counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

2015: Перемоги та поразки


Переглядів: 39


2015: Перемоги та поразки

Озираючись на 2015 рік, що минає, можна сказати, що українцям він запам'ятається не тільки тривалою війною на сході країни, але й безпрецедентним зростанням тарифів на комунальні послуги на тлі загального зубожіння населення. Проте уряд, який фактично повноцінно так і не відзвітував про свою роботу, ставить собі в заслугу прийняття бюджету-2016. Тому «Аналітична служба новин» спробувала разом з експертами розібратися, що насправді було цьогоріч хорошого (якщо було), а що - як завжди.

Прорив, який побачили тільки європейці

На думку народного депутата Остапа Семерака, найбільшим досягненням цього року стало виконання євроінтеграційного плану, однак якщо в частині отримання безвізового режиму між Україною та ЄС ми зробили колосальний прорив, то виконання Угоди про асоціацію є менш успішним. «Найбільшою перемогою і парламенту, і уряду є виконання другої фази безвізового пакету та отримання позитивного висновку від Європейської комісії. Далі робота не зупиняється. Протягом останніх півтора року українська влада зробила колосальний прорив, і це підтвердили європейці. Це подія, на яку очікували українці», - сказав він.

Остап СемеракОстап СемеракОстап Семерак вважає, що це рішення Європейської комісії пов'язано не тільки з тим, що українці найближчим часом отримають можливість короткострокових подорожей без віз до ЄС, але й відкриває безліч можливостей для реформ і змін. «Деякі зміни вже відбулися. Наприклад, запроваджено біометричний паспорт, ID-посвідчення, створено всі органи, які повинні боротися з корупцією», - сказав нардеп, зазначивши, що виконання другої складової євроінтеграційного процесу, а саме Угоди про асоціацію, не настільки успішне. «На жаль, досі в парламенті не створено систему інституційної спроможності наблизити українське законодавство до стандартів ЄС. Ми повинні у 2016 році вирішити цю проблему. Відповідні законопроекти вже готові. Залишилася тільки політична воля парламенту. Це буде для нього іспитом: або ми про євроінтеграцію тільки говоримо, або все ж виконуємо всі вимоги і йдемо до ЄС», - сказав Остап Семерак «Аналітичній службі новин» (АСН).

Юрий ДеревянкоЮрий ДеревянкоТе, що головним досягненням стало схвалення Єврокомісією безвізового режиму між Україною та ЄС, зазначив у коментарі АСН і народний депутат Юрій Дерев'янко, підкресливши, що у той же час у країні не проводилися реформи й не було забезпечено економічне зростання. «Основне досягнення цього політичного року - наближення до безвізового режиму. Це одночасно і політичне, і економічне досягнення. Ми однозначно стали ближчими до Європи, перед нами відкриваються великі перспективи. Понад те, це допоможе нам повернути Крим і Донбас», - запевняє нардеп.

Разом з тим, на його думку, основним провалом стало розчарування українців в уряді та коаліції. «Влада виявилася нездатною забезпечити економічне зростання і виправдати всі очікування людей. Жодних системних змін не відбувається, - підкреслив Дерев'янко. - Ми взагалі не почали судову реформу. Реформа прокуратури не відбулася. Там відбулося не оновлення кадрів, а змішування старих і нових. Причому нових людей до системи прокуратури зайшло дуже мало, до 15%. Так у нас нічого не зміниться».

Одне з головних досягнень - другі Мінські...

Владимир ФесенкоВладимир ФесенкоПідбиваючи підсумки головних економічних і політичних подій року, варто звернути увагу саме на позитивні зрушення, а не на провали, які українці звикли зазвичай помічати. Тим більше що цього року позитивні тенденції переважають, запевнив «Аналітичну службу новин» (АСН) голова центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. «У нас дуже люблять говорити про провали, скандали і так далі. З таким підходом наш корабель далеко не попливе, - вважає політолог. - Тому я пропоную звертати увагу не лише на провали, а й на позитивні речі. А вони полягають у тому, що країна поступово, крок за кроком, хоч і повільно, але все-таки виходить з тієї ситуації, в якій проти власної волі опинилася в минулому році. Ще не завершена війна на сході України, але зараз гине набагато менше людей, ніж торік. Військово-політична ситуація на сході країни виглядає більш стабільно, ніж було навіть на початку року. Є різне ставлення до Мінських домовленостей, але однозначно є позитив від цих домовленостей - у тому, що ситуація з війною на сході зараз виглядає менш загрозливою, менш ризикованою, ніж рік тому».

