Як не заразитися ботулізмом, розповідають відповідальні чиновники і директори торгових мереж. Так директор Департаменту безпеки харчових продуктів і ветеринарії Держпродспоживслужби Борис Кобаль повідомив, що більша частина тих, хто заразився, підхопила інфекцію після вживання риби.
"Ситуація з ботулізмом в Україні дійсно складна. Зараз у нас проведено розслідування за 43 випадками захворювання на ботулізм. І 31 з них, на жаль, був пов'язаний із вживанням рибної продукції. У нас вже зафіксовані 6 смертних випадків. Щодо кожного летального випадку порушено кримінальні справи", - заявив він.
З його слів, постраждалі розповідають про те, де і як купували рибу. В процесі проводяться перевірки, результати яких часто підтверджують порушення як на етапі виробництва, транспортування, так і реалізації. У багатьох випадках не дотримуються температурні режими зберігання, умови перевезення, реалізації. За всіма випадками, з його слів, складаються протоколи, продукція - вилучається і знищується.
Однак ботулізм підступний тим, що в одній частині тушки інфекція може бути відсутня, а в іншій, наприклад у голові - бути наявною. І це значно ускладнює процес встановлення причини зараження і подальшої перевірки продукту.
"Але виявити ботулізм вкрай складно. Навіть в одній рибі, розділивши її на 10 частин, 9 осіб, з'ївши її, не заразяться, а один - може померти", - додав він. На уточнююче запитання: як же споживачеві вберегтися від страшного захворювання - він відповів: "Людина, купуючи таку продукцію, має знайти: дату, серію, номер партії, всю детальну інформацію про виробництво і навіть телефон гарячої лінії, куди може звернутися сама людина. Але споживач повинен максимально зважити для себе всі ризики".
При цьому директор ТОВ "Тамако-Інвест" Ярослав Новицький вважає, що вживання в їжу рибної продукції виробництва перевірених торгових марок - не становить загрози. Адже основною причиною зараження є недотримання норм і стандартів виробництва в'яленої та копченої риби.
"Ми є виробником в'яленої та копченої риби в Україні. Річкова в'ялена і копчена риба є традиційною їжею в Україні, як борщ, сало і вареники. Наші діди-прадіди вживали таку рибу і проблем ніяких не було. Сьогодні ж заявляють про те, що всі проблеми з ботулізмом - це риба. Але це не так", - сказав він, нагадавши, що на ботулізм можна захворіти, вживаючи будь-які неякісні консерви, навіть овочеві.
З його слів, сьогодні близько 20 тис. рибалок залишилися без роботи, оскільки більшість підприємств з вилову риби зупинені через заборону на вилов, пов'язану з ботулізмом.
У свою чергу, начальник Головного управління Держпродспоживбслужби в м.Києві Олег Рубан розповів, що в столиці з шести проведених перевірок і лабораторних досліджень рибної продукції з основних торговельних мереж Києва - в двох (!) випадках було виявлено ботулізм.
"Тому в Києві сьогодні посилені заходи щодо недопущення продажу таких продуктів", - додав він. Водночас керівник Департаменту служби якості Fozzygroup Максим Барабуха розповів, як мережа відбирає рибних виробників, продукція яких представлена в мережі.
"Бактерія ботулізму починає активно розвиватися при температурі вже вище 10 градусів за Цельсієм. Тому вкрай важливо дотримуватися температурного режиму на всіх етапах як виробництва, так і транспортування, а також продажу самої риби. У цьому контексті рекомендуємо бути обережними людям, які купують продукцію в сумнівних місцях : риба часто продається на ярмарках, під відкритим небом, на спеці, не кажучи вже про необхідність утримання такої продукції в холодильниках у магазинах", - підкреслив він.
У той же час зауважимо, що, просто купаючись у водоймі, заразитися ботулізмом не можна. Хоча бактерії ботулізму постійним місцем проживання обрали ґрунт, пісок і річковий мул, але процес зараження відбувається не безпосередньо. Бактерії ботулізму стають смертельними, коли починають виробляти ботулотоксин. А для цього їм потрібні дуже незвичайні умови - повна відсутність повітря. Саме таке середовище - анаеробне, створюється в консервах і всередині м'язів риби.