counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Купили побутову техніку - отримаєте чек. Хто з продавців з 1 квітня повинен встановити касовий апарат


Переглядів: 1498


Купили побутову техніку - отримаєте чек. Хто з продавців з 1 квітня повинен встановити касовий апарат

З 1 квітня 2017 року всім продавцям складної побутової техніки доведеться видавати покупцеві чек. Які саме товари повинні продаватися тільки через касовий апарат, до кінця березня має визначити уряд, склавши відповідний список.

Почалося все з того, що в грудні минулого року Верховна Рада прийняла законопроект, яким зобов'язала всіх торговців складною технікою, яка підлягає гарантійному ремонту, застосовувати касові апарати. Ця норма також стосується так званих єдинників, тобто представників малого бізнесу, незалежно від обсягів їхнього річного доходу.

Майже 60% побутової техніки знаходиться в тіні

До цього касові апарати продавці-єдинники, задекларований річний дохід яких не перевищував 1 млн грн, не використовували. Тепер же всім, хто торгує технікою, потрібно такі апарати купувати, тобто й інтернет-магазинам і торговцям на ринках.

Податкові зміни були прийняті з метою боротьби з контрабандною продукцією. Ця галузь на 95% заповнена імпортними товарами.

За офіційною статистикою, від 20% великої побутової техніки до 35% побутової електроніки і телекомунікаційного устаткування ввозиться на територію України і реалізується без сплати податків і зборів. І щороку держава недоотримує до бюджету через нелегальне ввезення та продаж таких товарів 500-700 мільйонів доларів.

Видати чек можна буде і за допомогою смартфона або планшета

Природно, таке рішення викликало невдоволення у нелегальних і дрібних продавців техніки, які запевняють, що покупка касової техніки і її встановлення виллється їм у копієчку.

Але й це питання можна вирішити, запевняють в уряді. Відповідно до прийнятого в першому читанні Верховною Радою законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо лібералізації готівкових розрахунків" будь-який смартфон і планшет може стати для чесних підприємців реєстратором розрахункових операцій і видавати фіскальний чек. За словами експертів, з впровадженням такого типу РРО витрати бізнесу складуть 1 676 - 6 762 грн в перший рік експлуатації.

Одночасно зі змінами до Податкового кодексу була внесена нова норма і в Закон «Про захист прав споживачів». Тепер покупець для отримання права на гарантійне обслуговування або обмін складної побутової техніки повинен буде надати чек. Таким чином покупець буде сам зацікавлений вимагати у продавця чек.

Зарядки, навушники й електронні сигарети не потребують чека

Згідно з українським законодавством, до технічно складних побутових товарів належать «непродовольчі товари широкого вжитку, які складаються з вузлів, блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики і супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановлено гарантійний строк».

Конкретний список складних побутових товарів, для продажу яких повинен застосовуватися касовий апарат, повинен бути затверджений Кабміном найближчим часом. Варто очікувати, що до переліку потрапить велика і дрібна побутова техніка, комп'ютерна техніка, смартфони, цифрова електроніка. Саме ці товари найчастіше завозяться нелегально в країну.

У той же час в асоціації "Українські імпортери побутової електроніки" повідомляють, що з цього списку вдалося виключити таку техніку, як зарядки, колонки, миші, клавіатури, веб-камери, плеєри, навушники, гарнітури, usb-флешки, носії пам'яті, електронні сигарети, а також, як не дивно, окуляри, коляски, мангали.

Але станом на 27 березня відповідний перелік складних побутових товарів уряд ще не оприлюднив.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
більше матеріалів
/-0,44978284835815-/ /-pc-/
Top