counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Чим обернеться міліцейський Рубікон


Переглядів: 97


Чим обернеться міліцейський Рубікон

Отже, співробітники Міністерства внутрішніх справ 7 листопада перейшли свій Рубікон - цього дня набув чинності Закон «Про Національну поліцію», а міліція юридично припинила своє існування. З одного боку, це зовсім не означає, що величезну армію міліціонерів, а заодно й співробітників Державтоінспекції, яких теж стосуються ці зміни, зараз же викинуть на вулицю. Тепер уже колишнім міліціонерам та екс-співробітникам ДАІ, за задумом авторів реформи, запропонують випробувати свій професіоналізм - пройти переатестацію і довести, що вони гідні служити в новій поліції.

Але, з іншого, що буде з людьми, котрі не пройдуть атестацію, однозначно поки що сказати складно. Є думка, що одні підуть у приватні охоронні фірми, для інших безробіття стане непереборним життєвим бар'єром і може призвести до непередбачуваних наслідків, а треті, щоб відстояти своє право на професію, можливо, подаватимуть до судів. Тому «Аналітична служба новин» спробувала за допомогою експертів розібратися, чого чекати країні внаслідок такого реформування силових структур.

Аваков іде до мети

Що кількість міліціонерів дуже зменшиться вже до початку 2016-го, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив менше року тому - у грудні 2014-го, коли виступав на спільному засіданні комітетів ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією та з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. За його словами, на лютий 2014 року в міліції було 197 тисяч людей, а за 2015-й їхню кількість планувалося скоротити до 150 тисяч. А у вересні цього року головний міліціонер країни на своїй сторінці у Facebook назвав дату зникнення в Україні міліції - 7 листопада.Мовляв, у цей день «де-юре припинить своє існування міліція і по всій країні  функціонуватимуть органи поліції. Це де-юре, а де-факто триватиме перехідний процес від старого до нового», який розтягнеться приблизно на півроку. За словами профільного міністра, «ніхто не перейде автоматично з міліції до поліції! Скрізь перехід буде спочатку обумовлений структурними змінами в підрозділах у відповідності зі стратегією реформи. Потім тестування та співбесіда, конкурсні набори - цілковита переатестація особового складу. Тим, хто готовий чесно служити, хвилюватися нема про що. Досвід наших конкурсів і тестів останніх місяців показує: такі люди і фахівці чудово справляються з тестуванням і конкурсом, і вони потрібні в новій поліції. Але жодного автоматичного переходу, під загальну хвилю 150 000 поліцейських! Перевірка на відповідність кожного - ось надзавдання на перехідний період. З повагою до кожного, але і з високими вимогами».Цьому, так би мовити, проміжно-заключному акорду від міністра внутрішніх справ передували літні події: 1 липня Аваков усунув від роботи весь склад ДАІ України в Миколаївській області, а 6 липня звільнив усіх даішників Донецької області. Передала свої функції новій патрульній службі і ДАІ Києва. Тобто сьогодні ми маємо армію безробітних міліціонерів та колишніх співробітників Державтоінспекції. Правда, поки що в тих населених пунктах, де поліція ще не почала працювати на повну потужність, до кінця цього року даішники дістали право працювати в ролі автоінспекції вже у складі поліції - для забезпечення безпеки дорожнього руху. Що цікаво, у звичній для нас ДАІ служитимуть нові поліцейські (мабуть, з тією метою, аби навчити поліцейських, багато з яких насправді аж ніяк не аси у водінні автомобілів - щоб переконатися в цьому, варто подивитися на покоцані поліцейські автомобілі, котрі їздять дорогами столиці). А самі підрозділи підкорятимуться керівникам територіальних органів поліції.

У кримінал не підуть...

Вадим КарасьовВадим КарасьовГоловна проблема в тому, що близько половини нинішнього складу правоохоронних органів переатестацію не пройде. Але більша частина людей усе одно залишиться, бо потрібні фахівці з досвідом, ті, хто зможе «підтягнути» новачків і поділитися знаннями й навичками оперативних працівників. «За тих, хто не пройде переатестацію, можна не хвилюватися, - вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. - Вони підуть до інших правоохоронних органів - люди все-таки з досвідом. Як-не-як вони кваліфіковані оперативні службовці. У крайньому випадку можуть податися до охоронних служби».

