counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
Всі новини...

Десять днів із «Фантомом», або Невипадкові на війні люди


Переглядів: 600


Десять днів із «Фантомом», або Невипадкові на війні люди

Кореспондент «Аналітичної служби новин» (АСН) провів півтора тижні із загоном «Фантом» — підрозділом Державної фіскальної служби України, який несе службу в зоні АТО. У чому полягає суть роботи загону, з якими труднощами доводиться стикатися і за що не люблять фіскалів деякі представники інших силових структур, в ексклюзивному матеріалі автора.

Курортне життя

Фантомівці живуть на курорті. Біля в'їзду напис так і зазначає: Слов'янський курорт. Ми їдемо з Краматорська, звідки мене забрали фіскали. За кермом Рибак, поруч Назік — він коротко розповідає про місця служби загону: робота на КПВВ (контрольні пункти в'їзду-виїзду) і в складі мобільних груп. Завдання — боротьба з незаконною торгівлею з непідконтрольними українській владі територіями.

Про контрольні пункти. Через них заборонено проїзд пасажирського рейсового й вантажного транспорту, за винятком фур гуманітарного характеру. Тільки легкові авто та мікроавтобуси. Завдання співробітників «Фантома» — виявити вантажі або, що трапляється частіше, кількість товару, забороненого до вивозу. Якщо дозволено вивозити два блоки сигарет на людину, а вона везе ящиками, значить, уже не собі, а на продаж. Саме таким випадкам і запобігає «Фантом» на КПВВ.

Фантом, неслучайные на войне люди фото 2

Зупиняємося біля будівлі пансіонату. «Ось наш барліг», — Назік киває на залізну драбину запасного виходу в торці будівлі, що веде до дверей на третьому, останньому, поверсі. Вона стрімка, з незручними східцями, і тягнучи на собі важкий рюкзак, тільки й дивишся під ноги, щоб не полетіти назад. Це потім я дізнаюся, що корпус призначено для інвалідів-колясочників, і хто б скористався цією драбиною, не доведи Боже, щось трапиться, я щось не збагну.

Фантом, неслучайные на войне люди фото 3

Фіскали займають більшу частину поверху. Загальні коридори відгороджені OSB-плитами, і з протилежного боку щораз доносяться голоси. Мене поселяють у найдальшій кімнаті, під номером 35. Зі мною ще четверо: Вепр, Лемок, Лавр і Дукат. Є кухня, але вона маленька, з однією плитою. На ній зазвичай готують вінницькі: їх у цій, третій за рахунком, ротації багато — можна сказати, клан. Решта — хто як. У нашій кімнаті є електроплитка, тому обід і вечерю готуємо прямо на місці, а на сніданок централізовано ходимо в місцеву їдальню на перший поверх. Правда, є маленький нюанс: потрібно встигнути з 6:30 до 7:00. Із дозвілля — цілюще солоне озеро, малий теніс, спортмістечко. Але на все це залишається не так багато вільного часу при досить щільному графіку служби.

Перша «вилазка»

Рибак з Назіком збираються на КПВВ «Зайцеве». Я напрошуюся з ними. Назік розповідає: «З нашою появою в зоні АТО такса на блокпостах, контрольованих військовими, за незаконне перевезення товарів зросла вдвічі. Ми нажили собі чимало ворогів: нас ненавидять всі, хто веде бізнес з окупованими територіями, зокрема й люди в погонах. Зарплата? У наших виходить близько 8—9 тисяч гривень. Для порівняння: у прикордонника мінімум 13—17, а роботу робимо однакову». Ми проїжджаємо перехрестя, неподалік міліція «трусить» зупинену машину. «У місцевих ментів нічого не помінялося... козли», — кидає Назік. «Ти ж сам мент!» — заперечив я, та у відповідь звучить: «Я — порядний мент».

Фантом, неслучайные на войне люди фото 4

Ми їдемо на Land Cruiser 90. Цікавлюся, звідки в «Фантомі» така машина, як і безліч інших іномарок. «Це списані машини нашої служби, зібрані з усієї країни. З вигляду нормальні, а за фактом вкрай убиті, тож часто потребують ремонту. Наприклад, ця – 1993 року випуску», — пояснює Назік. «А що у вас з УБС (учасник бойових дій)?» — запитую. «Цього статусу за вісім місяців існування загону не отримав ніхто. Попри те, що ми весь термін відрядження — наприклад, я з лютого місяця — безвилазно перебуваємо в зоні АТО, і більшість несе службу в сірій зоні і на нулівці. Всі наші колеги — СБУшники, прикордонники, МВДшники — давно отримали», — освічуючи мене з цього питання, Назік не приховує емоцій.

На «Зайцевому» машин сила-силенна з обох сторін, але кажуть, що сьогодні менше ніж зазвичай: 2,5—3 км тих, що в'їжджають, а тих, що виїжджають, — 1,5—2. Загалом люди їдуть за продуктами й непродовольчими товарами першої необхідності. На непідконтрольних територіях ціни вищі втричі: вартість літрової пляшки пива тут 20 гривень, а там вона коштує близько 90. Провозити на окуповані території дозволяється 50 кг вантажу на людину, тому в чергах часто зустрічаються машини з дітьми, зокрема й з малолітніми: їх, так би мовити, використовують батьки і вони теж «провозять» свою частку.

