counter
Стрічка новин
Вибрати все
7 Вересня
6 Вересня
Всі новини...

Ботулізм в Україні. Географія інфікованих розширилась


Переглядів: 457


Ботулізм в Україні. Географія інфікованих розширилась

Ранок 14 червня почався з інформації про те, що в Одесі від ботулізму помер 52-річний чоловік. І відразу після цього МОЗ відзвітувало - з початку року вже 8 українців померли від цієї хвороби. Мабуть, останній випадок з Одеси не встиг потрапити у цю сумну статистику.

Якщо подивитися географічне охоплення по країні, то випадки зараження і смертей зафіксовано в Київській, Запорізькій, Херсонській, Вінницькій, Одеській, Полтавській та Сумській областях. Померли жителі Києва, Недригайлова, Горішніх Плавнів. Досить розмашисто, погодьтеся. Представлений і південь, і схід, і центр України.

Ботулізм виникає як результат отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Людина заражається ботулізм через вживання продуктів тваринного і рослинного походження:

...забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу. Причому, за статистикою МОЗ, найбільше українці хворіють після вживання в їжу м'ясних консервів і виробів із м'яса, а також в'яленої, копченої та консервованої риби. Значно менша кількість людей захворіла після того, як з'їли консервовані овочі.

Лікарі застерігають, що зазвичай причиною захворювання стають консерви, вироблені в домашніх умовах, риба, м'ясо і консерви, куплені в місцях несанкціонованої торгівлі.

Хвора людина заразна і небезпечна для оточуючих, так як виділяє бактерії у навколишнє середовище разом з фекаліями і блювотними масами. Сироватка від ботулізму діє тоді, коли бактерії перебувають у крові, набагато важче лікування, коли вони вже поширилися по організму і «осіли» в різних відділах нервової системи.

У МОЗ наполягають, що ситуація із захворюваністю на ботулізм в Україні мало чим відрізняється від минулого року. На цей час постраждали 70 осіб, 8 померли в той час, як у 2016 році перехворіла 115 людина, 12 українців померли. Однак саме цього року ситуація має всі шанси погіршитися, бо в країні закінчилися запаси сироватки від ботулізму і МОЗ тільки 12 червня повідомив про плани із закупівлі життєво важливого ліки.

На шляху офіційної закупівлі сироватки встали традиційні перешкоди: розрахунки МОЗ підготувало, але закупити сироватку можна буде тільки після внесення змін до закону про держбюджет 2017 року. Крім того, з ростом числа смертей журналісти з'ясували, що з 2014 року в Україні немає офіційно зареєстрованого препарату від ботулізму, до цього року ботулізм лікували російською сироваткою. І за ці 3 роки ніхто в МОЗ не зайнявся цією проблемою. Неправильно звинувачувати в цьому лише нинішнього в.о. міністра охорони здоров'я Уляну Супрун, адже її попередники також не займалися цим питанням. Поки що в.о. міністра тільки нервує і тікає від незручних запитань журналістів.

Резонне запитання, а що ж робити тим, хто підхопив інфекцію? Виявляється, сироватку можна купити в інтернет-аптеках - російського або польського виробництва. Одна біда - лікарі не мають права вам її колоти, це кримінально карається, так як сироватка не сертифікована в Україні. Але і дати пацієнту померти вони теж права не мають. Як же бути? Медиків чиновники ставлять у безвихідь. Знаючи ці подробиці, починаєш розуміти критичну необхідність реальної реформи охорони здоров'я в Україні.

У МОЗ виправдовуються, що неодноразово зверталися до виробників препарату з метою ініціювати державну реєстрацію, оскільки, згідно із законом, відомство не може купити ці ліки, якщо вони офіційно не зареєстровані. Єдиний для МОЗ законний вихід із ситуації - купити препарати через міжнародні організації. Міністерство вже попросило міжнародні організації надати гуманітарну допомогу. Однак, скільки ще піде часу на вирішення питання, - неясно, а люди продовжують вмирати.

Альтернативний метод лікування

Є ще один метод лікування - гомологичною плазмою або людським протиботулінічним імуноглобуліном, але він значно довший і складніший, ніж використання сироватки.

Як же вберегти себе і рідних від ботулізму? Експерти констатували, що відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. Тому ризиковано вживати в'ялену, копчену і солону рибу, гриби домашнього консервування, м'ясні і рибні консерви і домашню ковбасу.

Відзначимо, що цього року українцям загрожує не тільки ботулізм. Наприклад, жителям Львова через нездатність місцевої влади врегулювати проблему з вивезенням сміття загрожує ще й зараження дизентерією та іншими інфекційними захворюваннями. У місті майже рік нормально не прибирають сміття, а з настанням літа в завалах відходів завелися щурі і мухи - розповсюджувачі дизентерії.

Ситуація вибухонебезпечна не тільки в самому Львові, а й в інших містах області. Це пов'язано з тим, що львівське сміття, а значить і небезпечні інфекції, розвозять по всій країні замість того, щоб утилізувати його.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як підвищити свою енергетику та зміцнити біополе: 5 ефективних способів
Як підвищити свою енергетику та зміцнити біополе: 5 ефективних способів
Завжди бути в тонусі, випромінювати успіх, досягати поставленої мети і виконувати свої мрії можливо, володіючи....
Гороскоп на вересень 2024 року від Анжели Перл
Гороскоп на вересень 2024 року від Анжели Перл
Перший місяць осені — не час для смутку Про те, що чекає на Знаки Зодіаку у вересні, розповість відомий астрол....
Як прибирання будинку впливає на вашу енергетику та удачу
Як прибирання будинку впливає на вашу енергетику та удачу
Чистий будинок — це обитель добра, затишку та удачі Експерти в галузі біоенергетики розповіли, чому потрібно п....
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
Постійні стреси часто призводять до того, що у нас зовсім не залишається енергії та сил Від цього псується нас....
Місячний день сьогодні 7 вересня 2024 року
Місячний день сьогодні 7 вересня 2024 року
Провести черговий день з користю для себе та обійти стороною пастки долі допоможуть астрологи Їхні рекомендаці....
більше матеріалів
/-0,44251894950867-/ /-pc-/
Top