При цьому він зазначив, що перейматися через можливе зростання рівня злочинності не варто. «На вулицях криміналом вони не займатимуться, - запевнив АСН політолог. - Є ймовірність, що мала їхня частина піде в тіньовий бізнес, але, знову ж таки, більшість піде на нормальну службу. Хоч би як ми їх критикували, багато міліціонерів - роботяги і трудівники».

Дмитро ДобродомовДмитро ДобродомовУ свою чергу народний депутат Дмитро Добродомов запевняє, що краще мати 5% безробітних співробітників правоохоронних органів, аніж 90% людей, котрі страждають від їхнього свавілля. «Міліція за ці роки показала, на що вона здатна, - нагадав він «Аналітичній службі новин» (АСН). - Те, що вона потребує повного перезавантаження, однозначно. Тому співробітникам правоохоронних органів найближчим часом доведеться підвищувати свою кваліфікацію, брати участь у конкурсах і підтверджувати свої знання». За його словами, співробітники, які не пройдуть переатестацію, яких підозрюють у корупції або злочинах, мають піти з правоохоронних органів. Мовляв, у цьому немає нічого страшного. В принципі, враховуючи наші реалії, коли без роботи залишаються економісти і юристи, вчителі і лікарі, і при цьому вчаться виживати, перекваліфіковуються, страшного справді нічого. Питання лише в тім, як у країні працює механізм, що дозволяє чи то підвищити кваліфікацію, чи то здобути нову спеціальність, більш затребувану на ринку праці. А ось із цим, як у тому анекдоті, облом, товариші...

...але сумніви є

Богдана БабичБогдана БабичПравда, в тому, що звільнені міліціонери, котрі не зможуть одразу знайти собі роботу, а при цьому необхідність забезпечувати сім'ю ніхто не скасовував, не підуть у кримінал, впевнені далеко не всі. Тому перш ніж запускати в дію механізм нової поліції, необхідно було продумати те, куди подіти звільнених міліціонерів. Адже багато з них займатимуться вимаганням, і тоді рівень злочинності може зрости, вважає член Громадської ради Майдану, керівник Інституту практичної політики Богдана Бабич. «Наведу один приклад. Коли я була в Бердянську, у нас з'явилася інформація про те, що ті міліціонери, які не потраплять до нової поліції, вже домовилися з місцевим олігархом, - розповідає Богдана Бабич. - Вони розуміють, що їх звільнять, тому активно заробляють гроші».

Тому, за її словами, треба було продумати, яким чином їх зайняти, куди вони можуть докласти свої сили, адже «це було досить-таки прогнозовано, що люди, які залишилися без роботи і які не можуть нічим особливо іншим займатися, окрім як вимаганням та грабунком, саме ними й займатимуться. Це можуть бути приватні охоронні структури. В принципі, люди, які насправді більш-менш порядні, бачать себе поліцейськими. Всіх решту треба тримати під особливим контролем хоча б рік. Малий бізнес уже скаржиться, що міліція просто нахабно збирає з них гроші».

Сергій ЛабазюкСергій ЛабазюкУ будь-якому разі переатестація призведе до безробіття. І було б непогано, а головне - правильно, вважає нардеп Сергій Лабазюк, якщо саме Міністерство внутрішніх справ візьме під контроль це питання і займеться пошуком шляхів розв'язання проблеми. «Міліціонерів, котрі не пройдуть атестацію, буде звільнено, а роботу за короткий час їм навряд чи вдасться знайти, - пояснив він АСН. - Цю прогалину потрібно якось усувати». Разом з тим він зазначив, що переатестація необхідна для переходу на більш якісний рівень усієї правоохоронної системи. «Не настільки важливо, буде це міліція чи поліція, проте рівень професіоналізму в професії підвищити необхідно, - наголосив Лабазюк. - Крім того, потрібно змінити систему мотивації, адже якого результату можна вимагати за 2000 гривень?! Також слід змінювати стереотип, закладений в останні 20-30 років, про те, що міліціонер - це хабарник і солдат, який виконує укази свого керівництва, а не відстоює інтереси громадян».

