counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Андрій Парубій: Немає у Верховній Раді старших і молодших братів

Андрій Парубій: Немає у Верховній Раді старших і молодших братів

Голова Верховної Ради Андрій Парубій зустрів АСН у розпал свого робочого дня – близько восьмої вечора. Кабінет просторий. Жартуємо, що можна тут на ровері (так галичани велосипед називають) кататися. Відповідає, хіба що на роликах, але немає часу. Випитуємо «не для запису», скільки триває робочий день. Та дізнаємось, що він просто триває. На сон залишається до чотирьох годин. На робочому столі — лялечка-ангел. «Це мені донечка Яринка принесла, як приїжджала недавно», – ділиться Парубій.

Жодної напруги. Жодного офіціозу. Переходити до злободенних питань не хочеться. Але треба. Адже їх чимало. Починаючи від безпеки членів сімей лідерів постмайданівської України і закінчуючи секретами переговорних процесів на Печерських пагорбах, корупцією та розслідуваннями. Про це та багато іншого голова ВР Андрій Парубій розповів в інтерв’ю «Аналітичній службі новин» (АСН).

— Пане Андрію, днями було скоєно напад на дружину секретаря РНБО Олександра Турчинова. Чи посилено охорону вашої сім’ї і вас особисто?

— Звичайно, мене схвилювала ця подія. Ми з Арсеном Аваковим (міністром внутрішніх справ. — Авт.) обговорили її дуже детально. Той чоловік приїхав з явною ціллю, накручений. І для мене, і для багатьох інших це сигнал. Одна річ, коли мені під ноги кидали гранату чи була інформація, що снайпери на мене полюють на Майдані. Та я знав, на що йду і за що воюю. Інші емоції, коли йдеться про безпеку членів родини.

Є коло осіб, які не можуть відмовитися від охорони, за яких держава несе повну відповідальність. Тому я як голова Верховної Ради не можу тут приймати окремих рішень. Державна служба охорони працює за протоколом. У членів сім’ї, які живуть у Львові, охорони немає.

— Перевезете сім’ю до Києва?

— Ми у родині з цього питання ще не прийняли остаточного рішення. Але безпека, звичайно, тривожить.

Андрей Парубий, интервью АСН

— У квітні 2015-го ви повідомляли, що українські спецслужби мають інформацію про можливу спецоперацію ФСБ Росії проти вас та голови Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони Сергія Пашинського, мета — організувати в Росії відкритий судовий процес щодо вас. Нині ця загроза існує?

— Розвідка порадила тоді озвучити цю інформацію як превентивний засіб. Після того у цьому напрямі сигналів уже не було.

— А інші сигнали були?

—  Так. Але подробиць не озвучуватиму.

— Тоді скажіть, чому ви далі живете в готелі? Наскільки це безпечно? Вам радили переїхати?

— Радили переїхати у більш захищене житло. Але наразі не планую.

Звісно, готель «Київ» не має захищеності найвищого рівня. Але я в цьому номері живу давно. Готель близько від роботи. До того ж оренда іншого житла потребуватиме набагато більше грошей.

— Хіба немає спеціального житла для голови ВР?

— Очевидно, що є. Та як це буде сприйнято, якщо я переїду до Конча-Заспи? Особливо зараз, коли вся Україна проходить важкі випробування.

Я знав, на що йду і за що воюю. Інші емоції, коли йдеться про безпеку членів родини

— Зачекайте, але ж ви вже не просто Андрій Парубій, а очільник парламенту.

— Голова ВР має дбати про безпеку. Але також має дбати про чесний і відповідальний діалог із суспільством.

Андрей Парубий, интервью АСН

— Ще про безпеку. Ви свого часу прибрали паркан біля Верховної Ради. Нині, з огляду на посилення радикальних настроїв і те, що під ВР можуть приходити озброєні люди, огорожу повернути не плануєте?

— Паркан – не вихід. Він не допомагає. Очевидно, що суспільну напругу потрібно знімати, але не будуючи огорожі, а проводячи реформи, даючи відповіді на запитання. Тому — жодних парканів. Навпаки, шукаю механізми для максимальної відкритості парламенту для людей, щоб люди могли зайти, подивитися на власні очі, що там відбувається.

Суспільну напругу потрібно знімати, але не будуючи огорожі, а проводячи реформи, даючи відповіді на запитання

— Та на площі Конституції, де вже після революції, 31 серпня 2015 року, пролилася кров, загинули люди…

— ...Там лежать квіти біля портретів хлопців, які загинули, виконуючи свій обов’язок. Вони мають нагадувати кожному, що людське життя – найважливіше. А те, що сталося тоді в тилу під час війни, – неприйнятно.

Разом з тим зазначу, що правоохоронні органи дуже чітко і якісно виконують свої обов’язки. З Міністерством внутрішніх справ ми перебуваємо в системній, постійній взаємодії. Будемо і далі співпрацювати. Знімати напругу.

— Генпрокурор нещодавно повідомив, що відносно вас досі відкрито справу стосовно ратифікації «харківських угод» у 2010-му і димових шашок. Чому?

