка минулого тижня довела правильність приказки, що іноді краще жувати, аніж говорити, назвавши депутатів-комбатів «чорними полковниками», тобто – хунтою. Одразу згадалася історія, прес-конференція у Москві 2008-го, коли Путін обізвав Президента України Ющенка мазуриком, а Тимошенко – хихотіла.

Що стосується «Самопомочі», то вона теж за зниження тарифів. Але пручається втягненню у широку опозицію на чолі з Тимошенко. І заяви від неї різняться. Приміром, зараз депутати Андрія Садового закликають інших працювати без канікул, призначити новий склад ЦВК.

Цинічна тактика

Тарас БерезовецьТарас БерезовецьВідміна парламентських канікул – це було б логічно,  - вважає політтехнолог, директор компанії персонального та стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець.

«Це було б логічно. Адже час - воєнний. І парламентарі мали б віддатися цілком і повністю роботі. Захищати суверенітет так само, як і Збройні сили сьогодні на сході країни», - акцентував експерт у коментарі АСН.

Водночас Березовець відзначив, що сумнівається в дієздатності Ради.

«Сьогодні популісти вибудували цинічну тактику.  «Батьківщина» і «Радикали», з одного боку, закликають парламент працювати. А з іншого - Радикальна партія влаштовує сидячі протести. Тим самим – блокують роботу. Не дають Верховні Раді нормально працювати», - обурився він.

Тому експерт прогнозує, що навіть якщо формально парламент не відмовиться від канікул, то активної роботи очікувати не варто.

Генеральна репетиція

Володимир ФесенкоВолодимир ФесенкоУ тому, що наразі нічого особливого в парламенті не станеться, переконаний і голова Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. Він прогнозує, що цей пленарний тиждень пройде в конфліктах, буде схожим на попередній. А рішення про продовження роботи ВР ухвалити буде важко. Та навіть якщо формально воно буде, то реально – депутати підуть на канікули.

Фесенко відзначив також, що опозиціонери усіх мастей мають свої інтереси і відповідну риторику.

«Відбувається репетиція. Нагадування про себе. Потрібно ж влітку вигадувати інформаційні приводи. А головні події матимемо восени. Та оскільки скоро спливає 100 днів з 14 квітня 2016 року – дня призначення Володимира Гройсмана прем’єр-міністром України, то і Тимошенко і інші використають це для демонстрації своєї поведінки. Критикуватимуть уряд за тарифну проблему перш за все», - пояснив експерт.

Що ж стосується осені, то, на думку Фесенка, слід очікувати намагання організувати акції протесту, підняття теми відставки Кабміну. Але призначення позачергових виборів наразі виглядає малоймовірним.

«Технічно все можливо. Але практично все залежатиме від того, якою буде економічна ситуація, чи вдасться уряду нейтралізувати тарифну проблему через соціальні субсидії. І від реакції населення, чи підуть люди на вулиці, на площі, на паради тих чи інших партій. Це питання відкрите», – резюмував він.

Кому вигідніше

Віктор НебоженкоВіктор НебоженкоА директор Соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко вважає, що депутати, що б вони не заявляли на камери, нині думають найбільше про відпочинок.

«Вони принципово не хочуть працювати. Дуже низької якості ця Рада», – переконаний експерт.

Небоженко вважає, що й потопити Гройсмана у критиці не вийде: «Він схожий на неваляшку: скільки б не клали на бік, не штовхали  вправо чи вліво - він вставатиме і вираз обличчя не мінятиме. До Нового року нічого з ним не станеться».

Та в тому, що осінь обіцяє бути гарячою, Небоженко не сумнівається. Прогнозує, що країну все ж готують до позачергових парламентських виборів.

«Нічого з обіцяного владою – від реформ до боротьби з агресором – не втілено. І не дивно, що і опозиція, і влада готуються до певних зіткнень. Адміністрація Президента, можливо, також готується до дострокових виборів. Цілком імовірно, що влада зацікавлена провести вибори раніше, аніж впадуть її рейтинги. Тут не все так просто. І ще невідомо, хто більше готовий до виборів: Адміністрація Президента, у якої є своя керована ЦВК, чи опозиції, яка розпорошена і достеменно не знає, що вона хоче», – сказав він АСН.

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
19 квітня обіцяє бути днем, наповненим енергією та можливостями для всіх знаків зодіаку Можливо, ви відчуватим....
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
Риби самі по собі є вельми незвичайними людьми, тому з цим Знаком Зодіаку пов'язано безліч цікавих фактів, про....
Як швидко відкрити заблоковані чакри: вправи, практики, медитації
Як швидко відкрити заблоковані чакри: вправи, практики, медитації
Чакри регулюють все, що відбувається з нашою душею та тілом Щоб відкрити їх максимально швидким способом, важл....
Змови для затятих гравців, щоб угамувати азарт і не програвати гроші
Змови для затятих гравців, щоб угамувати азарт і не програвати гроші
Затяті ігромани здатні спустити цілий стан і в запалі азарту не зупинитися вчасно Уникнути недоречних витрат і....
більше матеріалів
/-0,29381394386292-/ /-pc-/
Top