counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

У яких випадках можна примусово виселити людину з житла


Переглядів: 1642


У яких випадках можна примусово виселити людину з житла

В Україні нерідко трапляються випадки, коли людей виселяють з їхнього власного житла. Ще частіше громадян виселяють з приміщень, які перебувають у державному або громадському житловому фонді.

Але незалежно від того, хочуть вас виселити або, можливо, ви хочете виселити членів сім'ї, які незаконно проживають, для цього повинні існувати передбачені законом підстави.

У Міністерстві юстиції роз'яснюють, що, згідно зі статтею 71 Житлового Кодексу Української РСР, який і регулює ці відносини, при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім'ї житлове приміщення зберігається за ними ще протягом півроку, передає Час Пик.

Винятки з правил

Якщо ж особа з поважних причин не проживала в цьому приміщенні понад шість місяців, то через суд наймач може продовжити цей термін. Без суду продовжити термін проживання в житлі за відсутності більш ніж шість місяців особи можна в разі:

1) призову на військову службу: за офіцерами запасу, призваними на службу, житло зберігається до трьох років; за прапорщиками, мічманами та військовослужбовцями надстрокової служби протягом п'яти років.

2) тимчасового виїзду з постійного місця проживання за умовами і характером роботи або у зв'язку з навчанням (учні, студенти, стажисти, аспіранти тощо), зокрема за кордоном, протягом всього часу виконання цієї роботи або навчання;

3) влаштування дитини на виховання до родичів, опікуна чи піклувальника, у прийомну сім'ю, дитячий будинок сімейного типу, заклад для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, протягом усього часу їх перебування в таких установах або у таких осіб. У такому випадку житло, в якому проживала дитина, може бути здано в оренду іншому громадянину до повернення дитини.

4) виїзду в зв'язку з виконанням обов'язків опікуна або піклувальника, наданням батькам-вихователям житлового будинку для створення дитячого будинку сімейного типу протягом усього часу виконання таких обов'язків;

5) влаштування непрацездатних осіб, зокрема дітей-інвалідів, в установи соціальної допомоги протягом усього часу перебування в них;

6) виїзду для лікування в лікувально-профілактичному закладі протягом усього часу перебування в ньому;

7) взяття під варту або засудження до арешту, обмеження волі, позбавлення волі на певний строк або довічне позбавлення волі протягом всього часу перебування під вартою або відбування покарання, якщо в цьому будинку, квартирі залишилися проживати інші члени сім'ї.

З дня закінчення терміну перебування вищевказаних осіб у відповідних установах за ними зберігається право користування житловим приміщенням ще протягом шести місяців.

Позбавити права користуватися житловим приміщенням у разі відсутності особи понад встановлені строки можна лише в судовому порядку.

Привілеї тих, хто працює за кордоном

Якщо ж людину направили на роботу за кордон, а саме в райони Крайньої Півночі і в прирівняні до них місцевості, житлове приміщення, яке вона займає, бронюється за нею на весь час дії трудового договору.

Якщо наймач не повернувся в перебігу шести місяців після закінчення трудового договору, договір найму житлового приміщення за позовом наймодавця може бути розірвано в судовому порядку.

Прописаний у квартирі - не виселять, поки не знімуть з реєстрації

Якщо ж людина прописана в житловому приміщенні, то виселити її можна лише після зняття цієї людини з реєстрації. Відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:

- заяви особи, яка подається до органу реєстрації;

- судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою;

- свідоцтва про смерть;

- паспорта або паспортного документа, який надійшов з органу державної реєстрації актів цивільного стану, або документа про смерть, виданого компетентним органом іноземної держави;

- документів, що свідчать про припинення підстав для перебування на території України іноземців та осіб без громадянства;

- документів, що свідчать про припинення підстав для проживання або перебування особи в спеціалізованому соціальному закладі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту;

- документів, що свідчать про припинення підстав на право користування житловим приміщенням.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Серед нас багато енергетичних вампірів Але хто ж вони і яку шкоду можуть завдати? Енергетичний вампір – це люд....
Кармічний зв'язок чоловіка та жінки
Кармічний зв'язок чоловіка та жінки
Кармічний зв'язок між чоловіками та жінками будується за допомогою їхніх любовних стосунків Вважається, що кож....
Гімнастика для очей: як покращити зір
Гімнастика для очей: як покращити зір
Очі  — це життєво важливий орган у людському організмі Зіпсувати зір можна кількома способами: читати погано н....
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Гормональна гімнастика використовується ченцями Тибету протягом багатьох століть Цей комплекс вправ простий у ....
Що таке біополе
Що таке біополе
Давно відомо, що людина має як матеріальне тіло, а ще й біоенергетичне Біополь – це невидима структура, яка мі....
більше матеріалів
/-0,28861498832703-/ /-pc-/
Top