На думку Фесенка, при всіх проблемах діяльності уряду з проведенням реформ усе ж, на відміну від минулого року, є певний прогрес у їхньому проведенні. «Є реальні позитивні результати - створення Дорожньої патрульної поліції. Але це насправді не заслуга Авакова, як він хоче показати. Якби не було Еки Згуладзе, то не було б і реформи. Аваков просто не заважав. Але це результат. Також продовжується з позитивним результатом децентралізація. У нас про неї мало пишуть і мало говорять. Це непомітна реформа, але навіть в умовах війни й економічної кризи люди на місцях отримали додаткові кошти. Крім того, ми стали менш залежними від російського газу. Реверсне постачання газу з Європи - це теж позитивні зрушення», - переконаний експерт.

За словами Володимира Фесенка, якщо оцінювати конкретні підсумки (незалежно від того, як ми до цього ставимося), однією з головних подій цього року, що визначила логіку політичного процесу - і зовнішнього, і внутрішнього, - є другі Мінські домовленості. Важливо і створення нових антикорупційних інститутів (у першу чергу Антикорупційного бюро), а також Державного бюро розслідувань, Антикорупційної прокуратури. Звісно, цього політичного року було чимало проблемних питань, зазначає експерт. Насамперед це постійні конфлікти, скандали - і в парламенті, і поза його межами. «Але нічого нового тут немає. Таке було й раніше, - підкреслив політолог. - Також однією з головних подій були місцеві вибори. Це було закінчення процесу інституційного перезавантаження української влади і водночас просування проєвропейських партій на схід України. Тенденція свідчить про те, що українське суспільство та українська влада поступово змінюються. Очікувати, що станеться все й одразу, було наївно».

Леонид ЕмецЛеонид ЕмецНародний депутат Леонід Ємець у коментарі АСН зазначив, що «у нас стоїть єдине завдання - жити в європейській країні. Україна виконала всі вимоги ЄС в частині лібералізації безвізового режиму. Це говорить про те, що ми вже не повернемося до Росії та до радянської системи, тому що Європа для нас відчинила двері».

Не реформи, а бутафорія

Юрий ЛевченкоЮрий ЛевченкоАле бачити досягнення схильні далеко не всі експерти. Приміром, народний депутат Юрій Левченко вважає, що проведені у 2015 році реформи є бутафорією. «Складно говорити про якісь перемоги. Ця Верховна Рада, як і попередня, працює на збагачення, а не на інтереси суспільства. Усі важливі законопроекти й рішення, зміни до Податкового кодексу, Конституції або низької якості, або відверто корупційні», - зазначив він.

«Від того, що відбувається переатестація рядових співробітників поліції, нічого не зміниться, - пояснює Юрій Левченко АСН. - Більшість керівного складу залишилися всі при своїх посадах. До прокуратури взагалі не прийшли зовнішні кандидати. Усі «нові» прокурори вже працювали в системі. З них лише 17% не мали керівних посад. Реальних змін для людей немає. Реальні зміни - це коли сядуть хоча б 5 суддів, тоді почне змінюватися судова система. Коли сидітимуть 10 найодіозніших прокурорів і коли буде справедлива соціально-економічна система. Це реформи. Але ця Верховна Рада не здатна до таких дій».

Сергей ВласенкоСергей ВласенкоА його колега народний депутат Сергій Власенко зазначив, що найбільшою поразкою в поточному році є діяльність уряду. «За цей рік люди стали жити гірше й жодної повноцінної реформи не відбулося. Ми можемо говорити про певні досягнення, наприклад, було зроблено крок у напрямку лібералізації візового режиму з ЄС. Але це тільки крок. У нас уже склалася своєрідна українська традиція, коли ми певні речі видаємо за результат. Усі вже говорять про перемогу, про безвізовий режим, але поки цього ще немає», - сказав Власенко. За його словами, робляться певні кроки до змін у країні на краще, але вони хаотичні й нічим не підкріплені. А поразкою всієї роботи уряду Власенко вважає «бюджет, який вони внесли до Верховної Ради».

Сергей ТарутаСергей ТарутаЗгоден з тим, що рік був складним і нічого хорошого не приніс, і парламентарій Сергій Тарута. «Великої радості цей рік не приніс: ні в плані політики, ні в плані економіки. Одна тільки динаміка, що погіршується. Відбувається зубожіння країни. Люди все більше невдоволені владою», - сказав він АСН, зазначивши, що населення цього року розчарувалося в інституті президентства й виконавчої влади, а конфлікт на Донбасі поступово входить у фазу замороженого, що не є позитивною динамікою і не сприяє його вирішенню.

Також, на думку парламентарія, у західних партнерів і внутрішньої спільноти з'явилася втома від того, що відбувається. «Це штовхає людей на невдоволення, злість, ненависть, агресію. Хотілося б, щоб ця динаміка змінилася і в новому році ми показали якісь позитивні сигнали. Ми маємо зробити так, щоб пенсіонери, працівники бюджетної сфери, люди, що мають низькі матеріальні доходи, могли нормально себе забезпечувати. Тільки таким чином ми зможемо підняти рівень життя», - вважає Сергій Тарута.

