counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
Всі новини...

Прогноз Stratfor-2017: Росія послабить санкції проти себе, розхитає ЄС, а у Путіна з'являться конкуренти у владі


Переглядів: 1049


Прогноз Stratfor-2017: Росія послабить санкції проти себе, розхитає ЄС, а у Путіна з'являться конкуренти у владі

Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor опублікувала черговий глобальний світовий прогноз розвитку геополітичних подій в 2017 році.

У ньому, зокрема, йдеться про майбутнє Європи, згадується коротко про Україну, а також визнається факт того, що в 2017 році з'явиться багато можливостей для відновлення впливу Росії в світі. І якщо вона використає ці можливості, деякі санкції проти неї будуть ослаблені до кінця року.

Оскільки Європа і її політика щодо Росії не є спільною для всіх країн-членів, принаймні часткове звільнення від санкцій виглядає цілком реально для Москви, йдеться в прогнозі.

Вона, підтримуючи сили євроскептиків на майбутніх в декількох країнах ЄС виборах, зробить величезний внесок у «смерть єврозони».

Росія продовжить використовувати для цього кібератаки і пропагандистські кампанії, йдеться в прогнозі.

Франція, Італія, Австрія та Греція в кінцевому підсумку будуть намагатися збалансувати відносини з Росією, в той час як у країнах більш схильних до "примх" Росії - Польщі, Румунії, країнах Балтії та Швеції - буде формуватися фронт протистояння потенційній агресії Росії.

Німеччина ж спробує грати «на обидві сторони», що виходитиме все важче, оскільки вона одночасно буде намагатися зберегти єврозону життєздатною. Клопоти Німеччини виведуть на передній план Польщу, яка перетвориться на сильного лідера Східної Європи.

Польща «розширить політичну, економічну і військову підтримку країн, що постраждали від рішучості Заходу, що слабшає», - стверджують американські аналітики.

Мова не йде про те, що з Росії буде знято всі обмеження. Хоча Вашингтон і виглядає «вже більш готовим вести переговори з Москвою щодо деяких питань. Сполучені Штати, як і раніше, мають причини для стримування російської експансії, тому продовжать підтримувати НАТО, важку військову присутність на європейському кордоні Росії».

Проте Росія теж буде використовувати всі наявні в її арсеналі інструменти впливу на політику Заходу і не припинить торгуватися, зокрема й залякувати своїх сусідів, витісняючи їх зі сфери впливу Заходу.

Росія з дуже великою ймовірністю збереже військову присутність у східній частині України. Сполучені Штати і деякі європейські країни будуть підтримувати «пом'якшення умов Мінських домовленостей, щоб виправдати ослаблення санкцій проти Росії». У такій ситуації українська влада стане більш вразливою перед натиском Росії.

Очікувано посиляться військові, політичні та економічні зв'язки України з Польщею та країнами Балтії.

Подібно до того, як Україна буде зміцнювати зусилля щодо забезпечення безпеки з Польщею і країнами Балтії, Грузія буде нарощувати співпрацю з Азербайджаном і Туреччиною.

Туреччина збереже свої позиції на Кавказі і в Чорному морі, але також буде намагатися підтримувати енергетичні та торговельні зв'язки з Москвою, щоб не поставити під загрозу свою місію в Сирії.

Росія залишатиметься головним арбітром в нагірно-карабаській суперечці між Вірменією і Азербайджаном.

Москва також буде прагнути поліпшити своє стратегічне положення на східному фронті. Перш за все - спробує залагодити багаторічний територіальний спір з Японією, активізувавши натомість великі інвестиційні та енергетичні проекти (розробляється ідея запуску між країнами нафтопроводу).

Тому Токіо теж може взяти приклад із Заходу і послабити санкції щодо Росії. Китай готовий піти на таке ж співробітництво та зміцнення економічних зв'язків із Росією, як і Японія.

Пекін цього року прагнутиме розширити співпрацю з Москвою з енергетичних проектів, військової координації (особливо в Арктиці) і кібер-технологій. Росія також буде нарощувати торговельні зв'язки з Південною Кореєю.

Домашні проблеми Росії

Значно більше проблем Росія матиме «у себе вдома», ніж за кордоном. Навіть якщо країні вдасться подолати рецесію, її очікує ще один рік застою, від якого найбільше постраждають пересічні росіяни.

Уряд змушений буде економити кошти, принаймні поки ціни на нафту не піднімуться. До того часу Кремль продовжуватиме використовувати свої резервні фонди і кредитні кошти.

Через важке фінансове становище в Росії не виключені періодичні протести протягом всього року, які Кремль буде придушувати, зокрема і законодавчо посилюючи відповідальність за них. На окремі соціальні витрати Кремль збільшить суми хіба що напередодні президентських виборів 2018 року.

В силу майбутніх виборів президента Росії влада в країні буде ставати все більш авторитарною.

Розгорнеться боротьба за вплив між силами безпеки, ліберальними колами, енергетичними компаніями та регіональними органами влади.

При цьому президент Росії Володимир Путін спробує приборкати своїх потенційних суперників на виборах, зокрема главу "Роснефти" Ігоря Сечіна і його прихильників у Федеральній службі безпеки. Реструктуризація, звичайно, спричинить за собою чергові перестановки у владі, кінцевою метою яких буде консолідація влади в руках у Путіна.

В кінцевому підсумку, зберігши владу, Путін в той же час опиниться в ізоляції і втратить багатьох союзників.

Переклад: АСН


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
29 березня на багатьох чекає насичений, але неоднозначний день згідно з прогнозом астролога Тамари Глоби Ділов....
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
За допомогою любовного привороту можна довго прив'язати чоловіка до себе, закохати його в себе і навіть поверн....
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Енергетичний зв'язок із чоловіком після розставання не зникає безвісти Жінка продовжує підживлювати свою енерг....
більше матеріалів
/-0,30879807472229-/ /-pc-/
Top