— Я не слідчий. Не знаю механізмів закриття справи. Сподіваюся, Юрій Віталійович зробить усе необхідне, аби вона була доведена до логічного завершення.

— Скажіть, а що як за допомогою старих справ вас захочуть підвісити на гачок, щоб були керованим головою ВР?

— Ні в кого немає жодних шансів якимось чином вплинути на мене.

Якщо мене Янукович «не підвісив на гачок», то точно ніхто такого більше не робитиме. Безперспективно.

Якщо мене Янукович «не підвісив на гачок», то точно ніхто такого більше не робитиме. Безперспективно

Андрей Парубий, интервью АСН

— А що зі справами Майдану? Відбуваються допити?

— На всі виклики ГПУ намагаюся швидко і оперативно реагувати. Було чимало допитів. Із загальної справи кілька разів була багатогодинна детальна розмова. І щодо інших чимало.

Та що мене дуже здивувало: нещодавно вперше за два роки давав окремі свідчення у справі першої атаки на Майдан 25 листопада. Хоча там факти злочину дуже очевидні, є відео і фото, як бійці «Чорного «Беркута» завдають мені десятки ударів палицями, хоча я тримаю посвідчення народного депутата України. Є окремі епізоди очевидні, щодо яких можна було б зробити швидкі висновки, передати справи до суду. Звісно, я не слідчий. Але не можу зрозуміти, чому до мене у цій окремій справі слідчі лише через два роки звернулися, як мінімум це дивує. Я про це сказав Юрію Віталійовичу Луценку.

Я дуже розраховую, що нарешті ми почнемо отримувати повні й вичерпні відповіді щодо злочинів, які були на Майдані, щодо лиходійств системи Януковича.

— Надія Савченко повернулася в Україну. Як вона вплине на роботу парламенту?

— Надії зараз складно. Їй доводиться швидко адаптуватися до нових умов. Маю честь знати Надю з Майдану. Вона була у 18-й сотні Самооборони Майдану, відповідала за внутрішню безпеку. Думаю, нам неважко буде знайти спільну мову та порозуміння.

У вівторок, 31 травня, Надія мала першою слово. Ми домовилися на погоджувальній раді про це, адже важливо, щоб вона могла висловитися з головної трибуни країни. Зазначу також, що Надія є членом Комітету з питань безпеки та оборони, членом делегації ПАРЄ. Думаю, депутати підтримають будь-які її бажання щодо діяльності в Раді. Сприяння щодо напрямів, важливих для неї, буде максимальним. Очевидно, це буде також і звільнення полонених, і допомога тим, хто нині в неволі на окупованих територіях.

Андрей Парубий, интервью АСН

— У Савченко загострене почуття справедливості. На вашу думку, чи зможе вона стримувати емоції? Надія розбудить Верховну Раду чи посилить конфліктогенність цього парламенту?

— Гостре відчуття справедливості у Надії було і на Майдані, і на передовій. Але вона завжди діяла як командний боєць. У найтяжчі часи – і на Майдані, і в «Айдарі» — вона була членом загальної української команди, що у поєднанні з прагненням справедливості допоможе їй і зараз приймати правильні рішення.

Гостре відчуття справедливості у Надії було і на Майдані, і на передовій. Але вона завжди діяла як командний боєць

— Під час обговорення повернення Савченко до України озвучували, зокрема, те, що умовою стало проведення виборів на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Що вам відомо про це? Наскільки ймовірно, що вибори там відбудуться найближчим часом?

— Не думаю, що ці речі можуть бути взаємопов’язаними.

Вкотре наголошу, що питання виборів на Донбасі – комплексне і багатостороннє. Поки нема довготривалого стійкого припинення вогню, тобто виконання першого пункту Мінських угод, поки нема забезпечення прав і свобод наших громадян, які зараз є заручниками окупаційної влади Росії, поки не маємо гарантії безпеки людей – говорити про вибори вкрай складно. Вибори – це не технічна акція, а найтонший інструмент демократії. Якщо ми говоримо дійсно про вибори, а не їх імітацію.

Питання виборів на Донбасі – комплексне і багатостороннє

— Розкажіть, як нині в парламенті почувається корупція? Чому весь час з’являється інформація, що за голоси пропонували гроші, посади, інші преференції? Ви зверталися щодо цього до правоохоронних органів?

— Тому вкотре прошу негайно мені повідомляти всю інформацію про корупційні дії або ж одразу звертатися в НАБУ. Я, як голова Верховної Ради, зроблю все для максимальної прозорості роботи парламенту, для того, щоб унеможливити такі речі. Нагадаю, корупційну складову у питанні подання депутатських запитів уже неможливо приховати. Адже всі вони тепер публікуються. І кожен може побачити, які питання порушує депутат у запиті, що має на меті.

Андрей Парубий, интервью АСН

— А якщо кулуарно, на рівні щонайменше керівників фракцій домовляються про посади, преференції – хіба це не корупція?

