counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Ботулізм в Україні. Географія інфікованих розширилась


Переглядів: 457


Ботулізм в Україні. Географія інфікованих розширилась

Ранок 14 червня почався з інформації про те, що в Одесі від ботулізму помер 52-річний чоловік. І відразу після цього МОЗ відзвітувало - з початку року вже 8 українців померли від цієї хвороби. Мабуть, останній випадок з Одеси не встиг потрапити у цю сумну статистику.

Якщо подивитися географічне охоплення по країні, то випадки зараження і смертей зафіксовано в Київській, Запорізькій, Херсонській, Вінницькій, Одеській, Полтавській та Сумській областях. Померли жителі Києва, Недригайлова, Горішніх Плавнів. Досить розмашисто, погодьтеся. Представлений і південь, і схід, і центр України.

Ботулізм виникає як результат отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Людина заражається ботулізм через вживання продуктів тваринного і рослинного походження:

...забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу. Причому, за статистикою МОЗ, найбільше українці хворіють після вживання в їжу м'ясних консервів і виробів із м'яса, а також в'яленої, копченої та консервованої риби. Значно менша кількість людей захворіла після того, як з'їли консервовані овочі.

Лікарі застерігають, що зазвичай причиною захворювання стають консерви, вироблені в домашніх умовах, риба, м'ясо і консерви, куплені в місцях несанкціонованої торгівлі.

Хвора людина заразна і небезпечна для оточуючих, так як виділяє бактерії у навколишнє середовище разом з фекаліями і блювотними масами. Сироватка від ботулізму діє тоді, коли бактерії перебувають у крові, набагато важче лікування, коли вони вже поширилися по організму і «осіли» в різних відділах нервової системи.

У МОЗ наполягають, що ситуація із захворюваністю на ботулізм в Україні мало чим відрізняється від минулого року. На цей час постраждали 70 осіб, 8 померли в той час, як у 2016 році перехворіла 115 людина, 12 українців померли. Однак саме цього року ситуація має всі шанси погіршитися, бо в країні закінчилися запаси сироватки від ботулізму і МОЗ тільки 12 червня повідомив про плани із закупівлі життєво важливого ліки.

На шляху офіційної закупівлі сироватки встали традиційні перешкоди: розрахунки МОЗ підготувало, але закупити сироватку можна буде тільки після внесення змін до закону про держбюджет 2017 року. Крім того, з ростом числа смертей журналісти з'ясували, що з 2014 року в Україні немає офіційно зареєстрованого препарату від ботулізму, до цього року ботулізм лікували російською сироваткою. І за ці 3 роки ніхто в МОЗ не зайнявся цією проблемою. Неправильно звинувачувати в цьому лише нинішнього в.о. міністра охорони здоров'я Уляну Супрун, адже її попередники також не займалися цим питанням. Поки що в.о. міністра тільки нервує і тікає від незручних запитань журналістів.

Резонне запитання, а що ж робити тим, хто підхопив інфекцію? Виявляється, сироватку можна купити в інтернет-аптеках - російського або польського виробництва. Одна біда - лікарі не мають права вам її колоти, це кримінально карається, так як сироватка не сертифікована в Україні. Але і дати пацієнту померти вони теж права не мають. Як же бути? Медиків чиновники ставлять у безвихідь. Знаючи ці подробиці, починаєш розуміти критичну необхідність реальної реформи охорони здоров'я в Україні.

У МОЗ виправдовуються, що неодноразово зверталися до виробників препарату з метою ініціювати державну реєстрацію, оскільки, згідно із законом, відомство не може купити ці ліки, якщо вони офіційно не зареєстровані. Єдиний для МОЗ законний вихід із ситуації - купити препарати через міжнародні організації. Міністерство вже попросило міжнародні організації надати гуманітарну допомогу. Однак, скільки ще піде часу на вирішення питання, - неясно, а люди продовжують вмирати.

Альтернативний метод лікування

Є ще один метод лікування - гомологичною плазмою або людським протиботулінічним імуноглобуліном, але він значно довший і складніший, ніж використання сироватки.

Як же вберегти себе і рідних від ботулізму? Експерти констатували, що відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. Тому ризиковано вживати в'ялену, копчену і солону рибу, гриби домашнього консервування, м'ясні і рибні консерви і домашню ковбасу.

Відзначимо, що цього року українцям загрожує не тільки ботулізм. Наприклад, жителям Львова через нездатність місцевої влади врегулювати проблему з вивезенням сміття загрожує ще й зараження дизентерією та іншими інфекційними захворюваннями. У місті майже рік нормально не прибирають сміття, а з настанням літа в завалах відходів завелися щурі і мухи - розповсюджувачі дизентерії.

Ситуація вибухонебезпечна не тільки в самому Львові, а й в інших містах області. Це пов'язано з тим, що львівське сміття, а значить і небезпечні інфекції, розвозять по всій країні замість того, щоб утилізувати його.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Всі ми люди, і кожен із нас має свої недоліки, вади та темні сторони Багатьом знакам зодіаку вони не видно, ал....
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Астрологія — це наука характер людини за Знаком Зодіаку Тому поради астрологів допоможуть і вдало вийти заміж,....
Гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття занепокоєння чи невизначеності щодо ва....
Любовний гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви відчуватимете особливе почуття натхнення та романтики Ваша прист....
Білий приворот від зрад
Білий приворот від зрад
Набути гармонію в особистому житті може кожен Захистити свою сім'ю від зрад допоможе білий приворот
більше матеріалів
/-0,28304409980774-/ /-pc-/
Top