counter
Стрічка новин
Вибрати все
8 Травня
7 Травня
Всі новини...

На економічне диво розраховувати не доводиться


Переглядів: 103


На економічне диво розраховувати не доводиться

Січень, що геть складається з народних свят, коли в Україні на долю свою ворожать, за традицією відхиляє нам завісу над майбутнім. А тому дуже примітною здалася розмова двох літніх жінок на трамвайній зупинці в Києві. «І до ворожки не ходи - легше нам не стане! Пенсію не додадуть, тарифи не зменшать, продукти не подешевшають, а обіцяти красиво вони з телевізора всі вміють, та тільки без пуття», - віщала одна. Але у другої бабусі, як не дивно, виявився інший погляд на події в країні: «Та воно то так, до ворожки ходити не треба - збреше й не моргне, а життя, воно потихеньку змінюється, он які ввічливі хлопці - ця нова поліція, любо-мило глянути. Дивись, ще й суддів усіх так поміняють - і буде в країні лад...»

Але от чи буде? Особливо якщо врахувати, що все частіше лунають звинувачення в тому, що реформи, про які наші можновладці кричать на весь голос, це лише бутафорія (навіть розпіарена нова поліція насправді не зовсім те, чого чекало від цієї реформи суспільство), яку втирають іноземним інвесторам, щоб ті ще розщедрилися. У диво, звісно, вірити хочеться, та ось тільки чи є для цього передумови? Саме це питання «Аналітична служба новин» (АСН) і порушила перед експертами, які спробували спрогнозувати, чи можуть українці в наступному році розраховувати хоча б на маленьке диво, яке дозволить усім нам сказати, що ми стали жити трохи краще.

«Ні миру, ні війни»

Богдана БабичБогдана БабичКерівник Інституту практичної політики, член Громадської ради Майдану Богдана Бабич вважає, що 2016 рік буде позначено системним протистоянням: влади, олігархів та громадянського суспільства, а конфлікт на сході країни триватиме в моделі «ні миру, ні війни».

«Широкомасштабних операцій з боку Росії, швидше за все, не буде, адже бліцкриг не вдався, санкції б'ють по економіці, і дедалі частіше російські ЗМІ розповідають про конфлікт із Туреччиною та воєнну операцію в Сирії», - нагадує вона. Крім того, за словами політолога, на нас чекає політична криза, яка загостриться цьогоріч ще більше.

Володимир ЦибулькоВолодимир ЦибулькоЩо ситуація на Донбасі перебуватиме в напівзаконсервованому вигляді, вважає і експерт Аналітичного центру «Політика» Володимир Цибулько. «Щодо Донбасу слід урахувати одне, – запевняє він АСН. – Поки психологія Донбасу не дозріє до загальноукраїнського формату – до життя в цивілізованих умовах європейської країни, не буде нічого доброго. Питання в тому, щоб замкнути все це на певний період на окремій території і не дати поширитися – до моменту, поки населення окупованого регіону не почне саме демонструвати бажання повернутися до України. За відсутності такого бажання будь-які зусилля з української сторони будуть надскладними і це забере надто багато ресурсів. Не буде спалаху збройного визволення, але, швидше за все, буде витримано максимальну паузу».

Євген МагдаЄвген МагдаПри всьому при цьому, запевняє «Аналітичну службу новин» (АСН) директор Центру суспільних відносин Євген Магда, у поточному році у нас будуть труднощі з ситуацією на Донбасі через те, що Росія не зацікавлена ​​у мирі на окупованих територіях, а Захід не піде заради України на конфронтацію з Росією. «Мені, як і більшості українців, хотілося б, щоб було якомога більше позитивних зрушень. Хотілося, щоб у першу чергу на нашу землю прийшов мир. Але об'єктивно із цим є певні складнощі, – пояснює він. – Що стосується внутрішньої політики, звичайно, хотілося б більше рішучих ефективних реформ. Реальних змін, які покращували б життя людей і, зокрема, посилювали позиції малого та середнього бізнесу».

