counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Бюджет-2017. Податкова афера з мінімалкою і депутатська лінь


Переглядів: 891


Бюджет-2017. Податкова афера з мінімалкою і депутатська лінь

Депутати провалили голосування за перенесення пленарного тижня на 12-16 грудня, як пропонував спікер Андрій Парубій, наголошуючи на необхідності прийняття бюджету-2017.  

Тому у депутатів є всі шанси проголосувати в цілому за основний фінансовий документ країни напередодні новорічних свят, у кращому випадку -  19-23 грудня.   "З ялинкою та вночі до 4-ї ранку ми вже голосували два роки назад", - нагадав позафракційний нардеп Віктор Чумак.  

"Але цього разу, я прогнозую, що проголосують 22 грудня. Інше питання - чи можна голосувати за такий бюджет?", - сказав він.  

 Міф про мінімальну зарплатню  

Уряд Володимира Гройсмана неодноразово наголошував на основному досягненні "для людей" в проекті бюджету 2017 - підвищення мінімальної зарплатні до 3200 грн з 1 січня.  

"Такого не було за всі 25 років!" - нагадував Гройсман нардепам у парламенті під час години запитань до Уряду 9 грудня.   Тоді як міністр соціальної політики Рева рекомендував не вірити у дурниці, які "поширюють деякі політики про те, що насправді не йдеться про підвищення мінімальної зарплатні".  

Міністр мав на увазі депутатів "Батьківщини", які назвали підняття мінімалки великою аферою Гройсмана.  

"Ми б хотіли побачити розрахунки, де резерв для підвищення мінімальної зарплати. Поки що ми так і не побачили, де резерв для підвищення мінімальної заробітної плати. Тому заяви членів уряду про підвищення мінімальної зарплати - це махровий популізм. Таке збільшення буде сприяти більшій тінізації призведе до масових скорочень працівників або переведення їх на неповний робочий день в приватному секторі. А для державних підприємств – це фактично зрівнялівка", – сказав заступник Юлії Тимошенко – Сергій Соболєв АСН.  

Соболєв додав, що від цього виграють чиновники і силові структури, зарплата яких розраховується, виходячи з мінімальної зарплати в країні.  

Він також прогнозує, що кроки уряду щодо підвищення мінімальної зарплати призведуть до інфляції.   Показово, що і в коаліції є нардепи, які солідарні з опозицією.

Так, парламентар з "Народного фронту" та голова підкомітету з питань удосконалення Податкового кодексу України в частині загального податкового адміністрування, податкового боргу та спеціальних податкових режимів Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Олександр Кірш питає:

"Я взагалі не розумію: навіщо наші підписуються під це? Це афера тисячоліття: зростання податків назвали зростанням зарплат. У змінах до Податкового кодексу чесно сказано, що реальний гарантований мінімум оплати для нижчої кваліфікації це 1600 грн, як я і попереджав, тобто реально виросте не мінімальна зарплата - від неї сьогодні відв'язали все, що завгодно, відв'яжуть і її гарантованість, а лише податкова база: подвоїться єдиний податок для групи 2 і мінімальний єдиний соціальний внесок: хоч працівник узятий на чверть ставки, хоч це підприємець, який ніщо не заробив, а заплатити потрібно 22% від 3200 навіть при базовий ставці 1600, тобто 704 грн!".

  "Хліб та видовища" – стануть дорожчими    

"Ми вже проголосували на цьому тижні два базових закони, необхідні для прийняття бюджету на 2017 рік. Це зміни до Податкового кодексу та Бюджетного. Це реальна і справжня боротьба з корупцією, коли змінюється система адміністрування податків, коли чітко передбачається децентралізація коштів із центрального на місцевий рівень. Головне, що цим звужується простір для корупції, це система, яка унеможливлює такі схеми. Так от, зміни до Податкового кодексу передбачають єдиний електронний реєстр адміністрування ПДВ, вводиться електронний кабінет платника податку, ми створюємо амортизацію обладнання, що буде взагалі стимулювати до виробництва. Ми приймемо Бюджет в цілому на католицьке Різдво", - запевнив  АСН заступник голови БПП Олексій Гончаренко.  

Його колега по фракції Іван Вінник менш оптимістичний.  

"У нас фактично залишилося два робочих дні наступного пленарного тижня (АСН: з 21-23 грудня), коли ми маємо прийняти закон про Держбюджет. Тому треба якось активізувати нашу роботу, щоб усі були у парламенті напередодні новорічних свят. Але головну роботу ми вже зробили, прийнявши над важливі закони щодо розподілення видатків між місцевими бюджетами та державним, внесли зміни щодо адміністрування податків. Ми вийшли на фінішну пряму. Основні деталі бюджету вже погоджені! Тому думаю, що 22 грудня ми вийдемо на прийняття бюджету в цілому", - сказав він.  

І справді, диявол криється в деталях. Говорячи про змін до Бюджетного та Податкового кодексів, нардепи коаліції "чомусь" не говорять про те, що вони в першу чергу передбачають.

