counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Фантомівець із позивним Алабай: З нами можна домовитися лише на наших умовах - все за законом


Переглядів: 227


Фантомівець із позивним Алабай: З нами можна домовитися лише на наших умовах - все за законом

Раніше опублікований на сайті АСН репортаж про загін «Фантом» - це загальні враження про цю структуру в цілому. Але серед співробітників загону чимало цікавих людей, думка яких про події, що відбуваються у зоні АТО, є особливо вагомою. У цьому інтерв'ю - моя розмова з фантомівцем, чий позивний - Алабай. До речі, вже одним цим словом багато сказано.

Щоб записатися до підрозділу податкової міліції, який мав служити у зоні АТО, Алабаю довелося вийти на роботу, за власним бажанням раніше перервавши свою відпустку. Він не знав, що це буде загін «Фантом», як не знав і того, чим доведеться займатися. Але маючи бойовий досвід, здобутий на Близькому Сході, він просто хотів бути корисним і на сході рідної країни.

- У 2001 році я пішов служити до армії. Потрапив до 80-го окремого аеромобільного полку. Прослуживши там більше року, підписав контракт, - згадує мій співрозмовник. - Мене все життя вабила військова служба, прикладом були ветерани-афганці. З 2003-го по 2004-й рік, після півроку підготовки, у складі 19-го окремого батальйону радіаційного, хімічного і біологічного захисту (РХБЗ) брав участь у миротворчій місії на Близькому Сході: спочатку чотири місяці в Кувейті, потім більше семи - в Іраку.

- Як проходила служба в контингенті ООН?

- Досить цікаво: працювали на блокпостах, робили зачистки, здійснювали спостереження, займалися супроводом транспорту. Підібрався хороший колектив. Багато де побував в Іраку. Хотів ще поїхати з місією ООН до Африки, але дружина була дуже проти.

У 2005 році з армії пішов і за рекомендацією друзів влаштувався охоронцем одного з київських банкірів. Там пропрацював майже п'ять років, а з початком економічної кризи мене звільнили. Тоді знайомі запропонували роботу у спецпідрозділі фізичного захисту податкової міліції в Івано-Франківську. Я ж родом з Коломиї, тому дискомфорту від переїзду не відчув.

- Чому вирішив піти у «Фантом»?

- Я не знаю, чи можна це назвати патріотичним поривом, але коли тільки починалися події в Криму, ми з моїм кумом прийшли записуватися у військкомат добровольцями. Мене не внесли до списків, бо як співробітник міліції я перебував на спецобліку. Я готовий був навіть звільнитися, бо вважав, що територію своєї країни потрібно відстоювати. Ще до створення «Фантома» хотів поїхати волонтером, радився з начальником про таку можливість, на що отримав відповідь: «Хочеш служити - йди до армії». Але вже у серпні керівництво кинуло клич: хто хоче їхати на схід? Ніхто не знав, що це буде за підрозділ, але, будучи у відпустці, я приїхав на роботу і записався одним з перших.

Чи є ще причина, чому я це зробив? Мій дядько по маминій лінії служив в «Айдарі», а інший дядько, рідний брат батька, пішов добровольцем у прикордонники. Виходить, двоє старших пішли служити, а я ні?

У першу ротацію не потрапив: на івано-франківських не прийшла рознарядка, лише в другу. А після закінчення строку відрядження вирішив залишитися ще на три місяці.

- Що послужило причиною такого рішення?

- Багато чого дізнався і багато чого ще хотілося навчитися. Тут дуже цікаво: маса оперативної роботи з людьми, постійний обмін досвідом, цікавий характер служби. Наприклад, коли був у складі мобільної групи в Кураховому, ми регулярно працювали у «сірій зоні» в районі Мар'їнки - швидко і тихо заходили в «зеленку», ловили перевізників з горілкою-пивом і тихо виходили. Все на адреналіні. Якось ми виїхали з «зеленки» у «сірій зоні» біля наших армійців. Вони так подивилися на нас: чи то безстрашні, чи то просто довбонуті.

Між ротаціями мені дали відпустку на десять діб. Приїхав додому, а там усе добре, але водночас бракує всього того, чим займаюся у «Фантомі». Нудно без усієї цієї движухи, без хлопців. У нас склалася просто шикарна команда. Співробітники такі, що навіть якщо й не «биті», ніхто ніколи не дасть слабину. Доречі, чому Алабай стало моїм позивним? Пес у мене вдома такий. Середньоазіатська вівчарка - одна з найдавніших порід, їй більше восьми тисяч років. Вона цінується своєю вірністю. Так і я: друзі на мене розраховують і знають, що ніколи не зраджу.

- Твої товариші по службі розповідали, що кілька разів тебе приймали за свого водії східної зовнішності, спіймані на незаконних перевезеннях...

