counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Скільки у підсанкційних російських банків грошей в Україні і що влада з ними робить «не так»


Переглядів: 582


Скільки у підсанкційних російських банків грошей в Україні і що влада з ними робить «не так»

Для початку слід позначити, що в буквальному сенсі слова «російських банків» в Україні немає. Всі вони є резидентами України.

Також всі віднесені товариством до категорії «російських» установи насправді можна розділити на три види:

- ті, у яких у складі акціонерів є "материнські" структури у вигляді російських банків;

- ті, у кого в акціонерах є росіяни - фізичні особи (читай, російські олігархи), які оформили пакети акцій на себе особисто.

- ті, у кого в акціонерах є росіяни-фізособи, але вони не в більшості.

Так ось, останніх двох категорій списку санкцій рішення РНБО якраз і не торкнеться. Воно стосується лише банків, якими володіє держава Росія, а не фізособи.

Також у третій категорії в складі акціонерів у деяких банків росіян далеко не більшість. Проте вони отримують на свою адресу не менше нападок і звинувачень в «пособництві країні-агресору», ніж банки з першої категорії.

Візьмемо структуру власності Альфа-банку, який в Україні також називають «російським»:

- 32,86% акцій - громадян Ізраїлю Фрідман М.,

- 20,97% - громадянин Ізраїлю Хан Г.,

- 16,32% - громадянин РФ Кузьмичов О.В.,

- 12,40% - громадянин РФ Авен П.О., - 9,9%

- Alessandro Specchi, Italy

Якщо підсумувати - 53,83% акцій перебуває у власності ізраїльтян, а 30% - росіян.

Так що формально цей банк, можна сказати, є більше «ізраїльським», ніж «російським».

Які банки в "чорному" списку і скільки у них грошей в Україні

Сумарний обсяг статутного капіталу ПАТ «Сбербанк», ВАТ «ВіЕс Банк», ВАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» (Промінвестбанк), ВАТ «ВТБ БАНК», ВАТ «БМ БАНК», які потрапили до списку санкцій, станом на 01.01.2017 становив 91 млрд гривень.

Ця сума становить 30,7% від загального обсягу статутного капіталу всіх платоспроможних банків України і 62,9% - від загального обсягу статутного капіталу банків іноземних банківських груп.

Примітно, що минулого року в Україні російські банки нічого не заробили. За підсумком року чотири з них констатували збитки в загальній сумі 15,1 мільярда гривень.

Публічне акціонерне товариство "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" (ПАТ "Промінвестбанк")

Станом на 01.01.2017 99,7151% акцій цього банку належить державній корпорація "Банк розвитку і зовнішньоекономічної діяльності (Зовнішекономбанк)", Російська Федерація.

Статутний капітал ПАТ "Промінвестбанк" станом на 01.01.2017 становить 40,6 млрд грн - це 13,7% від загального обсягу статутного капіталу по платоспроможних банках, або 28,1% - від загального обсягу статутного капіталу банків іноземних банківських груп, що працюють в Україні. 2016 рік ПАТ "Промінвестбанк" завершив зі збитком у розмірі 4,2 ​​мільярда гривень.

Публічне акціонерне товариство "ВТБ БАНК" (ВАТ "ВТБ БАНК»)

Станом на 01.01.2016 99,9944% акцій належить Банку ВТБ (публічне акціонерне товариство), Російська Федерація. Статутний капітал ВАТ "ВТБ БАНК" станом на 01.01.2017 складає 34,2 мільярда гривень. Що становить 11,5% від загального обсягу статутного капіталу по платоспроможних банках, або - 23,6% від загального обсягу статутного капіталу банків іноземних банківських груп.

2016 рік ПАТ "ВТБ Банк" закінчив зі збитками в обсязі 6,3 мільярда гривень.

Публічне акціонерне товариство "ВіЕс Банк" (ВАТ "ВіЕс Банк")

Станом на 01.01.2017 99,9230% акцій належить Sberbank of Russia (Публічне акціонерне товариство «Сбербанк России»), Російська Федерація.

Статутний капітал ВАТ "ВіЕс Банк" станом на 01.01.2017 складає 0,4 мільярда гривень. Це - 0,14% від загального обсягу статутного капіталу по платоспроможних банках України, або 0,29% від загального обсягу статутного капіталу банків іноземних банківських груп, що працюють в нашій країні. 2016 рік "ВіЕс Банк" єдиний з усіх у списку закінчив з таким-сяким прибутком - 64 млн гривень.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Сбербанк" (ВАТ "Сбербанк")

Станом на 01.01.2017 100% акцій належить Sberbank of Russia (Публічне акціонерне товариство «Сбербанк России»), Російська Федерація.

Статутний капітал ВАТ "Сбербанк" станом на 01.01.2017 складає 12,5 млрд грн. Це - 4,2% від загального обсягу статутного капіталу всіх платоспроможних банків України, або 8,6% - від загального обсягу статутного капіталу банків іноземних банківських груп. 2016 рік ВАТ "Сбербанк" завершив зі збитком у розмірі 2,8 млрд гривень.

Публічне акціонерне товариство "БМ Банк" (ВАТ "БМ Банк")

Станом на 01.01.2017, 100% акцій належить Банку ВТБ (публічне акціонерне товариство), Російська Федерація.