“Зміни до Податкового кодексу залишають 15% оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів. Тоді як податок з дивідендів, тобто для себе, вони залишили 9%! Чому не 15%? Те саме стосується змін до Бюджетного кодексу, де фінансування місцевих шкіл, дитячих садків, інших соціальних установ - віддали на баланс місцевих бюджетів. Про що це говорить? Такі установи просто будуть знищені. Це бюджет несправедливості. Соціальної несправедливості. Бо нам говорять про гарну обгортку цукерки про зарплатню у 3200, не говорячи про те, що насправді будуть підняті акцизи, а значить і ціни", - сказав АСН позафракційний Дмитро Добродомов. 

Дійсно. Нардепи під оплески урядовців в парламенті проголосували у першому читанні зміни, які передбачають скасування "спецрежиму ПДВ" для аграріїв, підвищення акцизів на алкоголь на 20% та тютюн на 30% з 2017 року, ренти та екологічного податку.

Зміни до Бюджетного кодексу продовжують "на 2017 рік дію норми щодо надання права здійснювати обласним адміністраціям утримання  дошкільних навчальних закладів та закладів культури з бюджетів сіл, селищ, міст районного значення (п. 20 Прикінцевих та перехідних положень)", - зазначено в документі.   

Депутатські торги  

Показово, що публічно дві опозиційні фракції "Радикальна партія" та "Опозиційний блок" також виступили проти такої редакції бюджету.  

"Ми вимагали повернути спецрежим оподаткування фермерам, відновити програми підтримки селян, повернути фінансування профтехосвіти до держбюджету, зробити безкоштовними ліки для пенсіонерів та індексувати пенсії. Ми вимагали, щоб у новому бюджеті були враховані потреби переселенців з Донбасу. Всі ці вимоги не враховані. У такому вигляді за бюджет голосувати неможна", - виступав Олег Ляшко в кулуарах.  

Так само Юрій Бойко вважає, що "у тому вигляді, в якому бюджет внесений урядом у другому читанні, його приймати не можна, оскільки він не дає шансу вижити пенсіонерам. На пенсію 1600 гривень, а саме така цифра закладена в цьому бюджеті, прожити неможливо. Крім того, ми категорично проти збільшення виплат на силовий блок. Ключовим сьогодні має стати питання збільшення пенсій", - повідомив він.  

Бойко заявив про переговори, які уряд уже розпочав із парламентськими фракціями з приводу бюджету-2017.

"Влада пішла по самому слизькому шляху - вмовляє окремі фракції проголосувати за бюджет, мотивує їх відповідним чином. Вони за всяку ціну намагаються протягнути цей бюджет. Навіть дії по переслідуванню Вадима Новинського мали дуже чітку мету - закрити рот опозиції, яка виступає проти цього грабіжницького бюджету . Але тим не менше наша позиція незмінна: за бюджет-2017 нинішньому вигляді не можна голосувати ні за яких обставин", - сказав Бойко.  

Та навіть у "Народному фронті" ще "думають", чи голосувати за бюджет. Так, голова фракції Максим Бурбак озвучив ключову вимогу: зранку - спецконфіскація, ввечері - "стільці".  

"Остаточне рішення (про голосування за проект бюджету на 2017 рік буде прийматися на засіданні фракції наступного пленарного тижня. Уряд має тиждень працювати над збалансуванням бюджету. 1,5 млрд $, які мали надійти до бюджету від спецконфіскації мали його збалансувати. В бюджеті в дохідній частині понад 10 млрд грн - це доходи від грошей, які Янукович - вкрав, ми їх заарештували і повинні повернути назад у бюджет. Але закон про спецконфіскацію вкотре був провалений. Тому завданням для Уряду наступного тижня буде пошук коштів для збалансування бюджету. Наша головна вимога, щоб видатки на оборону і безпеку не повинні бути нижчими ніж 5% від ВВП", - сказав він журналістам в кулуарах в п'ятницю.  

"Зрозуміло, що в парламенті відбуваються торги за бюджет. "Самопоміч" за такий бюджет голосувати не буде. Ми зі своєї сторони, в антикорупційного комітеті підготуємо звіт щодо усіх "хотєлок" нардепів та корупційних статей бюджету", - пообіцяв АСН голова комітету Єгор Соболєв.  

Проте, на думку його колеги по комітету Добродомова, голосів вистачить навіть, якщо "Батьківщина", "Самопоміч" та умовна опозиція з радикалів та "Опоблоку" не будуть голосувати:  

"Ми бачимо, що БПП та "Народному фронту" допомагають голосами групи з колишніх регіоналів "Відродження" та "Воля народу". Це олігархічний консенсус. Якщо вони знайдуть нові корупційні точки дотику, проблем з прийняттям бюджету не буде", - прогнозує він.      

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
більше матеріалів
/-0,24386191368103-/ /-pc-/
Top