counter
Стрічка новин
Вибрати все
7 Вересня
6 Вересня
Всі новини...

Українці незадоволені рівнем життя, але вже втомилися протестувати


Переглядів: 449


Українці незадоволені рівнем життя, але вже втомилися протестувати

Незважаючи на присутність воєнної загрози і тих суспільно-політичних та соціально-економічних ризиків, які вона несе, головним джерелом зростання соціальної напруженості в Україні в останні два роки (2014-2015 рр.)стало загострення проблем у сфері матеріального забезпечення населення.

Так оцінили стан соціальної напруженості у 2015 році в Україні представники Національного інституту стратегічних досліджень, опублікувавши у березні 2017 року на офіційному сайті організації на цю тему аналітичну записку "Ризикогенні фактори соціальної напруженості в Україні".

Середній дохід на одного члена сім’ї у 2015 році складав 85 доларів

Зокрема, результати моніторингового опитування, здійсненого Інститутом соціології НАН України у липні 2015 року, свідчать про те, що середній сукупний дохід на одного члена сім’ї в Україні у цей період складав 1882 грн, тобто 85 доларів. Тоді як у 2014 році цей показник дорівнював 1717 грн, що складало 133 долари.

Науковці констатують, що в 2015 році відчуття бідності населенням України значно поглибилось. Зокрема респонденти відзначили, що фактичний прожитковий мінімум у 2015 році був майже вдвічі менший за реальний. При необхідних 164 доларах українці отримували лише 85.

Більше того, 9 з 10 респондентів дослідження зазначили, що не мають можливості заощаджувати. А це означає, що найменші проблеми зі здоров’ям або вихід з ладу предметів першої необхідності перетворюється на складну життєву ситуацію.

При цьому найбільш уразливими виявились представники робітничих спеціальностей, 40,1% з яких зазначили, що у разі втрати основного джерела доходу вони зможуть прожити, забезпечуючи свої мінімальні потреби, не більше місяця, 33% вказали трохи більший термін - 1-3 місяці.

Зважаючи на це, у 2015 році серед українців посилились страхи щодо втрати роботи. Так, згідно з опитуванням, понад 70% респондентів зазначили, що, на їхню думку, зараз люди найбільше бояться саме втратити роботу.

У липні 2015-го 53% українців не готові були терпіти зниження рівня життя

Саме через погіршення матеріального становища протягом останніх кількох років українці не надто задоволені реформами, які проводяться в країні, і не готові їх підтримувати. Особливо скептично до змін ставляться люди робітничих професій. 

Під час опитування у липні 2015 року більше половини з них (53,3 %) заявили, що не готові терпіти зниження рівня життя, 37% готові його терпіти лише нетривалий час і тільки 5% виявили готовність прийняти погіршення умов життя задля втілення реформ.

Водночас частка тих, хто вважав, що у найближчий рік ніяких позитивних змін у житті країни не відбудеться, у 2015 році порівняно з 2014 роком збільшилась на більш як 10%, до 51,7% опитаних. А тих, хто вірив у позитивні зрушення, поменшало на 3%. Таких серед опитаних було 19%. Експерти НІСД впевнені, що це свідчить про продовження процесу накопичення  імпульсів для соціального вибуху.

Донецька та Луганська області є лідерами з соціального напруження серед населення

Науковці відзначають, що в Україні у 2015 році ситуація з соціальною напруженістю дещо погіршилась у порівнянні з попереднім роком. Зокрема, окрім Донецької та Луганської областей, негативні настрої людей превалювали також у Запорізькій, Кіровоградській, Дніпропетровській, Сумській, Черкаській, Миколаївській та Херсонській областях.

При цьому, за даними НІСД, Волинська та Тернопільська області на той момент мали значні проблеми з матеріальною забезпеченістю населення, хоча там рівень соціальної напруженості не надто проявлявся.

«Ситуація в сфері зайнятості та матеріального забезпечення демонструє незначне покращення лише в окремих областях. В більшості ж областей України негативна дія факторів у цих сферах посилилась, створюючи несприятливу ситуацію в суспільстві та формуючи ризики та загрози національній безпеці держави», - зазначено в записці інституту.

Українці не готові протестувати

Однак, попри незадоволення своїм становищем у суспільстві, більшість українців не готова відстоювати свої права через протестні акції. За даними моніторингового опитування, здійсненого Інститутом соціології НАН України у липні 2015 року, готовність населення брати участь в акціях протесту в цілому по країні знизилася: кожен другий респондент (порівняно з 43,5 % у 2014 р.) відповів, що скоріше не готовий долучатися до мітингів і демонстрацій, в той час як виявили таку готовність тільки чверть респондентів (25,5 % у порівнянні з 29,6 % за рік до того).

Найбільше тих, хто готовий виходити на вулиці заради своїх прав, на той момент було в західних областях України та м. Києві.

Загалом експерти Національного інституту стратегічних досліджень оцінили ситуацію в Україні та більшості регіонів як напружену та таку, що сприяє загостренню соціальних проблем. 

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як підвищити свою енергетику та зміцнити біополе: 5 ефективних способів
Як підвищити свою енергетику та зміцнити біополе: 5 ефективних способів
Завжди бути в тонусі, випромінювати успіх, досягати поставленої мети і виконувати свої мрії можливо, володіючи....
Гороскоп на вересень 2024 року від Анжели Перл
Гороскоп на вересень 2024 року від Анжели Перл
Перший місяць осені — не час для смутку Про те, що чекає на Знаки Зодіаку у вересні, розповість відомий астрол....
Як прибирання будинку впливає на вашу енергетику та удачу
Як прибирання будинку впливає на вашу енергетику та удачу
Чистий будинок — це обитель добра, затишку та удачі Експерти в галузі біоенергетики розповіли, чому потрібно п....
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
Постійні стреси часто призводять до того, що у нас зовсім не залишається енергії та сил Від цього псується нас....
Місячний день сьогодні 7 вересня 2024 року
Місячний день сьогодні 7 вересня 2024 року
Провести черговий день з користю для себе та обійти стороною пастки долі допоможуть астрологи Їхні рекомендаці....
більше матеріалів
/-0,48846793174744-/ /-pc-/
Top