Олександр СтегнійОлександр СтегнійЩо більше половини правоохоронців переатестацію не пройдуть, упевнений і виконавчий директор ТОВ «Соціс» Олександр Стегній, який вважає, що таких, швидше за все, заберуть до приватних охоронних компаній, тіньових структур, а також зростатиме рівень криміналітету. «Важливе питання: де вони опиняться, коли втратять роботу? - Акцентував він АСН. - Вони влаштуються до приватних організацій, багато з яких виконують неформальні замовлення: супроводжують контрабанду, захищають олігархів та виконують їхні різні доручення. Відомо, що в Україні багато організацій подібного штибу, які працюють на межі з законом. Враховуючи те, що будь-яке порушення закону є криміналом, можна сказати, що найчастіше ці підприємства займаються саме криміналом».

Інша ж частина, за його словами, залишиться без роботи і буде змушена змінювати кваліфікацію. А отже, «звільняти всіх - теж не вихід, тому цікавить питання механізму переатестації. По-перше, самі критерії та цілі атестації - перевірити компетентність співробітників? Адже зараз серед міліціонерів багато некомпетентних осіб. Але це вже в компетенції самої комісії і тестів, за якими проводитиметься атестація. Інше питання - в перевірці їхніх зловживань, точніше способів, які використовуватимуть для такої перевірки».

Андрій ЗолотарьовАндрій ЗолотарьовУпевнений в тому, що частина співробітників правоохоронних органів, які не пройдуть переатестацію і яких буде звільнено з МВС, можуть піти в кримінал, і політичний експерт Андрій Золотарьов. «Дуже часто колишні правоохоронці виявляються затребуваними в кримінальному світі. У них є навички оперативної роботи, вони можуть працювати з агентурними апаратом. Звичайно, якась частина влаштовуватиметься охоронцями, сторожами, юристами-консультантами, але частина може піти у кримінал», - запевнив він АСН. Тому, за словами Золотарьова, Україна може зіткнутися з великою кримінальною хвилею. Разом з тим він додав, що скорочення співробітників неминуче, оскільки економічно держава не в змозі тягнути інституцію МВС, яка дісталася Україні ще від СРСР.

В областях - інша реальність?

Олег МартиненкоОлег МартиненкоПри цьому експерти зазначають, що масове безробіття міліціонерів більше загрожує жителям столиці. А ось в областях ситуація інша. Там більшість залишиться на своїх місцях, адже замінювати їх практично ніким, вважає директор Центру досліджень правоохоронної діяльності Олег Мартиненко. За його словами, без критеріїв оцінки не можна припустити, скільки співробітників обласних управлінь Міністерства внутрішніх справ відсіють. «І хто взагалі сказав, що більшу частину людей буде звільнено? Кадровики з деяких областей кажуть, що є негласна вказівка ​​скоротити особовий склад під час переатестації на 10%», - заявив «Аналітичній службі новин» (АСН) директор Центру досліджень. Але поки що експерт може відповісти, яким буде відсоток відсіву серед тих співробітників, які зараз проходять атестацію. Міністерство внутрішніх справ не дало чітких критеріїв оцінки профпридатності, а озвучені міністром украй розпливчасті, тоді як необхідні чіткі та строгі критерії.

«Ті громадські працівники, яких вводять в ці кваліфікаційні та атестаційні комісії, готові працювати з людьми і перевіряти їхню профпридатність, але у них немає чіткої інструкції, як це робити, - пояснює він. - Питати вони можуть що завгодно, але як оцінювати конкретну людину, ніхто толком не знає: підходи в областях дуже відрізняються, тому від МВС зараз усі чекають якихось оціночних шкал або чогось подібного. Та поки що їх немає». При цьому Мартиненко впевнений, що звільненим ніхто роботу у правоохоронних органах не пропонуватиме. За наявності диплома у сфері охорони правопорядку вони можуть піти в особисту охорону або охоронцем у супермаркет. «Навіть якщо колишнього співробітника звільнять за результатами атестації, у нього буде можливість влаштуватися на роботу. Подібні підприємства проводять конкурс і підбирають людей за своїми критеріями, які можуть докорінно відрізнятися від закладених в атестаційні умови», - зазначив експерт.

