counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Одна з головних подій року – другі Мінські домовленості


Підсумовуючи головні економічні та політичні події року, варто звернути увагу саме на позитивні зрушення, а не на провали, які українці звикли помічати зазвичай. Тим більше що в цьому році позитивні тенденції переважають. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політолог, голова центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«У нас дуже люблять говорити про провали, скандали і так далі. З таким підходом наш корабель далеко не попливе. Тому я пропоную звертати увагу не лише на провали, а й на позитивні речі. А позитивні речі полягають у тому, що країна поступово, крок за кроком, хоч і повільно, але все ж таки виходить з тієї ситуації, в якій проти власної волі опинилася в минулому році. Ще не завершена війна на сході України, але зараз гине набагато менше людей, ніж торік. Військово-політична ситуація на сході країни виглядає більш стабільно, ніж було навіть на початку року. Є різне ставлення до Мінських домовленостей, бо є позитив від цих домовленостей, який полягає в тому, що ситуація з війною на сході зараз виглядає менш загрозливою, менш ризикованою ніж рік тому», - зазначив політолог.

На думку Фесенка, при всіх проблемах діяльності уряду з проведенням реформ усе ж таки, на відміну від минулого року, є певний прогрес у їхньому проведенні.

«Є реальні позитивні результати – створення Дорожньої патрульної поліції. Але це справді не заслуга Авакова, як він хоче продемонструвати. Якби не було Еки Згулазе, то не було б і реформи. Аваков просто не заважав. Але це результат. Також продовжується з позитивним результатом реформа децентралізації. У нас про неї мало пишуть і мало говорять. Це непомітна реформа, але спитайте місцевих керівників. Навіть в умовах війни та економічної кризи вони отримали додаткові кошти. Крім того, ми стали менш залежними від російського газу. Реверсні постачання газу з Європи – це теж позитивні зрушення. Якщо уважно подивитись, то ми такі позитивні тенденції знайдемо у більшості соціальних сфер», - впевнений експерт.

Фесенко зауважив, що природа української політики - звертати увагу на якісь скандальні речі.

«Якщо оцінювати конкретні підсумки року, знову таки в незалежності від того, як ми ставимося до цього, одна з головних подій цього року, яка визначила логіку політичного процесу - і зовнішнього, і внутрішнього – це другі Мінські домовленості. З іншого боку, я також назвав би важливою подією створення нових антикорупційних інституцій. Я маю на увазі Антикорупційне бюро. Це зроблено і це дуже важливо. Серед позитивних кроків я би відзначив останню добру новину – звіт щодо надання Україні безвізового режиму. Поки що це політичне рішення. Це теж позитивна тенденція – недаремно працювали в цьому році, бо ж треба було ухвалити цілу низку законодавчих актів, прийняти певні дії на рівні виконавчої влади. Працювали в даному випадку недостатньо ефективно: за кілька рішень голосували з кількох спроб, з останньої спроби ухвалювали, але це перспектива на зрушення», - розповів політолог.

Звісно, що цього політичного року було й чимало проблемних питань, зазначає експерт. Перш за все, це постійні конфлікти, скандали - і в парламенті, і поза його межами.

«Але нічого нового тут нема. Таке було й раніше. Також однією з головних подій були місцеві вибори, я вважаю, що це радше позитивна подія. Це було завершення процесу інституційного перезавантаження української влади і водночас – просування проєвропейських партій на схід України. Тенденція свідчить про те, що українське суспільство і українська влада поступово змінюються. Очікувати, що відбудеться все одразу, було наївно. Ті, хто кажуть, мовляв, як же так: Донбас не так проголосував, Харків... Але ці висновки роблять люди, котрі не розуміють сутності української політики. Не може бути негайних змін. Політика – це процес, де завжди є політична інерція. Але зміни є, і це головне. В цілому було більше позитиву, ніж негативу», - підсумував Фесенко.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 32



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
10 знаків того, що ви зустріли людину з минулого життя
10 знаків того, що ви зустріли людину з минулого життя
1 Ви відчуваєте себе поряд з ним "як вдома"
10 слів та думок, які притягують невдачі
10 слів та думок, які притягують невдачі
Іноді, незважаючи на всі зусилля, ми не можемо досягти своєї мети Причиною цього є негативний настрій, який ми....
5 шкідливих звичок, які заважають вашому розвитку
5 шкідливих звичок, які заважають вашому розвитку
Шкідливими звичками ми звикли називати прихильність до куріння, алкоголю та інших речовин, які руйнують органі....
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої професійні цілі та амбіції Постарайтес....
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на піку, що зробить вас неперевер....
більше матеріалів


/-0,31540584564209-/ /-pc-/
Top