counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

250 замість 1000. Чому в Мін'юсті затягують з набором приватних виконавців і як на це дивляться в ЄС


Переглядів: 106


250 замість 1000. Чому в Мін'юсті затягують з набором приватних виконавців і як на це дивляться в ЄС

Мін'юст і європейські експерти не можуть прийти до однозначного висновку, скільки ж приватних виконавців судових рішень повинно з'явиться в Україні до кінця року. Так заступник міністра юстиції України з питань виконавчої служби Сергій Шкляр запевняє, що з європейськими колегами вже узгоджена цифра у 250 приватних виконавців до 2018 року.

«До кінця року в планах 250 виконавців, тому що ми ж не почали відразу набір з початку року. Мало того, це не просто видати ліцензії 250 особам, тут потрібно, щоб люди склали успішно іспит. Але чи знайдуться охочі, чи складуть вони іспит, ми цього спрогнозувати не можемо», - сказав він у коментарі АСН.

Примітно, що в Мін'юсті досі не знають, коли ж відбудеться наступний етап складання іспитів приватними виконавцями. Кваліфікаційна комісія досі не зібралася і не вирішила цього питання.

Чим більше, тим краще

Тим часом європейські експерти озвучують зовсім іншу цифру. Лідер проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Довідас Віткаускас заявив, що міжнародні донори рекомендували Мін'юсту набрати до кінця року в два рази більше - 500 приватних виконавців.

«Дуже важливо, щоб як можна більше приватних виконавців було ліцензовано найближчим часом, для того щоб поставити на ноги корпорацію, щоб вона була достатнього рівня і могла конкурувати на більш-менш рівних умовах з державними виконавцями», - вважає він.

Представник ЄС уточнив, що на сьогодні охочих знайти нову професію більш 1 тис. осіб. Однак динаміка успішного складання іспитів почала падати. Якщо перші три іспити успішно склали понад 50% учасників, то остання, четверта група показала набагато гірший результат. Останній іспит склали лише близько 25% претендентів. В ЄС констатують, що процес набору нових виконавців явно затягується, хоча видимих ​​причин для цього немає.

«Сьогодні динаміка показує, що потрібно відкрити шлюз більше для того, щоб досягти цих цілей (500 приватних виконавців до кінця 2017. - АСН)», - вважає Віткаускас.

Оновлені практичні завдання

Нагадаємо, що на сьогодні трохи більше 100 осіб успішно склали іспити на приватного виконавця. Зарубіжні експерти задоволені тим, як проходить сам конкурс. Представники ЄС і ОБСЄ були присутні на кожному іспиті і запевняють, що порушень не бачили. А підтвердженням цього є мінімальна кількість скарг від самих претендентів, запевняє Віткаускас.

Більш того, саме експерти проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» розробляли практичні завдання, поява яких викликала дискусії серед кандидатів на приватних виконавців. В принципі, їх можна зрозуміти - оцінює результати цього завдання Кваліфікаційна комісія, а не автоматична система, як визначає закон.

За словами представника ЄС, щоб уникнути витоку інформації, практичні завдання час від часу будуть оновлюватись.

«Прозорість важлива, але важливі і підзвітність, і контроль, для того щоб не було витоків інформації, щоб не було ніяких корупційних складових. У цьому плані оновлювати базу питань щодо практичного завдання дуже важливо», - сказав Віткаускас.

Він уточнив, що за рекомендаціями європейських експертів до кінця 2018 року в Україні має бути мінімум 1 тис. приватних виконавців, а до кінця 2019-го - вже 2 тис. виконавців.

Приватні виконавці повинні витіснити державних

Однак, беручи до уваги вищевикладене, відповідати вимогам євроколег в української сторони не вийде. Заступник міністра юстиції Сергій Шкляр вважає, що з часом майже всі судові рішення повинні виконувати приватні виконавці, а частка державних має бути зменшена до мінімуму.

«Можливо, варто було б залишити певну категорію виконавчих проваджень - дуже соціально чутливих або дуже складних - за державою. Але поступово, не за один рік, не за один місяць це зробити», - вважає Шкляр.

Чи підтримують його думку на державному рівні, чиновник не уточнив. Однак раніше міністр юстиції Павло Петренко радів, що і державні виконавці стали набагато краще працювати. А все тому, що, за його словами, з'явилася мотивація - 2% від суми, повернутої боржником, забирає виконавець, говорив міністр.

Так якщо в 2016 році частка виконуваних судових рішень становила 5-8%, то вже на початок 2017 року - це 15-18%, а в деяких регіонах цей показник вже досяг 25% або майже 30%.

Чи може бути сама держава не зацікавлена ​​у збільшенні кількості приватних виконавців? Цілком. Адже контроль над виконанням судових рішень це не тільки влада, але ще і величезні грошові суми. Але, що Мін'юсту вдасться всидіти на двох стільцях і не осоромитися перед Європою, є великі сумніви після гучного скандалу, який вибухнув навколо нинішнього глави Виконавчої служби.

Журналістський проект «Схеми» виклав у мережу розслідування про можливу причетність голови виконавчої служби до втручання в систему торгів «СЕТАМ».

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як залучити гроші: три ефективні способи
Як залучити гроші: три ефективні способи
Якщо ви хочете вирішити всі свої фінансові труднощі та залучити гроші в будинок, то рекомендуємо вам три надій....
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
На роботі людина проводить майже 30 відсотків усього життя Щоб забезпечити себе удачею, необхідно правильно на....
Змова на гроші та удачу
Змова на гроші та удачу
Змови на залучення грошей та удачі читаються у тому випадку, коли людина зазнає матеріальних труднощів і хоче ....
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Вплив Місяця можна і потрібно використовувати собі на благо Залучити удачу цього дня допоможуть точні рекоменд....
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
За допомогою перевірених грошових прикмет кожна людина зможе залучити в своє життя удачу та грошовий достаток,....
більше матеріалів
/-0,46872305870056-/ /-pc-/
Top