— Нагадаю, що прийнято рішення щодо створення НАБУ, Антикорупційної прокуратури. Тому ще раз прошу передавати всю наявну інформацію до цих органів, щоб вони очолили боротьбу з корупцією. Якщо хтось не хоче особисто звертатися до правоохоронців, нехай мені дасть інформацію, і я це зроблю.

— Розкажіть, як відбуваються переговори з проблемних питань у вашому кабінеті за участі Президента та Прем’єра? Як часто?

— Проблеми комунікації не існує. Ми часто зустрічаємося з керівниками усіх фракцій та груп, як мінімум тричі на тиждень. Щочетверга ми обговорюємо питання порядку денного парламенту. Є стратегічні зустрічі (як правило, щосереди), на яких ми визначаємо прерогативи, завдання Ради, те, які питання об’єднують, з яких поки не знаходимо порозуміння.

З Прем’єр-міністром дуже щільна комунікація. Часом і кілька разів на день. Інколи зустрічі відбуваються о дванадцятій чи першій ночі. Зокрема, коли нам важливо визначити, які з МВФівських законів мають шанси на ухвалення.

І з Президентом часто спілкуємося. Проробляємо цільові напрямки, як, наприклад, питання судової реформи сьогодні (26 травня. – Авт.) опрацьовували.

Також є стратегічні загальні зустрічі, де ми збираємося в ширшому колі.

— Арсеній Яценюк є учасником переговорів?

— Так. Арсеній Петрович часто буває на зустрічах.

— І за участі Петра Порошенка?

— Так, у тому числі й за участі Президента.

Яценюк – голова політичної партії «Народний фронт», яка має у парламенті другу за чисельністю фракцію. Тому зрозуміло, що під час стратегічного планування Арсеній Яценюк бере участь у наших нарадах. І ми з ним бачимося досить часто і поза такими нарадами.

Андрей Парубий, интервью АСН

— У парламенті виглядає так, що Блок Петра Порошенка позиціонує себе як старший брат, який вважає, що має право говорити, що робити чи не робити «Народному фронтові». Це може зруйнувати коаліцію БПП+НФ? Як знаходите консенсус?

— Немає у Верховній Раді старших і молодших братів. А є фракції. Так, якісь мають більшу чисельність. І їхній голос вагоміший з однієї простої причини: без голосів фракції Блоку Петра Порошенка фактично жодне рішення пройти не може. Звичайно, як і під час переговорів, визначення компромісів, пошуку консенсусу. Також і «Народний фронт» має потужну фракцію. Ці аспекти враховуються. Адже без компромісу годі сподіватися на результативне голосування у залі.

— Привідкрийте завісу, що відбувається навколо оновлення Центральної виборчої комісії? Чому затягується? Утаємничується?

— Чекаємо на подання Президента. Щойно воно надійде, одразу ж, невідкладно буде внесено до зали Верховної Ради.

Наскільки мені відомо, Президент продовжує політичні консультації. Це питання гостре.

— Ви – учасник цих переговорів?

— Стосовно ЦВК я був на кількох нарадах. Але я не є безпосереднім учасником переговорів щодо кандидатур членів Центрвиборчкому.

— Яценюк – безпосередній учасник від НФ?

— Не знаю. Не можу цього коментувати.

— Хто з олігархів приходить до вас у кабінет, бере участь у перемовинах?

— Відколи я тут, нікого з тих людей, кого називають олігархами, тут не було.

— Пане Андрію, вас вважали радикальним ультранаціоналістом. Які у вас зараз погляди? Як вас сприймають на Заході? Є ярлики «бандеро-фашиста»?

Дійсно, російська пропаганда намагається поширити щодо мене різні наклепи, прикріпити ярлики, не полишає спроб мене демонізувати ще з часів Майдану

— У нас хороші й тісні відносини із західними партнерами. Хоча, дійсно, російська пропаганда намагається поширити щодо мене різні наклепи, прикріпити ярлики, не полишає спроб мене демонізувати ще з часів Майдану. Ця «топорна» пропаганда діє хіба що на самих пропагандистів, та аж ніяк не на наших партнерів, з якими ми пройшли багато і на Майдані, і в АТО, і тут.

Андрей Парубий, интервью АСН

— І запитання про матеріальне. Кожен голова ВР залишає щось по собі у приміщенні ВР. Приміром, Олександр Мороз обладнав кімнати для паління (які нині закрито). Володимир Гройсман – дитячу кімнату. А ви що плануєте? Можливо, картину радянську у будівлі під куполом зафарбують за вашого головування?

— Я яблуню посадив. Що стосується символіки радянських часів, вивчимо це питання і вирішимо.

Головне нині — максимально реформувати парламент

Але головне нині — максимально реформувати парламент: і в плані регламенту, і в плані апарату, і в плані нової системи роботи. Хотів би, щоб саме це залишилось.

Юлія Артамощенко, фото Віктора Ковальчука



Переглядів: 180


Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
За допомогою перевірених грошових прикмет кожна людина зможе залучити в своє життя удачу та грошовий достаток,....
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
більше матеріалів


/-0,33836197853088-/ /-pc-/
Top