counter

У тому, що українці можуть залишитися без світла і тепла, частково винен Кабмін


Переглядів: 650


У тому, що українці можуть залишитися без світла і тепла, частково винен Кабмін

Заяви міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика про те, що Україна зимовий сезон 2016-2017 рр. пройде і без вугілля із зони АТО, виявилися лише словами.

Блокування поставок антрациту з непідконтрольних територій показало, що без донбаського вугілля українські ТЕС можуть зупинитися.

Виявилося, що за півроку з моменту, коли влітку 2016-го вже виникали аналогічні проблеми з постачанням сировини з Донбасу, практично нічого не було зроблено для того, щоб якось зменшити залежність української енергетики від вугілля із зони АТО.

Надзвичайному стану в енергетиці бути

Вже майже три тижні активісти разом з народними депутатами блокують вантажні залізничні сполучення з окупованими територіями Донецької і Луганської областей, мотивуючи свої дії боротьбою з контрабандою.

На засіданні Кабміну, яке відбулося 14 лютого, прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що такі дії можуть призвести до кризи в енергетиці та металургії.

"Сьогодні деякі українці власними руками хочуть зірвати опалювальний сезон і змусити застосувати віялові відключення електроенергії. Це неприпустимо. Треба розмежувати боротьбу з контрабандою і боротьбу з українським народом", - заявив він.

В уряді стверджують, такі дії активістів можуть залишити частину українців без світла. Оскільки 30% електрики в Україні виробляється теплоелектростанціями, які працюють на вугіллі антрацитової групи, і на підконтрольній частині країни це вугілля не видобувається.

Тому в уряді стали всерйоз замислюватися над введенням надзвичайного стану в енергосистемі. Віце-прем'єр Геннадій Зубко 14 лютого заявив, що особливий стан можуть ввести через день-два.

Експерт з енергетичних питань Валентин Землянський уточнив, що це вже шостий надзвичайний стан за останні три роки.

Але в чому проблема? Чому вже три роки поспіль українська влада наступає на одні і ті ж граблі?

Ще на початку вересня 2016 року міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик стверджував, що Україна зможе обійтися без вугілля із зони АТО за рахунок імпорту сировини з-за кордону, а також при переведенні тих ТЕС, які працюють на антрациті, на вугілля газової групи.  

У «Нафтогазу» не вистачить газу на запуск газомазутних блоків ТЕС?  

В крайньому разі на теплоелектростанціях будуть запускатися газомазутні блоки. У цьому випадку доведеться витратити більше газу.

З огляду на це Міненерго доручило «Нафтогазу» запастися на зимовий сезон 2016-2017 рр. 17 млрд куб. м газу. Однак «Нафтогаз» норматив не виконав і закупив лише 14,5 млрд куб. м пального, з яких на сьогодні залишилося вже 9 млрд.

«Газу не вистачить. Пан Коболєв не назбирав до початку опалювального сезону 17 млрд куб. м газу, чого від нього вимагало Міненерго, поставивши нас усіх у дуже неприємну ситуацію», - зазначив експерт з енергетичних питань Дмитро Марунич.

Більш того, за словами експерта, на деяких ТЕС газомазутні блоки буде дуже складно запусти, якщо взагалі вдасться.  

«За моєю інформацією, в компанії ДТЕК газомазутних блоків просто немає, вони довгий час не працювали і запустити їх практично неможливо. Такі блоки залишилися тільки на Трипільській і Зміївській ТЕС», - сказав Марунич.

Взимку імпортувати вугілля з-за кордону припинили

Що ж стосується імпорту вугілля з-за кордону, то, за даними компанії «Центренерго», в січні - листопаді 2016 року у ТЕС і ТЕЦ України відвантажено майже 1,2 млн тонн імпортованого вугілля енергетичних марок, зокрема з ПАР надійшло 424 тис. тонн вугілля, з РФ - 639,5 тис. тонн, з Польщі - 129,2 тис. тонн.

Днями в "Центренерго" заявили, що вивчають можливість укладення довгострокових контрактів на поставку вугілля з ПАР.

Але чому взимку поставки імпортованого вугілля припинилися - незрозуміло.

Ясно лише одне: було б бажання і гроші, Україна могла б ввозити 700-720 тис. тонн вугілля на місяць тільки через порти.

Тепер, коли поставки з непідконтрольної території припинилися, швидко закупити антрацит можна буде тільки в Росії, впевнений експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.

Імпорт вугілля з тієї ж ПАР займе як мінімум два місяці, до того зараз його ціна буде на 1 тис. грн вища, ніж ціна вугілля з непідконтрольних територій, впевнений експерт.