Випробування децентралізацією

«Коаліції буде важко пройти випробування «законом про децентралізацію», а також переформатуванням уряду, - пояснює Богдана Бабич. - Це спровокує нові політичні скандали, акції протестів, що може призвести до відставки уряду, розвалу коаліції і перевиборів до парламенту. З'явиться новий політичний проект під патронатом Саакашвілі, який зможе відрізати електоральний шматок від «Народного фронту», від Радикальної партії та «Батьківщини». Незважаючи на падіння рейтингу, БПП може сформувати новий уряд зі своїм прем'єром, наприклад нинішнім спікером парламенту Володимиром Гройсманом».

Протистояння влади та громадянського суспільства, яке й надалі загострюватиметься, вимагатиме фундаментальних змін у системі управління країною, антикорупційних розслідувань, а також комплексних реформ, і насамперед податкової та судової. Ще одна грань такого протистояння - можливі конфлікти з учасниками АТО, які не мають достатньої підтримки від влади, але намагаються відстояти свої права. А погіршення соціальних стандартів, вважає Богдана Бабич, призведе до подальшого вимирання населення, а також скорочення чисельності українців через те, що молодь виїжджає за кордон. Стан, у якому перебуває наша економіка зокрема і країна в цілому, може також спровокувати обвал цін на ринку нерухомості.

Із можливого позитиву, який відзначають практично всі експерти, з якими поспілкувалася АСН, - те, що наша економіка здобуває все більшу незалежність від російської, вітчизняний бізнес переорієнтовується на європейський та інші ринки, зростає інтерес до альтернативної енергетики та енергозбережних технологій. Варто також очікувати посиленого інтересу суспільства до освіти й науки. Буде відчутний сплеск у культурі, але не за рахунок держави, а за рахунок приватних ініціатив. Як стверджує експерт, громадянське суспільство ставатиме все сильнішим, поступово перебираючи на себе функції держави.

Євген Магда зазначає, що було б дуже непогано підсилити склад уряду: «Там десь третина портфелів вакантна. Посилення повинно бути за рахунок професіоналів, а не за рахунок політичних призначенців. Ну і, звичайно, дуже низька якість роботи парламенту, тому не виключаю дострокових парламентських виборів. Але це все ж ближче до кінця року. І, думаю, у прийдешньому році буде дуже яскравим тренд боротьби з корупцією». Магда переконаний, що Україні слід розраховувати на підтримку західних партнерів тільки в тому разі, якщо з нашого боку виконуватимуться всі зобов'язання.

«Якщо наш міністр внутрішніх справ, - зазначає експерт, - пропонуватиме якийсь час обійтися без судів, то після таких пропозицій в західних столицях багато хто швидко вийшов із новорічного стану й почав пити заспокійливе. У цивілізованих країнах призупинити на якийсь час роботу суддів абсолютно неможливо. Ми йдемо до Європейського Союзу, де є певні усталені правила. Процес їх виконання можна порівняти із середньовічним цехом, коли для того, щоб потрапити до переліку майстрів, треба виконати багато чорнової і важкої роботи. Україна повинна на рівні Ради безпеки ООН, постійним членом якої вона стала, два найближчих роки більш активно нагадувати про себе. І треба вибудовувати відносини з країнами Центральної Європи, тому що не тільки Росія, не тільки США та ЄС, але й наші сусіди - теж важливий фактор нашої політики».

З Януковичем треба щось робити!

Юрій ЛевченкоЮрій ЛевченкоЩе одне питання, яке, на жаль, для нашої країни досі є відкритим, - доля активів президента-втікача Віктора Януковича. А зняття з нього санкцій стане великою втратою для репутації України і ударом по довірі людей до влади, яка й без того на ладан дихає. У цьому переконаний народний депутат Юрій Левченко, який зазначив, що гіпотетична можливість такого зняття санкцій з Януковича з'явилася невипадково.

«Наша так звана правоохоронна система не робить жодних кроків з розслідування та притягнення Януковича до відповідальності, хоча б заочно. Європа і США це все бачать, - пояснює Юрій Левченко АСН. - Вони знають, що Янукович - бандит, диктатор. Але ЄС і США - це правові держави. Тому вони не можуть його довго тримати без законних підстав у санкційних списках. А щоб були законні підстави, для цього українська влада має робити певні кроки і доводити його винність».