Досвід на допомогу

Василь ВовкВасиль ВовкМіліціонери, котрі займалися оперативно-розшуковою діяльністю, навряд чи підуть із системи МВС після переатестації, оскільки у них є великий досвід і агентурні зв'язки. Також можливо, що вміння тих правоохоронців, які не пройдуть атестацію, як і раніше застосовуватимуться, хіба що співробітники стануть вільнонайманими, припустив екс-начальник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк. «Є програма задіяння цих осіб з метою забезпечення роботою. Наскільки вона спрацює - велике питання. Звичайно, великі сумніви, що всі 30%, хто не пройде атестацію, можна буде задіяти - роз'яснює він «Аналітичній службі новин». - Сумніваюся, що навіть половину вдасться задіяти. Але я вважаю, що в системі МВС знайдеться робота для частини цих людей, може, вже не як міліціонерів, а як вільнонайманих. Серед них багато фахівців найвищої категорії, професіоналів і тих, хто взагалі далекий від якихось корупційних схем та незаконних дій».

На думку Вовка, корупційну складову закладено в самій атестації. «Я думаю, перш за все, попросять піти людей пенсійного та передпенсійного віку. Також буде скорочено деякі підрозділи, які було задіяно в таких сферах, як ДАІ, там практично людей не залишається», - зазначив він, при цьому наголосив, що піде дуже мало людей, котрі займалися саме оперативно-розшуковою діяльністю, оскільки замінити їх нікому. «Це передбачає наявність не стільки освіти, скільки досвіду, агентурних зв'язків. У таких співробітників уже напрацьовані особисті зв'язки, особисті контакти. Хтось піде сам, когось попросять, когось у чомусь запідозрять. Звичайний процес. Не думаю, що ці 30% одразу «виваляться» на вулицю і стануть безробітними і буде ризик того, що вони будуть задіяні в криміналі», - зробив висновок Вовк.

Нова якість потребує часу

Руслан СольварРуслан СольварНезважаючи на те, що весь корпус звичних для українців правоохоронців формально припинив існувати, кадрове наповнення нової поліції залишатиметься незмінним ще як мінімум рік. Зокрема, до 31 грудня 2016-го буде збережено логотипи, емблеми, бланки, печатки і форму міліції. Це означає, що одномоментного переродження старої системи в нову якість не відбудеться, пояснив «Аналітичній службі новин» (АСН) народний депутат Руслан Сольвар. «Стратегія реформи органів внутрішніх справ якраз і полягає в тому, щоб удосконалити професійні якості особового складу. Необхідно наголосити на цьому аспекті проблеми, адже перед керівництвом МВС не стоїть завдання механічно замінити правоохоронців, наприклад, шляхом звільнення чинних і набору нових співробітників. І ті, у кого буде бажання продовжувати службу в Національній поліції, і нові кандидати мають пройти переатестацію та атестацію відповідно. Всі колишні міліціонери, які підтверджують свою професійну придатність, зможуть працювати в новій правоохоронній структурі. Ті ж, хто не відповідатиме встановленим критеріям, не зможуть стати поліцейськими», - зазначив депутат.

Що цікаво, депутат упевнений, що «ніхто не збирається порушувати права колишніх міліціонерів, необґрунтовано їх розганяти чи навмисне не допускати в поліцію. Встановлюється базова вимога - комплексна професійна підготовка кандидатів. Якщо ви професіонал, то ваша робота у старій міліції у жодному разі не стане на заваді службі в поліції. Цей принцип є очевидним, адже за нормальних конкурентних умов жоден претендент на вакансію в будь-якій сфері не отримає роботу, якщо не пройде співбесіду. Лише завдяки зазначеному алгоритму буде можливо відсіяти з чинної правоохоронної системи всі ті елементи, які повністю дискредитували колишню міліцію в очах громадян».

За його словами, однією з ключових проблем є зменшення кількості правоохоронців МВС з нинішніх 225 до 150 тисяч осіб, що дозволить оптимізувати їхню роботу і збільшити грошове забезпечення. Враховуючи те, що на 150 тисяч місць претендують не лише чинні службовці, а й нові кандидати, слід очікувати високої конкуренції. Це може значно підвищити професійний рівень поліції. «Загалом, реформа неминуче призведе до позбавлення робочих місць десятків тисяч правоохоронців. Без цього систему МВС неможливо реанімувати, - зауважив Руслан Сольвар. - Однак головне завдання полягає в тому, щоб за допомогою конкурсних відборів та скорочень кількості службовців скинути саме той баласт, через який українська міліція справедливо вважалася однією з найбезнадійніших правоохоронних структур».