- Було діло. Підходили, цікавилися, мовляв, що та як - домовитися пробували. Для таких відповідь одна: хлопці, ви не до тих рук потрапили. Вам треба було або трохи швидше свої справи робити, коли нас не було, або пізніше приїхати. А зараз ми виконуємо свою роботу, і з нами неможливо домовитися. Хоча ні, можливо, але тільки на наших правилах, а вони незмінні: все за законом.

- Які особисті враження від того, що відбувається тут?

- Як можна ставитися добре до місцевих людей, коли ти затримуєш «Газель», 5-ти або 10-тонна вантажівка з коньяком, а він розповідає, що у нього мама хвора і він везе для неї продукти?! Багато хто прагне обдурити, схитрувати. Були випадки, коли приїздили структури, які «кришують» таких перевізників, з метою домовитися з нами. Ми як завжди: «Не питання, але домовляємося лише на наших умовах - все за законом».

Багато таких, які в обличчя посміхаються, але ми чудово розуміємо, що при можливості вони підставлять підніжку. Був нещодавно випадок: ідемо спокійно по одному населеному пункту, і тут бабуся запитує, мовляв, хлопці, а ви чиї? «Бабусю, та ми наші, - відповідаємо. А вона: «Це добре. Ви обережніше, там «укропи» за рогом стоять». І навпаки, є такі, які, почувши українську мову або побачивши наші шеврони у вигляді українського прапора, радо вітають.

Якось чергували у складі Курахівської мобільної групи на одній непримітній польовий грунтовці, яка тягнеться в обхід блокпостів. Їдуть два мужики на «Таврії». Затримуємо їх. Громадяни виявилися непростими: один весь у наколках, за вбивство 12 років відсидів, паспорту при собі немає, на автомобілі подвійні номери. Ми цю пару, звісно, передали місцевій міліції. Як потім з'ясувалося, один з них навіть служить на боці супротивника. А займалися вони тим, що їздили і обкрадали квартири, приватні будинки й дачі. Причому останні часто ще й спалювали.

- З якими труднощами в роботі ви стикаєтеся?

- Проблем кілька. Перша: якщо в Іраку було чітке розділення на «свій» і «чужий», то тут такого немає. Начебто всі свої, громадяни України, але деякі годують противника і заробляють на цьому добрі гроші. Я не думаю, що пенсіонер, який мешкає за лінією розмежування, може собі дозволити, наприклад, червону рибу або подібні дорогі продукти. Друга - у співробітниках міліції, які покривають нелегальних перевізників. Третя - в тому, що місцеві знають усі хоч трохи придатні дороги, а ми, приїжджаючи на нове місце, змушені самі збирати інформацію про розташування таємних стежок. Четверта - нерозуміння багатьма підрозділами ЗСУ та МВС специфіки нашої роботи, через що нам іноді вставляють палиці в колеса.

Одного разу в Артемівську ми здійснювали арешт власника ковбасного цеху за співпрацю з бойовиками. Той зателефонував на номер 102 і сказав, що на територію вдерлися невідомі озброєні люди. Приїхали бійці батальйону МВС «Свята Марія». До нас прибігає охоронець і каже, що на прохідній хочуть із нами поспілкуватися. Ми відповіли, що хвилин через 5-10 підійдемо, а вийшло що через 15. Вони, бачачи, що ніхто не виходить, полізли на дах займати позиції для штурму. А нас було лише четверо: слідчий і троє з фіззахисту. Закінчивши свої справи, підходимо до прохідної, а там нікого. Охоронець каже, вони на вулиці стоять, зараз покличу. Забігають троє у формі без розпізнавальних знаків і нам: ви хто такі? А ми вже пройшли турнікет - до вхідних дверей якийсь метр залишається. Я першого заблокував у дверях - і між нами на підвищених тонах починається з'ясування стосунків. Добре, що з ними було троє міліціонерів, які допомогли погасити конфлікт. Коли всі заспокоїлися і я побачив, як співробітники «Святої Марії», що спустилися з даху, викручують з гранат запали, зрозумів, що могло бути дуже «весело». Слава Богу, все закінчилося добре, і врешті-решт власника цеху було покарано.

Були й інші приклади. Якось нам довелося допомагати продуктами бійцям Національної гвардії, розквартированим під Артемівськом. З невідомої причини їм не привезли продовольство, і ми зібрали для них продукти і доставили цілий мікроавтобус. Так і служимо, виручаючи одне одного і допомагаючи тим, хто опиняється поруч.

Дмитро Ліпавський, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
Три причини, чому бажання не виконуються
Три причини, чому бажання не виконуються
Чи ви коли-небудь думали про те, чому бажання не виконуються? Деколи навіть сили бажання та візуалізації недос....
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Виявляється, всі домашні обов'язки по дому можна перетворити на справжній магічний ритуал для залучення благоп....
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
Свічки створюють енергетику гармонії та затишку, і їх правильне використання здатне змінити життя на краще Фах....
більше матеріалів
/-0,38461899757385-/ /-pc-/
Top