І у всіх коментарях АСН такою собі червоною ниткою проходить тема необхідності реальних реформ. «Перше, що станеться вже цього року, - зазначає Володимир Цибулько, - перетворення реформ на незворотний процес. Це буде перетином певної точки неповернення. Друге - приведення до притомності Верховної Ради. Швидше за все, історія з перевиборами почне вщухати, бо зараз настав той момент, коли необхідний притомний мобілізований парламент, який дуже швидко виправлятиме власні помилки в законотворчості. І в цьому сенсі маневри зі спробами організувати перевибори дуже небезпечні - пробіл у роботі нічого, крім шкоди, не принесе».

Володимир Цибулько нагадує, що Україна зараз стає членом Ради безпеки ООН, і це якраз шанс поліпшити наші міжнародні позиції, плюс дуже активно йтиме підготовка безвізового пакету з ЄС. «Є кілька площин, в яких Україна доволі успішно прогнозовано розвивається, - говорить політолог. - Важливо інше: зараз позиція Туреччини та Ізраїлю проукраїнська. Оцей перелам треба дооформити. Також треба оформити прогнозовані відносини з Китаєм. З набранням чинності угодою про ЗВТ Україна стає для Китаю дуже цікавою, оскільки її переговорні позиції підвищуються. А для Китаю це нова схема проникнення на європейські ринки. Головне для України - правильно цим розпорядитися. Залишаються важливі союзники – ЄС і США. Із США треба пробувати встановлювати формат оборонного союзу».

Три причини нашого провалу

Андрій БліновАндрій БліновЯкщо говорити про країну в цілому, то так, усі ці моменти, про які говорить Володимир Цибулько, дуже важливі. Але якщо згадати про конкретного українця, для нього в першу чергу важливий розмір пенсії чи зарплати, тарифи на житлово-комунальні послуги, а також наявність роботи, яка дозволяє якщо не жити нормально, то хоча б виживати. Проте експерт з економічних питань Андрій Блінов запевнив «Аналітичну службу новин» (АСН), що цьогоріч на диво в цій сфері нам розраховувати не доводиться. За його словами, наша економіка зростання не покаже, хіба що можливо зменшення темпів її падіння. Причому для такого стану справ існують як мінімум три причини. «Перший фактор, - зазначає економіст, - інвестиційний процес. Він залишається млявим. Рівень інвестицій останніми роками падає, і в цьому році я не бачу якихось нових принципових джерел для них. Тому що всі проблеми, які існували у вигляді високих ставок, ризикованих умов кредитування, залишаються. Крім того, немає і серйозного наміру уряду, починаючи з січня, виявляти певну активність. Третій момент - рівень споживання населення. Можливо, він не падатиме, як у минулому році. Цього року, зважаючи на стан бюджету та очікувані доходи громадян, триватиме вже не таке значне, але все ж скорочення роздрібного товарообігу, можливо, на 5-7%. Відповідно, це теж не стимулюватиме розвиток бізнесу».

Разом з тим Андрій Блінов прогнозує цьогоріч зменшення рівня інфляції, що, правда, залежить від того, чи залишиться Україна в програмі МВФ. «Якщо говорити про інфляцію, - підкреслює експерт, - то Національний банк прогнозує 12%. Однак я більше схильний до того, що ми вийдемо на показники 15-20%. Усе це відбуватиметься в умовах, якщо Україна залишатиметься в програмі МВФ. Ми знаємо, що протягом січня це питання вирішуватиметься, буде аналіз українського бюджету, податкового законодавства з боку МВФ на відповідність меморандуму». Андрій Блінов також серед головних рушійних сил економічного підйому після кризи називає зміну зовнішньої кон'юнктури: «Зараз ми бачимо, що криза відбивається на світових майданчиках, бачимо тривале здешевлення вуглеводнів, бачимо, що ще більше дешевшають руди, продукція хімічної промисловості й навіть сільськогосподарська продукція. Поки ми не бачимо на світовому ринку злам тренду, який зміниться зі спадного на висхідний. Якщо це відбудеться, то тоді, можливо, це буде додатковим фактором для підйому української економіки».