Георгій ЛогвинськийГеоргій ЛогвинськийЯкщо ж під час проведення переатестації співробітників правоохоронних органів буде виявлено факти порушення ними закону, то їх необхідно посадити до в'язниці, вважає його колега, народний депутат Георгій Логвинський. «У переатестації головне - не питання безробіття. Багато міліціонерів порушували права громадян. Тому головне набрати фахівців, аби громадяни знали, що є правосуддя. Наразі рівень довіри до правоохоронної системи дорівнює нулю», - нагадав він АСН, наголосивши, що злочином є, коли міліціонер не відповідає вимогам, які висуваються до співробітників правоохоронних органів, а також не знає чинного законодавства.

Чи підуть до суду?

Крім різних варіантів пошуку роботи, якщо говорити про звільнених міліціонерів і даішників, судячи з усього, є ще один варіант розвитку подальших подій. Так, адвокат Ростислав Кравець запевняє, що екс-силовики вже готові завалити суди позовами. За його словами, звільнені співробітники міліції вже звертаються по допомогу до правозахисників. Причому, зазначає адвокат, «шанси відновитися на роботі у них є. По-перше, кожного з них мали повідомити про звільнення особисто. Їм мали запропонувати вакансії у новоствореній поліції. Також повинні були взяти згоду на звільнення в їхній профспілці, чого не зробили. Тобто там є низка порушень, які буде враховано в суді». Крім того, за словами юриста, при звільненні співробітникам, які прослужили понад 10 років, належить компенсація у розмірі 50% від окладу за останні десять років. Тим, хто прослужив менше, - одноразова виплата в розмірі зарплати за рік. Він запевняє, що частина з них отримає непогану компенсацію і на цьому заспокоїться. А якась частина цих людей готова і буде судитися.

Юрій Дерев'янкоЮрій Дерев'янкоНезважаючи ні на що, реформу треба продовжувати, адже, запевнив АСН народний депутат Юрій Дерев'янко, якщо 80% співробітників МВС залишиться на своїх посадах, нічого не зміниться. За його словами, співробітникам правоохоронних органів, які не пройдуть переатестацію, влаштуватися на нову роботу не буде проблемою, оскільки вони практично всі мають вищу юридичну освіту.

Сергій РудикСергій РудикА його колега народний депутат Сергій Рудик зазначає, що при реформуванні правоохоронних органів потрібно змінювати систему, а не людей. «Я не прихильник набирати людей з вулиці. Звісно, люди з досвідом мають не лише професійний, а й корупційний досвід, але людину, яка не має досвіду боротьби зі злочинністю, ніколи не стикалася із правоохоронною системою, не можна швидко й ефективно всього навчити. У зв'язку з цим може з'явитися багато проблем», - роз'яснив він «Аналітичній службі новин» (АСН), зазначивши при цьому, що «якщо змінити систему, то 80% будуть законослухняними і професійно виконуватимуть свої обов'язки. І не потрібно буде залучати тоді іноземних фахівців, у нас і своїх достатньо. А так у нас виходить, що керівники всі залишаються при своїх посадах, а звільняють лише середню і нижчу ланки».

Взагалі, навіть неозброєним оком видно, що вкрай складний для міліціонерів Рубікон виявиться не менш непростим і для країни в цілому. Адже навіть якщо процес піде гладко, як кажуть, гладесенько-рівнесенько, чого насправді очікувати вкрай складно, знадобиться чимало часу, поки система переналаштується, а «гвинтики», які тимчасово виявилися «зайвими», відшукають для себе іншу нішу. Якщо ж врахувати, що на «гладесенько-рівнесенько» нам годі й розраховувати, певні складнощі просто неминучі. Судячи з усього, до них таки варто готуватися. Інакше знову справедливим виявиться горезвісне «хотіли як краще, а вийшло те, що вийшло».

Лариса Чайка, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 20 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
На думку астролога Тамари Глоби, важливо уникати прийняття ключових рішень у першій половині 20 квітня 2024 ро....
більше матеріалів
/-0,4435601234436-/ /-pc-/
Top