Статутний капітал ВАТ "БМ Банк" станом на 01.01.2017 складає 3,3 мільярда гривень. Це 1,1% від загального обсягу статутного капіталу по платоспроможних банках України, або 2,3% від загального обсягу статутного капіталу банків іноземних банківських груп. 2016 ВАТ "БМ Банк" закінчив зі збитками в обсязі 1,8 млрд гривень.

Що Нацбанк робив неправильно  від початку

Більшість опитаних АСН експертів зійшлися на думці, що українська влада схаменулася занадто пізно. Через що значної шкоди буде завдано і нашій економіці, якщо не більший, ніж російській (особливо з огляду на те, що банки з російським статутним капіталом в останній рік працювали собі у збиток в Україні).

Так Олексій Лупоносов, керівник Українського банківського порталу, впевнений, що Національний банк ще три роки тому мав почати регулювати ринок банківських послуг, не даючи можливості російському капіталу масово скуповувати українські банки. Він вказує на те, що процес російської експансії почався "не позавчора".

«Національний банк давав дозвіл на купівлю українських банків або пакетів дострокової участі в українських банках з російським капіталом. І коли НБУ надавав відповідні дозволи, то, мабуть, він вважав, що це добре для України. І коли ми сьогодні побачили, що офіційно 1/5 ринку банківських послуг належить державі, що має певні територіальні претензії до України (а неофіційно там майже 50% банківського капіталу), то люди почали обурюватися і НБУ був змушений сказати, що він буде вводити санкції», - говорить експерт.

За його словами, санкції щодо російських банків є збитковими і, швидше за все, призведуть до того, що гроші втратять прості українці і фірми.

«Розпочнеться криза ліквідності, банківська паніка. Є класичний приклад - якщо 10% вкладників заберуть свої кошти, то банк виявиться банкрутом. Жоден банк не може віддати ці гроші відразу, оскільки банк, коли бере гроші у вигляді депозиту, потім використовує ці гроші для надання кредитів. Тому жоден банк не може дозволити собі повернути все», - попереджає експерт.

Ілюстрацією правоти експерта є той факт, що з 16 березня Сбербанк тимчасово заблокував видаткові операції за кредитними картами для своїх клієнтів-фізосіб. При наявності заборгованості по карті кредитний ліміт встановлений на рівні поточної заборгованості. Погашення заборгованості здійснюється в стандартному режимі, як і поповнення кредитних карт.

Банки кредитували українську економіку

Саме банки з російським статутним капіталом, хоч це і сумно звучить, вважалися одними з найуспішніших в Україні.

Не в останню чергу тому, що завдяки підтримці материнських структур здатні були надавати кредити.

«Ці 5 банків кредитували економіку України. Вони також фінансували певні проекти, які не пов'язані з Україною, але вони давали хоч якісь кредитні кошти. Ця п'ятірка банків надавала так звані овердрафти - беззаставні кредити. Саме це призвело до того, що сьогодні досить багато оборотних коштів, близько 35-40%, перебуває під контролем саме цієї п'ятірки. Якщо сьогодні одночасно припинити роботу цих банків, ці оборотні кошти ми можемо не повернути. А це значить - нова хвиля банкрутств підприємств», - припускає експерт.

Яким боком вийде

За словами експерта, ситуація може дуже сильно загостритися і завдати нашій економіці непоправної шкоди, так як п'ята частина банківської системи може просто однієї миті "сгорнутися".

«Можливо, навіть Путін сьогодні інспірує ці дії, щоб закрити ці банки. Що таке, якщо сьогодні буде закрито 1/5 банківської системи. Путін може дати команду, щоб не проводили докапіталізацію російських банків. Вони втратять ліквідність, далі введуть тимчасову адміністрацію і уряд України буде виплачувати борги росіян коштом самих українців», - каже Лупоносов.

За найгіршими прогнозами, якщо буде припинено рух коштів за банківськими картками «чорної п'ятірки», то можуть бути заморожені і кошти на кореспондентських рахунках, що в свою чергу фактично заблокує все економічне сполучення між двома країнами - підприємства України та Росії не зможуть розраховуватись один з одним.

Що влада мала зробити

Якщо коротко резюмувати, то головна помилка української влади - допуск у практично воєнний час російського капіталу на ринок взагалі.

До російського капіталу, що пустив коріння на нашому ринку, швидше за все треба було застосовувати інші заходи, говорить Лупоносов.

«У ці банки можна ввести куратора, який би досліджував кожну операцію, кожен рубль. І все! Далі нехай цей банк працює на державу. Куратор повинен робити так, щоб ці банки здійснювали певну державну політику, щоб ці грошові потоки направлялися тільки в інтересах держави», - упевнений експерт.

За його словами, для спокою громадськості патріотичні сили повинні отримати контроль над діяльністю банків через певні громадські ради. Зі щотижневої звітністю - куди йдуть гроші, на які проекти, на чиї коррахунки, бути впевненими, що вони не кредитують нікого на непідконтрольній Україні території.

«Після переведення цих банків під громадський контроль треба потихеньку робити все для того, щоб знайти інвесторів, які не належали б до Російської Федерації і перекупили б цей бізнес. Але має бути можливість громадського контролю, тоді ситуація стабілізується», - запевняє експерт.

Тетяна Стець, Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
більше матеріалів
/-0,41230201721191-/ /-pc-/
Top