counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Депутати хочуть, щоб більше "спрощенців" використовувало касові апарати


Переглядів: 59


Депутати хочуть, щоб більше спрощенців використовувало касові апарати

Депутати пропонують розширити коло фізосіб-підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування, які повинні працювати через касові апарати. Відповідний законопроект, яким пропонується внести правки до Податкового кодексу України та інших законів, парламентарії зареєстрували у Верховній Раді.

У пояснювальній записці до документа наголошується, що мета цих змін полягає в тому, щоб вивести з тіні частину великого бізнесу, який використовує своїх працівників, оформлених як фізичні особи - підприємці, для "оптимізації" податків. У липні 2015 року в Податковий кодекс вже були внесені зміни, які зобов'язували застосовувати касові апарати для деяких груп спрощенців. До цього переліку не ввійшли підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування другої і третьої групи і мають оборот до 1 млн грн на рік.

«На превеликий жаль, ці зміни призвели до ще більшого «мігрирування» у тінь низки торгових компаній, які активно використовують спрощену систему оподаткування виключно з метою забезпечення тіньового обороту товарів і готівки», - сказано в пояснювальній записці.

У ній уточнюється, що, за оцінками експертів, на кінець 2016 року серед усіх зареєстрованих в Україні приватних підприємців близько 65% фактично не ведуть власного малого бізнесу, а просто використовуються як внутрішній офшор третіми особами - реальними власниками бізнесу. З огляду на це автори законопроекту вважають, що найбільш ефективним методом детінізації таких підприємств буде розширення використання касових апаратів. Таким чином, податківці будуть бачити реальні обороти товарів і грошей у підприємствах.

Зокрема, змінами до Податкового кодексу пропонується зобов'язати використовувати касові апарати при дистанційній торгівлі, а також при торгівлі у приміщеннях площею більше 100-150 кв. м. Крім того, згідно з документом, незалежно від місця здійснення діяльності касові апарати повинні мати ті групи спрощенців, які використовувалися з метою легалізації тіньового обороту технічно складних побутових товарів, ювелірних виробів, лікарських засобів і підакцизних товарів.

Законопроектом пропонується посилити вимоги до ведення облікових книг для ФОП, які зобов'язані мати касовий апарат. Також їх хочуть зобов'язати вести облік отриманих товарів і витрат і, крім цього, вказувати у податковій накладній покупця, якщо той не є платником ПДВ.

Водночас фізичні особи-підприємці, які здійснюють діяльність через пункти дрібнороздрібної торгівлі та тимчасові споруди, звільнені від обов'язку використовувати касові апарати. Без змін залишається також діяльність невеликих підприємців, які здійснюють торгівлю на ринках, в кіосках, павільйонах, будівлях невеликій площі.

«Контрабанда та ввезення окремих видів товарів під виглядом «для особистого використання» стане економічно невигідною, оскільки продати її за чорний нал стане неможливо. У зв'язку з цим імпортери, виробники і оптові компанії вийдуть з тіні, наповнивши бюджет країни», - сказано в пояснювальній записці.

Автори законопроекту вважають, що ухвалення документа дозволить з часом скоротити рівень тіньової економіки на 10-30% щодо нинішнього показника в 51%. А також дозволить збільшити доходи бюджетів до 100 млрд грн і підвищити мінімальну зарплату до 5 тис. грн.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
20 квітня 2024 року є слушним моментом для встановлення порядку як на роботі, так і в особистому житті Цей пер....
Обряд на швидкі гроші
Обряд на швидкі гроші
Гроші потрібні всім і завжди, але якщо хочеться отримати їх швидко, ознайомтеся із простим обрядом на швидкі г....
Эффективные шепотки на любовь
Эффективные шепотки на любовь
Пошепки — це прості та швидкі змови, але при цьому дуже дієві, якщо скористатися ними правильно Дізнайтеся най....
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
більше матеріалів
/-0,43381214141846-/ /-pc-/
Top