І долар по 30?!

Олександр ГончаровОлександр ГончаровНамагаючись спрогнозувати соціально-економічне тло цього року, не можна забувати, що наш рідний уряд вже встиг проїсти благополуччя двох наступних поколінь, узявши величезну кількість міжнародних кредитів. На думку директора Інституту розвитку економіки України Олександра Гончарова, яку він висловив АСН, корупція у 2016 році тільки процвітатиме, а економічні проблеми Кабмін вирішуватиме за рахунок девальвації гривні. «Виручені гроші від продажу радянського економічного потенціалу були спрямовані не на модернізацію підприємств реального сектора економіки, а на будівництво футбольної України з шикарними торгово-розважальними центрами і на покупку за кордоном «хатинок» із яхтами, - нагадує він. - Коли це джерело збагачення при владі вичерпалося, стали по повній програмі набирати кредити у міжнародних кредиторів. Некомпетентність влади очевидна: корупція зростатиме, оскільки, не вміючи збільшувати ВВП країни, вони продовжуватимуть красти».

За словами експерта, у 2016 році Кабмін та НБУ практично всі фінансово-економічні проблеми розв'язуватимуть по-старому - за рахунок девальвації гривні: «Інших способів вони не знають й інакше не вміють працювати. Хоча навіть на найгіршому ринку можна заробляти, якщо, звісно, вміти це робити. Тому підприємці самі почнуть брати ініціативу до своїх рук, залишивши надію на владу». А тому, на думку Гончарова, наступного року Президенту Петру Порошенку доведеться вибирати: або руйнувати монопольно-олігархічні підвалини економіки України, щоб вибудувати конкурентну й інноваційну економіку, або справлятися з голодними бунтами.

Економіст вважає, що цьогоріч зростатиме незадоволеність владою й олігархами. «Це неминуче призведе не лише до різких економічних падінь, але й до дуже сильних соціальних потрясінь. І що частіше міністри з народними депутатами запитуватимуть себе, чому у нас не люблять владу, то швидше ситуація зміниться на краще. А найголовніше – люди у владі мають іти на контакт з українським суспільством, тоді, можливо, ставлення до них зміниться», - зазначив експерт. Що ж стосується гривні, то їй економіст прогнозує «просідання» уже з січня. Гончаров вважає, що нацвалюта «проб'є планку» в 25 гривень за долар і попрямує до позначки 30.

Ох, і нелегка це робота - з болота тягти...

Віталій БалаВіталій БалаНа тлі всього сказаного цілком закономірним є висновок, що міститься у словах директора Агентства моделювання ситуацій Віталія Бали, який у коментарі АСН зазначив, що цей рік для України та українців має стати вирішальним: ми або виберемося з болота, або загрузнемо в ньому остаточно. І тоді нас вже жодне диво не врятує! Він вважає, що у 2016-му Україні необхідно вирішити цілу низку питань, які не було вирішено в минулому році. «Не варто робити якісь прогнози, оскільки, на мій погляд, усі вони виглядають непрофесійно й комічно, коли починають розповідати, коли має бути розпущено Верховну Раду чи коли відбудеться третій Майдан, - запевнив політолог АСН. - Думаю, ми повинні вирішити три-чотири головних питання. Це питання миру і війни, з яким, безумовно, пов'язане питання військово-оборонного комплексу. Це питання зовнішньої політики, які також пов'язані з питанням війни і миру. Питання економічного зростання або хоча б стабілізації. Усе це - головні моменти, і якщо їх не буде вирішено, то будь-які прогнози не мають жодного сенсу, бо все розвиватиметься досить алогічно, спонтанно, враховуючи нинішній стан, який я характеризую як агресивне розчарування. І влада має розуміти, що робити».