Фантом, неслучайные на войне люди фото 5

У наряд на КПВВ фіскали заступають на добу. Вдень перевіряють транспорт, а вночі обороняють територію від диверсійно-розвідувальних груп (ДРГ) і на випадок прориву противником лінії фронту — деякі пункти знаходяться в сірій зоні.

Як офіс співробітники використовують контейнер, що нагадує морський. Усередині якось навіть затишно. У всіх служб, які несуть чергування на посту (СБУ, прикордонники), вони точнісінько такі самі. Приміщення поділене навпіл — на робочу частину і зону відпочинку, де стоять ліжка з матрацами. Залежно від завантаженості пункту спальних місць два або чотири.

Фантом, неслучайные на войне люди фото 6

До останньої машини

Я спостерігаю за роботою фантомівців. Співробітник підходить до водія, просить відкрити багажник і показати вміст. Якщо речі когось із пасажирів, просять вийти його, особисто відкрити коробки і розв'язати пакети. На промислові товари обов'язкова наявність касового чека. Потім огляд салону авто. І постійний зоровий і словесний контакти з тими, хто проїжджає: чи адекватно людина поводиться, чи не занервувала часом? І так машина за машиною — до самого вечора. КПВВ офіційно працює з 8 до 18-ти, але якщо є машини на виїзд, працюють до останньої. І не лише тут, а на всіх пунктах пропуску. Перевірена машина від'їжджає, і водій, дядько років 60-ти, усміхається і махає нам у відчинене вікно: «Спасибі, хлопці!» «Я думаю, він точно так само махає і сепарам на їхніх постах», — говорить один із бійців і повільно суне до наступного автомобіля.

Фантом, неслучайные на войне люди фото 7

Далі ми прямуємо на залізничну станцію в Красний Лиман. Ця ключова транспортна розв'язка напрямку Красний Лиман — Родакове. Фантомівець Фет показує на стіні карту станції, що нараховує 108 колій. На схемі і словах вражає, насправді ж 90% вантажів, що проходять через станцію, однотипні і призначені Алчевському металургійному комбінату: кокс, чавун, залізорудний концентрат. Основна проблема полягає в тому, що немає змоги повністю оглянути вантаж: на станції немає ні сканера, ні вагонних ваг. Навіть промацати вагони прутом неможливо через контактну мережу над ними. На моє запитання, чи може потяг або вагон, заїжджаючи з того боку, «випадково загубитися» на нашіому, Фет киває заперечливо. Головна родзинка Красного Лиману, на мій погляд, полягає в тому, що диспетчер, який стежить і управляє рухом, розташований у Донецьку, як і все керівництво Донецької залізниці.

«Ти мені скажи: навіщо нам ці негідники? Що з ними робити?» — Фет іде вздовж залізничних колій попереду, показати вишку, з якої відбувається візуальний огляд вагонів. Ми з Назіком прямуємо за ним і говоримо про озброєння «Фантома». За законом співробітникам належать пістолети ПМ і автомати АКС-74У, саме про останні і йшлося. Працювати на КПВВ вдень ​і​з таким набором можна, але з настанням темряви активізуються ДРГ, і добре було б мати автомати з більшою прицільною дальністю, ніж «плювачки». Крім цього, торгівлю із супротивником кришують як окремі військові, так і добровольчі підрозділи. Мені розповіли випадок, коли після затримання транспорту з нелегальним вантажем примчали ВСУшники на бронетехніці для розборок. Зі слів очевидця: «Вони уявляли нас такими собі кабінетними очкариками, що займаються писаниною. Але коли побачили здоровенних дядьків у повній екіпіровці, втихомирились». Не доведи Боже чого, фіскали можуть і в зуби дати добряче.

Тепер я Тезка

Збираємося на вишку. По суті, це будка — на кшталт тих, які ставлять при в'їзді в гаражні кооперативи і стоянки. Фет розповідає, що на один вагон витрачається півтори хвилини, і фіскал працює разом зі станційним працівником, звіряє номери вагонів. Потяга немає (його формують з інтервалом у 2—3 години), і ми просто витріщаємося з висоти на колії.

Увечері всіх збирають на шикування в бойовій готовності. Співробітники розташовуються в холі навколо тенісного столу. Начштабу доповідає про спробу прориву ворожою бронетехнікою нашої лінії оборони. Починається обговорення подальших планів. Коли зайшло про передислокацію, мене представляють новим співробітником, цікавляться моїм позивним і призначають місце в авто на випадок виїзду. Так я стаю Тезкою з місцем у сірому «Шевроле» і носильником сумки з боєкомплектом (БК) Нестора, ліжко якого мені люб'язно надали. За 20 хвилин ми розходимося у кімнати, але не розслабляємося. Трохи пізніше стає відомо, що це була навчальна тривога, і ритм життя повертається на круги своя.

Далі буде

Дмитро Липавський, АСН, фото автора

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
29 березня на багатьох чекає насичений, але неоднозначний день згідно з прогнозом астролога Тамари Глоби Ділов....
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
За допомогою любовного привороту можна довго прив'язати чоловіка до себе, закохати його в себе і навіть поверн....
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Енергетичний зв'язок із чоловіком після розставання не зникає безвісти Жінка продовжує підживлювати свою енерг....
більше матеріалів
/-0,3978099822998-/ /-pc-/
Top