«Є «український Роттердам», який працює зараз у формулі НКРЕКП, вугілля продається за ціною 1730 грн за тонну всередині країни і за цією ж ціною купується на неконтрольованій території. І вугілля, яке буде закуповуватися в Роттердамі в режимі онлайн, - в кращому випадку його ціна без доставки на станції становитиме 2700 грн за тонну. На сьогодні котирування в Роттердамі щодо вугілля складають близько 85-86 доларів за тонну, додайте сюди транспорт, додайте сюди надбавки, які з'являться в угодах за ризики, плюс 100-відсоткова передоплата», - порахував Землянський.

Для переходу з антрациту на вугілля газової групи знадобиться 2-2,5 року

Також минулого року в Кабміні заявляли про необхідність відмови від використання антрацитової групи вугілля в енергетиці. Але лише недавно профільний міністр уточнив, що для цього знадобиться 2-2,5 року.

За словами Насалика, рішення про переведення блоків ТЕС з антрациту на вугілля газової групи міністерство прийняло після зупинки поставок вугілля з неконтрольованих територій в травні-червні 2016 року. Але до конкретних дій ще далеко, переконаний експерт Дмитро Марунич.

«На вугілля газової групи хочуть перевести два блоки Зміївської теплоелектростанції, це буде коштувати 240 млн грн. Але поки немає ще навіть техніко-економічного обґрунтування, затвердженого Кабміном, і треба враховувати, що ці блоки легше перевести, тому що там фактично потрібно лише змінити систему подачі пального, а це набагато легше і дешевше, ніж перебудовувати інші складові вугільного блоку», - уточнив експерт.

Навіть якщо перевести всю генерацію, яка працює на антрациті, на вугілля газової групи, виникне інша проблема.

«Де взяти стільки вугілля цієї групи? Його немає стільки в Україні», - впевнений Марунич.

Чи подорожчає електрика?

Всі ці дії: і закупівля вугілля за кордоном, і перехід ТЕС на газову групу вугілля, і запуск газомазутних блоків на ТЕС - призведуть до того, що ціна на електроенергію для населення може зрости.

«Найдорожча електроенергія буде на тих ТЕС, які запускатимуть газомазутні блоки, вона коштуватиме майже 3 грн за кВ/год, і це тільки собівартість виробництва. Виробництво електроенергії з імпортного вугілля становитиме приблизно 2,20-2,15 грн за кВ/год при сьогоднішній собівартості 1,32 грн за кВ/год», - припустив Землянський.  

Він вважає, що після закінчення опалювального сезону оптово-ринкову ціну на електроенергію буде переглянуто в бік підвищення, а відповідно, будуть переглядатися і тарифи як для промисловості, так і для населення.

«Ми вже чули заяви НКРЕКП, що ми з вами недоплачуємо майже 60%, тобто ціна за кВ/год для населення повинна становити 2,30 грн. Так ось, це буде ще не так багато в умовах, якщо Україна повністю перейде на імпортний ресурс», - вважає Землянський.

Віялових відключень електроенергії не уникнути

Те, що найближчого місяця українців очікують віялові відключення, експерти не сумніваються. Але це за умови, що блокада поставок вугілля з непідконтрольної території не припиниться.

«Протягом цих 40 днів віялові відключення стануть цілком очевидним явищем у низці українських регіонів. Першою потрапляє під це промисловість, слідом за нею йде населення», - сказав він.

А будь-яке віялове відключення - це колосальні збитки для промисловості.

«Причому, чим більш технологічне виробництво, тим більших збитків воно зазнає. Високотехнологічним підприємствам в умовах відключення електрики краще припинити роботу. Якщо зупиняється роботизований конвеєр, щоб його запустити, знадобиться доба, а то й більше», - констатує експерт з економічних питань Всеволод Степанюк.

Треба працювати вночі

Вирішити проблему пікових навантажень на енергосистему можна простим шляхом, який використовували ще за радянських часів, вважає Валентин Землянський.

«На жаль, у нас не переглядається графік споживання електричної енергії, як це було за радянських часів. Тоді підприємствам пропонувалося переходити на нічний режим роботи для того, щоб базову атомну енергію використовувати і зменшувати ці піки навантаження. Більше того, підприємства, які переходили на нічний режим роботи, отримувати додаткові кошти з бюджету за те, що вони користуються дешевою електричною енергією», - розповів експерт.

Але до таких порад наші чиновники зазвичай не прислухаються.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
1 липня о 0:27 розпочнеться 25-й місячний день Місяць перебуватиме у фазі спадання
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає не сприймати події дня буквально, а сконцентруватися на самовладанні у будь-якій ситуації....
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба рекомендує цього дня зосередитись на поточних завданнях та зберігати самовладання у взаємодії з к....
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба опублікувала з прогнозом на 24 червня для всіх знаків зодіаку, приділяючи особливу увагу турботі ....
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам чекає активний день Ваша енергія буде на висоті, і це слушний....
більше матеріалів
/-0,30811095237732-/ /-pc-/
Top