counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Охорона природи в Україні. Мінприроди дійшло тільки до концепції - що в ній


Переглядів: 225


Охорона природи в Україні. Мінприроди дійшло тільки до концепції  - що в ній

Кабмін схвалив Концепцію реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища. Відповідне рішення ухвалено одноголосно на засіданні Кабміну 31 травня, передає кореспондент АСН.

"Реформа, яка сьогодні презентується і пропонується до ухвалення, це якраз перехід природоохоронної сфери до найкращих європейських стандартів, які повинні захистити природне навколишнє середовище, якість нашого життя, а також запобігти корупційному тиску на малий, середній бізнес", - заявив міністр екології Остап Семерак під час презентації концепції.

За словами міністра, реалізація Концепції передбачає три етапи. Для початку в Мінекології хочуть ліквідувати Державну екологічну інспекцію та створити новий орган - Державну природоохоронну службу.

«Ми вважаємо, що всі працівники нової служби повинні пройти відбір на відкритих конкурсах і жодних переатестацій», - додав Семерак.

Згідно з новою Концепцією, буде посилена відповідальність інспектора нової служби за необ'єктивні результати контролю. Водночас зарплата і матеріально-технічне забезпечення працівників природоохоронної служби будуть збільшені.

На наступному етапі будуть здійснюватися необхідні зміни до законодавства, а також підготовка до проведення моніторингу стану навколишнього середовища. І вже на третьому етапі система моніторингу буде введена в дію, а для підприємств, що провадять діяльність, яка є загрозою для навколишнього середовища, будуть введені фінансові гарантії.

За словами Семерака, передбачається також зниження тиску на бізнес у вигляді скасування щорічних планових перевірок підприємств малого і середнього бізнесу, які не ведуть діяльність, пов'язану з небезпечним виробництвом або загрозою навколишньому середовищу.

Крім того, у планах створити до 10 міжрегіональних територіальних органів служби та у їх складі 27 спеціальних обласних інспекцій.

Також Семерак пообіцяв, що в найближчі тижні буде ухвалено Концепцію щодо утилізації відходів, яка готувалася спільно з громадськими експертами та організаціями більше року.

"Паралельно ми працюємо з парламентом. Проект закону про відходи проходить процес реєстрації в Секретаріаті парламенту. І я сподіваюся, що цей шостий похід у парламент буде успішним", - сказав він.

За оцінками Семерака, на сьогодні існує проблема занадто низьких, а значить - неефективних штрафів за порушення тих чи інших правил поведінки у природоохоронному середовищі, що треба розв'язати насамперед.

Міністр зазначив, що реформа природоохоронної сфери в усій Європі входить в трійку основних пріоритетів державної політики.

"Я сподіваюся, що за каденції цього уряду ця сфера увійде хоча б у п'ятірку пріоритетів", - сказав він.

Відзначимо, звільнений раніше з поста голови Держекоінспекції Андрій Заїка в інтерв'ю АСН також заявляв, що через недосконале законодавство, низькі штрафи контролювати рівень забруднення в Україні практично неможливо, так само як і покарати тих, хто знищує природу.

Тетяна Стець, Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
більше матеріалів
/-0,62197422981262-/ /-pc-/
Top