counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

У двох торгових мережах Києва виявлені заражені ботулізмом продукти. 20 тисяч рибалок залишилися без роботи


Переглядів: 266


У двох торгових мережах Києва виявлені заражені ботулізмом продукти. 20 тисяч рибалок залишилися без роботи

Як не заразитися ботулізмом, розповідають відповідальні чиновники і директори торгових мереж. Так директор Департаменту безпеки харчових продуктів і ветеринарії Держпродспоживслужби Борис Кобаль повідомив, що більша частина тих, хто заразився, підхопила інфекцію після вживання риби.

"Ситуація з ботулізмом в Україні дійсно складна. Зараз у нас проведено розслідування за 43 випадками захворювання на ботулізм. І 31 з них, на жаль, був пов'язаний із вживанням рибної продукції. У нас вже зафіксовані 6 смертних випадків. Щодо кожного летального випадку порушено кримінальні справи", - заявив він.

З його слів, постраждалі розповідають про те, де і як купували рибу. В процесі проводяться перевірки, результати яких часто підтверджують порушення як на етапі виробництва,  транспортування, так і реалізації. У багатьох випадках не дотримуються температурні режими зберігання, умови перевезення, реалізації. За всіма випадками, з його слів, складаються протоколи, продукція - вилучається і знищується.

Однак ботулізм підступний тим, що в одній частині тушки інфекція може бути відсутня, а в іншій, наприклад у голові - бути наявною. І це значно ускладнює процес встановлення причини зараження і подальшої перевірки продукту.

"Але виявити ботулізм вкрай складно. Навіть в одній рибі, розділивши її на 10 частин, 9 осіб, з'ївши її, не заразяться, а один - може померти", - додав він. На уточнююче запитання: як же споживачеві вберегтися від страшного захворювання - він відповів: "Людина, купуючи таку продукцію, має знайти: дату, серію, номер партії, всю детальну інформацію про виробництво і навіть телефон гарячої лінії, куди може звернутися сама людина. Але споживач повинен максимально зважити для себе всі ризики".

При цьому директор ТОВ "Тамако-Інвест" Ярослав Новицький вважає, що вживання в їжу рибної продукції виробництва перевірених торгових марок - не становить загрози. Адже основною причиною зараження є недотримання норм і стандартів виробництва в'яленої та копченої риби.

"Ми є виробником в'яленої та копченої риби в Україні. Річкова в'ялена і копчена риба є традиційною їжею в Україні, як борщ, сало і вареники. Наші діди-прадіди вживали таку рибу і проблем ніяких не було. Сьогодні ж заявляють про те, що всі проблеми з ботулізмом - це риба. Але це не так", - сказав він, нагадавши, що на ботулізм можна захворіти, вживаючи будь-які неякісні консерви, навіть овочеві.

З його слів, сьогодні близько 20 тис. рибалок залишилися без роботи, оскільки більшість підприємств з вилову риби зупинені через заборону на вилов, пов'язану з ботулізмом.

У свою чергу, начальник Головного управління Держпродспоживбслужби в м.Києві Олег Рубан розповів, що в столиці з шести проведених перевірок і лабораторних досліджень рибної продукції з основних торговельних мереж Києва - в двох (!) випадках було виявлено ботулізм.

"Тому в Києві сьогодні посилені заходи щодо недопущення продажу таких продуктів", - додав він. Водночас керівник Департаменту служби якості Fozzygroup Максим Барабуха розповів, як мережа відбирає рибних виробників, продукція яких представлена ​​в мережі.

"Бактерія ботулізму починає активно розвиватися при температурі вже вище 10 градусів за Цельсієм. Тому вкрай важливо дотримуватися температурного режиму на всіх етапах як виробництва, так і транспортування, а також продажу самої риби. У цьому контексті рекомендуємо бути обережними людям, які купують продукцію в сумнівних місцях : риба часто продається на ярмарках, під відкритим небом, на спеці, не кажучи вже про необхідність утримання такої продукції в холодильниках у магазинах", - підкреслив він.

У той же час зауважимо, що, просто купаючись у водоймі, заразитися ботулізмом не можна. Хоча бактерії ботулізму постійним місцем проживання обрали ґрунт, пісок і річковий мул, але процес зараження відбувається не безпосередньо. Бактерії ботулізму стають смертельними, коли починають виробляти ботулотоксин. А для цього їм потрібні дуже незвичайні умови - повна відсутність повітря. Саме таке середовище - анаеробне, створюється в консервах і всередині м'язів риби.

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
Три причини, чому бажання не виконуються
Три причини, чому бажання не виконуються
Чи ви коли-небудь думали про те, чому бажання не виконуються? Деколи навіть сили бажання та візуалізації недос....
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Виявляється, всі домашні обов'язки по дому можна перетворити на справжній магічний ритуал для залучення благоп....
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
Свічки створюють енергетику гармонії та затишку, і їх правильне використання здатне змінити життя на краще Фах....
більше матеріалів
/-0,34197688102722-/ /-pc-/
Top