Антирекорди влади

Борислав БерезаБорислав БерезаНайбільшим успіхом України цього року, вважає народний депутат Борислав Береза, стало те, що громадська думка перетворилася на спосіб впливу на владу і Київ поступово розриває відносини з Москвою. «Громадська думка відправляла у відставку багатьох чиновників, змушувала депутатів здавати мандати, змінювала ситуацію в міністерствах, змінювала вектор розвитку України. Головне - не зануритися остаточно в популізм», - вважає Береза. Що ж стосується Росії, то парламентарій зазначив, що «уже зараз необхідно мати дорожню карту подальшого розвитку відносин із Москвою. Росія - це ворог, але вона завжди буде сусідом, тому проігнорувати відносини з РФ у нас просто не вийде».

Юрий ПавленкоЮрий ПавленкоУ свою чергу його колега народний депутат Юрій Павленко вважає, що за цей рік влада завела країну в глибоку соціальну, економічну й фінансову кризу. «Можливо, одне з досягнень - умовне перемир'я на Донбасі. Вдалося припинити активні військові дії. Хоча перемир'я протрималося недовго, але все одно кількість жертв зменшилася. Інших досягнень у цьому році не було», - сказав він, зазначивши, що поразки були у всіх сферах.

«В економічній сфері за цей рік уряд, коаліція і Президент встановили велику кількість антирекордів. Сюди можна віднести і падіння ВВП, і промисловості, і гривні, і рівня життя. За рік влада завела країну у глибоку соціальну, економічну й фінансову кризу. Більше того, Україна потрапила в залежність від міжнародних кредитних організацій», - пояснив Юрій Павленко АСН, зазначивши, що єдиним виходом для збереження країни є перевибори до Верховної Ради. За його словами, «парламент сьогодні не відповідає очікуванням суспільства. ВР живе своїм життям, а українці - своїм. Тому парламент повинен бути достроково переобраний. Уряд повинен піти у відставку».

Руслана ЛыжичкоРуслана ЛыжичкоВлада демонструє, що вона нічого не боїться, що готова й далі грати з вогнем, але на тлі падіння рівня життя українців говорити про її досягнення не доводиться, підкреслила в коментарі АСН співачка, громадський діяч Руслана Лижичко. «На тлі того, що країна зубожіла, досягнення влади не дуже помітні й не відіграють ніякої ролі. Рівень життя українців з кожним днем ​​все нижче й нижче. У людей дуже багато соціальних проблем, з якими вони стикаються, а держава не в змозі їм допомогти», - зазначила Руслана. За її словами, за події в країні відповідальні всі гілки влади, претензії є і до уряду, і до депутатів, і до Президента. Протягом усього року влада нам демонструвала недієздатність і небажання покращувати ситуацію в країні.

Сергей ЛабазюкСергей Лабазюк«Коаліційна угода не працює, жодну реформу не проведено. Про які досягнення може йти мова? Усі реалістичні, необхідні, адекватні законопроекти лежать у комітетах і не включаються до порядку денного. У цьому парламенті реально нічого не можна зробити», - пояснив причини того, що відбувалося цілий рік у країні, народний депутат Сергій Лабазюк. Що стосується реформ, то, на думку парламентарія, проведено лише реформу патрульної поліції. «Проте її проведено не в комплексі, тому її ефективність може скоро викликати сумніви. Бо більше в правоохоронних органах нічого не змінилося. Усе залишилося таким, як раніше», - запевнив він, зазначивши, що внесення змін до Податкового кодексу призведе до краху малого й середнього бізнесу.

У нас, за словами Сергія Лабазюка, «немає реформ, які призведуть до збільшення державного бюджету. У країні має з'явитися лідер, який візьме на себе відповідальність і не побоїться краху своєї політичної кар'єри через прийняття непопулярних рішень, які дадуть результат не відразу, а через півроку-рік. Ми повинні будувати державу всередині країни, а не приймати рішення, нав'язані нам ззовні».

Як бачимо, цей рік дійсно видався безрадісним з багатьох причин. Хотілося б, звісно, щоб 2016-й був трохи кращим, але поки що сподіватися на це складно. Хоча б тому, наприклад, що один лише тариф на електроенергію підвищуватиметься двічі - з березня і з вересня. Та й розцінки на тепло, яке й без того коштує дуже дорого, і воду теж зростатимуть (у червні цього року було прийнято закон, що забороняє з січня 2016-го встановлювати тарифи нижче собівартості, а от як розраховується ця собівартість - велике питання). Якщо до цього додати постійні проблеми на ринку праці (те, що до нової поліції йдуть люди з дипломами економістів, досягненням бути ніяк не може), а значить, подальше падіння рівня життя українців, стає зрозуміло, що й наступний рік навряд чи стане дуже вже втішним.

Лариса Чайка, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
більше матеріалів
/-0,33625102043152-/ /-pc-/
Top