На думку Бали, від озвучених ним основних напрямків залежить і питання Верховної Ради. «Тут питання ось у чому: візьмуть гору власні амбіції чи інтереси держави? Комусь треба піти, а не розповідати, що він усе зробив. Ми бачимо, що Яценюк не відповідає тим викликам, які постали зараз. Те, що треба робити, нині не робиться. Фактично ми перебуваємо на порозі очищення. Але, як ми бачимо, більшість - на жаль чи на щастя - це очищення не проходить. У цій ситуації, на мою думку, потрібно робити все, виходячи з національних інтересів країни. Якщо це буде зроблено, то треба це чітко артикулювати», - зазначив експерт, підкресливши, що 2015 рік фактично мав стати визначальним, саме він мав показати, яким чином розвиватимуться події в Україні, але «він таким не став. Він був роком втрачених надій, роком паузи. А краще пауза, ніж розвиток назад. Тому 2016-й, на моє глибоке переконання, може бути для нас вирішальним роком: або - або. Або Україна вилазить з цього болота, в якому ми борсаємося завдяки діям «найвидатнішого реформатора всіх часів і народів», або ми, на жаль, не здійснюємо не лище боротьбу з корупцією, а й реальні зміни та реформи, не порушуємо питання суддів, правоохоронних органів , питання скорочення непотрібних нам чиновників (що ми повинні були почати робити ще у 2015 році). Усе це треба зробити цьогоріч. Але є сумніви в їхньому кінцевому ефективному результаті з чинним прем'єром. Якщо ми не виліземо з болота, з нами ніхто не буде більше возитися. З нами вирішуватимуть питання, не враховуючи наших інтересів. Чи буде це повернення впливу виключно Росії чи це буде, не дай боже, ослаблення країни взагалі? Сценарії можуть бути найрізноманітнішими».

Загалом, як бачимо, на диво, навіть маленьке, нам сподіватися не доводиться: надто глибоке болото затягло Україну. Тому хочеться підбити підсумок словами екс-директора Українського центру оцінювання якості освіти, одного з провідних експертів у сфері освіти Ігоря Лікарчука, який на своїй сторінці у «Фейсбуці» написав: «Не знаю, як вам, але мені вже набридли розмови про те, як воно буде колись. Чи багато із нас цього «колись» дочекається? Хтозна, скільки урядів зміниться в Україні до 2018 року, щоб сьогодні бути впевненим у тому, що ми в зазначений час перейдемо на 12-річну освіту. І чи це є так важливо для реформи освіти? Хтозна, чи ухвалить цей парламент закон у тій редакції, про яку говорять в міністерстві? Не розумію, чому наші посадовці замість того, щоб перти плуга і щодня працювати на реформу, перетворюються на казкарів і займаються оракулством, розповідаючи про молочні ріки й кисельні береги. Чи не бачать тих проблем, які необхідно вирішувати уже сьогодні? Чекати ніколи».

...І справді, чекати ніколи. І не тільки у сфері освіти: у нашій країні куди кинь - усе клин.

Лариса Чайка, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
4 базові техніки управління своєю енергією: беремо життя під контроль
4 базові техніки управління своєю енергією: беремо життя під контроль
Рівень енергетики людини визначає його успіх у всіх сферах життя Той, хто вміє усвідомлено керувати своєю енер....
4 енергетичні практики, які допоможуть вам зарядитися силою та енергією
4 енергетичні практики, які допоможуть вам зарядитися силою та енергією
Біополь людини не є ізольованою частиною світу Всі ми пов'язані з світобудовою та Всесвітом, з її енергетичним....
Як зберегти та накопичити енергію: 8 надійних способів
Як зберегти та накопичити енергію: 8 надійних способів
Сила нашого тіла та сила духу дуже тісно пов'язані Щоб залишатися продуктивними та активними, експерти радять ....
Місячний день сьогодні 8 травня 2024 року
Місячний день сьогодні 8 травня 2024 року
Не завжди Місяць несе позитивну енергетику Бувають дні, коли нам самим потрібно робити кроки для залучення щас....
Гороскоп на 8 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 8 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні для вас буде особливо важливо проявити свою енергію та рішучість у ....
більше матеріалів
/-0,50256204605103-/ /-pc-/
Top