counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Медична реформа: за що платитиме держава, а за що - українці зі своєї кишені


Переглядів: 292


Медична реформа: за що платитиме держава, а за що - українці зі своєї кишені

10 квітня Кабмін подав до Верховної Ради законопроект «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», яким пропонується ввести державне медичне страхування.

Автори законопроекту зазначають, що на сьогодні в Україні механізм розподілу коштів, передбачених на безкоштовне лікування громадян, надто неефективний.

«Кошти, які збираються через загальні податки і акумулюються в державному бюджеті, витрачаються не на фінансування медичних послуг і лікарських засобів конкретним особам у разі їхньої хвороби, а на підтримку існування наявної мережі закладів охорони здоров'я, незалежно від кількості та якості фактично наданих ними пацієнтам послуг» , - наголошується в пояснювальній записці до законопроекту.

Похід до сімейного лікаря безкоштовний, а за більш складну діагностику вже доведеться платити

Тому чиновники пропонують ввести державне солідарне медичне страхування. Зокрема, щорічно розроблятиметься гарантований пакет медичних послуг і медпрепаратів, які пацієнт отримуватиме безкоштовно при наданні екстреної медичної допомоги, первинної медичної допомоги і паліативної допомоги.

Частково держава компенсуватиме витрати пацієнтів при лікуванні на вторинному (в разі звернення вже до конкретного медичного фахівця, до якого направив сімейний лікар) і третинному рівні (звернення в спеціальні медичні заклади при складних захворюваннях).

При цьому компонент медичної допомоги на всіх рівнях завжди буде оплачуватися державою в повному обсязі.

Безкоштовне лікування навіть у приватних клініках

Відповідно до закону, право на державну страхову медицину матимуть громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території України, а також біженці.

Отримати ж безкоштовну або з частковою компенсацією медичну допомогу можна буде не тільки в державних і комунальних лікарнях, а й в приватних, зокрема й у фізичних осіб-підприємців. Обов'язковою умовою для таких закладів буде отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики.

При цьому з 1 січня 2019 року фінансування державних і комунальних закладів охорони здоров'я за рахунок коштів Державного бюджету здійснюватися не буде.

Компенсувати будуть не тільки вартість медпослуг, але і ліків

З медустановами держава укладатиме договори про медичне обслуговування населення. Якщо такий договір не укладено, полікуватися безкоштовно в такому закладі буде неможливо.

Міністерство охорони здоров'я щорічно затверджуватиме вартість медпослуг і засобів, які будуть входити в гарантований пакет.

Також поступово будуть введені програми реінбурсації вартості рецептурних лікарських засобів.

Планується, що розпоряджатися коштами, передбаченими на державне солідарне медичне страхування, і затверджувати гарантований пакет медичних послуг і ліків буде новий орган виконавчої влади, так званий «єдиний національний замовник».

Саме цей орган контролюватиме якість надання пацієнтам медичних послуг.

Медичне страхування такого типу буде вводитися на первинному рівні вже з другої половини 2017 року, на інших рівнях - до 2020 року.

Уже в 2017 році на медичне страхування потрібно більше 55,5 млрд грн

Як зазначено в фінансово-економічному обґрунтуванні до законопроекту, в 2017 році на потреби державного медичного страхування необхідно більш 55,5 млрд грн, а до 2021 року, коли медстрахування запрацює на всіх рівнях, ця сума зросте до 146,77 млрд грн.

У МОЗ прогнозують, що введення нових методів фінансування дозволить знизити поточний рівень неформальних платежів за медичні послуги, які зараз складають близько 51,5% всіх витрат галузі. У планах відомства до 2021 року знизити їх до 26,2%, що в грошовому еквіваленті становить 87,5 млрд грн.

Разом з тим, за попередніми розрахунками, у 2021 році частка офіційних витрат населення на медичні послуги досягне 13,3% від загального обсягу видатків галузі, а це більше 44 млрд грн.

За розрахунками ініціаторів законопроекту, страховий внесок на одну людину з 2017 року до 2021-го зросте з 1310 грн до 3490 грн, а страховий внесок на сім'ю з 4 583 грн до 12 215 грн.

медичне страхування, приватні клініки, платні послуги, пацієнти, лікарні, МОЗ, ліки

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
20 квітня 2024 року є слушним моментом для встановлення порядку як на роботі, так і в особистому житті Цей пер....
Обряд на швидкі гроші
Обряд на швидкі гроші
Гроші потрібні всім і завжди, але якщо хочеться отримати їх швидко, ознайомтеся із простим обрядом на швидкі г....
Эффективные шепотки на любовь
Эффективные шепотки на любовь
Пошепки — це прості та швидкі змови, але при цьому дуже дієві, якщо скористатися ними правильно Дізнайтеся най....
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
більше матеріалів
/-0,41833901405334-/ /-pc-/
Top